«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:52

Ουκρανία: Ο επικεφαλής του Ukroboronprom υπέβαλε παραίτηση μετά από έκρηξη σε αποθήκη

23:39

Γαλλία: Έξι συλλήψεις για τη φωτιά στο Φοντενεμπλό

23:26

ΠΟΥ: Η επιδημία Έμπολα στο Κονγκό ίσως ξεπερνά έως και 4 φορές τις επίσημες εκτιμήσεις

23:13

Κέρδη στη Wall Street με «πάσα» από ΔΤΚ και τσιπ: Επί τάπητος οι τράπεζες - «Μαύρη Τρίτη» για IBM

23:02

ΟΗΕ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για ιρανικές πτήσεις στην Υεμένη - Τι ζητεί η Ελλάδα

22:51

Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών από ΗΠΑ - Νέες αμερικανικές αεροπορικές επιθέσεις

22:36

Βενεζουέλα: Στους 4.734 οι νεκροί από τους σεισμούς - Σχεδόν 17.000 οι τραυματίες

22:22

IPO σχεδιάζει και η DeepSeek

22:10

Κλήρωση Τζόκερ 14/07/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν το 1 εκατ. ευρώ

21:56

Bloomberg: Σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγoρά της Delivery Herο η Uber

21:42

Λαμία: Υπό έλεγχο και σε φάση εκτόνωσης τα κρούσματα σαλμονέλωσης

21:28

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 40 εκατ. ευρώ

21:14

Βρετανία και ΕΕ υπέγραψαν επίσημα συνθήκη για το Γιβραλτάρ

21:00

Κίνα: Οι ΗΠΑ οδήγησαν τη Μέση Ανατολή «σε έναν επικίνδυνο γκρεμό»

20:49

Ισπανία: Καταδικάστηκε ο αδελφός του Πέδρο Σάντσεθ - Αποκλεισμός από δημόσια αξιώματα για 9 έτη

20:36

Ο Τραμπ ζήτησε από Νετανιάχου να αποσύρει τον ισραηλινό στρατό από Λίβανο και Συρία

20:23

Συνολικά 45 πυρκαγιές σε 24 ώρες - SOS στις περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου

20:11

Rebound 1,5% για χρυσό με ώθηση από τον αμερικανικό πληθωρισμό

20:00

Η παγίδα πίσω από την έμπνευση του Τραμπ για «διόδια» στο Ορμούζ

19:52

Ο ποδοσφαιρικός αγώνας που προκάλεσε πόλεμο και τον θάνατο 3.000 ανθρώπων

19:46

Αποζημίωση 5,6 εκατ. δολαρίων στη συγγραφέα Ε. Τζιν Κάρολ από Τραμπ

19:31

Μ. Ανατολή: Εκρήξεις στα νησιά Κεσμ και Κις στο Ιράν, αναφορές για πλήγματα στο Κουβέιτ

19:23

ΣΥΡΙΖΑ: Παρελθόν από την ΚΟ και ο βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός - Η τρίτη αποχώρηση σε μία ημέρα

19:20

Συγκρατημένα κέρδη στις ευρωαγορές

19:17

Η Seanergy Maritime αντλεί 100 εκατ. ευρώ μέσω εταιρικού ομολόγου στη Euronext Athens

19:15

Εμπρησμός Marfin: Στην φυλακή οι δύο κατηγορούμενοι - Εκδίδεται στην Ελλάδα η 46χρονη

19:07

Μπαμπ ελ Μαντέμπ: Το Ιράν μετατρέπει σε «όπλο» το στενό που ελέγχει την είσοδο στην Ερυθρά

18:59

Κούβα: Τρίτο γενικό μπλακάουτ μέσα σε διάστημα εννέα ημερών στο νησί

18:53

Νέα σημαντική διεθνής διάκριση για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών από την Air Transport Research Society

18:48

Σε υψηλό 1 μήνα το πετρέλαιο: Ανθεκτικά τα κέρδη παρά την αναδίπλωση Τραμπ


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider