Τώρα, εκτός από το... κατενάτσιο, θα πρέπει να παίξουν και επίθεση!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε ότι αφορά την αγορά, ο ανασχηματισμός είναι ως μη γενόμενος. Με εξαίρεση την κατάργηση της θέσης του κ. Ζαββού - που ωστόσο δεν θα αφήσει τις τραπεζικές υποθέσεις χωρίς έλεγχο και κατεύθυνση, μια και οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν μεταξύ ΥΠΟΙΚ επισήμως και Μαξίμου ανεπισήμως - όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ζαββού, είχε εξαρχής ειδικά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά. Και χωρίς καμία διαφοροποίηση μάλιστα για όλους. Ούτε ενισχύθηκαν, ούτε αποδυναμωθηκαν. Ότι έκανε ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει. Το ότι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ανακουφισμένοι και άλλοι να ανέμεναν κάτι παραπάνω, είναι κάτι που πάντοτε ακολουθεί έναν ανασχηματισμό. Ανεξάρτητα από το αν αυτός κρίνεται επιτυχημένος ή αποτυχημένος. 

Με τη διατήρηση λοιπόν και του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των υπουργών που σχετίζονται με ενεργειακά, υποδομές και γενικότερα μεγάλα έργα, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, δίνεται ένα στίγμα, ότι τα πάντα συνεχίζουν ως έχουν... Και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό. Και προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, τους κοινωνικούς φορείς και τους ξένους Θεσμούς. Και αυτό δεν είναι κακό, γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο βαθμός που έλαβε το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν διόλου χαμηλός. Όμως, το οικονομικό επιτελείο, είχε μέχρι στιγμής έναν... αμυντικό ρόλο. Κυρίως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα την τελευταία διετία, είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των καταστροφών της πανδημίας (και της κλιματικής αλλαγής...) και των συνεπειών στην οικονομία καθώς και με την παρηγορητική πολιτική με μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για την επιβίωση της αγοράς και της κοινωνίας, Τώρα, θα πρέπει το ίδιο επιτελείο να παίξει έναν κάπως διαφορετικό ρόλο. Πιο σύνθετο ίσως. Εκτός από την "άμυνα", θα πρέπει να παίξει και "επίθεση". 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον θα αρχίσει να προέχει η ανάκαμψη και η φυγή προς τα εμπρός. Επενδύσεις, προσέλκυση κεφαλαίων, μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών δυνατοτήτων προς όφελος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Προφανώς αυτό είναι ένα νέο πεδίο. Μπορεί να φαίνεται ευκολότερο σε σχέση με τον προηγηθέντα "Αρμαγεδδώνα", αλλά αυτό είναι μάλλον επιφανειακή εκτίμηση. Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι χωρίς αγκάθια. Θα είναι δύσκολη, καθώς ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται και παθογένειες αλλά και συνέπειες της προηγηθείσας κρίσης, οι οποίες μεγεθύνθηκαν από την πανδημία, αλλά και η ίδια η πανδημία που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται η επενδυτική άνοιξη, η απορρόφηση των κονδυλίων, η άνοδος του ΑΕΠ και η συνολική ανάκαμψη εισοδημάτων και επιχειρηματικών κερδών. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό και τα υπουργεία που σχετίζονται με το νέο επενδυτικό περιβάλλον, πχ Ενέργεια, Υποδομές κλπ. 

Με άλλα λόγια, από το... κατενάτσιο που χρησιμοποιήθηκε για να αντέξει η χώρα στη δύσκολη διετία, τώρα θα πρέπει να αρχίσει να παίζει και δημιουργικότερο παιχνίδι. Και το βάρος πέφτει στα ίδια πρόσωπα που τράβηξαν μέχρι σήμερα το κουπί. Και στα υπουργεία, αλλά ασφαλώς και στο Επιτελικό Κράτος. Που έχει καθοριστικό ρόλο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το γήπεδο έχει παγίδες, αλλά από το αποτέλεσμα του... αγώνα, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της κυβερνητικής θητείας. 

Όλες οι ειδήσεις

12:15

Το καθημερινό έξοδο που θα μπορούσαμε να αποφεύγουμε, κάνοντας παράλληλα μια πράξη αλληλεγγύης

12:15

Στρατηγική συνεργασία Τειρεσίας με το Γραφείο Πίστης Κύπρου Artemis Credit Bureau Ltd

12:14

ElvalΗalcor: Σε εύρος 4,2-4,4 ευρώ/μετοχή η τιμή διάθεσης για την ΑΜΚ

12:06

Στη Β. Εύβοια ο Κυρ. Μητσοτάκης: «Το ΕΣΥ αλλάζει με έργα και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης»

12:01

Σε επιχειρησιακή ετοιμότητα το πρώτο ελληνικό UCAV

11:59

Ιδιωτική πιστωτική χρηματοδότηση (private credit): Η ρευστότητα είναι το ζήτημα

11:53

ΥΠΑΑΤ: Διευρύνεται η διακίνηση γαλακτοκομικών προϊόντων στη Λέσβο

11:40

Ιράν: Επτά στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από αμερικανικά πλήγματα σε στρατιωτική βάση

11:38

Παραιτήθηκε ο Γιώργος Μπάκης από τη θέση του διευθυντή της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

11:31

Παπαθανάσης: Σημαντική επιτυχία η Αξιολόγηση Πυλώνων για την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

11:15

Beach Bar Management: Πώς να μειώσετε τα έξοδα χωρίς να θυσιάσετε την εμπειρία του πελάτη

11:15

Χρηματιστήριο: Ήπιες διακυμάνσεις πέριξ των 2.500 μονάδων

11:13

ΔΕΣΦΑ: Ο Κάθετος Διάδρομος εισέρχεται σε ένα νέο επίπεδο ωριμότητας - Σύσταση ομάδας εργασίας

11:01

ASML: «Άλμα» άνω του 7% μετά τη δεύτερη αναβάθμιση του ετήσιου guidance πωλήσεων

10:59

Μενδώνη για Μάρω Κοντού: «Μια σπουδαία καλλιτέχνιδα με ανεκτίμητη προσφορά στην Τέχνη»

10:55

Ευρωαγορές: Ήπιες απώλειες παρά το ράλι της ASML

10:51

Euroxx: Αυξάνει τιμή-στόχο για τη Metlen στα 56,8 ευρώ, διατηρεί overweight

10:38

Bally’s Intralot: Επεκτείνει το συμβόλαιό της με την Premier Lotteries Ireland (PLI) έως το 2034

10:36

CSRD: Οι εργαζόμενοι έγιναν το δεύτερο μεγαλύτερο θέμα των εκθέσεων βιωσιμότητας μετά το κλίμα

10:31

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Πώς μπορούν να προσχωρήσουν μικρότερες επιχειρήσεις - Οι προϋποθέσεις

10:27

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Μέχρι αύριο Πέμπτη η συμπλήρωση των μηχανογραφικών

10:25

Έφυγε από τη ζωή η Μάρω Κοντού σε ηλικία 92 ετών

10:17

Ουκρανία: Αμοιβαίες επιθέσεις σε πλοία και λιμάνια – Στο Κίεβο η φον ντερ Λάιεν

10:08

Διαγωνισμός επέκτασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος

10:06

Πιερρακάκης: Κάθε ελληνική επιχείρηση που κατακτά τις πιο απαιτητικές αγορές ισχυροποιεί και την Ελλάδα

10:01

Σουδάν: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή απειλεί να επιδεινώσει την κρίση της πείνας

09:58

Υπερβαση στόχου 9,4% στα φοροέσοδα Ιουνίου – Κατά 2,1% στο εξάμηνο

09:41

Ουκρανικά drones πλήττουν 20 ρωσικά πλοία - Η Ρωσία απαντά με χτυπήματα σε λιμάνια

09:28

Συνταγματική Αναθεώρηση: Επίλογος με την έννοια της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και τους ΟΤΑ

09:14

CrediaBank: Στο 24% η συμμετοχή της Thrivest μετά το placement


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider