Ένα δάνειο όχι σαν τα άλλα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι δύο συμβάσεις - μία για τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ και άλλη μία για το δάνειο των 12,7 δισ. ευρώ - που τροφοδοτούν το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" συζητούνται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για τις επιδοτήσεις τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Πρόκειται για χρήμα που δεν θα επιστρέψει η χώρα (σ.σ. αν βεβαίως ολοκληρώσει και διατηρήσει μία σειρά από ορόσημα και στόχους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις). Για το δάνειο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Προφανώς το νέο αυτό δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις του καιρού των μνημονίων. 

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται εύσημα από την ΕΕ καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα ενεργοποιήσει το δάνειο που παρέχεται για την επούλωση των πληγών της πανδημίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η αύξηση των θέσεων εργασίας και - σε συνεργεία με τις μεταρρυθμίσεις πού θα πρέπει να ολοκληρωθούν- η στήριξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, το νέο αυτό δανειακό μέσο διενέργειας επενδύσεων έχει - αναπόφευκτα - ένα κοινό στοιχείο με τα προηγούμενα δάνεια που ζήτησε η χώρα όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα: Προκαλεί επίσης επιβάρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψη στελέχη της, έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης. Είναι μεγάλο το στοίχημα το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ που θα φτάνει στον ειδικό λογαριασμό του κράτους να διανεμηθεί σωστά και πλήρως για ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποδώσουν πολύ περισσότερο. Ούτως ώστε μέσα από τη μόχλευση του ποσού να καταστεί εφικτό και τα αρχικά κεφάλαια των δανείων να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία (μετά από χρόνια προφανώς), οδεύοντας στην απομείωση του χρέους, αλλά και να τονωθεί το ΑΕΠ.

Οι επόμενοι μήνες και η έγκαιρη εκκίνηση των εν λόγω σχημάτων χρηματοδοτήσεων θα είναι καθοριστικοί. Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των θεσμών της ΕΕ συνεχίζουν και τον Αύγουστο την προετοιμασία των προσκλήσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έχοντας ως στόχο να φτιαχθούν δανειακά προϊόντα και ανταγωνιστικά αλλά και ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

Τα πρώτα λεφτά πάντως θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες μέρες, διατηρώντας το brand name που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό πεδίο γύρο από το όνομα Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της καλής πορείας του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και λόγω του νέου ΕΣΠΑ που επίσης «τρέχει».

Καταλήγοντας λοιπόν, είναι προφανές πως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν είναι στη «γωνία» του κάδρου, αλλά πρωτοπορεί. Λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα και για την πληρότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης που έχει καταθέσει. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να ζητήσει και να λάβει πέραν των επιδοτήσεων (που είναι «τζάμπα» χρήμα) και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο γιατί το κόστος δανεισμού της είναι υψηλό, αλλά και γιατί η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ωστόσο, είναι και απολύτως αναγκαίο το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών να κερδηθεί. Ώστε τούτο το δάνειο να μην είναι σαν τα... άλλα.

Όλες οι ειδήσεις

16:56

Κλιμακώνει με Καναδά ο Τραμπ: Σκεφτόμαστε να αλλάξουμε το όνομα της Λίμνης Οντάριο

16:55

Θετικά πρόσημα στη Wall Street με στήριξη ομόλογα και πετρέλαιο

16:48

Τα ηλιακά παράθυρα μετατρέπουν τα κτίρια σε γεννήτριες παραγωγής ενέργειας - Η νέα τεχνολογία

16:42

Κέντρο του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους στην Ιερουσαλήμ εκκενώνει η αστυνομία του Ισραήλ

16:41

Αγρότες: Από τα κόκκινα δάνεια στο νέο σύστημα πληρωμών το πακέτο της ΔΕΘ

16:30

Μιχαηλίδου: Χρηματοδοτούμε με 1.450.000 ευρώ τη νέα πτέρυγα του Θεραπευτηρίου Ιτέας

16:20

Φωτιά στο Λαύριο: Καίει κοντά σε σπίτια - Ήχησε το 112

16:10

Μεγάλη πυρκαγιά στη Βοιωτία - Στη μάχη 8 εναέρια μέσα

15:56

Ρωσία: Η κυβέρνηση θα παρατείνει την απαγόρευση των εξαγωγών πετρελαίου ντίζελ έως τον Σεπτέμβριο

15:54

Η Goldman Sachs μελέτησε πού η τεχνητή νοημοσύνη πιέζει την αγορά εργασίας

15:53

Κοντογεώργης: Αύξηση των εισοδημάτων, μείωση του χρέους και διαρκής ανάπτυξη ο προσανατολισμός μας

15:49

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού ζητά από τον Λαβρόφ τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

15:35

Πέθανε ο Δημήτρης Κόκοτας

15:27

Μετρό στην Κυψέλη: Στον Δήμο Αθηναίων τα πρώτα στοιχεία για τις καθιζήσεις σε 14 κτίρια

15:09

Υπ. Υγείας: Τι αλλάζει από το τέλος του 2026 για τα υλικά που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό

15:01

Γερμανία: Μπαίνει στον χειμώνα με μισοάδειες αποθήκες αερίου – Ο κίνδυνος των 3,8 δισ. ευρώ

15:00

Τραμπ: Οι εκτελέσεις διαδηλωτών στο Ιράν πρέπει να σταματήσουν αμέσως

14:57

Αφγανιστάν: Ενα εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν να πεθάνουν από υποσιτισμό

14:46

Σε δημόσια διαβούλευση πολυνομοσχέδιο του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

14:41

Μερίσματα 700 εκατ. δολαρίων στον ιδιοκτήτη του OnlyFans πριν τον θάνατό του

14:27

Τρία σνακ που κρατούν την πείνα μακριά μέχρι το βράδυ

14:13

Henkel: Ισχυρές επιδόσεις σε πωλήσεις και κέρδη κατά το πρώτο εξάμηνο

14:09

Ρωσία: Αντίθεση στην ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην Ουκρανία

14:07

NYT: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να στείλει ξανά διπλωμάτες στις πρεσβείες της Μέσης Ανατολής

14:07

Ζελένσκι: 3 ιδέες για τερματισμό του πολέμου με Ρωσία - Περιθώριο έως το καλοκαίρι του 2027

14:04

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διέταξε την Τουρκία να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά

13:49

Χρυσοχοΐδης: Η εντατικοποίηση των τροχονομικών ελέγχων αλλάζει τη συμπεριφορά των οδηγών

13:38

Παπαθανάσης: 29,14 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης στα Γλυκά Νερά

13:36

Στη Γερμανία σχεδόν οι μισές από τις χιλιάδες νέες απολύσεις στη Volkswagen

13:33

Σε κατάσταση συναγερμού τίθεται την Τετάρτη η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider