Τώρα, εκτός από το... κατενάτσιο, θα πρέπει να παίξουν και επίθεση!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε ότι αφορά την αγορά, ο ανασχηματισμός είναι ως μη γενόμενος. Με εξαίρεση την κατάργηση της θέσης του κ. Ζαββού - που ωστόσο δεν θα αφήσει τις τραπεζικές υποθέσεις χωρίς έλεγχο και κατεύθυνση, μια και οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν μεταξύ ΥΠΟΙΚ επισήμως και Μαξίμου ανεπισήμως - όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ζαββού, είχε εξαρχής ειδικά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά. Και χωρίς καμία διαφοροποίηση μάλιστα για όλους. Ούτε ενισχύθηκαν, ούτε αποδυναμωθηκαν. Ότι έκανε ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει. Το ότι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ανακουφισμένοι και άλλοι να ανέμεναν κάτι παραπάνω, είναι κάτι που πάντοτε ακολουθεί έναν ανασχηματισμό. Ανεξάρτητα από το αν αυτός κρίνεται επιτυχημένος ή αποτυχημένος. 

Με τη διατήρηση λοιπόν και του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των υπουργών που σχετίζονται με ενεργειακά, υποδομές και γενικότερα μεγάλα έργα, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, δίνεται ένα στίγμα, ότι τα πάντα συνεχίζουν ως έχουν... Και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό. Και προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, τους κοινωνικούς φορείς και τους ξένους Θεσμούς. Και αυτό δεν είναι κακό, γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο βαθμός που έλαβε το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν διόλου χαμηλός. Όμως, το οικονομικό επιτελείο, είχε μέχρι στιγμής έναν... αμυντικό ρόλο. Κυρίως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα την τελευταία διετία, είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των καταστροφών της πανδημίας (και της κλιματικής αλλαγής...) και των συνεπειών στην οικονομία καθώς και με την παρηγορητική πολιτική με μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για την επιβίωση της αγοράς και της κοινωνίας, Τώρα, θα πρέπει το ίδιο επιτελείο να παίξει έναν κάπως διαφορετικό ρόλο. Πιο σύνθετο ίσως. Εκτός από την "άμυνα", θα πρέπει να παίξει και "επίθεση". 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον θα αρχίσει να προέχει η ανάκαμψη και η φυγή προς τα εμπρός. Επενδύσεις, προσέλκυση κεφαλαίων, μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών δυνατοτήτων προς όφελος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Προφανώς αυτό είναι ένα νέο πεδίο. Μπορεί να φαίνεται ευκολότερο σε σχέση με τον προηγηθέντα "Αρμαγεδδώνα", αλλά αυτό είναι μάλλον επιφανειακή εκτίμηση. Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι χωρίς αγκάθια. Θα είναι δύσκολη, καθώς ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται και παθογένειες αλλά και συνέπειες της προηγηθείσας κρίσης, οι οποίες μεγεθύνθηκαν από την πανδημία, αλλά και η ίδια η πανδημία που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται η επενδυτική άνοιξη, η απορρόφηση των κονδυλίων, η άνοδος του ΑΕΠ και η συνολική ανάκαμψη εισοδημάτων και επιχειρηματικών κερδών. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό και τα υπουργεία που σχετίζονται με το νέο επενδυτικό περιβάλλον, πχ Ενέργεια, Υποδομές κλπ. 

Με άλλα λόγια, από το... κατενάτσιο που χρησιμοποιήθηκε για να αντέξει η χώρα στη δύσκολη διετία, τώρα θα πρέπει να αρχίσει να παίζει και δημιουργικότερο παιχνίδι. Και το βάρος πέφτει στα ίδια πρόσωπα που τράβηξαν μέχρι σήμερα το κουπί. Και στα υπουργεία, αλλά ασφαλώς και στο Επιτελικό Κράτος. Που έχει καθοριστικό ρόλο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το γήπεδο έχει παγίδες, αλλά από το αποτέλεσμα του... αγώνα, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της κυβερνητικής θητείας. 

Όλες οι ειδήσεις

02:19

Κατρακυλάει κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο

01:43

Εκεχειρία δύο εβδομάδων με το Ιράν ανακοίνωσε ο Τραμπ - Ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ

23:57

Η Ρωσία επιβεβαιώνει τον θάνατο 16 Καμερουνέζων που πολεμούσαν στην Ουκρανία

23:45

Πακιστάν - Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 188 νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας

23:32

ΗΠΑ: Δημοκρατικοί διερωτώνται για την ψυχική υγεία του Τραμπ μετά τις ακραίες δηλώσεις του

23:20

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street - Η πρόταση του Πακιστάν αναπτέρωσε το ηθικό

23:10

Η Ρωσία ανέβαλε ως το 2036 την εκτόξευση τριών αποστολών προς τη Σελήνη

22:55

Το έργο GREGY στο 7ο Συνέδριο «Power & Gas Forum» του Energypress

22:44

Τραμπ: «Είμαστε σε εντατικές συνομιλίες με το Ιράν» - Θετικά εξετάζει η Τεχεράνη την πρόταση του Πακιστάν

22:34

Μπαχρέιν: Το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας διακόπτει προσωρινά τη λειτουργία του την Τετάρτη

22:23

Πετρέλαιο: Άνοδος για WTI, πτώση για Brent λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο Τραμπ

22:09

Το Κουβέιτ καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους τη νύχτα «για προληπτικούς λόγους»

21:56

Η Apple σχεδιάζει foldable iPhone που θα κοστίζει πάνω από 2.000 δολάρια

21:42

Ιράκ: Απελευθερώνεται η Αμερικανίδα δημοσιογράφος που είχε απαχθεί από την Καταέμπ Χεζμπολάχ

21:26

Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού για νέα πυραυλική επίθεση από το Ιράν

21:15

Ο Μπιλ Γκέιτς κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο για τις σχέσεις του με τον Έπστιν

21:00

Η Πορτογαλία ανοίγει τη βάση Λάζες σε αμερικανικά αεροσκάφη υπό έναν όρο

20:49

ΟΗΕ: Οι επιθέσεις εναντίον πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου

20:37

Τραμπ Τζούνιορ: «Η ελπίδα βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη»

20:22

Ο ρόλος της Κίνας στο Ιράν - Η γεωπολιτική «σκακιέρα» του πετρελαίου

20:08

Κυρανάκης: «Η Ελλάδα δημιουργεί κουλτούρα οδικής ασφάλειας - Η νέα στρατηγική φέρνει αποτελέσματα»

19:58

Ουγγαρία: Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ «πλέκει το εγκώμιο» του Όρμπαν πριν τις εκλογές

19:52

Foodlink: Στα 97,38 εκατ. ευρώ ο κύκλος εργασιών το 2025 με αύξηση 2,04%

19:49

AS Company: Αύξηση 56% για τα EBITDA το 2025 - Πρόταση για μέρισμα 0,19 ευρώ/μετοχή

19:45

ΝΔ: Την άρση της ασυλίας του ζητά ο βουλευτής Σερρών Τάσος Χατζηβασιλείου

19:25

Νέες απειλές Τραμπ στην Τεχεράνη: Προειδοποιεί για επίθεση που δεν έχουν ξαναδεί - «Στις 8 θα συμβεί»

19:23

ΣΑ ΟΗΕ: Βέτο Κίνας - Ρωσίας σε σχέδιο για προστασία της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ

19:12

Ρωσία: Διακόπηκε η λειτουργία του μεγαλύτερου διυλιστηρίου μετά από ουκρανικές επιθέσεις

19:11

Το τελεσίγραφο για το Ιράν «αναστάτωσε» τις ευρωαγορές

19:06

ΑΑΔΕ: Πληρωμή 202 εκατ. ευρώ για 294.000 αγροτεμάχια κατόπιν ελέγχων

gazzetta
gazzetta reader insider insider