Οι τουριστικοί μετανάστες του Αυγούστου

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πτήσεις γεμάτες με Έλληνες που φεύγουν... έξω. Όχι δεν αποφάσισαν να εργασθούν στο εξωτερικό, πάνε διακοπές. Αυτή είναι η εικόνα στα ελληνικά αεροδρόμια, η οποία αναμένεται να κλιμακωθεί τον Αύγουστο. Βεβαίως, αφορά σε όσους έχουν την οικονομική άνεση να το πράξουν. Αλλιώς πολλοί είναι αυτοί που επιλέγουν για φέτος τον Αύγουστο ορεινούς προορισμούς (γίνονται άλλωστε πιο θελκτικοί λόγω καύσωνα), ή πιο προσιτούς παραθαλάσσιους προορισμούς, ή κάποια άλλη πιο οικονομική λύση. Αλλιώς... μένουν σπίτι.  

Η αιτία για το νέο αυτό κύμα «τουριστικών μεταναστών» είναι γνωστή: η αδυναμία εύρεσης καταλύματος σε μια σχετικά λογική τιμή, τουλάχιστον στους δημοφιλείς προορισμούς. Προφανώς και είναι πάρα πολύ καλό νέο η σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού στην Ελλάδα. Είναι ένα καλό νέο για το σύνολο της οικονομίας, αλλά ειδικά για όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως πάμε καλά. Στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, στο Ελευθέριος Βενιζέλος η άνοδος της επιβατικής κίνησης το πρώτο εξάμηνο είναι 16%.  Συνολικά οι εγχώριες αεροπορικές εταιρείες αναφέρουν πως η επιβατική κίνηση το ίδιο διάστημα αυξήθηκε κατά 8%-10%.  Τον Ιούνιο οι τουρίστες που ταξίδεψαν στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι κατά 15,4% (κίνηση εξωτερικού), ενώ η κίνηση εσωτερικού ήταν αυξημένη κατά 7,5%. Το τελευταίο στοιχείο βεβαίως δείχνει και τη δυσκολία των «ντόπιων» να απολαύσουν το ίδιο εύκολα με τους επισκέπτες τις χαρές του ελληνικού καλοκαιρού.

Δεν φτάνει λοιπόν να πηγαίνουμε καλά στους τουριστικούς δείκτες και να έχει ανοδική πορεία γενικά η τουριστική αγορά. Πρέπει και να διαμορφώνεται ένα πλαίσιο βιώσιμης και συμπεριληπτικής ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος. Γιατί αν ένας κλάδος δεν λειτουργεί με τέτοιους όρους, τότε δεν διασφαλίζεται η συνεχής ανάπτυξή του. Να μην ξεχνάμε πως η εσωτερική τουριστική «αγορά» είναι πολύ σημαντική, ειδικά σε μία περίοδο κατά την οποία πολλά κράτη (ειδικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης) μπαίνουν σε οικονομικές περιπέτειες.

Όσο για τις αιτίες των πιέσεων που δέχεται ο Έλληνας ταξιδιώτης, ας δούμε και πάλι τι λένε οι αριθμοί. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό είναι ενδεικτικά με το γενικό δείκτη τιμών να έχει πιο βραδεία άνοδο κατά 2,3% τον Ιούνιο συγκριτικά με πέρυσι και παρ όλα αυτά να έχουμε αύξηση 12% στις τιμές των ξενοδοχείων (στα οποία μάλιστα συνολικά οι τιμές από το 2020 έχουν αυξηθεί κατά 50%). Η άνοδος φέτος τον Ιούνιο σε σχέση με πέρυσι είναι 12,7% στο πακέτο διακοπών, αλλά και 20% περίπου στις αεροπορικές μεταφορές, οι οποίες πλέον είναι κατά 130% πιο ακριβές από ότι το 2020… Αλλά και οι θαλάσσιες μεταφορές έχουν γίνει κατά 33% πιο ακριβές από ότι το 2020.

Από την άλλη πλευρά, ενδιαφέρον είναι πως η εστίαση το «παλεύει», με άνοδο τιμών 5,1% φέτος και συνολικά 17% από το 2020, παρά το γεγονός ότι  υπήρξε πολύ μεγάλη πίεση από τις τιμές των ειδών διατροφής (άνοδος κατά 30% από το 2020 μέχρι σήμερα). Βεβαίως σε όλη την ΕΕ η «τάση» είναι να μεταφέρονται οι πληθωριστικές πιέσεις από τα προϊόντα στις υπηρεσίες.

Ένας λόγος παραπάνω λοιπόν, αυτό το καλοκαίρι, να προσέξουμε πολύ το τουριστικό μας προϊόν σε όρους κόστους. Να το προσέξουμε όλοι, τόσο από την πλευρά του κράτους και των αρμόδιων θεσμών, όσο και από την πλευρά της αγοράς...

Όλες οι ειδήσεις

10:37

Υπ. Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 18 Μαΐου έως 22

10:27

'Ενωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων: Τα εμπόδια για την κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

10:14

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» κινητοποιεί ελληνικούς και ξένους ομίλους

09:43

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 3,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές

09:38

Κούβα: Αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

09:31

Νέα θετικά μηνύματα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης από την ταχεία μείωση του δημοσίου χρέους

09:24

Ρωσία: Εννέα τραυματίες από ουκρανικό πλήγμα σε πολυκατοικία στο Μπέλγκορον

09:14

Οι μαγευτικές παραλίες της Ελαφονήσου

09:09

Λίβανος: Τουλάχιστον έξι νεκροι από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Χαρούφ

08:53

Τραμπ: Σκοτώθηκε ο νο2 του Ισλαμικού Κράτους παγκοσμίως

08:41

Σε δημογραφικό «κατήφορο» η Ελλάδα: Μόλις ένα στα 4 νοικοκυριά έχουν παιδιά - Ποιες χώρες απολαμβάνουν baby boom

08:40

Αυτές είναι οι 624 ελληνικές παραλίες με Γαλάζια Σημαία για το 2026

08:32

Ο Δείκτης της «Χωριάτικης»

08:23

Καύσιμα και μεταφορές υπό νέα πίεση: Τι βλέπει η Alpha Bank για πετρέλαιο και πληθωρισμό

08:15

Τι θα χρειαζόταν ένας αγρότης να αυξήσει γρήγορα, εύκολα και με σιγουριά την παραγωγικότητα της φάρμας του;

08:06

Ποιος είναι ο αμερικανικός όμιλος που «βάζει πόδι» στην ελληνική αγορά πολυετούς κατοικίας

08:00

Ιδιωτικό χρέος: Πρεμιέρα στις 20 Μαΐου για το Μητρώο Παρακολούθησης οφειλών

23:52

Γάζα: Επτά νεκροί και δεκάδες τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς με στόχο διοικητή της Χαμάς

23:37

Νιγηρία: Μπαράζ επιθέσεων σε σχολεία και απαγωγές δεκάδων μαθητών

23:23

Trastor: Επιτυχής άντληση 150 εκατ. ευρώ από την ΑΜΚ - Στο 1 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης

23:15

Η άνοδος των ομολόγων πλήγωσε» την Wall Street

22:54

Εβδομαδιαίο ράλι άνω του 10% για το πετρέλαιο εν μέσω αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή

22:40

Σε χαμηλά μίας εβδομάδας ο χρυσός με απώλειες 2,5%, στο -8% το ασήμι

22:26

Σερβία: Συνελήφθη ο διοικητής της αστυνομίας Βελιγραδίου για συμμετοχή σε εγκληματική πράξη

22:11

Παρατείνεται για 45 ημέρες η εκεχειρία Ισραήλ και Λιβάνου

21:46

Ισραήλ: Ο στρατός στοχοποίησε κορυφαίο διοικητή της Χαμάς σε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα

21:35

Βουλή: O Φ. Οζγκιούρ ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Νέα Αριστερά

21:18

Κίνα: «Τραμπ και Σι συμφώνησαν να εφαρμόζουν όλες τις υφιστάμενες εμπορικές συμφωνίες»

21:10

Αγωγή κατά της Euroclear από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας - Διεκδικεί αποζημίωση 249 δισ.

21:02

Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πάμε μαζί για την Ελλάδα του 2030»

gazzetta
gazzetta reader insider insider