Ο Μάριο έριξε το «γάντι» και ο μαραθώνιος αρχίζει - Και για την Ελλάδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πρόκειται για μαραθώνιο υψηλών ταχυτήτων. Ο λόγος για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει η ΕΕ για να διασφαλίσει το μέλλον της από τους νέους κινδύνους και μέτωπα, αλλά και για να κλείσει το «χάσμα» που υπάρχει με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χάσμα σε όρους, για παράδειγμα, επενδύσεων, ΑΕΠ και παραγωγικότητας.

Ουσιαστικά ο Μάριο Ντράγκι ρίχνει το «γάντι» στα κράτη με το πόρισμά του το οποίο αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Δίνει την αφορμή για να αρχίσει μια συζήτηση που πιθανότατα θα διαρκέσει πολύ καιρό (η πολιτικο-οικονομική κατάσταση στο τρίπολο Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας δεν ευνοεί τον επόμενο χρόνο αποφάσεις). Για αυτό ίσως και στο πόρισμα των 400 σελίδων λέγονται οι «αλήθειες» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρώπης και για τις ανάγκες που υπάρχουν, υπολογίζεται το κόστος των επιπλέον επενδύσεων (750-800 δισ. ευρώ ετησίως) για να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ΕΕ από το 22% του ΑΕΠ σήμερα στο 27% του ΑΕΠ, αλλά και γίνονται προτάσεις που περιλαμβάνουν από κοινό δανεισμό, έως νέα χρηματοδότηση ή ακόμη και αναβολή της αποπληρωμής των δανείων που τροφοδοτούν το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) για την κάλυψη των αναγκών της Κομισιόν για νέες επενδύσεις.

Η αλήθεια είναι όμως πως, όποια και να είναι η πορεία των συζητήσεων, η ανάγκη για κοινές παρεμβάσεις στην άμυνα, στη στήριξη της βιομηχανίας της ΕΕ ή στη θωράκιση των πολιτών από «φυγόκεντες» δυνάμεις και της Ευρώπης από τις κρίσεις που μαίνονται ή έρχονται θα οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό. Άρα σχέδιο φυγής προς τα εμπρός (επαρκές ή όχι, εγκαίρως ή με υστέρηση), θα υπάρξει.

Η Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί σε αυτή τη συζήτηση με πρωτοβουλίες και για το θέμα των αμυντικών δαπανών, για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών ή για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 και για ισχυρό νέο πακέτο πόρων συνοχής (ΕΣΠΑ). Και έχει -προφανώς- πιο ισχυρή φωνή από ό,τι λίγα χρόνια πριν. Είναι επίσης αλήθεια, πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή Ευρώπη η οποία θα βάλει το χέρι στην «τσέπη» για να χρηματοδοτήσει το μέλλον, γιατί οι ανάγκες για τη χώρα μας είναι πολλές. Είναι πολλές γιατί η υστέρηση σε όρους παραγωγικότητας, εισοδήματος και επενδύσεων είναι μεγάλη. Το δείχνουν και τα στοιχεία της έκθεσης Ντράγκι που μετρούν την απόσταση κάθε κράτους από τις ΗΠΑ. Δείχνουν λοιπόν πως η Ελλάδα πρέπει να τρέξει πρώτα τον «μαραθώνιο» σύγκλισης με την Ευρώπη.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα στα στοιχεία για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που δέχθηκαν μεγάλη πίεση τον καιρό των μνημονιακών κρίσεων και, ναι μεν ανακάμπτουν με τη βοήθεια των κονδυλίων του Tαμείου Aνάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά: η Κομισιόν στην νέα έκθεση για τα δημόσια οικονομικά που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα με το πόρισμα Ντράγκι αναφέρει πως 12 κράτη έχουν μερίδιο παραγωγικών επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (16,7%) και η πιο χαμηλή επίδοση είναι με 12,4% αυτή της Ελλάδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο στόχος που έθεσε ο Πρωθυπουργός για το 2027 για μία  Ελλάδα «πιο δίκαιη και παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή» που  θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί. Ο στόχος για ΑΕΠ πάνω από 260 δισ., για ανεργία κάτω από 8% και για εξαγωγές πάνω από 50% του ΑΕΠ με διπλάσιες επενδύσεις από το 2019, θα είναι ένα ακόμη «βήμα» προς μία  πολυετή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Να μην ξεχνάμε, μετά από διαπραγματεύσεις (που συνεχίζονται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών) έγιναν εφικτά μέτρα στήριξης αξίας 1,45 δισ. ευρώ για τους επόμενους 15 μήνες έως το τέλος του 2025. Και τούτο λόγω των «σφικτών» (στο διηνεκές) νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και της ανάγκης να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Για τον ίδιο δημοσιονομικό λόγο η ανάπτυξη της Ελλάδας ναι μεν είναι και φέτος ανθεκτική και υπερδιπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ αλλά βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη στήριξη των Βρυξελλών, το ίδιο και οι επενδύσεις.

Το ζητούμενο τώρα λοιπόν είναι η «ένταση της ανάπτυξης» όπως είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας ξανά για 2πλή σύγκλιση κέντρου και περιφέρειας. Ετσι, όσο έξω θα μαίνεται η μάχη για τα κοινά εργαλεία θωράκισης της Ευρώπης, «εντός» ο πολιτικός κόσμος, η κρατική μηχανή, οι θεσμοί και οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τρέξουν το δικό τους μαραθώνιο, ανάλογα προφανώς με τις δυνατότητες και με την ισχύ τους. Αλλά και με επίγνωση πως ο μαραθώνιος για τη σύγκλιση αυτή έχει ήδη αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα και θα πρέπει να καταφέρουμε ως χώρα να τον ακολουθήσουμε. Και πρέπει να αρχίσει να τρέχει ταχύτερα ο ιδιωτικός τομέας.

Όλες οι ειδήσεις

11:07

Η εικόνα στις τραπεζικές προμήθειες και ο «μπαλαντέρ» του asset management

11:04

Κίνηση - έκπληξη στην Ελβετία: Μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης

11:03

Οικονόμου: Σε 700.000 αυξήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο οι έλεγχοι για εισιτήρια στα ΜΜΜ

11:00

«Ταύρος» για τη Metlen η Citi - Στις κορυφαίες επιλογές της για το 2025 στη μεταλλουργία

10:56

Μακρόν από Πολωνία: Η ενίσχυση της στήριξης της Ουκρανίας στο επίκεντρο της συζήτησης

10:55

Voucher έως €1.600 για λογισμικά, υπολογιστές, laptops σε ΜμΕ - Ξεκινούν οι αιτήσεις, οι δικαιούχοι

10:41

ΑΒ Βασιλόπουλος: Διεύρυνση του δικτύου franchise - 300 καταστήματα πανελλαδικά

10:34

Attica Bank: Επιτυχής ολοκλήρωση τιτλοποίησης ενήμερων δανείων ύψους 220 εκατ. ευρώ

10:34

Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές εν αναμονή της απόφασης της ΕΚΤ

10:17

Ο Βασίλης Σπίνος νέος General Manager του Wolt Market στην Ελλάδα

10:12

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με το βλέμμα στη Φρανκφούρτη

09:59

Ουκρανία: Πλησιάζουν την Πόκροφσκ οι Ρώσοι – Στους 10 οι νεκροί στη Ζαπορίζια

09:54

Ανοίγει ξανά το κλαμπ που σέρβιρε αλκοόλ σε ανηλίκους - Η αντίδραση Δούκα

09:42

Η Αυστραλία θέλει να βάλει φόρο σε Meta και Google για το ενημερωτικό περιεχόμενο που αναμεταδίδουν

09:40

O Έλον Μασκ έγινε ο πρώτος άνθρωπος με περιουσία πάνω από 400 δισ. δολάρια

09:37

Γεωργιάδης: Το ΕΣΥ έχει κάνει μεγάλη πρόοδο - Μέχρι το Πάσχα θα δείτε διαφορά

09:37

Revolut: Η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με τα περισσότερα downloads στην Ελλάδα το 2024

09:22

Η Meta δώρισε 1 εκατ. δολάρια για την ορκωμοσία του Τραμπ

09:05

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Συρία

08:55

ΟΗΕ: Με συντριπτική πλειοψηφία η ΓΣ απαίτησε άμεση κατάπαυση πυρός στη Γάζα

08:32

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2025

08:30

Σε νέες αγορές ποντάρει ο τουρισμός για το 2025

08:27

Παπαστεργίου για mAigov: Σε μόλις έναν χρόνο απάντησε σε πάνω από 1,6 εκατ. ερωτήματα πολιτών

08:25

Ο Τραμπ προσκάλεσε τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην ορκωμοσία του

08:18

Νότια Κορέα: Αντιμέτωπος με καθαίρεση ο πρόεδρος – Αυξάνονται οι επικριτές του

08:16

Η Hilton ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με το Hilton Garden Inn Chania City στην Κρήτη

08:10

Ενέργεια: Ξεκλειδώνει η εγκατάσταση μπαταριών 1,5 GW – Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον

08:10

Οι ΗΠΑ θέλουν «στενό συντονισμό» με το Ισραήλ για τη Συρία

08:00

Τα 6 πιο λαχταριστά smash burgers για το 2024

07:54

ΚΕΦίΜ: Μικρή αλλά σταθερή βελτίωση στη νομοθετική διαδικασία στην Ελλάδα

sponsor appearance
gazzetta
gazzetta reader insider insider