Ανάχωμα στις μεταλλάξεις και στα ανεπιθύμητα lockdown

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

H λήψη αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό πλέον επίπεδο για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, σε ειδικές προς το παρόν πληθυσμιακές ομάδες ή κατηγορίες, αποτελεί μία σημαντική παρέμβαση σύμφωνα με τη στρατηγική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων – και της ελληνικής μεταξύ αυτών – στη μάχη κατά της πανδημίας. 

Υπό μία έννοια θα μπορούσε να εκληφθεί ως ένα τελικό οπλοστάσιο πριν από την – απευκταία για όλους και ανεπιθύμητη – τελική επιλογή ενός lockdown.

Ένα lockdown το οποίο καμία κυβέρνηση επί της ουσίας δεν επιθυμεί για το υψηλό κόστος που αυτό συνεπάγεται σε όλα τα επίπεδα. Για την οικονομία πρώτα απ' όλα, η οποία ήδη έχει πληγεί σε βαθμό που είναι άγνωστο αν αντέχει ένα ακόμη πλήγμα αυτού του βεληνεκούς. Για την κοινωνία που ασφαλώς έχει πολύ μικρότερες αντοχές πλέον. Αλλά και για τις ίδιες τις κυβερνήσεις σε ό, τι έχει να κάνει με το πολιτικό κόστος. Ένα πολιτικό κόστος το οποίο κρίνεται από ότι φαίνεται λελογισμένο κι ελεγχόμενο, τουλάχιστο σε ό, τι αφορά στη μερική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η επιμονή της παρουσίας του ιού στη ζωή μας και η ανάγκη να κερδηθεί ακόμη περισσότερος χρόνος, στη σκιά ωστόσο σημαντικών απωλειών σε ανθρώπινες ζωές. Και τούτο μέχρις ότου ενισχυθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα ή και ακολουθήσει ο ιός τη συνήθη πορεία των ιών που προοδευτικά γίνονται ενδημικοί και αντιμετωπίσιμοι.

Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι οι κίνδυνοι για την οικονομία - σε παγκόσμιο επίπεδο - είναι ιδιαίτερα πλέον σημαντικοί αν η τελευταία αυτή προσπάθεια αναχώματος δεν στεφθεί με επιτυχία. Ήδη παρατηρούνται πολύ μεγάλες ρωγμές και προβλήματα στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα με σημαντικές ελλείψεις σε συγκεκριμένες πρώτες ύλες και εξοπλισμό, οι οποίες οδηγούν σε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην παραγωγή/προμήθεια μίας πολύ μεγάλης σειράς προϊόντων. Από την έλλειψη σε τσιπάκια, μέχρι την έλλειψη ανταλλακτικών, αλλά και τις τεράστιες καθυστερήσεις για παράδειγμα στις παραγγελίες στην αυτοκινητοβιομηχανία. Και αυτά είναι απλώς κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. 

Την ίδια στιγμή πρέπει να σημειωθούν και οι περιορισμένες ή αδύναμες επιλογές σε θεσμικό επίπεδο, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ό, τι αφορά στην κεντρική αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος. Από την αντιμετώπιση της πανδημίας μέχρι τα χρηματοδοτικά εργαλεία η Ευρώπη δείχνει αδύναμη να υλοποιήσει ακόμη και τις αποφάσεις που προ έτους έχουν ληφθεί. Γεγονός που δημιουργεί και τον αντίστοιχο προβληματισμό για το ποιες ακριβώς θα είναι οι πολιτικές που θα εφαρμοσθούν σε μία αβέβαιη επόμενη ημέρα.

Όλες οι ειδήσεις

23:57

Ιράν: Θα θεωρούμε «εχθρό» κάθε χώρα που συμμετέχει στον «οικονομικό πόλεμο» της Ουάσινγκτον

23:43

Σαλβινί: Η Ιταλία δεν θα πάρει πίσω μετανάστες από τη Γερμανία

23:05

Ελικόπτερο προσγειώθηκε σε παραλία των Σπετσών - Παρενέβη ο εισαγγελέας

22:40

Συνελήφθη 58χρονος για πυρκαγιά από αμέλεια σε φωτοβολταϊκό πάρκο στο Ξυλόκαστρο

22:15

Χαλκιδική: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές αύριο λόγω κινδύνου πυρκαγιάς

21:58

Ανοίγουν κλιματιζόμενοι χώροι στον Δήμο Αθηναίων, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

21:32

Φορτηγό πλοίο με σημαία Παναμά βυθίστηκε στα ανοιχτά της ανατολικής Ινδίας

21:17

Μeteo: Πλησίασε στους 41 °C η θερμοκρασία - Πού καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία

21:01

Συρία: Τραυματίες σε επίθεση με εκρηκτικά εναντίον λεωφορείου των δυνάμεων ασφαλείας

20:37

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

20:18

Βόρεια Μακεδονία: Πέντε θάνατοι από τον ιό του Δυτικού Νείλου

20:02

Η «εξέγερση» των ομολόγων: Τέσσερις οικονομίες στο στόχαστρο των αγορών

19:45

Ο οικονομικός αποκλεισμός του Ιράν ενέχει τον κίνδυνο νέων επιθέσεων στον Κόλπο

19:34

Πούτιν: Η Ουκρανία άνοιξε «το κουτί της Πανδώρας» με τα πλήγματα σε οικονομικούς στόχους

19:12

Κάρνεϊ: Τα αντίποινα έναντι των ΗΠΑ θα αφορούν τον χάλυβα και τα γαλακτοκομικά

18:59

Μύκονος: Εννέα συλλήψεις για διακίνηση ναρκωτικών - Πώς δρούσε το κύκλωμα

18:42

Αγγλία: Επτά νεκροί σε σύγκρουση ΙΧ με περιπολικού – Ανάμεσα τους δύο αστυνομικοί

18:28

Λευκωσία: Επιφυλακή λόγω κλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας-Iσραήλ

18:17

Η Συρία καταδικάζει το ισραηλινό πλήγμα κοντά στο Γκολάν ως μια «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας της»

17:51

Goldman Sachs: Πού φυλάσσουν τον χρυσό τους οι κεντρικές τράπεζες

17:29

Οι αμερικανικές επικρίσεις σχετικά για τις επιθέσεις στη Συρία είναι «γεμάτες ανακρίβειες», λέει ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας

17:09

Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στην πυρκαγιά στα Λευκόγια Δράμας

16:59

Συρία: Ένας τραυματίας έπειτα από επίθεση ισραηλινού drone

16:49

Βουλγαρία: Επενδύσεις έως 180 εκατ. ευρώ σε εταιρείες καινοτομίας

16:34

Νεκρός εντοπίστηκε ορειβάτης που έπεσε σε χαράδρα στον Όλυμπο

16:18

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με τον Ινδό ομόλογό του - Θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη

15:56

Καλάθι ΔΕΘ: Φοροελαφρύνσεις με «μπόνους» στους συνεπείς - Πώς και για ποιους επαγγελματίες καταργείται σταδιακά το τεκμαρτό εισόδημα

15:49

Η Τεχεράνη επέτρεψε σε ιρακινά πετρελαιοφόρα να διέλθουν από τα Στενά του Ορμούζ

15:35

Θεσσαλονίκη: Νυχτερινός αποκλεισμός στην Περιφερειακή Οδό τη Δευτέρα 24 Αυγούστου

15:17

Το οικονομικό crash test του Τραμπ: Xρέος 40 τρισ. δολ., επιτόκιο στεγαστικών 6,7% και ντίζελ 5 δολαρίων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider