Κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα για οποιαδήποτε χαλάρωση του λοκντάουν τις επόμενες τρεις εβδομάδες μετά την ημερομηνία αναθεώρησης στα μέσα Φεβρουαρίου, αποκλείοντας την ιδέα ότι περισσότεροι μαθητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στις αίθουσες διδασκαλίας μεσούσης της σχολικής χρονιάς. Επί του παρόντος, μόνο τα παιδιά εργαζομένων σε θέσεις ευθύνης πηγαίνουν στα σχολεία, με όλους τους άλλους να μαθαίνουν εξ αποστάσεως.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι σημειώθηκε γρήγορη πρόοδος στους εμβολιασμούς με δόσεις που δόθηκαν σε περισσότερους από 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους - 13% του ενήλικου πληθυσμού - και το Εθνικό Σύστημα Υγείας προσπαθεί να επιτύχει το στόχο της κάλυψης των τεσσάρων πιο ευάλωτων ομάδων μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

«Ελπίζουμε ότι θα είναι ασφαλές να ξεκινήσει η επαναλειτουργία των σχολείων από τη Δευτέρα 8 Μαρτίου», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι ακόμη και αυτό εξαρτάται από την πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε αφού ο αριθμός των νεκρών του Ηνωμένου Βασιλείου ξεπέρασε το ζοφερό ορόσημο των 100.000, με τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι τα θύματα θα μπορούσαν να μειωθούν με αυστηρότερη κυβερνητική δράση.

Ο Μπόρις Τζόνσον παραδέχθηκε ότι «ο διαρκής αποκλεισμός δεν είναι λύση», αλλά επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα γίνονται αυστηρότεροι, με επιβαλλόμενες 10ήμερες διαμονές σε «ξενοδοχεία καραντίνας» για αφίξεις από χώρες που βρίσκονται σε «κόκκινη λίστα» με υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον δήλωσε στο BBC ότι εάν είχαν ληφθεί μέτρα «νωρίτερα και με μεγαλύτερη αυστηρότητα τον Σεπτέμβριο», τότε οι 60.000 θάνατοι τους τελευταίους τέσσερις ή πέντε μήνες θα μπορούσαν να είχαν μειωθεί σημαντικά.