Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

07:22

«Τρέχει» η Εγνατία Οδός - Τι έρχεται για 2+1 μεγάλες συμβάσεις παραχώρησης

07:15

«Ύποπτα» μισθωτήρια με χαμηλά ενοίκια στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - Πώς θα γίνουν οι διασταυρώσεις

07:11

«Χιονοστιβάδα» μερισμάτων από τις τράπεζες, πάνω από 7 δισ. στην τριετία

07:04

Τα προγνωστικά για τον κ. Eurogroup, τα ρωσικά assets, το rebrain Greece

23:58

Χαρακόπουλος: Κανένας «Φραπές» δεν θα μπορεί πλέον να λαμβάνει επιδοτήσεις - Πληρωμές μέχρι τις γιορτές

23:27

Καλαφάτης: Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που έχει καταρτίσει εθνική στρατηγική για την ΤN

23:15

Κιλκίς: Συνελήφθη 25χρονος για ληστεία, εκβίαση και αρπαγή

22:49

Νετανιάχου: Η πολιτική προσάρτηση της Δυτικής Όχθης παραμένει αντικείμενο της συζήτησης

22:19

Δένδιας: Θα παραστεί στην τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ

21:47

Μία σύλληψη για παραβάσεις που αφορούν σε ναρκωτικές ουσίες και όπλα, στα Χανιά

21:18

Γρεβενά: Συνελήφθη 53χρονος-μέλος σπείρας που εξαπατούσε τηλεφωνικά ανυποψίαστους πολίτες

20:48

Επίθεση με μολότοφ στο Α.Τ. Κυψέλης

20:44

Κουτσούμπας προς αγρότες: Εμείς στηρίζουμε όλα τα αιτήματα σας

20:33

Έκλεισαν οι κάλπες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Συνεχίζεται αύριο η ψηφοφορία

20:12

Ισραήλ: Ο αρχηγός του στρατού δηλώνει ότι η γραμμή οριοθέτησης εντός της Γάζας είναι το νέο σύνορο με το Ισραήλ

20:01

Ελβετία: Προτείνει o ΟΑΣΕ να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην επιτήρηση μιας εκεχειρίας στην Ουκρανία

19:49

Θεοχάρης: Μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συμμετέχει στο επενδυτικό συνέδριο της Capital Link

19:28

Βόρεια Μακεδονία: Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανεξελέγη αρχηγός του VMRO-DPMNE

19:13

Σέρρες: Άνοιξε για τα φορτηγά το τελωνείο Προμαχώνα

19:00

Global X: Έρχεται πολυετής άνοδος στις αναδυόμενες αγορές – Η Ελλάδα στις κορυφαίες επιλογές

18:51

Τραμπ τζούνιορ: Οι πλούσιοι Ουκρανοί έβαλαν τους χωρικούς να πολεμάνε

18:35

Παραμένει σε αυξημένη επιφυλακή ο δήμος Λαρισαίων για τη στάθμη των νερών στον Πηνειό

18:27

Κανονικά η κυκλοφορία των οχημάτων στην «Εγνατία Οδό» μεταξύ των κόμβων Βαφέικων και Ιάσμου

18:10

Αισιόδοξος για συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δηλώνει ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου

17:59

Αποκαταστάθηκε πλήρως η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα - Λειανοκλάδι - Λάρισα

17:24

ΠΟΜΙΔΑ: Σε νέο «ΕΝΦΙΑ» υπέρ των δήμων θα εξελιχθεί το νέο τέλος ΤΤΑ

17:00

Φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα «μιλάει» ξένες γλώσσες και θα κοστίσει ακριβά…

17:00

Κατοικίες και μεγάλα έργα εκτόξευσαν τις επενδύσεις – Τι θα κρίνει τη συνέχεια

16:53

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε βδομάδα ο κ. Μητσοτάκης όλο και πιο μακριά από την κοινωνία και τα προβλήματα των πολιτών

16:22

Κέλογκ: Μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία βρίσκεται πραγματικά κοντά

gazzetta
gazzetta reader insider insider