«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

13:29

ΟΔΔΗΧ: Στο 1,74% η απόδοση για τα τρίμηνα έντοκα 400 εκατ. ευρώ

13:23

Τσιάρας: Σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης για την κτηνοτροφία με νέα σχέδια βελτίωσης και εθνικούς πόρους

13:23

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη πρέπει να οικοδομήσει αμυντική ανεξαρτησία «χωρίς καθυστερήσεις και δικαιολογίες»

13:18

Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο: Συνεχίζεται η ανάπτυξη σε τουρισμό και αγορά ακινήτων το 2026

13:18

Επιθεώρηση Εργασίας: Με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα η καταγραφή και η αξιολόγηση των εργατικών ατυχημάτων

13:13

Το Κρεμλίνο απορρίπτει έκθεση που κάνει λόγο για 1,2 εκατ. ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

13:06

Μαρινάκης για δυστύχημα στη «Βιολάντα»: Δεν φαίνεται να έχουν παραβιαστεί εργατικοί νόμοι

13:02

Τουρισμός: Oι στρατηγικές προτεραιότητες του 2026, η Λευκή Βίβλος και το στοίχημα της επόμενης δεκαετίας

13:00

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,8% στη συνολική κατανάλωση πετρελαιοειδών καταγράφηκε το 2024

12:57

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή: Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ και η Ελλάδα

12:55

Δίκη για Μάτι: Πρόταση της εισαγγελέως για απόρριψη των αιτήσεων μείωσης των ποινών των καταδικασθέντων

12:53

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τις συναλλαγές Δεκεμβρίου - Δείτε εάν κερδίσατε έως 50.000 ευρώ

12:45

Συναγερμός στην Ασία από την επανεμφάνιση του ιού Nipah - Τι πρέπει να γνωρίζουμε

12:40

Μπαμπίλης (ΔΕΗ) για ηλεκτροκίνηση: Το κράτος πρέπει να άρει τα εμπόδια και να διευκολύνει τους επενδυτές

12:38

Αυξήθηκαν οι οικοδομικές άδειες τον Οκτώβριο, κάμψη στο δεκάμηνο

12:35

Μιχαηλίδου: Τρεις κομβικές παρεμβάσεις από το ΥΚΟΙΣΟ για την κάρτα αναπηρίας

12:29

Skroutz: Αύξηση 21% στις παραγγελίες των επιχειρήσεων το 2025

12:28

Πώς η ψηφιακή καθημερινότητα επηρεάζει την οικογενειακή ζωή

12:27

Αυξήθηκε η δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου τον Νοέμβριο

12:17

Χαρδαλιάς από Πεντέλη: Τρία εμβληματικά έργα άνω των 7 εκατ. ευρώ

12:12

ΣΕΒ: Θετικές επιδόσεις αλλά και ελλείψεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό

12:08

Δανία: Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να μείνουν ενωμένες για να προχωρήσουν

11:58

Lane Assist: Πώς λειτουργεί το σύστημα που φέρεται να μπλόκαρε το τιμόνι στη Ρουμανία

11:54

ASML: Ρεκόρ παραγγελιών τσιπ στο δ' τρίμηνο - Στα 2,84 δισ. ευρώ τα κέρδη, ράλι για τη μετοχή

11:39

Υπ. Κλιματικής Κρίσης: Ολοκληρώθηκε ο 1ος κύκλος συνεργασίας με την ΚΕΔΕ για το ν/σ «Ενεργή Μάχη»

11:36

«Βουτιά» 6% για τη LVMH μετά τα αποτελέσματα τριμήνου

11:34

Σε ρυθμούς MSCI η Λεωφόρος Αθηνών – Νέα άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

11:24

Κεφαλογιάννης από ημερίδα ΣΠΑΥ: Προετοιμαζόμαστε πριν πιεστούμε, συντονιζόμαστε πριν δοκιμαστούμε

11:22

Βρετανία: Στην Κίνα ο Στάρμερ με στόχο μια «ρεαλιστική σύμπραξη» με το Πεκίνο

11:19

Κάλας: Η Ευρώπη οφείλει να ενισχύσει την άμυνά της - Δομική η αλλαγή της Ουάσινγκτον

gazzetta
gazzetta reader insider insider