The Times: Ακυρώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 η Ιαπωνία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
The Times: Ακυρώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2021 η Ιαπωνία

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο θα πρέπει να ακυρωθούν εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, κάτι που δεν δημοσιοποιεί προς το παρόν, έγραψε χθες η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη ανώτερο στέλεχος του κυβερνητικού συνασπισμού, που δεν κατονομάζει.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιοσιχίντε Σούγκα φέρεται να επικεντρώνεται πλέον στην εξασφάλιση της διοργάνωσης των ΟΑ την επόμενη διαθέσιμη χρονιά, το 2032, κατά το δημοσίευμα.

Η Ιαπωνία έχει υποστεί λιγότερο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε σύγκριση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Όμως η πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 ώθησε την κυβέρνηση της χώρας να κλείσει τα σύνορα στους αλλοδαπούς που δεν έχουν άδεια μόνιμης παραμονής και να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο Τόκιο και σε άλλα μεγάλα ιαπωνικά αστικά κέντρα.

Το 80% των πολιτών στην Ιαπωνία τάσσεται εναντίον της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι, υποδεικνύουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις, καθώς ανησυχεί ότι η μαζική προσέλευση αθλητών, προπονητών και άλλων θα συμβάλλει ο νέος κορονοϊός να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Αντιμέτωπη με τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η κυβέρνηση του κ. Σούγκα αναζητεί εύσχημο τρόπο να ανακοινώσει την ακύρωση της διοργάνωσης, που όμως θα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο οι Αγώνες να φιλοξενηθούν στο Τόκιο σε μεταγενέστερη ημερομηνία, σύμφωνα με τους Τάιμς.

«Κανένας δεν θέλει να το πει πρώτος· αλλά η συναίνεση που έχει διαμορφωθεί είναι πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα», εξήγησε η πηγή των Τάιμς. «Προσωπικά, δεν νομίζω ότι (οι αγώνες) θα διεξαχθούν» στο καθορισμένο χρονοδιάγραμμα, πρόσθεσε.

Η ιαπωνική οργανωτική επιτροπή δεν απάντησε αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς της ζήτησε σχόλιο για το δημοσίευμα. Η οργανωτική επιτροπή και η κυβέρνηση του Γιοσιχίντε Σούγκα ως εδώ διαβεβαιώνουν πως συνεχίζουν τις εντατικές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή των ΟΑ. Η τελετή έναρξης επισήμως είναι προγραμματισμένη για την 23η Ιουλίου.

Ο Γιοσιχίντε Σούγκα δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι αγώνες θα έδιναν «ελπίδα» και «θάρρος» στους πολίτες όλου του κόσμου. Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ από την πλευρά του επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι οι αγώνες θα γίνουν φέτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kyodo, η οποία μεταδόθηκε από το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων χθες Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider