Κλείνοντας σιγά σιγά το μάτι στην... επόμενη ημέρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παρά το γεγονός πως σε αυτή τη φάση το κύριο ζητούμενο στην οικονομία είναι η ανακούφιση όσων πλήττονται από τις συνέπειες του τελευταίου κύματος της πανδημίας και η συζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην επάρκεια ή μη των μέτρων στήριξης, η αλήθεια είναι πως η «φύση» του νέου κύματος της πανδημίας - το οποίο βαίνει προς την κορύφωσή του - δείχνει να δικαιολογεί μία πρώτη σκέψη, ένα κλείσιμο του ματιού αν θέλετε, σε μία επόμενη ημέρα.

Μία επόμενη ημέρα που υπάρχουν προσδοκίες πως μπορεί να ξεκινήσει να υπάρχει μέσα στο τρέχον εξάμηνο του έτους. Και η επόμενη ημέρα - η οποία ήδη πρέπει να σχεδιάζεται ώστε όταν εκείνη φτάσει να μην υπάρξει υστέρηση στην αναπτυξιακή δυναμική - έχει και ευκαιρίες και προκλήσεις,  αλλά και πολύ μεγάλα προβλήματα.

Από την μία πλευρά τίθεται η πολύ μεγάλη ευκαιρία της βιώσιμης ανάπτυξης και της αλλαγής σελίδας της οικονομίας, η οποία περνά μέσα από την πλήρη αξιοποίηση κονδυλίων της ΕΕ που ξεπερνούν τα 70 δισ. ευρώ, αντί για 40 δισ. ευρώ που υπό κανονικές συνθήκες θα αναλογούσαν στη χώρα. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την κρατική μηχανή που θα πρέπει να κάνει ένα άλμα στη δυνατότητά της να παράγει έργα. Και τούτο παράλληλα με έναν πακτωλό μεταρρυθμίσεων που επίσης πρέπει να γίνουν μέχρι κεραίας και για να έρθουν τα λεφτά αλλά και για να αλλάξει εικόνα η Ελλάδα στα «μάτια» επενδυτών, δανειστών και αγορών.

Τίθεται και η ευκαιρία μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία της ενδυνάμωσης της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, ώστε να κλείσει το άνοιγμα στο εξωτερικό της ισοζύγιο. Αλλά και να γίνει η μετάβαση στη ψηφιακή εποχή, με ώθηση από το άλμα που έγινε λόγω των περιορισμών της πανδημίας.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και πολύ μεγάλα προβλήματα. Προφανώς τα πιο άμεσα είναι η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση που κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αλλά και τι επιπτώσεις θα έχει όχι μόνο στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά και στη στάση των Κεντρικών Τραπεζών που στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα την παγκόσμια οικονομία.

Υπάρχουν επίσης τα κορονοχρέη και τα άλλα «δανεικά» των μέτρων στήριξης. Θα πρέπει να πληρωθούν, όπως και οι πάγιες υποχρεώσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων, ώστε να «αντέξουν» τα κρατικά ταμεία. Αλλά τούτο συνδέεται και με την ευμάρεια των επιχειρήσεων την επομένη της πανδημίας και της ομαλής «αποσωλήνωσής» της από μέτρα στήριξης που μέσω παρατάσεων συνεχίζουν να διατηρούνται μεν, αλλά μόνο για λίγους ακόμη μήνες.

Γιατί η επόμενη ημέρα κρύβει πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες αλλά συνδέεται και με την ώρα του δημοσιονομικού «λογαριασμού» και της επαναφοράς των «κανόνων». Είναι και η ώρα αναμέτρησης της ίδιας της Ευρώπης με το μέλλον που η ίδια θα θελήσει να χαράξει. Γι' αυτό και έχει ειδική σημασία η χώρα να ανταποκριθεί στις ευκαιρίες και στις προκλήσεις που της κλείνουν το μάτι... 

Όλες οι ειδήσεις

15:38

UPS: Νίκησαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη, αναβάθμισε το ετήσιο guidance - H απεξάρτηση από την Amazon

15:33

Τα μεγέθη β' τριμήνου της LVMH δεν «πείθουν» για comeback της πολυτέλειας

15:24

Γαλλία - πυρκαγιές: Ανησυχία ενόψει καύσωνα, νέες εκκενώσεις κοινοτήτων στο Μπορντό

15:12

Διπλό δίχτυ ασφαλείας για τους ανέργους που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη - Οι επιλογές για τα τελευταία ασφαλιστικά «χιλιόμετρα»

15:11

Meta και BlackRock επενδύουν σε data center αξίας 14 δισ. δολ.

15:09

Κικίλιας για ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Πετύχαμε να μην αυξηθούν οι τιμές για 2η συνεχόμενη χρονιά»

15:08

Πρόστιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και servicers επέβαλε η ΤτΕ

15:04

Αύξηση εσόδων αλλά μεγαλύτερες ζημιές για Boeing στο β' τρίμηνο

15:01

«Προλαμβάνω»: Τι θα ισχύσει για ασθενείς που λάμβαναν Mounjaro και Ozempic

14:52

Ιταλία: Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται από αύριο - Το τέταρτο συνεχόμενο

14:48

ΟΕΕ: Ο Σάκης Ιωαννίδης νέος Πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

14:46

Επίσημα στο ΠΑΣΟΚ ο Χουρδάκης: Τον υποδέχθηκε ο Ανδρουλάκης - Με 34 βουλευτές η ΚΟ

14:45

Πάρος: Σε εξέλιξη φωτιά στο Καμπί - Καταφθάνουν δύο Canadair από την Αθήνα

14:41

Επεκτείνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων από ογκολογικούς και παιδιατρικούς ασθενείς

14:40

​Το PADU App ξεχώρισε στα Loyalty Awards 2026 με τέσσερις σημαντικές διακρίσεις

14:25

Τσίπρας: Προτείνουμε ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο από την κοινωνία για την κοινωνία

14:24

Ισπανία: Υποχώρησε σε χαμηλό 18 ετών η ανεργία

14:10

Αναβάθμιση outlook από Coca-Cola: Έσοδα 13,38 δισ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο

14:07

Mercedes-Benz: «Βουτιά» 30% των πωλήσεων στην Κίνα - Γιατί ανεβαίνει η μετοχή

13:49

ΤτΕ: Σημαντική πρόοδος στα βασικά μεγέθη των τραπεζών το 2025 - Πολυδιάστατες οι προκλήσεις

13:48

Τρ. Πειραιώς: Τυχόν νέα παραβίαση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν αυξάνει τους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία

13:43

Σαλμονέλα: Στο μικροσκόπιο τα δείγματα από τη Νίκαια - Πιθανή σύνδεση με Λαμία και Καστοριά

13:41

Θεμιστοκλέους: Θετική αξιολόγηση των νοσοκομείων από 75.000 ασθενείς

13:40

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο

13:35

Ιαπωνία: Τουλάχιστον 50 τραυματίες από τον σεισμό των 7,1 Ρίχτερ - Ζημιές στο οδικό δίκτυο

13:30

Barclays: «Βουτιά» 5% της μετοχής παρά το «άλμα» 17% στα κέρδη εξαμήνου

13:28

Η Ιταλία θα κάνει χρήση του Safe, θα ζητήσει 14,9 δισ. ευρώ

13:18

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον υπουργό Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ

13:16

Bloomberg: Φλερτάρει με την απόκτηση του 50% της InfoRLife η BC Partners - Deal 1,5 δισ. δολαρίων

13:07

Σκέρτσος: «Πράξη ευθύνης η προσθήκη δημοσιονομικού κόφτη στο Σύνταγμα»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider