Οι τουριστικοί μετανάστες του Αυγούστου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πτήσεις γεμάτες με Έλληνες που φεύγουν... έξω. Όχι δεν αποφάσισαν να εργασθούν στο εξωτερικό, πάνε διακοπές. Αυτή είναι η εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τον Αύγουστο. Βεβαίως, αφορά σε όσους έχουν την οικονομική άνεση να το πράξουν. Αλλιώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν για φέτος τον Αύγουστο ορεινούς προορισμούς (γίνονται άλλωστε πιο θελκτικοί λόγω καύσωνα), ή πιο προσιτούς παραθαλάσσιους προορισμούς, ή κάποια άλλη πιο οικονομική λύση. Αλλιώς... μένουν σπίτι.  

Η αιτία για το νέο αυτό κύμα «τουριστικών μεταναστών» είναι γνωστή: η αδυναμία εύρεσης καταλύματος σε μια σχετικά λογική τιμή, τουλάχιστον στους δημοφιλείς προορισμούς. Προφανώς και είναι πάρα πολύ καλό νέο η σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Είναι ένα καλό νέο για το σύνολο της οικονομίας, αλλά ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως πάμε καλά. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στο Ελευθέριος Βενιζέλος η άνοδος της επιβατικής κίνησης το πρώτο εξάμηνο είναι 16%.  Συνολικά οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν πως η επιβατική κίνηση το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 8%-10%.  Τον Ιούνιο οι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι κατά 15,4% (κίνηση εξωτερικού), ενώ η κίνηση εσωτερικού ήταν αυξημένη κατά 7,5%. Το τελευταίο στοιχείο βεβαίως δείχνει και τη δυσκολία των «ντόπιων» να απολαύσουν το ίδιο εύκολα με τους επισκέπτες τις χαρές του ελληνικού καλοκαιρού.

Δεν φτάνει λοιπόν να πηγαίνουμε καλά στους τουριστικούς δείκτες και να έχει ανοδική πορεία γενικά η τουριστική αγορά. Πρέπει και να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Γιατί αν ένας κλάδος δεν λειτουργεί με τέτοιους όρους, τότε δεν διασφαλίζεται η συνεχής ανάπτυξή του. Να μην ξεχνάμε πως η εσωτερική τουριστική «αγορά» είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά κράτη (ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπαίνουν σε οικονομικές περιπέτειες.

Όσο για τις αιτίες των πιέσεων που δέχεται ο Έλληνας ταξιδιώτης, ας δούμε και πάλι τι λένε οι αριθμοί. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό είναι ενδεικτικά με το γενικό δείκτη τιμών να έχει πιο βραδεία άνοδο κατά 2,3% τον Ιούνιο συγκριτικά με πέρυσι και παρ όλα αυτά να έχουμε αύξηση 12% στις τιμές των ξενοδοχείων (στα οποία μάλιστα συνολικά οι τιμές από το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 50%). Η άνοδος φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι είναι 12,7% στο πακέτο διακοπών, αλλά και 20% περίπου στις αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες πλέον είναι κατά 130% πιο ακριβές από ότι το 2020… Αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν γίνει κατά 33% πιο ακριβές από ότι το 2020.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον είναι πως η εστίαση το «παλεύει», με άνοδο τιμών 5,1% φέτος και συνολικά 17% από το 2020, παρά το γεγονός ότι  υπήρξε πολύ μεγάλη πίεση από τις τιμές των ειδών διατροφής (άνοδος κατά 30% από το 2020 μέχρι σήμερα). Βεβαίως σε όλη την ΕΕ η «τάση» είναι να μεταφέρονται οι πληθωριστικές πιέσεις από τα προϊόντα στις υπηρεσίες.

Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, να προσέξουμε πολύ το τουριστικό μας προϊόν σε όρους κόστους. Να το προσέξουμε όλοι, τόσο από την πλευρά του κράτους και των αρμόδιων θεσμών, όσο και από την πλευρά της αγοράς...

Όλες οι ειδήσεις

19:54

Σύλληψη 19χρονου στο λιμάνι της Ρόδου - Είχε στην κατοχή του 525,5 γραμμάρια ηρωίνη

19:41

Γερουλάνος: Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ που αλλάζει τα πάντα

19:29

Τραμπ: Καλεί τη Χαμάς να αποστρατιωτικοποιηθεί πλήρως και άμεσα

19:23

Ανακοίνωση της Ακαδημίας Αθηνών για την εκδημία της Άννας Μπενάκη-Ψαρούδα

19:10

Συνελήφθησαν δύο νεαροί για βιασμό ανηλίκου - Κατηγορείται και ανήλικη για την υπόθεση

19:00

Η δύσκολη μετάβαση σε έναν κόσμο στρατηγικού ανταγωνισμού και «σκληρής ισχύος»

18:53

Καλαφάτης: Οι νέοι της Ελλάδας με ποσοστό 83,5% καταλαμβάνουν στην 1η θέση στη χρήση εργαλείων ΤΝ

18:38

Reuters: Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Ιράν - ΗΠΑ πιθανά ενεργειακά, μεταλλευτικά και αεροπορικά deals

18:21

Τραμπ: Οι χώρες μέλη του «Συμβουλίου Ειρήνης» έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν άνω των $5 δισ. για τις ανάγκες της Γάζας

18:09

Κοντογεώργης: Η κυβέρνηση προχωρά με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη

18:04

Αττική Οδός: Διακοπή της κυκλοφορίας για έξι ημέρες στο τμήμα Ασπρόπυργου – είσοδος Φυλής στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο

17:58

Meteo: Υψηλές συγκεντρώσεις σαχαριανής σκόνης σε μεγάλο μέρος της χώρας

17:48

Επιχείρηση «Αχυράνθρωποι»: Πώς δρούσε το κύκλωμα που εξάρθρωσε η ΑΑΔΕ

17:37

Παπαστεργίου: Η τεχνολογία και η ΤΝ μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

17:10

Δούκας: Το συνέδριο του Μαρτίου είναι η τελευταία ευκαιρία για επανεκκίνηση και λύτρωση του ΠΑΣΟΚ

17:00

«Φωτιά» οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα – Πόσο αυξήθηκαν την τελευταία πενταετία, χάσμα με EE

16:51

Θεμιστοκλέους: Tο ΕΣΥ βρίσκεται σήμερα στην καλύτερη φάση από την ίδρυσή του

16:28

Ανοίγει η αγορά του Βιετνάμ για το ελληνικό ακτινίδιο

16:24

Xατζηδάκης για την απώλεια της 'Αννας Ψαρούδα - Μπενάκη: Μια άξια και δυναμική Ελληνίδα

16:19

Ζελένσκι: Οι σύμμαχοι θα παράσχουν νέα ενεργειακή και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εντός 10 ημερών

16:14

Μητσοτάκης: Η Άννα περνά, τώρα, στην ιστορία έχοντας αφήσει ισχυρό το αποτύπωμά της στην επιστήμη και στη δημόσια ζωή

16:03

Μήνυμα του 112 σε Χίο και Σέριφο

15:57

Τασούλας για την εκδημία της Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Κατόρθωσε να υπερβεί τα συνήθη μέτρα

15:51

Λαγκάρντ: Το γενικότερο κλίμα αυτή τη στιγμή είναι θετικό για την Ευρώπη καθώς «τα χρήματα εισρέουν»

15:29

Πιερρακάκης για εκδημία Άννας Ψαρούδα Μπενάκη: Την αποχαιρετώ με συγκίνηση, σεβασμό και ευγνωμοσύνη για όσα προσέφερε στην Ελλάδα

15:16

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυτόνομο την εκλογική μάχη

15:07

Ουκρανία: Συνελήφθη ο πρώην υπ. Ενέργειας στην προσπάθειά του να εγκαταλείψει τη χώρα

14:52

Πολωνία: Υπό εξέταση η ανάπτυξη δικών της πυρηνικών όπλων για αποτροπή

14:42

Αλεξανδρούπολη: Τρεις συλλήψεις για τη δολοφονία 84χρονου

14:31

Απεβίωσε η Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη

gazzetta
gazzetta reader insider insider