Λειψυδρία: Ένα SOS που εκπέμπεται χρόνια - Η διπλή πρόκληση εντός και εκτός συνόρων

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Όταν λέγαμε κλιματική κρίση πρώτα έρχονταν στο μυαλό το ενεργειακό μέτωπο που ακόμη μαίνεται (όπως φαίνεται και από τους λογαριασμούς ρεύματος) αλλά και οι φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες και τα πολλά άλλα δεινά που γίνονται όλο και πιο έντονα και επικίνδυνα). Τα παραπάνω μέτωπα έρχονται ακόμη πρώτα ως προτεραιότητα όχι μόνο στην σκέψη αλλά και στην «τσέπη» της ΕΕ, στον κουμπαρά των κονδυλίων που διανέμει (πχ ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης). Και τούτο γιατί προφανώς χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, αλλά και γιατί αφορούν στο σύνολο των κρατών της ΕΕ.

Ωστόσο, ένα άλλο οξύτατο μέτωπο της κλιματικής κρίσης, που επίσης έχει φτάσει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα, είναι αυτό της λειψυδρίας. Είναι μάλιστα ένα μέτωπο με πολλαπλή σημασία αφού είναι μία δυνάμει αιτία των παραπάνω  φυσικών καταστροφών (πλημμύρες, πυρκαγιές), αλλά και έχει άμεση σχέση με την ενεργειακή μετάβαση σε ΑΠΕ. Καθιστά εξαιρετικά φλέγον το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. 

Προς το παρόν όμως τα σήματα κινδύνου για λειψυδρία είναι ορατά κυρίως στον Νότο της ΕΕ. Οι κραυγές αγωνίας από τις περιοχές και από τους κλάδους που ήδη πλήττονται μεταφέρουν ένα πρόβλημα που έβραζε εδώ και χρόνια, στην Ελλάδα και σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου.

Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν πως η λειψυδρία είναι πιο συχνή στη Νότια Ευρώπη, όπου περίπου το 30% του πληθυσμού της ζει σε περιοχές με μόνιμο πρόβλημα και το 70% του πληθυσμού ζει σε περιοχές με εποχικές πιέσεις κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών ου καλοκαιριού. Το πιο μεγάλο πρόβλημα το έχει η Κύπρος, μετά η Μάλτα και μετά η Ελλάδα….

Τα παραπάνω στοιχεία είναι από την φετινή Έκθεση Συνοχής της ΕΕ, αλλά αποτυπώνουν τα δεδομένα του 2019. Το πρόβλημα λοιπόν είναι γνωστό, το σήμα κινδύνου εκπέμπεται εδώ και χρόνια και η Ελλάδα το «παλεύει» με τα κονδύλια που της δίνουν. Η κατανομή στον τομέα «ύδατα» δεν είναι πλουσιοπάροχη, αφού είπαμε η ΕΕ δίνει έμφαση κυρίως στην ενέργεια όταν μιλά για κλιματική κρίση/μετάβαση.

Η Ελλάδα λοιπόν πρέπει, τα λεφτά που της δίνουν, αφενός να τα αξιοποιήσει πλήρως (κάτι που είναι από μόνο του ένα μεγάλο στοίχημα γιατί πολλά πρέπει να διατεθούν από τις περιφέρειες και από τους αρμόδιους φορείς) και αφετέρου να διεκδικήσει επιπλέον χρηματοδότηση, δηλαδή πρόσθετα κονδύλια από την ΕΕ. Γιατί τα λεφτά δεν φτάνουν να καλύψουν τις πολύ μεγάλες ανάγκες.

Ποια είναι η εθνική στρατηγική; Στα έγγραφα για τον σχεδιασμό για το ΕΣΠΑ που τώρα τρέχει αναφέρεται ενδεικτικά για το πρόβλημα πως «στον τομέα των της διαχείρισης των υδάτινων πόρων «παρατηρούνται υψηλά ποσοστά διαρροών των υφιστάμενων δικτύων ύδρευσης, απαιτούνται επενδύσεις και δράσεις διαχείρισης για την πλήρη εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών. Απαιτείται επίσης η βελτίωση της κατάστασης πολλών επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η διακρατική συνεργασία για τις διασυνοριακές λεκάνες απορροής ποταμών και η εξειδίκευση και εφαρμογή των μέτρων της Θαλάσσιας Στρατηγικής. Σημαντικές είναι οι ανάγκες διαχείρισης λυμάτων καθώς και η υιοθέτηση ενός σύγχρονου νομοθετικού πλαισίου διαχείριση της ιλύος και επάρκειας/ποιότητας πόσιμου νερού σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και η ολοκλήρωση παρεμβάσεων έναντι διάβρωσης του αιγιαλού. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ενδυναμωθούν και να υποστηριχθούν κατάλληλα οι φορείς σχεδιασμού, υλοποίησης και διαχείρισης και λειτουργίας των έργων υποδομής».

Με άλλα λόγια, όπως και στην ενεργειακή μετάβαση, έτσι και στο πεδίο των υδάτων η Ελλάδα έχει πολλές ανάγκες (και λόγω των παλαιών και ανεπαρκών δικτύων και της αποσπασματικής διαχείρισης που γίνεται, αλλά και λόγω των νέων προκλήσεων) και πρέπει να κλείσει πολλά μέτωπα. Ο λόγος για μέτωπα που εκτείνονται από τις υποδομές έως και τη διπλωματία υδάτων με τα Βαλκάνια.

Οι ανάγκες αυτές πλέον δεν είναι «θεωρητικές», η κρίση είναι εδώ. Είναι οξύτατη και  δεν αφορά  μόνο στην αγροτική παραγωγή και στον τουρισμό,  αλλά συνολικά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Άλλωστε το νερό είναι ΤΟ βασικό αγαθό.

Το θέμα των υδάτινων πόρων πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα σε εγχώριο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγχωρίως με μία στρατηγική η οποία θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, να ενισχυθεί (θεσμικά και χρηματοδοτικά), αλλά και να διασφαλισθεί πως θα πετύχει στην πράξη. Σε επίπεδο ΕΕ με ισχυρή θέση στην μάχη για το τι θα γίνει μετά το 2026 στα κονδύλια και στις δυνατότητες που θα έχουν τα κράτη στα χέρια τους για να αντιμετωπίσουν μία κρίση λειψυδρίας και ερημοποίησης που αφορά (προς το παρόν) κυρίως τον Νότο  της Ευρώπης.

Όλες οι ειδήσεις

08:47

Ψυττάλεια 3.0: Τα 500 εκατ. ευρώ, οι καθυστερήσεις και ο δρόμος μέχρι την κατασκευή

08:33

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Ποιοι θα δουν αυξήσεις έως και 35% στα ποσά που λαμβάνουν

08:31

Δασμοί των ΗΠΑ 50% σε καναδικά προϊόντα - Ναυάγησαν οι συνομιλίες

08:19

Τράπεζες: Το πάρτι των μετόχων συνεχίζεται – Πόσα θα πάνε σε μέρισμα και buybacks

08:05

Καύσιμα: Έξι μήνες πολέμου στην αντλία - Στο +15% η βενζίνη, στο +29% το diesel

23:58

Iσραήλ: «Ο επόμενος ΓΓ του ΟΗΕ να αποκαταστήσει την αξιοπιστία και να σταθεί απέναντι στον αντισημιτισμό»

23:45

Πρίγκιπας Χάρι, Έλτον Τζον και άλλες διασημότητες θα πληρώσουν 9,5 εκατ. λίρες στη Daily Mail

23:34

Η Λάιεν καταδικάζει μαζί με ευρωπαϊκές χώρες το σχέδιο του Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη

23:18

Wall Street: Crypto και πρώτες ύλες στήριξαν την αγορά - Απώλειες στην εβδομάδα

22:56

Apple: Περικοπές άνω των 200 θέσεων εργασίας σε Siri και Vision Pro

22:43

Τουρκία για Νετανιάχου: «Χρησιμοποιεί μικροπολιτικές τακτικές για εκλογικά οφέλη»

22:21

ΟΗΕ: Η Ροντρίγκες Μπίρκετ προηγείται στη δεύτερη άτυπη ψηφοφορία του ΣA για τον επόμενο Γενικό Γραμματέα

22:00

Πετρέλαιο: Άλμα άνω του 6% στην εβδομάδα για το Brent υπό τον φόβο νέων κυρώσεων στο Ιράν

21:43

Χάλκινος ο Λευτέρης Πετρούνιας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ

21:33

Εβδομαδιαία κέρδη 5% για τον χρυσό

21:18

Μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν επιλογές για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς εμπλοκή της Συμμαχίας

20:54

Ντάλιο: «Πουλήστε ομόλογα, αγοράστε χρυσό και Bitcoin καθώς πλησιάζει κρίση χρέους»

20:35

Γαλλία 2027: Όλοι οι «παλιοί» θέλουν το Ελιζέ - Γιατί η εμπειρία γίνεται το νέο trend

20:27

Ρωσία: Το υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτήρισε το Mediazona «ξένο πράκτορα»

20:07

Πρόστιμο 825 εκατ. ευρώ στην Uber από την Ολλανδία για παραβίαση του GDPR

19:54

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 28 Αυγούστου

19:45

Σουηδία: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από επίθεση με σπαθί σε λύκειο

19:27

Broadcom: Συζητά χρηματοδότηση 80 δισ. δολαρίων για τσιπ τεχνητής νοημοσύνης

19:23

Ουκρανία: Έξι νεκροί και 91 τραυματίες από ρωσική επίθεση σε εμπορικό κέντρο στο Κρίβιι Ριχ

19:09

Ευρωαγορές: Κέρδη μετά το αρνητικό 7x7 αλλά απώλειες στην εβδομάδα

18:59

«Αντισημίτης δικτάτορας» ο Ερντογάν, λέει ο Νετανιάχου

18:43

Κροατία: Υπό κράτηση Ουκρανός ύποπτος για την έκρηξη στον αγωγό Nord Stream

18:24

BBC: Οι ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία έφθασαν τους 241.088 στρατιωτικούς

18:04

Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά χωρίς… τυμπανοκρουσίες

17:57

Πύρινο μέτωπο και στην Αρκαδία - Επιχειρούν 5 εναέρια μέσα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider