«Τώρα ή ποτέ» η ευκαιρία για τη χώρα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αναφέρονταν στην Ευρώπη λέγοντας χθες τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» για την ευκαιρία να γίνουν οι επενδύσεις και οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη. Ωστόσο, η εν λόγω φράση ισχύει απόλυτα και για την Ελλάδα.

Οι αριθμοί μπορεί να μην λένε πάντα την αλήθεια, αλλά συνιστούν πολύ μεγάλη ένδειξη της κατάστασης.  Και αυτό ισχύει για τις χθεσινές φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. 

Ο ισχυρός ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας κατά 7,1% το 2021 που εκτιμά πλέον η Κομισιόν αλλά και η… συνέχεια με άνοδο κατά 5,2% το 2022 προφανώς σε ένα βαθμό συνδέεται με το comeback από την ύφεση και τους περιορισμούς του 2020, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Ωστόσο δεν παύει να είναι μία εντυπωσιακά υψηλή επίδοση, ειδικά αν συνδυαστεί με την πρόβλεψη  για διψήφιο ρυθμό αύξησης των εξαγωγών και των επενδύσεων, που περιλαμβάνεται επίσης στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά και με την προοπτική επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα το 2023. 

Είναι βέβαιο ότι οι εν λόγω δείκτες, πού εντάσσουν την Ελλάδα στην ομάδα των «πρώτων» της Ευρώπης, σε συνδυασμό με τα θετικά σχόλια για τη στήριξη που παρείχε η ασκούμενη πολιτική, δείχνουν ότι το μείγμα των μέτρων στήριξης και θωράκισης της οικονομίας, προς το παρόν, φέρνει αποτέλεσμα.

Αυτό που είπε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι – ο οποίος και πολιτική πείρα έχει και προέρχεται από μία χώρα που αντιμετωπίζει παρεμφερείς προκλήσεις με την Ελλάδα - είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση. Τουναντίον θα πρέπει η προσπάθεια να ενταθεί. 

Το «ή τώρα ή ποτέ» για τις επενδύσεις και για τις μεταρρυθμίσεις δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από όλες τις πλευρές, και από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. Το στοίχημα του Ελλάδα 2.0 και του νέου ΕΣΠΑ, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που το συνοδεύουν πρέπει να πετύχει. Πρέπει η Ελλάδα να γυρίσει σελίδα. Βεβαίως, αυτό δεν είναι μόνο στα «χέρια» της χώρας. Είναι και θέμα διεθνούς συγκυρίας. Είναι επίσης και στα χέρια των ίδιων των Θεσμών να δώσουν και αυτοί χείρα βοηθείας με τη στάση τους. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει πως έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος προχωρώντας γρήγορα στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο οικοδόμημα της ΕΕ και να μην βάζει προσκόμματα στη διανομή των «χρημάτων» που έχει ανάγκη ολόκληρη η Ευρώπη για να διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Παπαστεργίου: «Μειώνουμε το ψηφιακό χάσμα και ενισχύουμε την κοινωνική και εδαφική συνοχή»

23:41

Ανακάλυψη Έλληνα ερευνητή φέρνει πιο κοντά τη θεραπεία της ιδιοπαθούς πνευμονικής ίνωσης

23:15

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: «Η νησιωτική Ελλάδα αποτελεί κάθε καλοκαίρι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρησιακές προκλήσεις»

22:52

Λίβανος: Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις εμποδίζουν την ανάπτυξη του στρατού

22:30

Βραζιλία: Ανακαλεί τον πρέσβη της στην Αργεντινή μετά από προσβλητικές δηλώσεις του Μιλέι

22:03

Η Ρωσία λέει ότι έπληξε ουκρανικά λιμάνια και πλοία - Βυθίστηκε το Golden Leo

21:49

Ο Γερμανός υπ. Μεταφορών ζητά την απόλυσή του από τον Μερτς

21:28

Ισραήλ: Εγκρίθηκε η ανάπτυξη της «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης» στη Γάζα

21:16

ΥΠΕΞ: Τρίτος γύρος συνομιλιών για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας - Λιβύης

21:00

Συμφωνία ή αδιέξοδο; Το πυρηνικό deal ΗΠΑ - Σαουδικής Αραβίας στον αέρα

20:42

Ονδούρα: Επέστρεψε ο πρώην πρόεδρος Ερνάντες μετά τη χάρη που του απένειμε ο Τραμπ

20:36

Αυστραλία: Ο Αλμπανέζι σκοπεύει να θέσει στον Τραμπ το ζήτημα των νέων δασμών

20:17

Στο Σάλτσμπουργκ ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας

20:06

Δύο ελληνικά Canadair επιχειρούν στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές της Ισπανίας

19:53

Αραγτσί: «Η επίθεση της Ουκρανίας σε ιρανικό πλοίο δεν θα μείνει αναπάντητη»

19:40

Ιταλία: Πάνω από 400 τουρίστες απομακρύνθηκαν διά θαλάσσης λόγω πυρκαγιάς στην Απουλία

19:20

Ζημία 99 εκατ. δολαρίων για τη Shein λίγο πριν την IPO στο Χονγκ Κονγκ

19:04

Οι καλύτερες παραλίες της Κεφαλονιάς

18:47

Δυτική Όχθη: Ισραηλινοί έποικοι επιτέθηκαν σε παλαιστινιακά χωριά και έκαψαν δύο τζαμιά

18:28

Μπέρναμ: «Θα θέτω πάντοτε τα συμφέροντα της Βρετανίας πάνω απ’ όλα»

18:09

Πεσκόφ: «Πρόωρο να σχολιάσουμε τις πληροφορίες για παύση των εναέριων επιθέσεων»

17:49

Θεσσαλονίκη: Υπό έλεγχο οι δύο πυρκαγιές σε Πυλαία και Μονόλοφο Ωραιόκαστρου

17:38

Κίνα: Δέκα νεκροί από ξαφνική πλημμύρα στα βορειοδυτικά - Συναγερμός για τον τυφώνα Νουλ

17:17

Βερολίνο: Νεκρός ο φερόμενος δράστης της επίθεσης σε εκδήλωση του Pride

17:02

Τράπεζες και επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες στον επανεξοπλισμό της Ευρώπης

16:49

Δύο συλλήψεις για σχεδιαζόμενη επίθεση με χειροβομβίδα στην Αττική - Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

16:32

Tasnim: Έκρηξη σε δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ που προσέκρουσε σε νάρκη

16:16

Άντι Μπέρναμ: Ο πρώτος Βρετανός Πρωθυπουργός που στηρίζει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

16:06

Η Ινδία εξασφάλισε χαμηλότερους δασμούς έπειτα από συνομιλίες με τις ΗΠΑ

15:51

Σάντσεθ: Έκκληση για εθνική «συμφωνία» απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider