Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.

Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.

Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.

Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.

Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να  παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).

Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Γαλλία: Ποινές φυλάκισης σε 10 άτομα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό της Μπριζίτ Μακρόν

23:35

Γάζα: 11 οι νεκροί από τους σημερινούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

23:09

Ιαπωνία: Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Άμπε - Ένοχος δήλωσε ο δράστης

22:50

ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της θητείας του

22:28

Βανς για Γάζα: «Η κατάπαυση του πυρός διατηρείται»

22:07

Νέο τριπλό ρεκόρ στην Wall Street πριν από τη Fed

21:49

Τριήμερο πτωτικό σερί για το πετρέλαιο

21:35

Κλήρωση Eurojackpot 28/10/25: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:13

Η Rheinmetall θα κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής πυρίτιδας και πυρομαχικών στη Βουλγαρία

20:55

Οι κορυφαίοι 25 ταξιδιωτικοί προορισμοί για το 2026

20:37

Βρετανία: Ο Φάρατζ προηγείται για πρώτη φορά στην προτίμηση για πρωθυπουργό

20:20

Σούπερ μάρκετ: Πρώτη στην ατζέντα των επενδύσεων η επέκταση δικτύου - Πού άνοιξαν νέα καταστήματα

20:04

Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν την πόλη της Γάζας μετά την εντολή Νετανιάχου

19:56

Ζελένσκι: Εντός της εβδομάδας η συνάντηση με Ευρωπαίους για το σχέδιο εκεχειρίας

19:38

Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό υπό τον Κ. Μητσοτάκη - Τα θέματα που θα συζητηθούν

19:21

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών

19:02

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή στον στρατό να επιτεθεί «άμεσα και σφοδρά» στη Γάζα

18:42

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί σε επιχείρηση κατά των καρτέλ ναρκωτικών στο Ρίο - Και αστυνομικοί στα θύματα

18:26

Η OpenAI γίνεται κερδοσκοπική - Στην Microsoft το 27% των μετοχών

18:11

Γερμανία: Οι αμερικανικές κυρώσεις δεν στοχοθετούν τις εγχώριες θυγατρικές της Rosneft

17:54

Η Nvidia «μπαίνει» με 1 δισ. δολάρια στη Nokia

17:38

Apple και Microsoft ξεπέρασαν τα 4 τρισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση

17:30

ΟΛΘ: Η Αφροδίτη Νέστορα αντικαθιστά τον Π. Σταμπουλίδη στο ΔΣ και την Επιτροπή Ελέγχου

17:12

Πιερρακάκης: Ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας η 28η Οκτωβρίου

16:59

Γάζα: Η Χαμάς θα παραδώσει σήμερα τα λείψανα ενός ακόμη Ισραηλινού ομήρου

16:45

Παρί Σεν Ζερμέν: Έσοδα ρεκόρ την περασμένη σεζόν για την πρωταθλήτρια Ευρώπης

16:32

Νέα αμερικανικά πλήγματα σε πλοία που μετέφεραν ναρκωτικά στον Ειρηνικό - Τουλάχιστον 14 νεκροί

16:16

Γαλλία: Σε δίκη 10 άτομα που κατηγορούνται για cyberbullying κατά της Μπριζίτ Μακρόν

16:07

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Οι 10 κομβικές μεταρρυθμίσεις για την ένωση κεφαλαιαγορών

15:53

Wall Street: Σε τροχιά για νέο τετραπλό ρεκόρ οι δείκτες

gazzetta
gazzetta reader insider insider