Τραγωδία στη Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 290 νεκροί από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων (pic & vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραγωδία στη Σρι Λάνκα: Τουλάχιστον 290 νεκροί από μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων (pic & vid)
Τουλάχιστον 290 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 500 τραυματίστηκαν από οκτώ εκρήξεις σε εκκλησίες και ξενοδοχεία της Σρι Λάνκα την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών.

Οι Αρχές έχουν προχωρήσει σε 13 συλλήψεις ανδρών στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για τις επιθέσεις σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Εντωμεταξύ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη ότι οι αρχές της χώρας είχαν ενημέρωση 10 ημέρες νωρίτερα για πιθανές επιθέσεις σε «γνωστές εκκλησίες» από βομβιστές αυτοκτονίας.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν είναι πολίτες της Σρι Λάνκα αλλά και αρκετοί ξένοι υπήκοοι. Τουλάχιστον 5 Βρετανοί φέρονται να είναι ανάμεσα στα θύματα, σύμφωνα με το BBC. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι αρκετοί Αμερικανοί σκοτώθηκαν.

Τρεις Δανοί και δύο Τούρκοι πολίτες βρίσκονται στον κατάλογο των νεκρών, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Στεφ Μπλοκ επιβεβαίωσε με ανακοίνωση ότι ένας Ολλανδός σκοτώθηκε στις επιθέσεις.

Υπάρχουν αναφορές για Τρεις Ινδούς και έναν Πορτογάλο που βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει στόχος:

  • Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην Κοτσικάντε
  • Η εκκλησία του Σαν Σεμπαστιάν στο Νεγκόμπο
  • Η εκκλησία Ζιόν στην Μπατικαλόα
  • Το ξενοδοχείο Σίναμον στο Κολόμπο
  • Το ξενοδοχείο Σανγκρί Λα στο Κολόμπο
  • Το ξενοδοχείο Κίνγκσμπουργι στο Κολόμπο
  • Ένα σπίτι κοντά στους Κήπους Μαχαγούιλα στην Ντεματαγκόντα
  • Ένα σπίτι κοντά στον ζωολογικό κήπο Ντεχιβάλα στην Λαβίνια

Η κυβέρνηση έχει επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 06:00 τοπική ώρα και ο στρατός βρίσκεται στους δρόμους. Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν και τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στη διάρκεια εφόδου των δυνάμεων ασφαλείας σε σπίτι στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, αρκετές ώρες μετά τις επιθέσεις. Ωστόσο καμία οργάνωση δεν έχει ακόμη αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό και ο υπουργός Άμυνας της χώρας είπε ότι είναι πιθανό μία ομάδα να ευθύνεται για τις επιθέσεις.

«Πρέπει να δούμε γιατί δεν πείραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα» είπε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε καθώς οι αρχές ασφαλείας υπάγονται στον πρόεδρο της Σρι Λάνκα, Μαϊθριπάλα Σιρισένα, με τους δύο πολιτικούς να μην έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους καθώς τον περασμένο Οκτώβριο ο ο Σιρισένα επιχείρησε να ανατρέψει τον Γουικρεμεσίνγκε.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων πίσω από τις επιθέσεις βρίσκεται η ισλαμιστική οργάνωση NTJ (National Thowheeth Jama'ath), ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης. Η οργάνωση αυτή ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως για βανδαλισμούς βουδιστικών αγαλμάτων.

Το χρονικό

Το πρωί της Κυριακής έγιναν εκρήξεις σε τρία πολυτελή ξενοδοχεία στο Κολόμπο. Παράλληλα, βόμβες εξερράγησαν μέσα σε τρεις εκκλησίες στις οποίες ρωμαιοκαθολικοί πιστοί είχαν συγκεντρωθεί για τη λειτουργία του Πάσχα.

Μερικές ώρες αργότερα, σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις. Η μία σε ξενοδοχείο σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας και η δεύτερη σε σπίτι σε βόρειο προάστιο του Κολόμπο, όπου καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια αστυνομικής εφόδου.

Βρήκαν και βόμβα κοντά στο αεροδρόμιο

Αυτοσχέδια βόμβα εντοπίστηκε κοντά στο σημαντικότερο αεροδρόμιο του Κολόμπο κι εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς των ένοπλων δυνάμεων, γνωστοποίησε η αστυνομία της Σρι Λάνκα.

Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η «αυτοσχέδια» βόμβα βρέθηκε αργά χθες βράδυ σε δρόμο που οδηγεί στο μεγαλύτερο τερματικό του αεροδρομίου, που παραμένει ανοικτό -- υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας -- μετά τις πολυαίμακτες επιθέσεις της Κυριακής εναντίον κυρίως εκκλησιών και πολυτελών ξενοδοχείων, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 215 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 450 και πλέον.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider