Τώρα, εκτός από το... κατενάτσιο, θα πρέπει να παίξουν και επίθεση!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε ότι αφορά την αγορά, ο ανασχηματισμός είναι ως μη γενόμενος. Με εξαίρεση την κατάργηση της θέσης του κ. Ζαββού - που ωστόσο δεν θα αφήσει τις τραπεζικές υποθέσεις χωρίς έλεγχο και κατεύθυνση, μια και οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν μεταξύ ΥΠΟΙΚ επισήμως και Μαξίμου ανεπισήμως - όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ζαββού, είχε εξαρχής ειδικά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά. Και χωρίς καμία διαφοροποίηση μάλιστα για όλους. Ούτε ενισχύθηκαν, ούτε αποδυναμωθηκαν. Ότι έκανε ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει. Το ότι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ανακουφισμένοι και άλλοι να ανέμεναν κάτι παραπάνω, είναι κάτι που πάντοτε ακολουθεί έναν ανασχηματισμό. Ανεξάρτητα από το αν αυτός κρίνεται επιτυχημένος ή αποτυχημένος. 

Με τη διατήρηση λοιπόν και του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των υπουργών που σχετίζονται με ενεργειακά, υποδομές και γενικότερα μεγάλα έργα, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, δίνεται ένα στίγμα, ότι τα πάντα συνεχίζουν ως έχουν... Και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό. Και προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, τους κοινωνικούς φορείς και τους ξένους Θεσμούς. Και αυτό δεν είναι κακό, γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο βαθμός που έλαβε το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν διόλου χαμηλός. Όμως, το οικονομικό επιτελείο, είχε μέχρι στιγμής έναν... αμυντικό ρόλο. Κυρίως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα την τελευταία διετία, είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των καταστροφών της πανδημίας (και της κλιματικής αλλαγής...) και των συνεπειών στην οικονομία καθώς και με την παρηγορητική πολιτική με μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για την επιβίωση της αγοράς και της κοινωνίας, Τώρα, θα πρέπει το ίδιο επιτελείο να παίξει έναν κάπως διαφορετικό ρόλο. Πιο σύνθετο ίσως. Εκτός από την "άμυνα", θα πρέπει να παίξει και "επίθεση". 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον θα αρχίσει να προέχει η ανάκαμψη και η φυγή προς τα εμπρός. Επενδύσεις, προσέλκυση κεφαλαίων, μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών δυνατοτήτων προς όφελος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Προφανώς αυτό είναι ένα νέο πεδίο. Μπορεί να φαίνεται ευκολότερο σε σχέση με τον προηγηθέντα "Αρμαγεδδώνα", αλλά αυτό είναι μάλλον επιφανειακή εκτίμηση. Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι χωρίς αγκάθια. Θα είναι δύσκολη, καθώς ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται και παθογένειες αλλά και συνέπειες της προηγηθείσας κρίσης, οι οποίες μεγεθύνθηκαν από την πανδημία, αλλά και η ίδια η πανδημία που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται η επενδυτική άνοιξη, η απορρόφηση των κονδυλίων, η άνοδος του ΑΕΠ και η συνολική ανάκαμψη εισοδημάτων και επιχειρηματικών κερδών. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό και τα υπουργεία που σχετίζονται με το νέο επενδυτικό περιβάλλον, πχ Ενέργεια, Υποδομές κλπ. 

Με άλλα λόγια, από το... κατενάτσιο που χρησιμοποιήθηκε για να αντέξει η χώρα στη δύσκολη διετία, τώρα θα πρέπει να αρχίσει να παίζει και δημιουργικότερο παιχνίδι. Και το βάρος πέφτει στα ίδια πρόσωπα που τράβηξαν μέχρι σήμερα το κουπί. Και στα υπουργεία, αλλά ασφαλώς και στο Επιτελικό Κράτος. Που έχει καθοριστικό ρόλο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το γήπεδο έχει παγίδες, αλλά από το αποτέλεσμα του... αγώνα, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της κυβερνητικής θητείας. 

Όλες οι ειδήσεις

18:50

ΕΕ: Νέα δικαιώματα για τους επιβάτες και ενιαίο εισιτήριο για σιδηροδρομικά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

18:42

Η Σλοβακία κλείνει τα σύνορά της με την Ουκρανία

18:39

Κεραμέως: Πάνω από 50 προτάσεις κοινωνικών εταίρων έγιναν αποδεκτές για την ισότητα αμοιβών

18:29

Εθνική Τράπεζα: Πλήρως νόμιμη και έγκυρη η διαδικασία για τον «Λογαριασμό Προνομίων»

18:27

ΧΑ: Διελκυστίνδα τραπεζικών – βιομηχανικών blue chips

18:24

Ιράν: Ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ θα μας αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη

18:12

Παραπλανητική η μείωση βάρους της σοκολάτας Milka σύμφωνα με γερμανικό δικαστήριο

18:03

airBaltic: Απευθείας πτήση Αθήνα με Ταλίν – 9 δρομολόγια από Ελλάδα προς Βαλτική

18:00

Διπλό bonus στις συντάξεις το 2027 - Υψηλότερα ποσά για 2,5 εκατ. συνταξιούχους

17:56

Νέα «βέλη» από Ryanair στη Fraport Greece

17:48

Μάργαρης (ΑΔΜΗΕ): «Η διασύνδεση αποτελεί μέρος του μέλλοντος της Ευρώπης»

17:46

«Καμπανάκι» Ρεν (ΕΚΤ) για «σημάδια» στασιμοπληθωριστικού σοκ στην Ευρωζώνη

17:34

Πούτιν: «Η Ρωσία θα συνεχίσει να εκσυγχρονίζει τις πυρηνικές της δυνάμεις»

17:32

Νεζερίτης (Alpha Bank): Η αποθήκευση έχει αντίκτυπο και στη χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ

17:27

Γαλλία: Μικρότερα από τα αναμενόμενα τα έσοδα από την επιβολή τέλους στα μικροδέματα

17:21

Τουρκία: Τουλάχιστον 12 τραυματίες από πλημμύρες κατά μήκος ακτών της Μαύρης Θάλασσας

17:12

Ετήσια κέρδη 46 δισ. δολαρίων για SoftBank με όχημα την OpenAI

17:02

Walmart: Καταργεί 1.000 θέσεις εργασίας με φόντο τον ψηφιακό μετασχηματισμό

17:00

Wall Street: Πιέζει τον Dow Jones ο πληθωρισμός

16:59

Βραβεία Βιβλίου Public 2026: Ξεκινά η ψηφοφορία του κοινού για την ανάδειξη των βιβλίων της χρονιάς

16:46

Μουστάκας (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Οι κρίσιμες υποδομές της Κρήτης του 2030

16:46

Γεραπετρίτης: «Καμία μετατροπή της Μεσογείου σε θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή»

16:40

Το Βερολίνο δεν ανησυχεί για τη ρωσική παρουσία στη Βαλτική

16:28

Πέντε προορισμοί στην Ευρώπη με φτηνά αεροπορικά για μικρή εξόρμηση από την Ελλάδα

16:20

«Βουτιά» 84% για την κερδοφορία της Alibaba το α' τρίμηνο

16:16

Πιερρακάκης: Παρεμβάσεις με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα στο φορολογικό ν/σ

16:13

Φιλιππίνες: Ακούστηκαν πυροβολισμοί από το κτήριο της Γερουσίας

16:09

ICAP CRIF: Αυξάνονται οι πωλήσεις ανταλλακτικών αυτοκινήτων

16:04

Τζιτζικώστας: Μικρή άνοδος στον ευρωπαϊκό τουρισμό, χωρίς ελλείψεις στα καύσιμα

15:52

MV Hondius: Eξιτήριο για 20 Βρετανούς επιβάτες - Θα απομονωθούν για 45 ημέρες κατ' οίκον

gazzetta
gazzetta reader insider insider