«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Η Νορβηγία βίωσε την πιο θερμή της άνοιξη από το 1901

23:48

Δέκα νεκροί και 619 τραυματίες σε 526 τροχαία τον Μάιο στην Αττική

23:36

Τριήμερη κηδεία δημοσία δαπάνη με απόδοση τιμών για τον Αλί Χαμενεΐ στο Ιράν

23:25

Στο τραπέζι η μελλοντική παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Λιθουανία

23:23

Ο Καναδάς θέλει να ανανεωθεί η USMCA για 16 χρόνια

23:15

Πέμπτο τριπλό ρεκόρ στη Wall Street - «Έκρηξη» για HPE, Marvell και Victoria’s Secret

23:04

Σε ισχύ από 12 Ιουνίου το νέο Σύμφωνο της ΕΕ για Μετανάστευση και Άσυλο

22:52

Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα: «Διάλογος και συνεργασία παρά τις διαφορές Αθήνας - Άγκυρας»

22:41

Ρούμπιο: Ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου «ακόμη και αύριο» αν δεν υπήρχε η Χεζμπολάχ

22:32

Προειδοποίηση Ζελένσκι για νέα μαζική πυραυλική επίθεση από Ρωσία

22:20

Νέα κέρδη για το πετρέλαιο και υψηλό επτά ημερών

22:10

Κλήρωση Τζόκερ: Οι τυχεροί αριθμοί για το 1 εκατ. ευρώ

22:00

Εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ για Τεχνητή Νοημοσύνη - Τι ζητά

21:49

Επέστρεψε στα κέρδη ο χρυσός

21:37

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 18 εκατ. ευρώ

21:25

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα κατά του παράνομου online τζόγου από την ΕΕΕΠ

21:13

Συνταγματική Αναθεώρηση: Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση της ΝΔ - Οι βασικοί άξονες

21:00

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με άνοδο η ΝΔ και 2ος ο Τσίπρας - Ντέρμπι ΠΑΣΟΚ με Καρυστιανού

20:48

Τραμπ: Οι συνομιλίες με το Ιράν συνεχίζονται - «Ήρθε η ώρα να κάνετε συμφωνία»

20:41

Στην κηδεία του Νίκου Ταγαρά την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

20:30

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μπορεί ο πληθωρισμός να υπονομεύσει την άνοδο;

20:25

ΟΠΕΚΕΠΕ: Προφυλακιστέοι οι 3 φερόμενοι ως αρχηγοί του κυκλώματος στη Βόρεια Ελλάδα

20:19

Παράνομος online τζόγος: Η «σκιώδης οικονομία» των 5,9 τρισ. δολαρίων που ανησυχεί κυβερνήσεις και εποπτικές αρχές

20:09

Ισραήλ: Νέο ρεκόρ εξαγωγών όπλων με τα περισσότερα να οδεύουν προς Ευρώπη

19:58

Ρώσοι και Αμερικανοί εμπειρογνώμονες είχαν συνομιλίες για διμερή θέματα

19:48

Παραγγελία-μαμούθ 5,7 δισ. ευρώ για Rheinmetall - Μπαράζ επενδύσεων στη Ρουμανία

19:37

Ρούμπιο: Η Ουάσιγκτον δεν πρόσφερε χαλάρωση των κυρώσεων στο Ιράν για το άνοιγμα του Ορμούζ

19:27

Β. Μαρινάκης: «Καλύτερα να πληρώνουμε διόδια στα Στενά του Ορμούζ από το να κλείσουν»

19:17

Ψηφιακό μπλόκο στον παράνομο τζόγο: Νέες εξουσίες στην ΕΕΕΠ - Έλεγχος ακόμη και στα domains και πρόστιμα έως 2 εκατ. ευρώ

19:07

Rebound στις ευρωαγορές - Καταβαράθρωση 43,56% για Abivax


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider