Η δυναμική επάνοδος των διδύμων ελλειμμάτων

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τα καμπανάκια ήχησαν από δύο πλευρές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέγραψε την Ελλάδα ως την οικονομία με το δεύτερο πιο υψηλό εξωτερικό έλλειμμα (σ.σ. στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) μεταξύ των λεγόμενων «ανεπτυγμένων» κρατών, με πρώτη τη Κύπρο. Αλλά και το ΙΟΒΕ έκανε σαφές πως «η επιστροφή σε βαθιά δίδυμα ελλείμματα κατά την πανδημία και η επί μακρόν υστέρηση σε  παραγωγικές επενδύσεις και εξαγωγές υψηλής καινοτομίας, αποτελούν λόγους για εγρήγορση  και μέσα στη νέα κρίση».

Μιλάμε για δίδυμα ελλείμματα γιατί πέρα από το εξωτερικό, υπάρχει και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η Ελλάδα λόγω των – απολύτως αναγκαίων – πολύ μεγάλων δαπανών για μέτρα στήριξης από την πανδημία, επέστρεψε σε ελλείμματα, τα οποία  δυστυχώς και φέτος - λόγω της νέας κρίσης αυτή τη φορά - αναμένεται να περιορισθούν με  μεγαλύτερη δυσκολία. 

Υπάρχουν βεβαίως καλά νέα: το 2021 κλείνει τελικά με χαμηλότερο κατά 1,5% του ΑΕΠ έλλειμμα. Κάτι που δείχνει πως τα κρατικά ταμεία «αντέχουν» και τα έσοδα συνεχίζουν να ενισχύονται. Αλλά, όπως λέει και το ΙΟΒΕ χαρακτηριστικά, «αν η παγκόσμια οικονομία μοιάζει με ναρκοπέδιο, η ελληνική έχει και δικές της προκλήσεις». 

Θα πρέπει να διαχωρίσουμε τα δύο «ελλείμματα» ως προς το εξής. Η επιστροφή από δημοσιονομικά ελλείμματα σε πλεονάσματα δεν εξαρτάται – ειδικά φέτος - από τις ελληνικές κινήσεις. Εξαρτάται  κυρίως από την πορεία της νέας πολεμικής- ενεργειακής – εφοδιαστικής κρίσης, από τις ανάγκες για μέτρα στήριξης και από το αν θα υπάρξει αυτή η κοινή αντίδραση της ΕΕ με τρόπο γενναίο που θα απορροφά το δημοσιονομικό κόστος.

Η συρρίκνωση όμως των εξωτερικών ελλειμμάτων της χώρας, που δεν διαφαίνεται στον «ορατό» ορίζοντα (σύμφωνα με το ΔΝΤ) είναι μία άλλη υπόθεση που απαιτεί πιο σύνθετές κινήσεις. Η άνοδος της αξίας των εισαγωγών λόγω του πληθωρισμού είναι δεδομένη. Απαιτείται λοιπόν αντιστάθμισμα που δεν έχει διαμορφωθεί επαρκώς όλα τα τελευταία χρόνια. Αντιστάθμισμα παραγωγής, ενίσχυσης της εξαγωγικής δυνατότητας και δυνάμωσης του τουριστικού προϊόντος. Αλλά και των προϋποθέσεων για έλευση Άμεσων Ξένων Επενδύσεων. 

Για τις επόμενες εβδομάδες προαναγγέλθηκε μία πλημμυρίδα προκηρύξεων δράσεων του Ελληνικού Ταμείου Ανάκαμψης με την μορφή των επιδοτήσεων, προκηρύξεων που θα απευθύνονται κυρίως σε επιχειρήσεις.  Θα ακολουθήσουν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. Θα υπάρχουν λοιπόν ευκαιρίες, παρά την νέα αυτή κρίση, για αλλαγή σελίδας και για προετοιμασία του ιδιωτικού τομέα για μία νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, εγχωρίως και διεθνώς. Μία νέα παγκόσμια ισορροπία με αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας πολλών κλάδων και αγορών αλλά με αδιάρρηκτη την ανάγκη για ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ως τη μόνη διέξοδο για τη θωράκιση της οικονομίας, των κρατικών εσόδων, της εργασίας, των αμοιβών και της κοινωνικής ειρήνης. 

Όλες οι ειδήσεις

12:20

ΓΣΕΒΕΕ: Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ενισχύει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

12:20

Ο Όμιλος AKTOR ωριμάζει σχέδιο απανθρακοποίησης της λειτουργίας του

12:13

Βαρδινογιάννης: Κενά ενεργειακής ασφάλειας στην ΕΕ - Ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμού της ενεργειακής μετάβασης

12:11

ΔΥΠΑ - ΙΝΕΔΙΒΙΜ: Στήριξη σε σπουδαστές στη Λάρισα με Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων

12:08

Attica Group: Σε προκαταρκτικές συζητήσεις για τη συμμετοχή της η Strix Holdings

11:58

Βρετανία: Κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση στο Μάντσεστερ, κρίνεται το μέλλον Στάρμερ

11:56

Νέα προσυνεδριακή άνοδος για SpaceX - «Κλείδωσε» κεφαλαιοποίηση 2,65 τρισ. δολαρίων

11:55

Με νέες ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης

11:50

Έρευνα EY-Parthenon: Οι CEOs επικεντρώνονται σε κερδοφορία, AI και στρατηγικές συμφωνίες

11:39

Ανδρουλάκης: Αν το ΠΑΣΟΚ λάβει την εντολή, η Ελλάδα θα έχει σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση

11:27

Ευρωζώνη: Η νέα πραγματικότητα του χρέους και η αναβάθμιση της περιφέρειας

11:10

Αντιμέτωπος με αυστηρότερη ποινική μεταχείριση ο Λιγνάδης, δεκτή η έφεση της Εισαγγελίας

11:05

Χρηματιστήριο: Ήπιες εναλλαγές προσήμου κοντά στα νέα υψηλά

11:01

ΒΕΑ: Οι 72 δόσεις δεν αρκούν - Χαμηλότερα επιτόκια και προστασία των ΜμΕ

10:57

Ευρωαγορές: Μεικτές τάσεις με τον Stoxx 600 να παραμένει σε τροχιά ρεκόρ

10:55

Στις Βρυξέλλες η Κεραμέως για την «Εθνική Κοινωνική Συμφωνία της Ελλάδας»

10:42

Δίκη για Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα για τη διαβίβαση των πρακτικών στον ανακριτή του ΑΠ

10:29

Ελληνικός Χρυσός: Μετρήσιμη δημιουργία κοινωνικής αξίας για όλους

10:22

Ο πληθωρισμός στη Βρετανία παρέμεινε στο 2,8% τον Μάιο, κάτω από τις προβλέψεις

10:18

Bloomberg: Τα 14 άρθρα της συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν, τι προβλέπεται για Ορμούζ, πυρηνικά

10:14

Eurobank Equities: Η Alpha Bank παίρνει τη θέση της Πειραιώς στα top picks

10:04

Τη νέα ταυτότητα της Ίου «αποκαλύπτει» η βρετανική εφημερίδα The Times​​​​​​​

09:55

Βρετανία: Προειδοποιητικά πυρά ρωσικού πολεμικού πλοίου κατά θαλαμηγού στη Μάγχη

09:40

Λίβανος: Νέα πλήγματα του Ισραήλ εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της χώρας

09:23

Ιράν: Η συμφωνία με τις ΗΠΑ περιλαμβάνει ένα ταμείο 300 δισ. δολαρίων για επενδύσεις

09:19

Περού: Αναβαθμίζεται σε «ισχυρή» η ένταση του Ελ Νίνιο που αναμένεται έως τον Σεπτέμβριο

09:08

Συμφωνία Βολιβίας-ΗΠΑ για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών - Η πρώτη μετά από σχεδόν 20 χρόνια

08:59

Τρίτη διεθνής διάσκεψη του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας στην Κύπρο

08:54

AWS: Ανοίγει τον Ιούλιο το Local Zone - Εξετάζει νέες επενδύσεις στη χώρα

08:50

Ιρανικά δεξαμενόπλοια στο Ορμούζ πριν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider