«Έξυπνα φανάρια» σε ρόλο αόρατου τροχονόμου στη Θεσασαλονίκη (pics)

Μοιράσου το
«Έξυπνα φανάρια» σε ρόλο αόρατου τροχονόμου στη Θεσασαλονίκη (pics)
Εικοσιπέντε μαθητές όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν τη μαθητική εικονική επιχείρηση Kinesis.

Ένα «έξυπνο σύστημα» λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών, έναν «αόρατο τροχονόμο», που ρυθμίζει την κυκλοφορία «σε πραγματικό χρόνο» με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο των προσβάσεων στον κόμβο και τον φόρτο των πεζών στις διαβάσεις, δίνοντας προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, προτείνουν ως λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους πολλών μεγάλων αστικών κέντρων, μαθητές από τη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, εικοσιπέντε μαθητές όλων των τάξεων του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ένωσαν δυνάμεις και δημιούργησαν τη μαθητική εικονική επιχείρηση Kinesis, συμμετέχοντας, μέσω του Ομίλου Οικονομίας που λειτουργεί στο σχολείο τους, στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του Junior Achievement Greece.

Κάτοικοι και οι ίδιοι μιας πόλης, όπως η Θεσσαλονίκη, όπου τα κυκλοφοριακά προβλήματα είναι στην καθημερινή «ατζέντα» όσων μετακινούνται με ΙΧ ή λεωφορεία, οι μαθητές επέλεξαν να ασχοληθούν με ένα από τα χαρακτηριστικά μιας «έξυπνης πόλης», την «έξυπνη κινητικότητα» (Smart Mobility) και ειδικότερα τα «έξυπνα φανάρια».

κ

Το σύστημα που ανέπτυξαν οι 25 μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας προβλέπει -μεταξύ άλλων- να δίνεται προτεραιότητα και αυξημένος χρόνος πρασίνου στους πεζούς θέτοντας κριτήρια σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες (π.χ. ανιχνευτές βροχής).

Συγκεκριμένα, όπως εξηγούν οι μαθητές στην ιστοσελίδα της επιχείρησής τους, «η Kinesis δημιούργησε έναν 'έξυπνο' αστικό κόμβο, στον οποίο η κυκλοφορία ρυθμίζεται ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, σαν να υπήρχε ένας αόρατος τροχονόμος»!

Τον πρώτο λόγο έχουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γεγονός που σημαίνει πως στην περίπτωση μιας διασταύρωσης, προτεραιότητα θα έχει το αστικό λεωφορείο. «Όταν 'ανιχνεύει' (το σύστημα) την παρουσία του στη διασταύρωση θα εφαρμόζει τους κατάλληλους αλγορίθμους, ώστε η πράσινη ένδειξη να εμφανισθεί έγκαιρα και το λεωφορείο να διέλθει της διασταύρωσης σε συνθήκες ελεύθερης ροής και με ασφάλεια», σημειώνουν.

Σε δεύτερο επίπεδο, το λογισμικό λειτουργεί με στόχο τη βελτιστοποίηση του κύκλου σηματοδότησης, «ώστε να ανταποκρίνεται στις κυκλοφοριακές συνθήκες του κόμβου αλλάζοντας το σηματοδοτικό πρόγραμμα (αυξομειώνοντας το πράσινο των προσβάσεων) με βάση τον φόρτο κάθε πρόσβασης και με στόχο την αποσυμφόρηση του, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο», ενώ ανάλογα με τον αριθμό των πεζών στη διάβαση, το σύστημα δίνει προτεραιότητα στους πεζούς σε κάθε φανάρι, ιδιαίτερα όταν υπάρχει βροχή.

2

Η μακέτα που κατασκεύασαν οι 25 μαθητές του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Μακεδονίας είναι ένα παράδειγμα πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος ελέγχου αστικής διασταύρωσης. Τα «έξυπνα φανάρια» που αναπτύσσει η Kinesis «εξασφαλίζουν ένα καινοτόμο σύστημα μεταφορών που επιτρέπει την πρόσβαση σε όλους και καθιστά τις μεταφορές και τις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών απλούστερες, ταχύτερες, ασφαλέστερες, ευέλικτες, αξιόπιστες, οικονομικότερες και λιγότερο ρυπογόνες», εξηγούν για το πρότζεκτ τους οι μαθητές.

Αυτό που προσέφερε στους μαθητές η Kinesis, όπως εξηγούν οι ίδιοι, είναι ένα μοναδικό ταξίδι σε καινούργιες γνώσεις και εμπειρίες, αλλά κι ένα μάθημα ομαδικότητας. «Αποφασίζουμε ομαδικά, σεβόμαστε τις απόψεις των άλλων, νιώθουμε χρήσιμοι, υπεύθυνοι, και πιστεύουμε ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας, διότι ο ρόλος κάθε μέλους είναι σημαντικός και ο καθένας μπορεί να στηριχτεί στον άλλον», τονίζουν.

Το «who is who» της ομάδας

Την ομάδα της Kinesis απαρτίζουν οι μαθητές: Σπύρος Τερζής, γενικός διευθυντής, Ελένη Κισίρη, υποδιευθύντρια, Μαρία Τούνη, διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων, Γεώργιος Τούνης, διευθυντής Παραγωγής, Αναστάσιος Αμοιρίδης, στέλεχος τμήματος Παραγωγής, Βασίλειος Δεβετζής, Νικόλαος Μήτρακας, Άγγελος Παπαπέτρου, Φωτεινή Φώτη, Αλέξανδρος Φώτογλου, επίσης στελέχη τμήματος Παραγωγής, Γεωργία Τρικιώνη, διευθύντρια Marketing και Δημήτρης Βασιλάκης, Αντωνία Σωτηριάδου, Φίλιππος Τιάγκος, Χρήστος Τσεντεκίδης, Αθηνά Τσιρίδου, Κωνσταντίνα Φλώρου και Ελένη Χλεμτοπούλου, στελέχη του ίδιου τμήματος (Marketing), Νικόλαος Κατσόμαλλος, διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Αδαμαντία Τσεκούρα και Κατερίνα Φωτιάδου στελέχη του εν λόγω τμήματος. Επίσης, ο Νικόλαος Γαβριηλίδης είναι διευθυντής Πληροφορικής, η Μαρία-Αθηνά Κωνσταντινίδου, διευθύντρια Ανθρωπίνων Πόρων και η Δήμητρα Μαρμαρά, στέλεχος τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του πρότζεκτ είναι η Άννα Ματσιώρη και συνεργαζόμενοι καθηγητές οι Νικόλαος Τερψιάδης, Ελένη Μαργαρού, Γεώργιος Αραμπατζής και Νικόλαος Δίντσιος. Σύμβουλοι - εθελοντές της ομάδας είναι οι Ιωάννης Παπαδόπολος και Γεώργιος Βαρελάς από το IKEA Θεσσαλονίκης.

Το εγχείρημα των μαθητών, όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποδείχτηκε πολύ απαιτητικό και δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την πολύτιμη στήριξη, των καθηγητών Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

3

«Θέλουμε να σταθούμε ιδιαίτερα στις επαφές που είχαμε -μέσω skype- με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Π. Κοπελιά και στην επικοινωνία με τον δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ιδέα μας», σημειώνουν οι μαθητές.

Το κόστος για τη δημιουργία της μακέτας αποδείχθηκε υψηλό, ωστόσο με τις χορηγίες μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κατασκευών και μεταφορών (Intracat, Εγνατία οδός, ΑΝ.Α.Β.Ε) κατέστη δυνατή η κάλυψή του, ενώ η ΙΚΕΑ ανέλαβε το κόστος της παρουσίας της επιχείρησης στην Εμπορική Έκθεση του Junior Achievement Greece.

*Οι μαθητικές «εικονικές επιχειρήσεις» του Junior Achievement Greece δίνουν «ραντεβού» την ερχόμενη Παρασκευή 28/2, στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

22:10

Καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς στην Ηλεία - Σε επιφυλακή οι αρχές λόγω των ανέμων

22:01

Διαψεύδονται δημοσιεύματα για νέο κλείσιμο στη Διώρυγα της Κορίνθου

21:51

Η Ρωσία απειλεί να τα βάλει με όλη την ΕΕ, για την απέλαση διπλωματών από τη Βουλγαρία

21:44

Μπακογιάννης: Το κλείσιμο του Ελαιώνα είναι σωστή πολιτική επιλογή

21:38

Γερμανία: Η ενεργειακή Uniper εξετάζει κρατική ενίσχυση, ύψους 9 δισ. ευρώ

21:26

Παπανδρέου: Ο πολίτης πληρώνει πολύ ακριβά την ακρίβεια στην ενέργεια

21:10

Πυρκαγιά στη Φωκίδα: Εντολή εκκένωσης για τη βόρεια Ιτέα - Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Ηλεία

20:59

Δανία: Σε ψυχιατρική πτέρυγα ο φερόμενος δράστης της χθεσινής επίθεσης στην Κοπεγχάγη

20:43

Πυροβολισμοί στο Σικάγο: Τουλάχιστον 6 νεκροί σε παρέλαση για την Ημέρα Ανεξαρτησίας

20:32

Βρετανία: Νέες κυρώσεις στη Λευκορωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

20:27

Ουκρανία: Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο άσκησαν 3 αιχμάλωτοι καταδικασθέντες σε θάνατο

20:16

ΔΕΣΦΑ: Οι προοπτικές του υδρογόνου στο ενεργειακό τοπίο της Ελλάδας

20:08

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ρυθμιστικών Αρχών του Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου

20:04

Στο «κυνήγι» των δόσεων της Εφορίας εκατομμύρια φορολογούμενοι

19:59

Τζόνσον: Κρίσιμος ο ρόλος της Τουρκίας για την ανάκτηση των ουκρανικών σιτηρών

19:54

Τζεντιλόνι: Ανοικτό το ενδεχόμενο μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης

19:37

ΗΠΑ: Πυροβολισμοί σε προάστιο του Σικάγο στην παρέλαση της 4ης Ιουλίου - Αναφορές για 2 νεκρούς

19:33

Φωτιές: Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στην Άμφισσα - Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ηλεία, Ζάκυνθο, καλύτερη η εικόνα στο Σχηματάρι

19:30

Gazprom: Προτείνει πληρωμές σε ρούβλια και για τη διάθεση του LNG

19:20

Alpha Trust: Στις 5 Ιουλίου η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών στο ΧΑ - Στα 4,8 ευρώ η τιμή

19:10

Ουκρανία: Αδιάκοποι βομβαρδισμοί σε Σλοβιάνσκ, Κράματορσκ - Πλησιάζουν οι ρωσικές δυνάμεις

19:10

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ισχυρή άνοδος για τις ενεργειακές μετοχές

18:59

Ρωσία: Σε 24ωρη βάση στο εξής η παρακολούθηση για τον εντοπισμό πυρηνικών εκρήξεων

18:54

Ο οίκος της Louis Vuitton λανσάρει μια ultra-premium τεκίλα

18:47

RWE και ΕΛΠΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

18:43

Γερμανία: Η κρίση του πληθωρισμού θα παραμείνει για το προβλεπόμενο μέλλον, τονίζει o Σολτς

18:38

Ιταλία: Στους επτά οι νεκροί από την κατολίσθηση στις Άλπεις - 14 αγνοούμενοι, 9 τραυματίες

18:33

Στο Μαξίμου ο 19χρονος Ιρανός μαθητής που αρίστευσε στις Πανελλήνιες - Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

18:30

Επιστροφή Επιστρεπτέας: Οι μη ληξιπρόθεσμες δόσεις δεν εμποδίζουν τη χορήγηση ενημερότητας

18:29

Κρεμλίνο: Θα υπάρξουν διαφωνίες με την πρόταση της Ιαπωνίας για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου