Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

12:15

Αύξηση 23,3% στον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία τον Απρίλιο

12:13

Αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Απρίλιο

12:10

Στα €1.205 ο μέσος μισθός το 2025 - 200 ευρώ η «ψαλίδα» αντρών και γυναικών - Ελπίδα οι συλλογικές συμβάσεις

12:04

Λέιν: Δύσκολο να υποστηρίξει κανείς ότι η ΕΚΤ δεν έπρεπε να αυξήσει τα επιτόκια

11:58

Πυροσβεστική: 103 συλλήψεις για πυρκαγιές από την αρχή του έτους

11:50

Θεοδωρικάκος: «Αξιόπιστος διάλογος για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας»

11:34

ΤτΕ: Αύξηση 36,9% στις τουριστικές εισπράξεις το πεντάμηνο στα 2,79 δισ. ευρώ

11:30

Πακέτα 20,1 εκατ. ευρώ για το 12,5% της Real Consulting

11:22

Χρηματιστήριο: Ήπιες διακυμάνσεις με φόντο λήξη παραγώγων και rebalancing

11:18

CrediaBank: Προχωρά σε ΑΜΚ με δωρεάν διανομή 583.280 νέων μετοχών

11:13

Παπασταύρου: Στις 14 - 24 Φεβρουαρίου 2027 η πρώτη ερευνητική γεώτρηση στο Block 2

11:04

Optima Bank: Διανομή μερίσματος 0,2185 ευρώ ανά μετοχή

11:00

Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδα – Σλοβακία: Νέες προοπτικές για διμερείς συνεργασίες και επενδύσεις

10:57

Οι servicers συμμορφώνονται με την απόφαση του ΑΠ, ζητούν διευκρινίσεις

10:53

Η Postbank γιόρτασε τα 35 χρόνια παρουσίας της στη Βουλγαρία με ένα γεγονός-ορόσημο

10:40

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αμφιβολιών για την συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

10:24

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς βώλους στα αιγοπρόβατα

10:08

Πετραλιάς: «Η διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ο απώτερος στόχος της λογιστικής μεταρρύθμισης»

10:04

ΟΗΕ: Η Ελλάδα ζητά ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα

10:02

Πετρέλαιο: Μίνι rebound φέρνει η ακύρωση της συνάντησης στην Ελβετία

09:53

Βρετανία: Θριαμβευτική νίκη του Άντι Μπέρναμ - Αυξάνεται η πίεση στον Στάρμερ

09:42

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας δεν θεωρεί την ΕΕ εταίρο σε διαπραγματεύσεις

09:35

Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ: Εύθραυστη πρόοδος στη Λιβύη

09:27

Τουλάχιστον 13,6 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2025 λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων

09:12

KIEFER: Επενδύσεις 175 εκατ. ευρώ για LLM και ανθρωποειδή ρομπότ με ελληνική σφραγίδα

09:06

Γιατί καθυστερούν οι Patriot

09:00

Ελβετία: Οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν αναβλήθηκαν επ' αόριστον

08:55

Supertankers με 80 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου είναι έτοιμα να περάσουν το Ορμούζ

08:42

Διεθνής αναγνώριση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας - Πάνω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ

08:35

Ενεργοποιείται το κρατικό credit score – Πώς θα βαθμολογούνται πολίτες και επιχειρήσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider