Ένα δάνειο όχι σαν τα άλλα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι δύο συμβάσεις - μία για τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ και άλλη μία για το δάνειο των 12,7 δισ. ευρώ - που τροφοδοτούν το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" συζητούνται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για τις επιδοτήσεις τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Πρόκειται για χρήμα που δεν θα επιστρέψει η χώρα (σ.σ. αν βεβαίως ολοκληρώσει και διατηρήσει μία σειρά από ορόσημα και στόχους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις). Για το δάνειο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Προφανώς το νέο αυτό δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις του καιρού των μνημονίων. 

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται εύσημα από την ΕΕ καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα ενεργοποιήσει το δάνειο που παρέχεται για την επούλωση των πληγών της πανδημίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η αύξηση των θέσεων εργασίας και - σε συνεργεία με τις μεταρρυθμίσεις πού θα πρέπει να ολοκληρωθούν- η στήριξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, το νέο αυτό δανειακό μέσο διενέργειας επενδύσεων έχει - αναπόφευκτα - ένα κοινό στοιχείο με τα προηγούμενα δάνεια που ζήτησε η χώρα όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα: Προκαλεί επίσης επιβάρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψη στελέχη της, έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης. Είναι μεγάλο το στοίχημα το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ που θα φτάνει στον ειδικό λογαριασμό του κράτους να διανεμηθεί σωστά και πλήρως για ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποδώσουν πολύ περισσότερο. Ούτως ώστε μέσα από τη μόχλευση του ποσού να καταστεί εφικτό και τα αρχικά κεφάλαια των δανείων να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία (μετά από χρόνια προφανώς), οδεύοντας στην απομείωση του χρέους, αλλά και να τονωθεί το ΑΕΠ.

Οι επόμενοι μήνες και η έγκαιρη εκκίνηση των εν λόγω σχημάτων χρηματοδοτήσεων θα είναι καθοριστικοί. Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των θεσμών της ΕΕ συνεχίζουν και τον Αύγουστο την προετοιμασία των προσκλήσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έχοντας ως στόχο να φτιαχθούν δανειακά προϊόντα και ανταγωνιστικά αλλά και ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

Τα πρώτα λεφτά πάντως θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες μέρες, διατηρώντας το brand name που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό πεδίο γύρο από το όνομα Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της καλής πορείας του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και λόγω του νέου ΕΣΠΑ που επίσης «τρέχει».

Καταλήγοντας λοιπόν, είναι προφανές πως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν είναι στη «γωνία» του κάδρου, αλλά πρωτοπορεί. Λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα και για την πληρότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης που έχει καταθέσει. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να ζητήσει και να λάβει πέραν των επιδοτήσεων (που είναι «τζάμπα» χρήμα) και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο γιατί το κόστος δανεισμού της είναι υψηλό, αλλά και γιατί η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ωστόσο, είναι και απολύτως αναγκαίο το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών να κερδηθεί. Ώστε τούτο το δάνειο να μην είναι σαν τα... άλλα.

Όλες οι ειδήσεις

21:47

Τρίκαλα: Στα 1.352 μέτρα, δημιουργήθηκε ένας μοναδικός χώρος αναψυχής

21:18

Ποια είναι η δουλειά του υπολογιστικού γλωσσολόγου στην εποχή της ΤΝ και πόση ζήτηση έχει η ειδικότητα στην αγορά;

21:00

Δύο συλλήψεις στην Κορινθία και μία στη Λέσβο για πρόκληση πυρκαγιών από αμέλεια

20:50

Πάρος: Χωρίς τις αισθήσεις του ανασύρθηκε από πισίνα beach bar 4χρονο αγοράκι

20:43

Λίβανος: Η Βηρυτός αναφέρει ισραηλινή εισβολή σε ένα χωριό του νότου παρά την ανάπτυξη του λιβανικού στρατού

20:31

Δήμος Αθηναίων: Καλεί τους πολίτες να απέχουν από εργασίες σε εξωτερικούς χώρους που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά

20:12

Θρήνος για τον Μέσι: Πέθανε ο πατέρας του Χόρχε

19:56

Χαμάς: Δηλώνει έτοιμη να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ για τη Γάζα

19:47

Συνελήφθησαν 49χρονος και 37χρονος, μέλη της ρωσόφωνης μαφίας

19:19

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί έτοιμοι να πλαγιοκοπήσουν τον Τραμπ αν κερδίσουν τις ενδιάμεσες εκλογές

19:00

Brexit: Δέκα χρόνια διχασμού και το ερώτημα που επιστρέφει - Ώρα για την ΕΕ ξανά;

18:44

ΕΛΑΣ: Συνελήφθησαν 3 άτομα για καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης μέσω της υδροπονικής μεθόδου

18:21

Λιβύη: Περιορίστηκε η διαρροή στον πετρελαιαγωγό Zaqout-Sidra

18:12

Θεσσαλονίκη:Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Σίνδο

18:00

ΕΛΓΕΚΑ: Προληπτική ανάκληση προϊόντος μαρμελάδας

17:55

Καστοριά: Νεκρή μεγαλόσωμη αρκούδα πιθανόν από πυροβολισμό

17:48

Ιράν: Η συμφωνία με το Ομάν δεν είναι αρκετή για να ανοίξει το Ορμούζ

17:15

Πλοίο δέχθηκε επίθεση στα ανοιχτά του Ομάν

16:53

Apple: Οι χρήστες Mac στην Κίνα μπορούν να συνδέσουν την υπηρεσία AI Qwen της Alibaba

16:17

Βουλγαρία: Drone συνετρίβη κοντά κοντά σε σταθμό συμπίεσης του διαβαλκανικού αγωγού φυσικού αερίου

16:10

Τσουκαλάς: Xρειάζεται άλλη εξωτερική πολιτική με στρατηγικό βάθος

16:00

Θεσσαλονίκη: Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στη Σίνδο

15:47

Berkshire Hathaway: Επαναγόρασε μετοχές της αξίας 4,5 δισ. δολαρίων το Β' τρίμηνο

15:35

Ιράν: Το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ δεν σχετίζεται με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ομάν

15:23

Σκέρτσος: Χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα η απάντηση του ΠΑΣΟΚ για την έκθεση του ΟΟΣΑ

15:00

Σούπερ μάρκετ: Πώς ψωνίζει ο Έλληνας καταναλωτής σε καιρούς ακρίβειας

14:51

Σε γυναίκα 57 ετών ανήκει η σορός που βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη στον Λυκαβηττό

14:49

Τσίπρας: Στις 2 Σεπτεμβρίου η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της ΕΛ.Α.Σ. στη Θεσσαλονίκη

14:42

ΗΠΑ: Η Γερουσία ενέκρινε βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης - Αγνόησε τον Τραμπ για το Ιράν

14:34

ΓΓΠΠ: Red Code την Κυριακή σε αρκετές περιοχές της χώρας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider