Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

22:10

Επαφή Μητσοτάκη με Νετανιάχου και Αούν για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

22:06

Σε εξέλιξη το επεισόδιο μεταφοράς σκόνης στη χώρα - Από Σάββατο βράδυ η σταδιακή ύφεση του

22:02

Νέα πτώση για τον χρυσό ελέω Μ. Ανατολής

21:52

Μυτιλήνη: Κατειλημμένα έως αύριο στις 12:00 από κτηνοτρόφους και τα δυο λιμάνια

21:42

ΗΠΑ: Καταψηφίστηκε η πρόταση για περιορισμό των στρατιωτικών εξουσιών του Τραμπ στο Ιράν

21:30

Η Σλοβακία απειλεί να μπλοκάρει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

21:18

Τραμπ: Το Ιράν συμφώνησε να μην αποκτήσει πυρηνικά - Πιθανή συνάντηση το Σαββατοκύριακο

21:06

Πρόεδρος Κούβας: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ»

20:54

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι καλή στιγμή να επαναφέρουμε τη συζήτηση για έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους

20:45

Λάιεν για 10ήμερη εκεχειρία Ισραήλ - Λιβάνου: Αποτελεί ανακούφιση

20:32

Bloomberg: Θα χρειαστούν περίπου 6 μήνες για ειρηνευτική συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

20:28

Πρέμιερ Λιγκ: Ζημίες - ρεκόρ 900 εκατ. ευρώ το 2025

20:16

Μυτιλήνη: Αποζημιώσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ σε τυροκομικές επιχειρήσεις λόγω αφθώδους πυρετού

20:05

Συρία: Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης όλες οι βάσεις αμερικανικών δυνάμεων

19:57

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:48

Πιερρακάκης από G7: Οφείλουμε να δράσουμε συντονισμένα απέναντι στις προκλήσεις

19:39

Συμμετοχή Μητσοτάκη στην τηλεδιάσκεψη ηγετών της ΕΕ για τα Στενά του Ορμούζ

19:31

Έρχονται οι super champions επιχειρήσεις στην ΕΕ - Το σχέδιο της Κομισιόν και οι κίνδυνοι

19:20

Συμφωνία για την κατασκευή drones πρότεινε ο Ζελέσνκι στην Ολλανδία

19:09

Reuters: Αναθεώρηση επί τα χείρω για τη γερμανική ανάπτυξη το 2026 και 2027

18:57

CrediaBank: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100.000 ευρώ μέσω κεφαλαιοποίησης με δωρεάν διάθεση μετοχών

18:44

Από τα μεσάνυκτα η 10ήμερη κατάπαυση πυρός Ισραήλ - Λιβάνου: «Μέσα» και η Χεζμπολάχ

18:34

Θεμιστοκλέους: «Η Ελλάδα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν μέτρα προστασίας των ανηλίκων στα social media»

18:19

ΝΔ: Νέος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

18:14

Επίθεση σε σχολείο στην Τουρκία: Νέα στοιχεία για τον δράστη

18:13

Εγκαίνια της νέας γέφυρας στο Αλιγαρόρεμα παρουσία Δήμα

18:07

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και ΔΕΗ πίεσαν τον Γενικό Δείκτη

17:55

Κομισιόν: Διατάζει τη Meta να αποκαταστήσει τον αποκλεισμό βοηθών ΤΝ από το WhatsApp

17:43

Η Lufthansa βάζει λουκέτο στη θυγατρική της CityLine σχεδόν δύο χρόνια νωρίτερα

17:40

Axios: Πιθανή μια εκεχειρία στον Λίβανο απόψε - Επικοινωνία Τραμπ με Αούν

gazzetta
gazzetta reader insider insider