Ο πληθωρισμός παραμένει εδώ... 

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον Ιούλιο προκάλεσαν ανησυχία, αφού δείχνουν ότι ανακάμπτει μετά από 9 μήνες αποκλιμάκωσης. Βεβαίως, για όσους παρατηρούν πιο τακτικά τους αριθμούς, η επιτάχυνση του γενικού δείκτη τιμών δεν ήταν - απαραίτητα - έκπληξη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες, από στατιστικές έως... δομικές. Σε στατιστικό επίπεδο, πέρυσι τέτοια εποχή ο πληθωρισμός έκανε ένα «διάλειμμα» στην άνοδό του και έτσι υπάρχει αυτό που λένε οι οικονομολόγοι επίπτωση βάσης.

Σε «δομικό» επίπεδο, τα στοιχεία από την αγορά δείχνουν πως οι ανατιμήσεις συνεχίζονται. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον μήνα Ιούνιο παρουσίασε μείωση κατά 11,7%, αλλά η ανάλυση δείχνει πως η εν λόγω πτώση τιμών συνδέεται με τα ενεργειακά προϊόντα, όταν στη βιομηχανία τροφίμων οι τιμές πώλησης των εξαγώγιμων προϊόντων αυξήθηκαν κατά 14,2% και αυτών που είναι προς εγχώρια διάθεση κατά 7,5%. Και ξέρουμε ότι οι τιμές παραγωγού, με μια χρονική υστέρηση, καταγράφονται και στην αγορά.

Αλλά και στη λιανική υπάρχουν πιέσεις. Ο τζίρος είχε άνοδο 7,2% τον Μάιο, όταν ο όγκος πωλήσεων παρουσιάζεται μειωμένος κατά 0,2%. Αυτή η ψαλίδα είναι η ακρίβεια.

Τα στοιχεία επίσης για το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο (τα οποία βεβαίως είναι στο σύνολό τους θετικά καθώς δείχνουν πως ενισχύθηκε και πάλι), έχουν και κάποια στοιχεία ανησυχίας: Δείχνουν έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων σε κάποιους τομείς, ειδικά στις υπηρεσίες.

Τι γίνεται με τα στοιχεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν από την Eurostat; Το καλό είναι πως στην Ελλάδα η άνοδος του πληθωρισμού παραμένει πολύ βραδύτερη από ότι o μέσος όρος σε επίπεδο Ευρωζώνης. Παρ' όλα αυτά ο δείκτης τον Ιούλιο επιταχύνθηκε, όταν στην Ευρωζώνη συνέχισε να επιβραδύνεται. Τι είναι αυτό ωστόσο που δίνει ώθηση στην ακρίβεια σύμφωνα με τα ίδια τα στοιχεία της Eurostat; Η Ελλάδα τον Ιούλιο είχε την τρίτη ταχύτερη άνοδο στις τιμές των βιομηχανικών ειδών (κατά 6,6%, έναντι 5% μέσου όρου στην ευρωζώνη). Να προσθέσουμε ότι οι τιμές των τροφίμων συνεχίζουν να κινούνται με διψήφιο ρυθμό ανόδου και πως συνολικά ο δομικός πληθωρισμός (δηλαδή ο κρίσιμος δείκτης που εξαιρεί την ενέργεια και τον κλάδο τρόφιμα, ποτά καπνός), κινείται πλέον κοντά στο μέσο όρο της Ευρωζώνης (από το 4,8% σκαρφάλωσε στο 5,4% με τον ανάλογο δείκτη της Ευρωζώνης να  παραμένει αμετάβλητος στο 5,5%).

Γενικώς το μόνο που έσωσε την παρτίδα ήταν οι τιμές ενέργειας, οι οποίες αποκλιμακώνονται μετά από την τεράστια άνοδο των προηγούμενων μηνών. Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει εδώ και το μεγάλο στοίχημα για την ανταγωνιστικότητα κάθε οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τους επόμενους μήνες είναι η ενίσχυση των συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά. Και στην εγχώρια αλλά και στην εξωτερική, είτε πρόκειται για τα προϊόντα που στέλνει η Ελλάδα σε ξένες αγορές, είτε πρόκειται για τις τουριστικές και τις άλλες υπηρεσίες που προσφέρει.

Όλες οι ειδήσεις

08:48

Damavand: Μείωση τζίρου και αύξηση του προσαρμοσμένου EBITDA

08:41

Αποκαλυπτήρια για το νέο Fuel Pass: Αιτήσεις από 6 έως 30 Απριλίου - Πώς θα δοθεί και σε ποιους

08:33

Φροντιστήρια στη διαχείριση πλούτου από Ντουέιν Γουέιντ και Τομ Μπρέιντι

08:24

Αγορά μπύρας: Πού θα κριθεί η κατανάλωση το 2026 - Οι κρίσιμες παράμετροι

08:16

Σε Παιανία, Σέρρες, Λάρισα, Καλαμάτα και Πύργο οι πρώτες κοινωνικές κατοικίες - Το καλοκαίρι ο διαγωνισμός

08:08

Ακαθάριστα οικόπεδα: Από 1η Απριλίου οι καθαρισμοί - Οι δηλώσεις, οι έλεγχοι και πρόστιμα

08:03

Εμπορικά καταστήματα: Μπαίνουν στην πασχαλινή περίοδο με «γεμάτα ράφια σε προ κρίσης τιμές»

07:57

Τραμπ για Ιράν: Ο πόλεμος θα τελειώσει σε «2 ή 3 εβδομάδες» - 33η μέρα συγκρούσεων στη Μ. Ανατολή

07:52

«Porto Heli Hospitality»: Ποια είναι η νέα τουριστική επένδυση με ξενοδοχείο και βίλες ύψους 96,5 εκατ.

07:44

Συνεχίζεται η δίκη για τα Τέμπη: Αλλαγές στην αίθουσα και στη διαδικασία εισόδου

07:38

Orilina Properties: Προχωρούν οι πωλήσεις ακινήτων στο Ελληνικό – Τι γίνεται με την ιδιωτική λέσχη

07:31

Πετρέλαιο κίνησης: Πώς και πότε θα περάσει η επιδότηση στις τιμές των πρατηρίων

07:25

BriQ Properties: Ποια projects είναι σε εξέλιξη - Η στρατηγική της ΑΕΕΑΠ

07:21

Τι αλλάζει στα έργα Στρατηγικής Σημασίας, ενισχυμένος ρόλος ΤΕΕ και Υπερταμείου

07:17

Πετρέλαιο κίνησης: Aπό τα ξημερώματα ξεκινά η μείωση στην αντλία - Fuel Pass πριν το Πάσχα

07:10

Εφιάλτης στον δρόμο με τις κάλπες - Το ΠΑΣΟΚ και το Πασχαλινό fuel pass - «Μαλλιά κουβάρια» στον ΣΥΡΙΖΑ

07:05

Τα κόκκινα δάνεια είναι εδώ - Οι υψηλές αμοιβές - Τα προβλήματα στο ΣΕΦ

00:18

Ιστορική εξέλιξη για το Χρηματιστήριο της Αθήνας – «Πράσινο φως» από MSCI για αναταξινόμηση στις ανεπτυγμένες αγορές

23:36

OpenAI: Έκλεισε άνευ προηγουμένου χρηματοδότηση 122 δισ. δολαρίων

23:28

Οι ελπίδες για λήξη του πολέμου συνεπήραν την Wall Street- Κέρδη 1100 μονάδων για τον Dow Jones

23:12

WSJ: Οι ΗΠΑ στέλνουν τρίτο αεροπλανοφόρο στην Μέση Ανατολή

23:02

Σειρά συναντήσεων του Νίκου Δένδια στα ΗΑΕ

22:59

Γιώργος Κώτσηρας: Στηρίζουμε την κοινωνία κρατώντας εφεδρείες για το μέλλον

22:51

Ισραήλ: Σταματά εισαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Γαλλία λόγω της «εχθρικής πολιτικής» της

22:50

Χιλιάδες απολύσεις στην Oracle

22:50

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδικάζει τη στρατολόγηση παιδιών στο Ιράν

22:45

Γαλλία: «Έκπληκτη» από τις επικρίσεις Τραμπ για έλλειψη συνεργασίας στον πόλεμο εναντίον του Ιράν

22:41

Πετρέλαιο: Εκτόξευση του brent κατά περισσότερο από 60% τον Μάρτιο - Γιατί «φρέναρε» στη σημερινή συνεδρίαση

22:40

Διάγγελμα Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να συντρίβουμε το τρομοκρατικό καθεστώς στο Ιράν»

22:40

Σε χαμηλό δεκαετίας το 2025 οι ανθρωποκτονίες στη Σουηδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider