Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.

Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.

Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.

Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.

Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να  παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).

Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Όλες οι ειδήσεις

08:05

Οι δουλειές με τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα

08:01

Ακίνητα: Πού φτάνουν οι τιμές στην Θεσσαλονίκη - Οι 3 καταλυτικοί παράγοντες

07:55

Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της ΑΑΔΕ - Πάνω από 194.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους

07:41

Εκκινεί (επιτέλους) το logistics project των 325 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο (Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ);

07:39

Καστρίσιος (ThermicSol): Η «δύναμη» του Made in Greece στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το στοίχημα των εξαγωγών

07:35

Premia: Έρχονται νέες επενδύσεις σε τουρισμό, φοιτητικές εστίες - Στόχος η προσέλκυση νέων μετόχων

07:34

Καύσιμα: Η αγορά «γράφει» αύξηση στη ζήτηση, αλλά φοβάται για ακριβό καλοκαίρι

07:29

Γερμανική «σφραγίδα» για την «αναγέννηση» των Σιδηρόδρομων Ελλάδας και την προώθηση επενδύσεων 13 δισ.

07:26

Αεροπορικά καύσιμα: Μπλόκο σε Ευρώπη και Ελλάδα; Πόσο κοντά είναι οι ακυρώσεις πτήσεων

07:16

Ποια μέτρα στήριξης φέρνει το υπερπλεόνασμα του 2025 - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι

07:15

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, οι εκλογές και οι επαφές του Αλέξη στο Παρίσι

07:07

Μπορεί και πάνω από 5% - Ακραία αβεβαιότητα - Προώθηση εξαγορών και συγχωνεύσεων

23:59

Νέες στρατηγικές για την προστασία της Βενετίας από την άνοδο της θάλασσας

23:48

Πίνακας του Μονέ πουλήθηκε έναντι 10,2 εκατ. ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι

23:37

Μπέρμποκ στον ΟΗΕ: «Η συζήτηση για τα Στενά του Ορμούζ δεν πρέπει να τελειώσει με ένα βέτο»

23:25

Netflix: Άλμα 16% για τα έσοδα στο α' τρίμηνο στα 12,25 δισ. δολάρια - Αποχωρεί ο Ριντ Χάστινγκς

23:12

Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq έφερε η διπλωματία

23:02

Καλαφάτης: Η στήριξη της κυβέρνησης στον κλάδο της γούνας είναι έμπρακτη και διαρκής

22:52

Η Exim βοηθά την Naftogaz να αγοράσει εξοπλισμό 300 εκατ. δολαρίων

22:42

«Πράσινο» 3 στα 3 για το πετρέλαιο - Σχεδόν στα 100 δολάρια το Brent

22:32

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 5 εκατ. ευρώ

22:22

Σε εξέλιξη το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα - Από Σάββατο η σταδιακή ύφεσή του

22:12

Επαφή Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

22:02

Νέα πτώση για τον χρυσό ελέω Μ. Ανατολής

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

gazzetta
gazzetta reader insider insider