Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

19:02

Επεκτείνεται για έναν ακόμη χρόνο το πρόγραμμα απασχόλησης 500 τραυματιοφορέων

19:01

Quantum Motion: Συγκέντρωσε 160 εκατ. δολάρια για κβαντικούς υπολογιστές με τσιπ πυριτίου

18:52

Κεραμέως: Επαγγελματικές ευκαιρίες και φορολογικά κίνητρα για να επιστρέψουν οι Έλληνες του εξωτερικού

18:40

Πρώτη δόση 9 δισ. ευρώ εντός Ιουνίου από ΕΕ στην Ουκρανία

18:28

Ο Στάρμερ θέλει να κρατικοποιήσει την British Steel

18:25

Λεκκός (Τρ. Πειραιώς): Ισχυρές οι προοπτικές ανάπτυξης μεσοπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία

18:21

Ιμάμογλου: «Σκουπίδια το κατηγορητήριο - Πολιτική δίωξη χωρίς αποδείξεις»

18:17

Ο Τραμπ εξετάζει επανέναρξη της «Επιχείρησης Ελευθερία»

18:14

Κυρανάκης για 4 κατηγορούμενους για Τέμπη: «Αν έκαναν σωστά τη δουλειά τους, θα είχαν σωθεί 57 ζωές»

18:09

Συνάντηση Μητσοτάκη με ΜακΓκράθ και Δημητρίου στο Μαξίμου την Τρίτη

18:03

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Ιουνίου

18:01

Κυρώσεις από ΕΕ κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων - Τι απαντά το Τελ Αβίβ

18:01

ΕΕ: Κυρώσεις σε Ρώσους πολίτες και οντότητες για απαγωγές παιδιών στην Ουκρανία

17:54

Χωροταξικό Πλαίσιο για Τουρισμό: Σε διαβούλευση η ΚΥΑ - Νέοι όροι για εκτός σχεδίου δόμηση, Natura

17:46

CrediaBank: Έπεσαν οι υπογραφές για την εξαγορά του 70% της Pantelakis

17:43

Επιφυλακτική άνοδος στο ΧΑ με το βλέμμα στο Ιράν

17:34

H EE επαναφέρει πλήρως τη Συμφωνία Συνεργασίας με Συρία

17:33

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για μεγάλη επισιτιστική κρίση αν δεν ανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ

17:27

Φλωρίδης: Η Ρόδος θα αποκτήσει νέο και σύγχρονο δικαστικό μέγαρο

17:13

«Σπίτι μου ΙΙ»: Έως 31/8 η συμβασιοποίηση εγκεκριμένων στεγαστικών δανείων

17:02

Μπρατάκος: «Ο τουρισμός της επόμενης δεκαετίας χρειάζεται κανόνες, ισορροπία και εμπιστοσύνη»

16:51

Ήπιες διακυμάνσεις στη Wall Street - Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

16:47

Το ασήμι αναζητά επιστροφή: Έρχεται ράλι μετά το ξεπούλημα;

16:41

ΠΟΥ: Επτά κρούσματα χανταϊού έχουν επιβεβαιωθεί μεταξύ των ανθρώπων στο κρουαζιερόπλοιο

16:28

GREGY: 3.000 MW καθαρής ενέργειας από Αίγυπτο σε Ελλάδα και Ευρώπη

16:23

Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Ανανεώνεται η θητεία των Παπανδρέου, Μουζάκη, Θάνου

16:08

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αγροτικές ενισχύσεις και ζωονόσους

16:01

Πιστόριους: Πιθανό τέχνασμα του Πούτιν οι δηλώσεις περί διαπραγματεύσεων

15:57

Αθανασίου για «Ελληνικό»: Ανοίγουν οι πρώτοι αθλητικοί χώροι - Πάνω από 3.000 οι κάτοικοι έως το 2028

15:49

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κουλούρια λόγω παρουσίας αλλεργιογόνου ουσίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider