Ένα δάνειο όχι σαν τα άλλα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι δύο συμβάσεις - μία για τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ και άλλη μία για το δάνειο των 12,7 δισ. ευρώ - που τροφοδοτούν το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" συζητούνται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για τις επιδοτήσεις τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Πρόκειται για χρήμα που δεν θα επιστρέψει η χώρα (σ.σ. αν βεβαίως ολοκληρώσει και διατηρήσει μία σειρά από ορόσημα και στόχους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις). Για το δάνειο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Προφανώς το νέο αυτό δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις του καιρού των μνημονίων. 

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται εύσημα από την ΕΕ καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα ενεργοποιήσει το δάνειο που παρέχεται για την επούλωση των πληγών της πανδημίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η αύξηση των θέσεων εργασίας και - σε συνεργεία με τις μεταρρυθμίσεις πού θα πρέπει να ολοκληρωθούν- η στήριξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, το νέο αυτό δανειακό μέσο διενέργειας επενδύσεων έχει - αναπόφευκτα - ένα κοινό στοιχείο με τα προηγούμενα δάνεια που ζήτησε η χώρα όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα: Προκαλεί επίσης επιβάρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψη στελέχη της, έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης. Είναι μεγάλο το στοίχημα το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ που θα φτάνει στον ειδικό λογαριασμό του κράτους να διανεμηθεί σωστά και πλήρως για ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποδώσουν πολύ περισσότερο. Ούτως ώστε μέσα από τη μόχλευση του ποσού να καταστεί εφικτό και τα αρχικά κεφάλαια των δανείων να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία (μετά από χρόνια προφανώς), οδεύοντας στην απομείωση του χρέους, αλλά και να τονωθεί το ΑΕΠ.

Οι επόμενοι μήνες και η έγκαιρη εκκίνηση των εν λόγω σχημάτων χρηματοδοτήσεων θα είναι καθοριστικοί. Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των θεσμών της ΕΕ συνεχίζουν και τον Αύγουστο την προετοιμασία των προσκλήσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έχοντας ως στόχο να φτιαχθούν δανειακά προϊόντα και ανταγωνιστικά αλλά και ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

Τα πρώτα λεφτά πάντως θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες μέρες, διατηρώντας το brand name που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό πεδίο γύρο από το όνομα Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της καλής πορείας του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και λόγω του νέου ΕΣΠΑ που επίσης «τρέχει».

Καταλήγοντας λοιπόν, είναι προφανές πως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν είναι στη «γωνία» του κάδρου, αλλά πρωτοπορεί. Λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα και για την πληρότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης που έχει καταθέσει. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να ζητήσει και να λάβει πέραν των επιδοτήσεων (που είναι «τζάμπα» χρήμα) και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο γιατί το κόστος δανεισμού της είναι υψηλό, αλλά και γιατί η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ωστόσο, είναι και απολύτως αναγκαίο το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών να κερδηθεί. Ώστε τούτο το δάνειο να μην είναι σαν τα... άλλα.

Όλες οι ειδήσεις

09:49

Πειραιώς: Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από την Standard & Poor's

09:32

Ξεκινά η διαδικασία για κλιματισμό στο Μετρό της Αθήνας

09:11

Σε κλοιό καύσωνα και σήμερα η χώρα, με υψηλή θερμοκρασία και αφρικανική σκόνη

09:06

Goldman Sachs: Το brent μπορεί να ξεπεράσει τα 120 δολάρια εάν συνεχιστούν οι διαταραχές

08:53

Σε ιστορικό χαμηλό οι πυρκαγιές στο τμήμα του Αμαζονίου στη Βραζιλία το 2025

08:53

ΙΟΒΕ: Κατά 36% αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων την τελευταία δεκαετία

08:41

Η πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης: Να διατηρηθεί η δυναμική γιατί απέχει ακόμη η σύγκλιση

08:30

Καλύτερα από το αναμενόμενο τα κέρδη της Novartis το β΄ τρίμηνο

08:12

Οδηγίες πρόληψης και προστασίας από τον καύσωνα

07:47

Σήμα για ισχυρό τρίμηνο από Πειραιώς

07:35

Πόσα αξίζει το τρόπαιο του Μουντιάλ - Πέντε πράγματα που δεν ήξερες

07:34

Ο Τραμπ είχε «πολύ καλή» τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπέρναμ

07:28

Εξοικονομώ: Το λάθος που μπορεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν δύο φορές

07:25

Δημόσιο: Χρωστάει πάνω από 3,7 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, συνταξιούχους, φορολογούμενους

07:24

Τραμπ: Δασμοί 50% σε καναδικά προϊόντα

07:20

Πώς μοιράζεται η «πίτα» των δημοσίων επενδύσεων στις Περιφέρειες – Το γράφημα της εβδομάδας

07:17

Συντάξεις χηρείας: Σήμερα η ψήφιση της διάταξης που καταργεί τις περικοπές- Επιπλέον κόστος 48,4 εκατ. ευρώ για τον ΕΦΚΑ

07:15

«Όχι» από το Διοικητικό Εφετείο για τα πιλοτικά offshore αιολικά στο Βόρειο Αιγαίο - Εξετάζουν την «αντίδρασή» τους οι επενδυτές

07:12

Το σήμα Μητσοτάκη προς τους αυτοαπασχολούμενους - Το «μάθημα» της Εθνικής Ισπανίας -Η ΕΛ.ΑΣ και τα μη Κρατικά ΑΕΙ

07:06

Έτσι αναβαθμίζονται οι πλατφόρμες - Οι ανατιμήσεις στα ασφάλιστρα - Στο ρελαντί το buyback της ΕΤΕ

23:59

Βρετανία: Ένας 28χρονος Βρετανός κατηγορείται για τον φόνο της Αν Γουίτικαμ

23:45

Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 20 νεκροί, 80 τραυματίες και 100 αγνοούμενοι από πλημμύρες

23:36

Οι ΗΠΑ σφυροκοπούν το Ιράν για 10η νύχτα - Νέο κύμα αμερικανικών επιθέσεων

23:36

Γαλλία: Προειδοποίηση στην Τεχεράνη για συνέπειες μετά τη σύλληψη διπλωματών

23:23

Ουγγαρία: Η Τζούντιτ Πόλγκαρ αρνήθηκε την πρόταση να αναλάβει την προεδρία της χώρας

23:07

Επιφυλακτικότητα στην Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

23:01

Καταρρίψεις ιρανικών πυραύλων σε Ιράκ και Ιορδανία - Στόχευαν αμερικανικές βάσεις

22:52

Νικαράγουα: «Ποτέ ξανά εκλογές» διαμηνύει ο πρόεδρος Ορτέγα

22:40

Η Χαμάς όρισε τον Χαλίλ Αλ Χαγιά ως νέο ηγέτη της

22:23

Επικοινωνία Μπέρναμ με Τραμπ - «Κορυφαίες προτεραιότητες ασφάλεια και άμυνα»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider