Κλείνοντας σιγά σιγά το μάτι στην... επόμενη ημέρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παρά το γεγονός πως σε αυτή τη φάση το κύριο ζητούμενο στην οικονομία είναι η ανακούφιση όσων πλήττονται από τις συνέπειες του τελευταίου κύματος της πανδημίας και η συζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην επάρκεια ή μη των μέτρων στήριξης, η αλήθεια είναι πως η «φύση» του νέου κύματος της πανδημίας - το οποίο βαίνει προς την κορύφωσή του - δείχνει να δικαιολογεί μία πρώτη σκέψη, ένα κλείσιμο του ματιού αν θέλετε, σε μία επόμενη ημέρα.

Μία επόμενη ημέρα που υπάρχουν προσδοκίες πως μπορεί να ξεκινήσει να υπάρχει μέσα στο τρέχον εξάμηνο του έτους. Και η επόμενη ημέρα - η οποία ήδη πρέπει να σχεδιάζεται ώστε όταν εκείνη φτάσει να μην υπάρξει υστέρηση στην αναπτυξιακή δυναμική - έχει και ευκαιρίες και προκλήσεις,  αλλά και πολύ μεγάλα προβλήματα.

Από την μία πλευρά τίθεται η πολύ μεγάλη ευκαιρία της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλλαγής σελίδας της οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, αντί για 40 δισ. ευρώ που υπό κανονικές συνθήκες θα αναλογούσαν στη χώρα. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την κρατική μηχανή που θα πρέπει να κάνει ένα άλμα στη δυνατότητά της να παράγει έργα. Και τούτο παράλληλα με έναν πακτωλό μεταρρυθμίσεων που επίσης πρέπει να γίνουν μέχρι κεραίας και για να έρθουν τα λεφτά αλλά και για να αλλάξει εικόνα η Ελλάδα στα «μάτια» επενδυτών, δανειστών και αγορών.

Τίθεται και η ευκαιρία μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία της ενδυνάμωσης της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να κλείσει το άνοιγμα στο εξωτερικό της ισοζύγιο. Αλλά και να γίνει η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, με ώθηση από το άλμα που έγινε λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολύ μεγάλα προβλήματα. Προφανώς τα πιο άμεσα είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει όχι μόνο στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά και στη στάση των Κεντρικών Τραπεζών που στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα την παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχουν επίσης τα κορονοχρέη και τα άλλα «δανεικά» των μέτρων στήριξης. Θα πρέπει να πληρωθούν, όπως και οι πάγιες υποχρεώσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε να «αντέξουν» τα κρατικά ταμεία. Αλλά τούτο συνδέεται και με την ευμάρεια των επιχειρήσεων την επομένη της πανδημίας και της ομαλής «αποσωλήνωσής» της από μέτρα στήριξης που μέσω παρατάσεων συνεχίζουν να διατηρούνται μεν, αλλά μόνο για λίγους ακόμη μήνες.

Γιατί η επόμενη ημέρα κρύβει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες αλλά συνδέεται και με την ώρα του δημοσιονομικού «λογαριασμού» και της επαναφοράς των «κανόνων». Είναι και η ώρα αναμέτρησης της ίδιας της Ευρώπης με το μέλλον που η ίδια θα θελήσει να χαράξει. Γι' αυτό και έχει ειδική σημασία η χώρα να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις που της κλείνουν το μάτι... 

Όλες οι ειδήσεις

07:19

Συγκρατημένη αισιοδοξία ΗΠΑ για την επίτευξη προόδου στις διπλωματικές διεργασίες με το Ιράν

07:11

Ρεύμα: Πώς τα ελληνικά νοικοκυριά έχασαν 1,23 δισ. ευρώ σε δύο χρόνια

07:08

ΜΕΤΚΑ: «Stay tuned» για το IPO στο Χρηματιστήριο - Έρχονται ανάπτυξη και εκπλήξεις

07:02

Ενεργειακός πυρετός αυξήσεων - Η Eurobank στο δρόμο του μεταξιού - Η τρελή ζήτηση

07:00

Χρέη σε Εφορία και ΕΦΚΑ: Ανοιχτή μέχρι τέλος Δεκεμβρίου η νέα ρύθμιση των 72 δόσεων - Oι προϋποθέσεις και οι «κόφτες»

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Ιράν: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» - Εμπόδια το ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

reader insider