Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

12:22

Ομόλογα: «Καπνός» 2,5 τρισ. δολάρια ελέω ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

12:20

Άρθρο γνώμης της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Insider: Γιατί είναι σημαντική μια ισχυρότερη σχέση ΕΕ - Αυστραλίας

12:11

Καθελκύστηκε επιτυχώς στη Σαλαμίνα η πλατφόρμα θαλάσσιας επιτήρησης USSPS της ΕΤΜΕ

12:05

Ορκίστηκε βουλευτής ο Βαγγέλης Γιαννακούρας - Πήρε την έδρα του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου

11:51

Ο Πούτιν υπέρ της ενίσχυσης της «στρατηγικής σύμπραξης» με την Πιονγκγιάνγκ

11:36

Υπόθεση Παναγόπουλου: Στο αρχείο η υπόθεση για τα αδήλωτα 3,2 εκατ. ευρώ

11:33

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: Έλλειμμα τον Ιανουάριο - Άλμα 58,4% για τουριστικές εισπράξεις

11:24

Berenberg: Ο πόλεμος στο Ιράν θα παραταθεί – Ενισχύονται τα σενάρια κλιμάκωσης

11:19

Μνημόνιο Συνεργασίας Metlen και Naval Group για projects υποβρυχίων και φρεγατών

11:15

Qualco: Σύμβαση 58 εκατ. ευρώ για έργο πληροφορικής για ΕΕ

11:08

Goldman Sachs για ΕΚΤ: Δύο αυξήσεις επιτοκίων από 0,25% Απρίλιο και Ιούνιο

10:58

ΔΥΠΑ: Πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας στην 53η «Ημέρα Καριέρας» στο Ηράκλειο

10:50

«Βουτιά» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας - Ανάχωμα στις 2.000 μονάδες αναζητά ο Γενικός Δείκτης

10:50

Λιονέλ Ζοσπέν: Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας

10:43

Ευρωαγορές: Σε «βαθύ κόκκινο» οι δείκτες λόγω τελεσίγραφου Τραμπ

10:37

Μητσοτάκης: Δέσμη 4 μέτρων στήριξης, 300 εκατ. ευρώ

10:34

Αktor: Απέκτησε το 100% της «Αίολος Εύβοιας Ενεργειακή» έναντι 20 εκατ.

10:29

Nτεμπούτο για το πρώτο «Σκλαβενίτης Food to Go» στο Σύνταγμα

10:26

ΟΗΕ: Η περίοδος 2015-2025 ήταν η θερμότερη δεκαετία που έχει καταγραφεί ποτέ

10:20

Η Ιαπωνία δεν θα ζητήσει από το Ιράν να ανοίξει τα Στενά του Ορμούζ

10:12

Καφούνης: Οι ΜμΕ χρειάζονται όχι μόνο σωστή διάγνωση αλλά και ειδικές, άμεσες και εφαρμόσιμες λύσεις

10:12

Παπαθανάσης: Νέες ενεργειακές αναβαθμίσεις δημοσίων κτιρίων, ύψους 5,785 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ

10:12

Credia: Με τρεις cornerstone επενδυτές προχωρά σε ΑΜΚ 300 εκατ. ευρώ

10:05

Bitcoin: Σε χαμηλό δύο εβδομάδων λόγω πολεμικής έντασης

09:49

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για πληγέντες από φυσικές καταστροφές - Tροπολογία του ΥΠΕΘΟΟ

09:45

Ταχιάος: «Προτεραιότητα οι δημόσιες συγκοινωνίες»

09:43

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Να αναλάβουμε δράση για δευτερογενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό

09:32

Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις του πολέμου

09:26

Κατρακυλά 10% ο χρυσός μετά τη χειρότερη εβδομάδα του από το 1983

09:11

Κτηματολόγιο: Πώς βλέπουμε βήμα βήμα τους όρους δόμησης για το ακίνητό μας

gazzetta
gazzetta reader insider insider