Ανάχωμα στις μεταλλάξεις και στα ανεπιθύμητα lockdown

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

H λήψη αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε ειδικές προς το παρόν πληθυσμιακές ομάδες ή κατηγορίες, αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση σύμφωνα με τη στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – και της ελληνικής μεταξύ αυτών – στη μάχη κατά της πανδημίας. 

Υπό μία έννοια θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα τελικό οπλοστάσιο πριν από την – απευκταία για όλους και ανεπιθύμητη – τελική επιλογή ενός lockdown.

Ένα lockdown το οποίο καμία κυβέρνηση επί της ουσίας δεν επιθυμεί για το υψηλό κόστος που αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα. Για την οικονομία πρώτα απ' όλα, η οποία ήδη έχει πληγεί σε βαθμό που είναι άγνωστο αν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα αυτού του βεληνεκούς. Για την κοινωνία που ασφαλώς έχει πολύ μικρότερες αντοχές πλέον. Αλλά και για τις ίδιες τις κυβερνήσεις σε ό, τι έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος. Ένα πολιτικό κόστος το οποίο κρίνεται από ότι φαίνεται λελογισμένο κι ελεγχόμενο, τουλάχιστο σε ό, τι αφορά στη μερική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η επιμονή της παρουσίας του ιού στη ζωή μας και η ανάγκη να κερδηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος, στη σκιά ωστόσο σημαντικών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Και τούτο μέχρις ότου ενισχυθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα ή και ακολουθήσει ο ιός τη συνήθη πορεία των ιών που προοδευτικά γίνονται ενδημικοί και αντιμετωπίσιμοι.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία - σε παγκόσμιο επίπεδο - είναι ιδιαίτερα πλέον σημαντικοί αν η τελευταία αυτή προσπάθεια αναχώματος δεν στεφθεί με επιτυχία. Ήδη παρατηρούνται πολύ μεγάλες ρωγμές και προβλήματα στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα με σημαντικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες πρώτες ύλες και εξοπλισμό, οι οποίες οδηγούν σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή/προμήθεια μίας πολύ μεγάλης σειράς προϊόντων. Από την έλλειψη σε τσιπάκια, μέχρι την έλλειψη ανταλλακτικών, αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις για παράδειγμα στις παραγγελίες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και αυτά είναι απλώς κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. 

Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθούν και οι περιορισμένες ή αδύναμες επιλογές σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό, τι αφορά στην κεντρική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τα χρηματοδοτικά εργαλεία η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να υλοποιήσει ακόμη και τις αποφάσεις που προ έτους έχουν ληφθεί. Γεγονός που δημιουργεί και τον αντίστοιχο προβληματισμό για το ποιες ακριβώς θα είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν σε μία αβέβαιη επόμενη ημέρα.

Όλες οι ειδήσεις

08:33

Τράπεζες: Πώς μοιράζεται το παιχνίδι μεταξύ yield και growth

08:33

Βενεζουέλα: Στους 3.811 οι νεκροί του διπλού σεισμού - Έκκληση στην Αγγλία για την αποδέσμευση 30 τόνων χρυσού

08:28

Aman at Sea: Θα πληρώνατε 25.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση σε κρουαζιέρα;

08:16

«Στήνεται» το πλαίσιο για τις μειώσεις τιμών από Σεπτέμβριο - Σήμερα η κρίσιμη συνάντηση εργασίας

08:05

Ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά στη δυτική Ευρώπη

08:01

Χρυσός: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, η εποχικότητα ευνοεί και το επενδυτικό αφήγημα παραμένει ισχυρό

07:53

«Ήλιος»: Στα 866€ η μέση σύνταξη τον Ιούνιο - 774€ για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και 1.308€ για το Δημόσιο

07:48

Κτηματολόγιο: Ψηφιακές οι αιτήσεις χωρικών μεταβολών - Το νέο σύστημα που αλλάζει τις συναλλαγές ακινήτων

07:42

Το γαλάζιο σινιάλο στους αγρότες - Το τηλεοπτικό μπλόκο - Οι φευγάτοι από τον ΣΥΡΙΖΑ

07:38

Samsung Wallet: Ξεκίνησε στην Ελλάδα η μάχη των ψηφιακών πορτοφολιών - Πώς αλλάζουν οι πληρωμές

07:33

Ο Τραμπ απειλεί το Ιράν με «πολύ χειρότερα» πλήγματα - Τα Στενά του Ορμούζ δεν θα ξανανοίξουν

07:24

Lamda: «Βγαίνουν» 350 διαμερίσματα στο Ελληνικό μέχρι το τέλος του 2026

07:20

Βιομηχανία: Ξανά στο τραπέζι με την κυβέρνηση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους - Ποιο μέτρο εξετάζεται

07:10

Φορολογικές δηλώσεις: Εξετάζεται παράταση υποβολών έως τις 22 Ιουλίου

07:04

Στο πικ τα νέα στεγαστικά - Η Τράπεζα Άμυνας και η Ελλάδα - Πρωτιά με φόντο την Ακρόπολη

23:48

Apple: Συμφωνία-μαμούθ με την Broadcom για παραγωγή τσιπ στις ΗΠΑ

23:42

SpaceX: Η μετοχή χάνει την ορμή της μετά την IPO-ρεκόρ των 85,7 δισ. δολαρίων

23:41

Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων στο Ιράν

23:28

Wall Street: Ο Dow Jones «λούστηκε τις συνέπειες» της κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

23:04

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε απορρίπτει τις επικρίσεις σχετικά με τη στάση του έναντι του Τραμπ

22:37

Τέλος στο ατελείωτο ψάξιμο για πάρκινγκ - Ο Δήμος Αθηναίων φέρνει το Parkout

22:22

Το πετρέλαιο παίρνει «φωτιά» μετά τη νέα ένταση στον Κόλπο

22:00

Ανησυχία Γκουτέρες για αναζωπύρωση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων στον Κόλπο

21:48

Ο Τραμπ καλείται να καταβάλει 5,8 εκατ. δολ. στην Ε. Τζιν Κάρολ για σεξουαλική κακοποίηση και δυσφήμιση

21:16

Νίκη Κεραμέως: Πρόσθετοι ωφελούμενοι από τη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας

21:11

Πρακτικά Fed: Διχασμός για την πορεία των επιτοκίων – Ανοιχτά όλα τα σενάρια για τη νομισματική πολιτική

20:54

Ερντογάν σε Μητσοτάκη για F-35: «Δεν έπρεπε να κάνεις το λάθος του Νετανιάχου»

20:44

Ο Τραμπ σχεδιάζει να αποσύρει τη Συρία από τον κατάλογο των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία

20:35

Μελόνι μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Ενότητα της Δύσης και συνέχιση της στήριξης στην Ουκρανία

20:32

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας εξαίρει τις «πολύ θετικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider