Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.

Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.

Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.

Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.

Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να  παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).

Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Συρία: Εντολή για απομακρύνσεις κατοίκων λόγω σφοδρών μαχών σε κουρδικές περιοχές του Χαλεπίου

23:45

Κάλας: Η Ευρώπη συζητάει την απάντηση στην αμερικανική απειλή για τη Γροιλανδία

23:35

Η Ρωσία απελευθέρωσε τον ερευνητή Λοράν Βινατιέ σε ανταλλαγή κρατουμένων με τη Γαλλία

23:25

ΗΠΑ: Η απελευθέρωση κρατουμένων στη Βενεζουέλα είναι «ένα παράδειγμα της επιρροής» του Τραμπ

23:11

Μικτά πρόσημα στη Wall Street - Πιέσεις από την τεχνολογία, ώθηση από τις αμυντικές μετοχές

23:05

Προειδοποίηση Βανς: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να πάρουν «στα σοβαρά» τον Τραμπ

22:46

Αγρότες: Σταδιακή άρση των αποκλεισμών ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό

22:32

ΣΑΤΑ: 48ωρη απεργία για τις 13 και 14 Ιανουαρίου αποφάσισαν τα ταξί στην Αττική

22:09

Κέρδη άνω του 3% για το πετρέλαιο με φόντο τη Βενεζουέλα

21:48

Λευκός Οίκος: Καταγγέλλει μια «οργανωμένη επίθεση» εναντίον των δυνάμεων επιβολής του νόμου

21:31

Σχεδόν αμετάβλητες οι τιμές του χρυσού - Πτώση 3,2% για το ασήμι

21:24

Ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια – Κανονικά οι απόπλοι για Κρήτη από τον Πειραιά

21:16

Επίθεση Τραμπ κατά των Ρεπουμπλικανών που μπλοκάρουν τις στρατιωτικές εξουσίες του στη Βενεζουέλα

21:08

Ιράν: Διακοπή του διαδικτύου σε εθνική κλίμακα – Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απευθύνει ο Πεζεσκιάν

21:01

Λευκωσία: «Κακόβουλο και προϊόν μοντάζ» το βίντεο που κυκλοφορεί με ισχυρισμούς για χρηματισμό του Χριστοδουλίδη

20:51

Μακρόν: Η Γαλλία θα ψηφίσει κατά της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur

20:26

Ουκρανία: Χωρίς νερό περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά μετά από ρωσική επίθεση

20:11

Βενεζουέλα: Θα απελευθερωθεί σημαντικός αριθμός κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων αλλοδαπών

20:00

Αγροτικό Ζήτημα και Mercosur: Πώς το κενό στο χωράφι θα αδειάσει τις τσέπες μας;

19:53

Ιράν: Τουλάχιστον 45 διαδηλωτές νεκροί από την έναρξη των κινητοποιήσεων - Πάνω από 2.000 συλλήψεις

19:51

Αναβάλλεται η προγραμματισμένη αυριανή μετάβαση του Κ. Μητσοτάκη στο Μάιντς

19:49

Ηγέτης αντιπολίτευσης Γροιλανδίας: Πρέπει να διεξάγουμε συνομιλίες με τις ΗΠΑ χωρίς τη Δανία

19:46

ΗΠΑ: Ψήφισμα της Γερουσίας μπλοκάρει περαιτέρω επιθέσεις στη Βενεζουέλα

19:25

Όμιλος Antenna: Επένδυση 30 εκατ. δολαρίων στην αμερικανική Semafor

19:12

Σε μικτό έδαφος οι ευρωαγορές με στήριξη από τις μετοχές άμυνας

19:07

Συρία: Οι μάχες στο Χαλέπι «υπονομεύουν τις πιθανότητες» μιας συμφωνίας με την κεντρική εξουσία

18:58

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για φθηνό ρεύμα για όλους

18:53

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας

18:42

ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης: Κανονικά από αύριο τα δρομολόγια προς Αθήνα

18:41

Η Alphabet κατακτά τη 2η θέση σε κεφαλαιοποίηση πίσω από την Nvidia - Ξεπέρασε την Apple

gazzetta
gazzetta reader insider insider