Εν μέσω μιας αυξανόμενης έκκλησης για δράση από τους βουλευτές των Εργατικών και των Συντηρητικών, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας πρόκειται να προβεί σε τηλεοπτικό μήνυμα σχετικά με τα επόμενα βήματα στις 20:00 τοπική ώρα, με το Κοινοβούλιο να συγκαλείται την Τετάρτη (6/1).

Η Αγγλία αντιμετωπίζει περιορισμούς παρόμοιους με εκείνους που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την περασμένη άνοιξη, με φόβους ότι θα πρέπει να διαρκέσουν μήνες μέχρι να εμβολιαστούν οι πιο ευάλωτοι.

Τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν, εκτός από τα ευάλωτα παιδιά και τους γόνους των εργαζομένων σε τομείς-κλειδιά, αλλά η υπαίθρια άσκηση θα εξακολουθεί να επιτρέπεται. Το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται επίσης στο υψηλότερο επίπεδο 5.

Ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: «Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής του COVID-19 έχει οδηγήσει σε ραγδαία κλιμάκωση των κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει ότι πρέπει τώρα να ληφθούν περαιτέρω μέτρα για να αποτραπεί αυτή η άνοδος, να προστατευθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να σωθούν ζωές. Θα αναλύσει τα σχέδιά του απόψε.»

Η είδηση ήρθε λίγο πριν από την τελευταία καταμέτρηση, με 58.784 νέες μολύνσεις, μια αύξηση κατά 42% σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα (28/12).

Αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περάσει το ζοφερό ορόσημο των 50.000 κρουσμάτων καθημερινά και πως η χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των εορτών τροφοδότησε το ξέσπασμα.

Οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας δημοσίευσαν επίσης 407 περισσότερους θανάτους,αύξηση 14% του αριθμού που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να πάρει στους μολυσμένους ασθενείς αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρρωστήσουν ή να πεθάνουν, κάτι που σημαίνει ότι οι θάνατοι δεν έχουν ακόμη φτάσει στο αποκορύφωμά τους και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε σχεδόν 1.000 θανάτους δύο φορές την περασμένη εβδομάδα.