Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» φανατικά Κύπρο

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» φανατικά Κύπρο
Μπορεί κανείς να μην έχει την επιλογή για το πού θα γεννηθεί, αλλά σίγουρα μπορεί να επιλέξει που θα ζήσει.

Στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης ένα από τα βασικά ζητήματα είναι να έχει κανείς ένα ισχυρό διαβατήριο. Μπορεί κανείς να μην έχει την επιλογή για το πού θα γεννηθεί, αλλά σίγουρα μπορεί να επιλέξει που θα ζήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα με υψηλά εισοδήματα. Για αυτά τα άτομα,όπως αναφέρει το Forbes ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς είναι η Κύπρος.

Ποιοι είναι ωστόσο οι 4 λόγοι που η Κύπρος αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές:

Η Κύπρος είναι μεν χωρισμένη στα δύο, θεωρείται δε μια σταθερή χώρα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2012-2013, η Κύπρος ανακεφαλαιοποίησε την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα μέσω bail in μετατρέποντας ομόλογα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε μετοχές στις δύο τράπεζες. Οι επενδυτές υπέστησαν ζημίες.

Ωστόσο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για αυξήσεις φόρων στην Κύπρο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η Κύπρος ήταν τυχερή όσον αφορά την προ πανδημική οικονομική της πολιτική, η οποία άφησε τη χώρα οικονομικά ισχυρή.

Έτσι, όπως αναφέρει το Forbes, στην Κύπρο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων ή άλλα επιθετικά φορολογικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Μερικές από τις πιο ελκυστικές πτυχές του προγράμματος είναι ότι μια κάρτα μόνιμου κατοίκου στην Κύπρο (Permanent Resident card) εκδίδεται λίγο μετά την κατάθεση αίτησης, ενώ ο επενδυτής περιμένει το δεύτερο διαβατήριο.

Ο κύριος αιτών, ο-η σύζυγος και τα εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 28 ετών έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ιθαγένεια, ακόμη και οι ηλικιωμένοι γονείς άνω των 65 ετών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα ως εξαρτώμενα άτομα.

Επίσης, τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κύπρο.

Για να αποκτήσει ένας επενδυτής ιθαγένεια στην Κύπρο, θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 2.150.000 ευρώ. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι οι επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ στο real estate για πέντε χρόνια και η πληρωμή άλλων 150.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Κύπρου για low cost housing και έρευνα.

Παράλληλα ο επενδυτής πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον μισό εκατ. ευρώ σε αξία ακινήτων στην Κύπρο για το υπόλοιπο της ζωής του, έτσι ώστε στο τέλος των πέντε ετών, να του μπορούν να του επιστραφούν 1,5 εκατ. ευρώ. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να εστιάσει σε κυπριακές εταιρείες ή σε διάφορα έργα, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια επιπλέον επένδυση ύψους 500.000 ευρώ. 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:39

Κατσαφάδος: Άμεσες αποζημιώσεις σε πληγέντες από τις πυρκαγιές - Στο 100% η κρατική στήριξη για κατοικίες

09:28

Συζητήσεις για deal 400 δισ. δολαρίων μεταξύ AstraZeneca και Bristol Myers Squibb

09:20

Ταχιάος για Μετρό Θεσσαλονίκης: Η ολοκλήρωση της επέκτασης προς την Καλαμαριά είναι η αρχή της επόμενης φάσης

09:12

Νέα διακοπή της ηλεκτροδότησης σε εθνική κλίμακα στην Κούβα

09:10

Πέθανε ο Λάκης Χαλκιάς

08:58

Παπαθανάσης: Χρηματοδότηση Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων Δήμου Μεγαλόπολης

08:53

Υποχωρεί το πετρέλαιο - Αισιοδοξία για deal που θα ανοίξει τα στενά του Ορμούζ

08:40

Σεισμός 5R ταρακούνησε το Κάιρο

08:20

Τέλος στις παλιές ταυτότητες για τα ταξίδια στο εξωτερικό

08:16

Πού ποντάρει για την περαιτέρω ανάπτυξή της η 3αλφα - Οι άξονες στρατηγικής για το 2026

08:16

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι podcasters του 2026

08:06

CSRD: Σχεδόν 3 στις 4 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις αξιολογούν τη βιωσιμότητα των προμηθευτών τους

07:56

«Μην αφήνετε τα ζώα σας πίσω» - Ο Λιβάνιος στη δομή των Βιλίων - Το δείπνο της... Τεχνητής Νοημοσύνης

07:43

Ακριβότερα προϊόντα, φτωχότερος παραγωγός

07:39

Ο Τραμπ ανήγγειλε νέες διαπραγματεύσεις με το Ιράν από σήμερα

07:25

Κατασχεμένα ακίνητα: Το «σκορ» του οφειλέτη ξεκλειδώνει τις πωλήσεις - Πώς βαθμολογεί η ΑΑΔΕ

07:21

Υδρογονάνθρακες: Μέσα στην εβδομάδα η κατάθεση της ΜΠΕ για το block 2 - Ασφυκτικό το χρονοδιάγραμμα

07:18

Συνεχίζεται η μάχη με τα πύρινα μέτωπα στη Δ. Αττική

07:14

Πυρκαγιές: Νέα μέτωπα, μεγάλες ζημιές και οι πρώτες αποζημιώσεις - Τι αλλάζει για τους πληγέντες

07:10

Η νέα εποχή της τραπεζικής εποπτείας - Η επόμενη μέρα των πυρκαγιών - Η ΑΙ αγοράζει… βιβλία

23:58

Η Express αποκαλύπτει τη γοητεία της Σίφνου στο βρετανικό κοινό​​​​​​​​​​​

23:35

Ρωσία: Τουλάχιστον οκτώ νεκροί από επιθέσεις ουκρανικών drones

23:15

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και 21 τραυματίες από την έκρηξη βόμβας κοντά σε εστιατόριο της Μόσχας

22:48

Ευρωπαϊκή Δύναμη έκανε έλεγχο σε ένα τάνκερ του ρωσικού «σκιώδους στόλου» στη Μεσόγειο

22:18

Μενδώνη: Η Αμφίπολη εξελίσσεται σε διεθνή αρχαιολογικό προορισμό

22:06

Μητσοτακης: Αποχαιρετώ με συγκίνηση μία προσωπικότητα που σφράγισε την ίδια την εξέλιξη της Μεταπολίτευσης

21:47

Ινδονησία: Τουλάχιστον πέντε νεκροί και 41 αγνοούμενοι από φωτιά που ξέσπασε σε φέρι

21:18

Χανιά: Δύο συλλήψεις για κατοχή ναρκωτικών

21:00

Μια ακόμα νύχτα μάχης με τις φλόγες στη δυτική Αττική

20:51

Συλλυπητήρια Ν. Δένδια για το θανάτο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider