Ο Μάριο έριξε το «γάντι» και ο μαραθώνιος αρχίζει - Και για την Ελλάδα

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πρόκειται για μαραθώνιο υψηλών ταχυτήτων. Ο λόγος για την προσπάθεια που θα πρέπει να καταβάλει η ΕΕ για να διασφαλίσει το μέλλον της από τους νέους κινδύνους και μέτωπα, αλλά και για να κλείσει το «χάσμα» που υπάρχει με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Χάσμα σε όρους, για παράδειγμα, επενδύσεων, ΑΕΠ και παραγωγικότητας.

Ουσιαστικά ο Μάριο Ντράγκι ρίχνει το «γάντι» στα κράτη με το πόρισμά του το οποίο αναμενόταν εδώ και πολύ καιρό. Δίνει την αφορμή για να αρχίσει μια συζήτηση που πιθανότατα θα διαρκέσει πολύ καιρό (η πολιτικο-οικονομική κατάσταση στο τρίπολο Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας δεν ευνοεί τον επόμενο χρόνο αποφάσεις). Για αυτό ίσως και στο πόρισμα των 400 σελίδων λέγονται οι «αλήθειες» για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κράτη της Ευρώπης και για τις ανάγκες που υπάρχουν, υπολογίζεται το κόστος των επιπλέον επενδύσεων (750-800 δισ. ευρώ ετησίως) για να αυξηθούν οι επενδύσεις στην ΕΕ από το 22% του ΑΕΠ σήμερα στο 27% του ΑΕΠ, αλλά και γίνονται προτάσεις που περιλαμβάνουν από κοινό δανεισμό, έως νέα χρηματοδότηση ή ακόμη και αναβολή της αποπληρωμής των δανείων που τροφοδοτούν το Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU) για την κάλυψη των αναγκών της Κομισιόν για νέες επενδύσεις.

Η αλήθεια είναι όμως πως, όποια και να είναι η πορεία των συζητήσεων, η ανάγκη για κοινές παρεμβάσεις στην άμυνα, στη στήριξη της βιομηχανίας της ΕΕ ή στη θωράκιση των πολιτών από «φυγόκεντες» δυνάμεις και της Ευρώπης από τις κρίσεις που μαίνονται ή έρχονται θα οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό. Άρα σχέδιο φυγής προς τα εμπρός (επαρκές ή όχι, εγκαίρως ή με υστέρηση), θα υπάρξει.

Η Ελλάδα έχει ήδη τοποθετηθεί σε αυτή τη συζήτηση με πρωτοβουλίες και για το θέμα των αμυντικών δαπανών, για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών ή για ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης Νο2 και για ισχυρό νέο πακέτο πόρων συνοχής (ΕΣΠΑ). Και έχει -προφανώς- πιο ισχυρή φωνή από ό,τι λίγα χρόνια πριν. Είναι επίσης αλήθεια, πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ισχυρή Ευρώπη η οποία θα βάλει το χέρι στην «τσέπη» για να χρηματοδοτήσει το μέλλον, γιατί οι ανάγκες για τη χώρα μας είναι πολλές. Είναι πολλές γιατί η υστέρηση σε όρους παραγωγικότητας, εισοδήματος και επενδύσεων είναι μεγάλη. Το δείχνουν και τα στοιχεία της έκθεσης Ντράγκι που μετρούν την απόσταση κάθε κράτους από τις ΗΠΑ. Δείχνουν λοιπόν πως η Ελλάδα πρέπει να τρέξει πρώτα τον «μαραθώνιο» σύγκλισης με την Ευρώπη.

Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται πιο ξεκάθαρα στα στοιχεία για τις επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα που δέχθηκαν μεγάλη πίεση τον καιρό των μνημονιακών κρίσεων και, ναι μεν ανακάμπτουν με τη βοήθεια των κονδυλίων του Tαμείου Aνάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά ακόμη πρέπει να γίνουν πολλά: η Κομισιόν στην νέα έκθεση για τα δημόσια οικονομικά που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα με το πόρισμα Ντράγκι αναφέρει πως 12 κράτη έχουν μερίδιο παραγωγικών επενδύσεων ως αναλογία του ΑΕΠ κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ (16,7%) και η πιο χαμηλή επίδοση είναι με 12,4% αυτή της Ελλάδας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο στόχος που έθεσε ο Πρωθυπουργός για το 2027 για μία  Ελλάδα «πιο δίκαιη και παραγωγική, πιο κοινωνική, πιο πράσινη, πιο ψηφιακή» που  θα έχει καλύψει το χαμένο έδαφος της εποχής των μνημονίων είναι πολύ σημαντικό να επιτευχθεί. Ο στόχος για ΑΕΠ πάνω από 260 δισ., για ανεργία κάτω από 8% και για εξαγωγές πάνω από 50% του ΑΕΠ με διπλάσιες επενδύσεις από το 2019, θα είναι ένα ακόμη «βήμα» προς μία  πολυετή διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα. Να μην ξεχνάμε, μετά από διαπραγματεύσεις (που συνεχίζονται μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών) έγιναν εφικτά μέτρα στήριξης αξίας 1,45 δισ. ευρώ για τους επόμενους 15 μήνες έως το τέλος του 2025. Και τούτο λόγω των «σφικτών» (στο διηνεκές) νέων δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και της ανάγκης να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Για τον ίδιο δημοσιονομικό λόγο η ανάπτυξη της Ελλάδας ναι μεν είναι και φέτος ανθεκτική και υπερδιπλάσια του μέσου όρου της ΕΕ αλλά βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη στήριξη των Βρυξελλών, το ίδιο και οι επενδύσεις.

Το ζητούμενο τώρα λοιπόν είναι η «ένταση της ανάπτυξης» όπως είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας ξανά για 2πλή σύγκλιση κέντρου και περιφέρειας. Ετσι, όσο έξω θα μαίνεται η μάχη για τα κοινά εργαλεία θωράκισης της Ευρώπης, «εντός» ο πολιτικός κόσμος, η κρατική μηχανή, οι θεσμοί και οι κοινωνικοί εταίροι, αλλά και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τρέξουν το δικό τους μαραθώνιο, ανάλογα προφανώς με τις δυνατότητες και με την ισχύ τους. Αλλά και με επίγνωση πως ο μαραθώνιος για τη σύγκλιση αυτή έχει ήδη αρχίσει να ανεβάζει ταχύτητα και θα πρέπει να καταφέρουμε ως χώρα να τον ακολουθήσουμε. Και πρέπει να αρχίσει να τρέχει ταχύτερα ο ιδιωτικός τομέας.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Κεντρική Μακεδονία: Αστυνομικοί βεβαίωσαν 678 παραβάσεις του ΚΟΚ από το απόγευμα του Σαββάτου

23:27

Χονγκ Κονγκ: Στους 146 νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

23:16

Χαρακόπουλος: Ορθόδοξοι και Καθολικοί να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν

22:48

Τασούλας: Θα δεχθεί τη Δευτέρα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Αρμενίας

22:17

Πάτρα: Δύο συλλήψεις για πώληση αλκοολούχων ποτών σε πέντε ανήλικους

21:47

ΥΠΠΟ: Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2026»

21:18

Ινδονησία: Ο απολογισμός των πλημμυρών έφθασε τους 442 νεκρούς

20:59

Λιθουανία: Το αεροδρόμιο του Βίλνιους έκλεισε ξανά λόγω ύποπτων μπαλονιών στον εναέριο χώρο του

20:52

Κεραμέως: Ενημερώνει Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της ΕΕ για τη σύναψη της Κοινωνικής Συμφωνίας

20:45

Φωτιά σε διαμέρισμα στη Δυτική Θεσσαλονίκη

20:36

Γκιλφόιλ: Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δυναμικό κέντρο για την ενέργεια, την τεχνολογία και την καινοτομία

20:15

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Άγκυρα

20:00

Δένδιας: Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

19:48

Πάπας Λέων: Καλεί τους Λιβανέζους να μείνουν στη χώρα τους

19:32

Καζακστάν: Καλεί το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις στον τερματικό σταθμό της CPC στη Μαύρη Θάλασσα

19:16

Πιερρακάκης: Αλλάζουμε την οικονομία με τεχνολογία, ταλέντο και σταθερότητα

19:00

Ξενοδοχεία: Ικανοποιητική η πορεία του 2025 - Τα 3 «αγκάθια» για την συνέχεια

18:52

ΟΠΕΚ: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2026

18:32

Κικίλιας: Νέο αναπτυξιακό μοντέλο για τα λιμάνια της χώρας

18:20

Τι σημαίνει μια πιθανή νίκη Πιερρακάκη στις εκλογές του Eurogroup

18:13

ΗΠΑ: Σε εξέλιξη οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ουκρανίας στη Φλόριντα

17:40

Τουρκία: Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον πρέσβη των ΗΠΑ παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής

17:08

Ελβετία: Απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα η πρόταση για φορολόγηση των πολύ πλούσιων

17:00

«Άνοιγμα» στους πολυχώρους κάνουν τα σούπερ μάρκετ

16:21

Δήμας: Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος ενισχύει καθοριστικά το επίπεδο οδικής ασφάλειας στην περιοχή

16:08

Αυστραλία: Σε ανοδική πορεία οι τιμές των ακινήτων

15:52

Τσουκαλάς: Αποτυχία της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην πληρωμή του 70% των βασικών ενισχύσεων στους αγρότες

15:20

Παπασταύρου: Την Παρασκευή κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο η σύμβαση της Chevron-HelleniqEnergy

15:16

Συνελήφθη 27χρονος που παρέσυρε επίτηδες με το όχημα του έναν 22χρονο στο Κολωνό

14:59

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος πραγματικά τράβηξε τη συνταρακτική φωτογραφία στον πολέμο στο Βιετνάμ

gazzetta
gazzetta reader insider insider