Οι αγράμματοι μαθητές και η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Είναι δυστυχώς διαχρονικό. Μόνο που όσο πάει, χειροτερεύει, και μάλιστα ταχύτατα. Τα ελληνόπουλα μπήκαν στην πανδημία και στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης με πολύ μεγάλα «κενά». Ήταν τόσο μεγάλα που στα τεστ που έγιναν σε 15άχρονα, τα 3 στα 10 δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν σε βασικές δεξιότητες ανάγνωσης ή θετικών επιστημών και τα 4 στα 10 δεν ήταν σε θέση να κάνουν βασικές - για την ηλικία τους - μαθηματικές πράξεις. Ή να κατανοήσουν επαρκώς ένα κείμενο. Η αντίστοιχη αναλογία ανά τη Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν που αποτελεί κόλαφο για την ελληνική εκπαίδευση είναι - ατυχώς για εμάς- πολύ χαμηλότερη.

Η κατάσταση μάλιστα στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία χειροτέρευσε δραστικά. Τούτο έγινε και λόγω των μεγάλων περικοπών στις δαπάνες παιδείας που έφταναν τα χρόνια των μνημονίων ουσιαστικά μόνο για μισθούς δασκάλων και καθηγητών.

Ακόμη και σήμερα οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση παραμένουν χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ ως ποσοστό τόσο του ΑΕΠ (στο 4% έναντι 4,7% μέσου όρου). Μάλιστα ως αναλογία του συνόλου των γενικών κρατικών δαπανών είναι οι δεύτερες πιο μικρές μετά την Ιταλία: Στο 8,3%, έναντι 10% ανά την ΕΕ. Δαπάνες που πρέπει να ενισχυθούν σημαντικά για να καλυφθεί το χάσμα.

Με τις μεταρρυθμίσεις που και πάλι γίνονται στο ελληνικό σύστημα Παιδείας, αλλά και με τα λεφτά που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης καλό θα είναι να δοθεί λοιπόν μία μάχη. Για να ξεριζωθούν όλα όσα κάνουν την Ελλάδα μία χώρα «αγράμματων» παιδιών.

Ωστόσο, πριν από τη μάχη αυτή, θα πρέπει να γίνει ένας απολογισμός. Πρέπει να δούμε και τί έγινε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τι νέες ανάγκες και «κενά» προκλήθηκαν. Για να μην μεγαλώσει και άλλο το πρόβλημα, αλλά και για να γίνουν εγκαίρως οι σωστές παρεμβάσεις.

Η παιδεία είναι καταλυτικός παράγοντας για το μέλλον μίας χώρας. Γι' αυτό και πρέπει να γίνει απόλυτη προτεραιότητα μία πολιτική που θα βοηθήσει μαθησιακά τους σημερινούς εφήβους αλλά και που θα προετοιμάσει πολύ καλύτερα την επόμενη γενιά μαθητών. Όχι με αυταρχικό και απόλυτο τρόπο με βάση τα «πιστεύω» και τις προσωπικές εμμονές του εκάστοτε υπουργού Παιδείας που θέλει μέσα από αβέβαιης αποτελεσματικότητας μεταρρυθμίσεις να αφήσει προσωπικό στίγμα. Αλήθεια θυμάται κανείς πόσες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές έχουν γίνει επί δεκαετίες; Και να που φτάσαμε. Η έννοια μεταρρύθμιση πρέπει να εξυπηρετεί την πρόοδο αλλά μέσα από ζύμωση, συναίνεση και διάλογο με τους αρμόδιους φορείς. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει περιθώριο για λάθη. Για το καλό του συνόλου της κοινωνίας που οφείλει να γίνει ανταγωνιστικότερη και να προοδεύσει αν θέλει να επιβιώσει.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

ΗΠΑ: Επερχόμενος καύσωνας απειλεί το Μουντιάλ και τους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου

23:43

Περού: Η υποψήφια της δεξιάς επικράτησε στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών

23:34

ΥΠΑΜ Ολλανδίας: Η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ μετά την Ουκρανία

23:30

Wall Street: Ράλι 2% για Nasdaq, νέο ρεκόρ ο Dow Jones

23:17

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν βοήθεια ύψους 300 εκατ. δολαρίων στη Βενεζουέλα για τους σεισμούς

23:04

Μελόνι: «Δεν έχω υιοθετήσει αντιαμερικανική στάση σήμερα, ούτε ήμουν υποταγμένη»

22:52

Πιερρακάκης: «Εθνική επιτυχία» το Κέντρο Εφοδιαστικής Αλυσίδας του ΔΟΜ

22:45

Πέντε νεκροί στη Γάζα από ισραηλινά πλήγματα

22:40

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να απολύει στελέχη ανεξάρτητων αρχών

22:28

Ράλι 4%% για την Alphabet στο ντεμπούτο της στον Dow Jones

22:27

Πετρέλαιο: Άνοδος εν μέσω επιφυλακτικότητας για τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν

22:23

Ελλάδα στο ΣΑ ΟΗΕ: Η επέκταση των ισραηλινών εποικισμών Δυτική Όχθη υπονομεύει τη λύση των δύο κρατών

22:09

Saab: Συμφωνία «μαμούθ» 4,83 δισ. δολαρίων με την Πολωνία για τρία νέα υποβρύχια

22:04

Μητσοτάκης: «Οι πολίτες να εμπιστεύονται τα Κέντρα Υγείας - Παραδίδουμε ένα καλύτερο ΕΣΥ»

21:55

Ευρωβουλευτές ζητούν έρευνα σε βάρος ακροδεξιών κομμάτων για παραβίαση των αρχών της ΕΕ

21:42

Χρυσός: Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή δεν έφεραν «λάμψη» στις τιμές

21:38

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ

21:24

Ο «χάρτης» των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων στην ΕΕ: Τι ισχύει στην Ελλάδα

21:18

Les Echos: Η Theon ένα βήμα πριν την εξαγορά της γαλλικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας HGH

21:10

Βενεζουέλα: Ξεπέρασαν τους 1.700 οι νεκροί από τους σεισμούς - Πάνω από 50.000 οι αγνoούμενοι

21:00

Η αποναρκοθέτηση των Στενών του Ορμούζ θα διεξαχθεί αποκλειστικά από το Ιράν

20:48

Κικίλιας: Ναυτιλία και ενέργεια θα καθορίσουν την ανάπτυξη της Ελλάδας τα επόμενα 25 χρόνια

20:41

Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου: Μεταβίβαση τριών οριζοντίων ιδιοκτησιών έναντι 1,95 εκατ. ευρώ

20:28

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα για περιορισμό της επιστολικής ψήφου

20:19

ΑΑΔΕ: Μετάθεση προθεσμίας υποβολής Δηλώσεων Πληροφοριών Συμπληρωματικού Φόρου

20:05

Μητσοτάκης: «Το απόθεμα της αξιοπιστίας μας θα είναι βασισμένο στο τι είπαμε και τι κάναμε»

19:48

Πυροσβεστική: 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο - Δύο συλλήψεις για εμπρησμούς

19:39

Eurobank: Νέο μέλος της Επιτροπής Ελέγχου ο John Hollows

19:30

Allianz: Η Ελλάδα κέρδισε τη μάχη της ανάκαμψης, αλλά τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

19:26

Ρωσία: Οι ελλείψεις καυσίμων εξαπλώνονται σε δεκάδες περιοχές μετά από τις ουκρανικές επιθέσεις


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider