«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου την τελευταία εβδομάδα

23:45

Σπανάκης: Έρχεται νέος ληξιαρχικός νόμος και αναβάθμιση του Ειδικού Ληξιαρχείου

23:35

Βρετανία: Χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο κατά της επίσκεψης του Τραμπ

23:29

Λίβανος: Τουλάχιστον δύο νεκροί από ισραηλινό πλήγμα

23:22

Πυρηνικό πρόγραμμα Ιράν: Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία περιμένουν «συγκεκριμένα βήματα»

23:10

Απώλειες στη Wall Street μετά τις δηλώσεις Πάουελ και τη Fed - Άνοδος μόνο για Dow Jones

22:54

Πακιστάν και Σαουδική Αραβία υπέγραψαν σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας

22:44

Χαμάς: Εμφανίστηκε ξανά ο Γαζί Χαμάντ, ηγετικό στέλεχός της, μετά το ισραηλινό πλήγμα στο Κατάρ

22:34

Μελόνι για Γάζα: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι σαφώς δυσανάλογη

22:20

Πιέσεις στο πετρέλαιο από Fed και αύξηση αποθεμάτων ντίζελ

22:12

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αγορά 4ης φρεγάτας Belharra

22:01

Πάουελ: «Διαχείριση ρίσκου» η σημερινή μείωση επιτοκίων - Δύσκολη εξίσωση απασχόληση και πληθωρισμός

21:57

Το Ιράν έτοιμο να βρει μια δίκαιη λύση με τους Ευρωπαίους για το πυρηνικό του πρόγραμμα

21:43

Δημοσκόπηση Pulse: Πρώτη με double score η ΝΔ - Ποιον θέλουν οι πολίτες για «ηγέτη» της Κεντροαριστεράς

21:34

«Πέταξε» σε νέο ιστορικό υψηλό ο χρυσός μετά το «ψαλίδι» της Fed

21:28

Βραζιλία: Ο πρώην πρόεδρος Μπολσονάρου διαγνώστηκε με καρκίνο του δέρματος

21:13

ΕΚΤΕΡ: Μεταβολές στα μεγέθη των ενοποιημένων και ατομικών οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2024

21:00

Μείωση επιτοκίων 0,25% από Fed - «Σήμα» για ακόμη 2 εντός 2025

21:00

Χρυσός: Καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο – Μπορεί το ράλι να συνεχιστεί;

20:54

Υπ. Παιδείας για ΠΑΣΟΚ: Τεχνητή ένταση γύρω από τις άδειες των μη κρατικών Πανεπιστημίων

20:45

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τροποποιήσεις αύριο Πέμπτη λόγω προγραμματισμένης πορείας

20:36

Microsoft: «Ενοικιάζει» υπολογιστική ισχύ ΑΙ από Νορβηγία για 6,2 δισ. δολάρια

20:34

Στο Καπιτώλιο ο Οικουμενικός Πατριάρχης - Τον υποδέχτηκε ο πρόεδρος της Βουλής

20:18

Παιδιά από τη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν στο Ηνωμένο Βασίλειο για να λάβουν θεραπεία

20:08

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Καμπανάκι για ελλείψεις φαρμάκων - Δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής πλατφόρμας δεδομένων

20:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η βουβή πρωτιά της Ελλάδας και οι προκλήσεις - Έρχεται το χωροταξικό

19:56

Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα εισαγωγής καταρτιζόμενων στις Δημόσιες ΣΑΕΚ

19:45

Ομόφωνη απόφαση της ΓΣΕΕ για 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου - Τι διεκδικεί

19:42

Ε.Ε: «Πράσινο φως» για διαπραγματεύσεις με Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο για το SAFE

19:33

Alpha Bank-Micro universal bank με τοπική τεχνογνωσία και διεθνή πρόσβαση

gazzetta
gazzetta reader insider insider