Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.

Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.

Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.

Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.

Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να  παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).

Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Όλες οι ειδήσεις

14:48

Τσικνοπέμπτη: 13% ακριβότερα τα κρέατα - Τι προτιμούν οι καταναλωτές

14:47

Το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει δέσμη δανείων στήριξης της Ουκρανίας ύψους 90 δισ. ευρώ

14:41

Παπαστεργίου: Η Τεχνητή Νοημοσύνη, στρατηγική ευκαιρία για την Ελλάδα

14:36

Έφτασε στην Άγκυρα ο Μητσοτάκης για τη συνάντηση με Ερντογάν - Το πρόγραμμα της επίσκεψης

14:31

Microsoft: Για δεύτερη χρονιά κορυφαίος εργοδότης τεχνολογίας στην Ελλάδα

14:15

Παπαθανάσης: Δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί ούτε ένα ευρώ χωρίς να είναι σύννομο

14:15

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής του Instagram θα κατεθέσει σε δικαστήριο για τον εθισμό των νέων

14:09

Ερντογάν: Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς, τους γείτονές μας και όλες τις αδελφές χώρες

14:02

Freedom Holding: Στα 1,7 δισ. δολάρια τα έσοδα στο 9μηνο

13:58

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν θα παραβιάσει τα όρια της πυρηνικής συνθήκης αν δεν το κάνουν ούτε οι ΗΠΑ

13:44

ΗΠΑ: Απορρίφθηκαν οι κατηγορίες Τραμπ για φυλακίσεις Δημοκρατικών

13:44

Πεζεσκιάν: Δεν θα υποχωρήσουμε στις υπερβολικές απαιτήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα

13:43

ΗΠΑ: Αναστέλλονται οι πτήσεις σε αεροδρόμιο του Τέξας για «λόγους ασφαλείας»

13:39

Κρεμλίνο: Μετά την επίσκεψη Βανς, θα αναπτύξουμε τις σχέσεις με Αρμενία - Αζερμπαϊτζάν

13:39

Santa Clara: Γιατί η πόλη του Super Bowl 2026 αξίζει να μπει στην travel list σου

13:33

ΟΔΔΗΧ: Στο 3,34% η απόδοση από επανέκδοση 10ετών ομολόγων ύψους 300 εκατ. ευρώ

13:31

Συνεχίζονται τα μέτρα αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:26

Euroleague: Πόσο κοστίζουν τα εισιτήρια για το Final Four στην Αθήνα

13:18

«Red Code» για Αχαΐα και Ηλεία ενόψει της κακοκαιρίας

13:13

Ρωσία: Πρόστιμο στην πλατφόρμα Telegram για «εξτρεμιστικού χαρακτήρα» αναρτήσεις

13:00

Η νέα εποχή της Allwyn μέσα από τα μάτια των συνεργατών του δικτύου καταστημάτων της εταιρίας

12:53

ΕΚΤ: Προβλέπει επιτάχυνση της αύξησης μισθών στην Ευρωζώνη το β’ εξάμηνο του 2026

12:36

Τράπεζες: «Προειδοποίηση» Moody’s μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου

12:35

Έρχεται τη Δευτέρα το Εργάνη ΙΙ: Αναλυτικός οδηγός για τις επιχειρήσεις

12:26

Λάιεν: Τον Μάρτιο η παρουσίαση του EU Inc για την ίδρυση εταιρειών εντός 48 ωρών σε όλη την ΕΕ

12:23

Νέος Γενικός Οικονομικός Διευθυντής στον ΟΛΘ ο Νάρκισσος Γεωργιάδης

12:17

DECA: Απόκτηση στρατηγικής μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρία Σχολές Δέλτα Βορείου Ελλάδος

12:14

Η Βρετανία θα διπλασιάσει τον αριθμό των στρατιωτικών της που σταθμεύουν στη Νορβηγία

12:01

Κομισιόν: Σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των απειλών από drones - Τι περιλαμβάνει

11:53

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας σε επιζώντες καρκίνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider