Τώρα, εκτός από το... κατενάτσιο, θα πρέπει να παίξουν και επίθεση!

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Σε ότι αφορά την αγορά, ο ανασχηματισμός είναι ως μη γενόμενος. Με εξαίρεση την κατάργηση της θέσης του κ. Ζαββού - που ωστόσο δεν θα αφήσει τις τραπεζικές υποθέσεις χωρίς έλεγχο και κατεύθυνση, μια και οι αρμοδιότητες θα μοιραστούν μεταξύ ΥΠΟΙΚ επισήμως και Μαξίμου ανεπισήμως - όλοι παρέμειναν στις θέσεις τους. Ακόμα και η περίπτωση του κ. Ζαββού, είχε εξαρχής ειδικά χαρακτηριστικά και όχι πολιτικά. Και χωρίς καμία διαφοροποίηση μάλιστα για όλους. Ούτε ενισχύθηκαν, ούτε αποδυναμωθηκαν. Ότι έκανε ο καθένας θα συνεχίσει να κάνει. Το ότι άλλοι μπορεί να αισθάνονται ανακουφισμένοι και άλλοι να ανέμεναν κάτι παραπάνω, είναι κάτι που πάντοτε ακολουθεί έναν ανασχηματισμό. Ανεξάρτητα από το αν αυτός κρίνεται επιτυχημένος ή αποτυχημένος. 

Με τη διατήρηση λοιπόν και του οικονομικού επιτελείου, αλλά και των υπουργών που σχετίζονται με ενεργειακά, υποδομές και γενικότερα μεγάλα έργα, επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις, δίνεται ένα στίγμα, ότι τα πάντα συνεχίζουν ως έχουν... Και προς το εσωτερικό αλλά και προς το εξωτερικό. Και προς τα επιχειρηματικά συμφέροντα, τους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές, τους κοινωνικούς φορείς και τους ξένους Θεσμούς. Και αυτό δεν είναι κακό, γιατί σε πολύ δύσκολες συνθήκες, ο βαθμός που έλαβε το οικονομικό επιτελείο δεν ήταν διόλου χαμηλός. Όμως, το οικονομικό επιτελείο, είχε μέχρι στιγμής έναν... αμυντικό ρόλο. Κυρίως, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα την τελευταία διετία, είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των καταστροφών της πανδημίας (και της κλιματικής αλλαγής...) και των συνεπειών στην οικονομία καθώς και με την παρηγορητική πολιτική με μέτρα και συγκεκριμένες δράσεις για την επιβίωση της αγοράς και της κοινωνίας, Τώρα, θα πρέπει το ίδιο επιτελείο να παίξει έναν κάπως διαφορετικό ρόλο. Πιο σύνθετο ίσως. Εκτός από την "άμυνα", θα πρέπει να παίξει και "επίθεση". 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον θα αρχίσει να προέχει η ανάκαμψη και η φυγή προς τα εμπρός. Επενδύσεις, προσέλκυση κεφαλαίων, μεταρρυθμίσεις, αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων και συνετή και αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών δυνατοτήτων προς όφελος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Προφανώς αυτό είναι ένα νέο πεδίο. Μπορεί να φαίνεται ευκολότερο σε σχέση με τον προηγηθέντα "Αρμαγεδδώνα", αλλά αυτό είναι μάλλον επιφανειακή εκτίμηση. Η πορεία προς τα εμπρός δεν θα είναι χωρίς αγκάθια. Θα είναι δύσκολη, καθώς ταυτόχρονα θα αντιμετωπίζονται και παθογένειες αλλά και συνέπειες της προηγηθείσας κρίσης, οι οποίες μεγεθύνθηκαν από την πανδημία, αλλά και η ίδια η πανδημία που δεν έχει ακόμα τελειώσει. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, θα πρέπει να διασφαλίζεται η επενδυτική άνοιξη, η απορρόφηση των κονδυλίων, η άνοδος του ΑΕΠ και η συνολική ανάκαμψη εισοδημάτων και επιχειρηματικών κερδών. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κληθούν να συμβάλουν στο μέγιστο βαθμό και τα υπουργεία που σχετίζονται με το νέο επενδυτικό περιβάλλον, πχ Ενέργεια, Υποδομές κλπ. 

Με άλλα λόγια, από το... κατενάτσιο που χρησιμοποιήθηκε για να αντέξει η χώρα στη δύσκολη διετία, τώρα θα πρέπει να αρχίσει να παίζει και δημιουργικότερο παιχνίδι. Και το βάρος πέφτει στα ίδια πρόσωπα που τράβηξαν μέχρι σήμερα το κουπί. Και στα υπουργεία, αλλά ασφαλώς και στο Επιτελικό Κράτος. Που έχει καθοριστικό ρόλο. Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, το γήπεδο έχει παγίδες, αλλά από το αποτέλεσμα του... αγώνα, θα κριθεί εν πολλοίς και το αποτέλεσμα της κυβερνητικής θητείας. 

Όλες οι ειδήσεις

14:23

Τι είναι ο χανταϊός από τον οποίο πέθαναν 3 άνθρωποι σε κρουαζιερόπλοιο στον Ατλαντικό

14:17

Λαϊκό Λαχείο: Αλλάζει η ημέρα των κληρώσεων

14:08

Δώδεκα δράσεις στήριξης ατόμων με αναπηρία

14:04

Σαλαμίνα: Απόδραση στο ιστορικό νησί του Σαρωνικού, μια ανάσα από την Αθήνα

14:01

ΟΠΕΚΕΠΕ: Δήλωση δικηγόρου της Τυχεροπούλου για την έφεση της ΑΑΔΕ στην πρωτόδικη απόφαση

13:54

Η απόφαση των ΗΑΕ από τον ΟΠΕΚ «δεν στρέφεται εναντίον κανενός»

13:45

H Octane Management Consultants για τρίτη χρονιά στους κορυφαίους εργοδότες της χώρας

13:33

Ιρανικά ΜΜΕ: Δύο πύραυλοι χτύπησαν αμερικανικό πλοίο - Διαψεύδουν οι ΗΠΑ

13:24

Μασκ εναντίον Αλτμαν: Καταθέτει ο συνιδρυτής της OpenAI στην πολύκροτη δίκη

13:13

Εθνική Τράπεζα: Άσκησε το call option για ομολογίες αξίας £200 εκατ.

13:12

Μαρινάκης: Δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε προανακριτική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

13:02

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Σχεδόν αναπόφευκτη η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο

12:51

Οι Φρουροί της Επανάστασης εξέδωσαν νέο χάρτη των Στενών του Ορμούζ υπό τον έλεγχό τους

12:50

Νέα δεδομένα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ευρωπαίων

12:38

Ταμείο Ανάκαμψης: Το κρίσιμο τελευταίο μίλι για 166 μεταρρυθμίσεις και έργα

12:24

ΕΛΒΕ: Αύξηση πωλήσεων και κερδών προ φόρων το 2025

12:23

ΓΣΕΒΕΕ: Όχι στην αξιοποίηση των κονδυλίων του «Εξοικονομώ» από τους παρόχους ενέργειας

12:20

ΧΑ: Σε αναστολή διαπραγμάτευσης Mediterra και Προοδευτική

12:19

ΕΛΑΪΣ Unilever Hellas: Νέα επένδυση στο εργοστάσιο του Ρέντη με νέους κωδικούς

12:16

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Καστανίδης: Ανακοίνωση με αιχμές κατά Ανδρουλάκη

12:06

Ιράν: Καλεί τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τις «υπερβολικές απαιτήσεις» τους

12:04

Στην Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών

12:03

Ζελένσκι: Η Ευρώπη πρέπει να είναι στο τραπέζι των ειρηνευτικών συνομιλιών

12:00

Ευρεία εκλογή του Προέδρου της ΡΑΑΕΥ στο Δ.Σ. της ERRA

11:57

S&P Global: Ασθενέστερη ανάπτυξη του ελληνικού τομέα μεταποίησης τον Απρίλιο

11:55

Netcompany: Aποκτά εξ ολοκλήρου την εταιρεία Smarter Airports

11:49

Boυλή: Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας

11:41

Μακρόν: Έκκληση για «συντονισμένο ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ εκ νέου άνοιγμα» των Στενών

11:40

Ενισχύεται η συνεργασία μεταξύ Bain Capital και SWOT Hospitality

11:36

Κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ - Νέας Αριστεράς για προκαταρκτική επιτροπή για Λιβανό και Αραμπατζή

gazzetta
gazzetta reader insider insider