Ειδήσεις | Διεθνή
08-06-2020 | 09:21

Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» φανατικά Κύπρο

Μοιράσου το
Γιατί οι επενδυτές «ψηφίζουν» φανατικά Κύπρο

Μπορεί κανείς να μην έχει την επιλογή για το πού θα γεννηθεί, αλλά σίγουρα μπορεί να επιλέξει που θα ζήσει.

Στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης ένα από τα βασικά ζητήματα είναι να έχει κανείς ένα ισχυρό διαβατήριο. Μπορεί κανείς να μην έχει την επιλογή για το πού θα γεννηθεί, αλλά σίγουρα μπορεί να επιλέξει που θα ζήσει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα με υψηλά εισοδήματα. Για αυτά τα άτομα,όπως αναφέρει το Forbes ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς είναι η Κύπρος.

Ποιοι είναι ωστόσο οι 4 λόγοι που η Κύπρος αποτελεί έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό για τους επενδυτές:

 

Η Κύπρος είναι μεν χωρισμένη στα δύο, θεωρείται δε μια σταθερή χώρα. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2012-2013, η Κύπρος ανακεφαλαιοποίησε την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή Τράπεζα μέσω bail in μετατρέποντας ομόλογα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ σε μετοχές στις δύο τράπεζες. Οι επενδυτές υπέστησαν ζημίες.

Ωστόσο, αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Οι επενδυτές ανά τον κόσμο δεν έχουν λόγο να ανησυχούν για αυξήσεις φόρων στην Κύπρο. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε πως η Κύπρος ήταν τυχερή όσον αφορά την προ πανδημική οικονομική της πολιτική, η οποία άφησε τη χώρα οικονομικά ισχυρή.

Έτσι, όπως αναφέρει το Forbes, στην Κύπρο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις φόρων ή άλλα επιθετικά φορολογικά μέτρα τα επόμενα χρόνια.

Μερικές από τις πιο ελκυστικές πτυχές του προγράμματος είναι ότι μια κάρτα μόνιμου κατοίκου στην Κύπρο (Permanent Resident card) εκδίδεται λίγο μετά την κατάθεση αίτησης, ενώ ο επενδυτής περιμένει το δεύτερο διαβατήριο.

Ο κύριος αιτών, ο-η σύζυγος και τα εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 28 ετών έχουν δικαίωμα να αποκτήσουν ιθαγένεια, ακόμη και οι ηλικιωμένοι γονείς άνω των 65 ετών μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα ως εξαρτώμενα άτομα.

Επίσης, τα Αγγλικά χρησιμοποιούνται ευρέως στην Κύπρο.

Για να αποκτήσει ένας επενδυτής ιθαγένεια στην Κύπρο, θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 2.150.000 ευρώ. Η πιο συνηθισμένη επιλογή είναι οι επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ στο real estate για πέντε χρόνια και η πληρωμή άλλων 150.000 ευρώ, τα οποία χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση της Κύπρου για low cost housing και έρευνα.

Παράλληλα ο επενδυτής πρέπει να διατηρήσει τουλάχιστον μισό εκατ. ευρώ σε αξία ακινήτων στην Κύπρο για το υπόλοιπο της ζωής του, έτσι ώστε στο τέλος των πέντε ετών, να του μπορούν να του επιστραφούν 1,5 εκατ. ευρώ. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να εστιάσει σε κυπριακές εταιρείες ή σε διάφορα έργα, αλλά αυτό θα απαιτούσε μια επιπλέον επένδυση ύψους 500.000 ευρώ. 

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.