«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

10:13

Παπαθανάσης: Η Ελλάδα υπέβαλε διπλό αίτημα εκταμίευσης πόρων 1,63 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

09:59

Η δυτική Ευρώπη προετοιμάζεται για μία ακόμη ημέρα καύσωνα

09:51

Δημοσκόπηση Interview: Στο 26,1% η ΝΔ - Έκπληξη με τα κόμματα Τσίπρα και Καρυστιανού

09:42

Μόνο 1 στους 2 Έλληνες σχεδιάζουν να κάνουν διακοπές - Η πλειοψηφία επιλέγει ηπειρωτική Ελλάδα

09:38

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βλήματα, περιλαμβανομένου βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς

09:24

Υπέρ της αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ τον Ιούνιο η Σνάμπελ

09:09

Η Chanel «χρυσώνει» τους ιδιοκτήτες της - Ποια είναι τα αδέρφια Βερτχάιμερ

08:55

Σεισμός 6,9 Ρίχτερ στη Χιλή

08:51

Νέο «καμπανάκι» ΠΟΥ για Έμπολα: «Εξαιρετικά σοβαρή και δύσκολη επιδημία»

08:47

Πετρέλαιο: Κέρδη 2% για Brent - Στο «κόκκινο» το γεωπολιτικό θερμόμετρο στη Μ. Ανατολή

08:40

Χωροταξικό για Τουρισμό: «Δεν γίνεται να μιλάμε για νέες κλίνες όταν τα νησιά δεν έχουν νερό»

08:34

Ρεύμα: Ο Μάιος έφερε «ανάσα» στα πράσινα τιμολόγια - Τι έρχεται τον Ιούνιο

08:32

Η γαλάζια ατζέντα με κοινωνικό πρόσημο, ο Τσίπρας «ντύνεται»… Μέσι, η διαφωνία στο ΠΑΣΟΚ με το «παρών» στον Στουρνάρα

08:29

Νέοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στο Ιράν - Ρούμπιο: «Εφικτή μία συμφωνία εντός ημερών»

08:19

Σαρωτικοί έλεγχοι, πρόστιμα και νέα ψηφιακά εργαλεία στη μάχη κατά της ακρίβειας - Τι θα γίνει με το πλαφόν

08:12

Σήμερα παρουσιάζει τον νέο πολιτικό φορέα ο Αλέξης Τσίπρας

08:08

Στα 51,7 δισ. ευρώ τα χρέη προς το ΚΕΑΟ το α' τρίμηνο - Αυξάνονται τα ανείσπρακτα

07:53

Ακίνητα: Πόσο κοστίζουν εξοχικά και νεόδμητες βίλες «πάνω στο κύμα» στην Ελλάδα

07:45

Οι τουρίστες που στήριξαν την επιμήκυνση της σεζόν

07:38

Τι τρέχει με το «Σπίτι μου 3»: Το «κλείνει» ο Παπαθανάσης, το αφήνει ανοιχτό ο Μητσοτάκης

07:30

Ψηφιακά «καρφώματα» για οικονομικά εγκλήματα, φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο

07:20

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Ποια είναι η νέα σύμβαση με ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ

07:18

«Αιμοδότης» του ακριβού πλάνου ανάπτυξης της Credia η Μάλτα

07:14

ΤΑΑ: Διπλό αίτημα 2,6 δισ. τώρα, τελικός γύρος 4,8 δισ. τον Σεπτέμβριο

07:07

Τα μηνύματα του Yπουργικού - Οι εγγυητικές του ΤΜΕΔΕ - Η απογείωση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

23:56

Φινλανδία: Οι αρχές συνεδριάζουν για την αυξανόμενη απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

23:44

e-ΕΦΚΑ: Τροποποιητική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών έτους 2025

23:33

Ζελένσκι: «Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα

23:22

Μαρινάκης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια

23:12

Ισπανία: Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

reader insider