Συνεχίζονται οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι δολοφονίες δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν

Ακόμα ένας Αφγανός δημοσιογράφος δολοφονήθηκε σε ενέδρα χθες Παρασκευή στην επαρχία Γκορ στο κεντροδυτικό Αφγανιστάν, ανεβάζοντας τον αριθμό των δημοσιογράφων που έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους δύο μήνες στους πέντε.

Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν οι αρχές της χώρας επρόκειτο ο Μπεσμουλάχ Αντέλ Άιμαγκ, ήταν αρχισυντάκτης του ραδιοφωνικού σταθμού Voice of Ghor και δολοφονήθηκε καθώς οδηγούσε στο Φίροζ Κοχ, πρωτεύουσα της επαρχίας Γκορ.

Η Επιτροπή Προστασίας Αφγανών Δημοσιογράφων (AJSC) επιβεβαίωσε τη δολοφονία, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Μικρότερος από 30 χρονών, ο Άιμαγκ ήταν παντρεμένος και είχε ξεφύγει από δύο απόπειρες δολοφονίας εναντίον του τους τελευταίους τρεις μήνες.

Τον Νοέμβριο, άγνωστοι δράστες πυροβόλησαν και έριξαν χειροβομβίδα στο σπίτι του. Ένα μήνα νωρίτερα, το όχημά του έγινε στόχος εμπρησμού στο Φιρόζ Κοχ.

Στις 12 Δεκεμβρίου, ένας άλλος δημοσιογράφος, ο 50χρονος Ραχματουλάχ Νεκζάντ συνεργάτης του Associated Press και παλαιότερα του Αλ Τζαζίρα, δολοφονήθηκε ενώ πήγαινε σε τέμενος, από εκτελεστή που χρησιμοποίησε πιστόλι εφοδιασμένο με σιγαστήρα, στην πόλη Γκάζνι (ανατολικά).

Δύο μαχητές Ταλιμπάν, που είχαν απελευθερωθεί λίγο πριν, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας χορήγησης ευρείας αμνηστίας, που σύναψαν οι ισλαμιστές αντάρτες και η κυβέρνηση, είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση 5.000 κρατουμένων, συνελήφθησαν και κρίθηκαν ύποπτοι για τη δολοφονία αυτή, ανέφεραν οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών (NDS) την Πέμπτη.

Μετά την απελευθέρωσή τους, οι δύο ύποπτοι στη δολοφονία στο Γκάζνι εντάχθηκαν στις τάξεις μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» που είναι υπεύθυνη για αρκετές δολοφονίες, σύμφωνα με το NDS. Οι δύο ομολόγησαν τη δολοφονία του Νεκζάντ, καθώς και τη δολοφονία ενός δικαστή και δύο τοπικών αξιωματούχων. Οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε εμπλοκή τους στη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον δημοσίων προσώπων - δημοσιογράφων, πολιτικών, κληρικών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων - έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες στο Αφγανιστάν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, μια τηλεοπτική παρουσιάστρια και ακτιβίστρια, η Μαλαλάι Μαϊβάντ, δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της στο Τζαλαλαμπάντ (ανατολικά). Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για αυτή την επίθεση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider