Ένα δάνειο όχι σαν τα άλλα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι δύο συμβάσεις - μία για τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ και άλλη μία για το δάνειο των 12,7 δισ. ευρώ - που τροφοδοτούν το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" συζητούνται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για τις επιδοτήσεις τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Πρόκειται για χρήμα που δεν θα επιστρέψει η χώρα (σ.σ. αν βεβαίως ολοκληρώσει και διατηρήσει μία σειρά από ορόσημα και στόχους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις). Για το δάνειο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Προφανώς το νέο αυτό δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις του καιρού των μνημονίων. 

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται εύσημα από την ΕΕ καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα ενεργοποιήσει το δάνειο που παρέχεται για την επούλωση των πληγών της πανδημίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η αύξηση των θέσεων εργασίας και - σε συνεργεία με τις μεταρρυθμίσεις πού θα πρέπει να ολοκληρωθούν- η στήριξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, το νέο αυτό δανειακό μέσο διενέργειας επενδύσεων έχει - αναπόφευκτα - ένα κοινό στοιχείο με τα προηγούμενα δάνεια που ζήτησε η χώρα όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα: Προκαλεί επίσης επιβάρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψη στελέχη της, έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης. Είναι μεγάλο το στοίχημα το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ που θα φτάνει στον ειδικό λογαριασμό του κράτους να διανεμηθεί σωστά και πλήρως για ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποδώσουν πολύ περισσότερο. Ούτως ώστε μέσα από τη μόχλευση του ποσού να καταστεί εφικτό και τα αρχικά κεφάλαια των δανείων να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία (μετά από χρόνια προφανώς), οδεύοντας στην απομείωση του χρέους, αλλά και να τονωθεί το ΑΕΠ.

Οι επόμενοι μήνες και η έγκαιρη εκκίνηση των εν λόγω σχημάτων χρηματοδοτήσεων θα είναι καθοριστικοί. Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των θεσμών της ΕΕ συνεχίζουν και τον Αύγουστο την προετοιμασία των προσκλήσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έχοντας ως στόχο να φτιαχθούν δανειακά προϊόντα και ανταγωνιστικά αλλά και ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

Τα πρώτα λεφτά πάντως θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες μέρες, διατηρώντας το brand name που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό πεδίο γύρο από το όνομα Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της καλής πορείας του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και λόγω του νέου ΕΣΠΑ που επίσης «τρέχει».

Καταλήγοντας λοιπόν, είναι προφανές πως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν είναι στη «γωνία» του κάδρου, αλλά πρωτοπορεί. Λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα και για την πληρότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης που έχει καταθέσει. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να ζητήσει και να λάβει πέραν των επιδοτήσεων (που είναι «τζάμπα» χρήμα) και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο γιατί το κόστος δανεισμού της είναι υψηλό, αλλά και γιατί η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ωστόσο, είναι και απολύτως αναγκαίο το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών να κερδηθεί. Ώστε τούτο το δάνειο να μην είναι σαν τα... άλλα.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας UNESCO GHE – Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

23:28

Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών στη Σάμο

23:14

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης στοχοποίησαν πετροχημικές εγκαταστάσεις στον Κόλπο

22:47

Χαρδαλιάς: Το Παιδικό Πανεπιστήμιο της Περιφέρειας είναι πλέον θεσμός

22:18

Κίνα: Εκτέλεση ενός Γάλλου πολίτη για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών

22:06

ΟΠΕΚΕΠΕ: Τσιάρας, Κεφαλογιάννης, Σκρέκας ζητούν άρση της βουλευτικής τους ασυλίας

21:46

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 2.900 οι παραβάσεις του ΚΟΚ στην Κεντρική Μακεδονία τον Μάρτιο

21:18

Δύο συλλήψεις σε Καβάλα και Έβρο για διακίνηση μη νόμιμων μεταναστών

20:58

Το Πεκίνο ζητά κατάπαυση του πυρός στο Ιράν και διευθέτηση της κρίσης μέσω διαπραγματεύσεων

20:51

Το Κίεβο δηλώνει ότι «δεν έχει καμία σχέση» με τα εκρηκτικά που βρέθηκαν σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σερβία

20:40

Λαβρόφ: Προτρέπει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν τα τελεσίγραφα στο Ιράν

20:31

Ιράν: Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου προειδοποιεί τον Τραμπ ότι η περιοχή θα αναφλεγεί εξαιτίας του

20:19

Λέσβος: Οι τυροκομικές επιχειρήσεις ανακοίνωσαν την διακοπή λειτουργίας τους στις 8/4

20:10

Μεσανατολικό: Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της

20:04

Λίβανος: Έντεκα νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Χαρφάτα και τη Τζνα

19:51

Λιβανός: Δεν έχω συμμετάσχει στην τέλεση οιασδήποτε αξιόποινης πράξης

19:45

Ισραήλ: Τέσσερις τραυματίες από ιρανικό πυραυλικό πλήγμα σε πολυκατοικία στη Χάιφα

19:10

Αναδίπλωση από την Παγκόσμια Τράπεζα – Κλείνει το «μάτι» στον κρατικό παρεμβατισμό

18:50

Τραμπ: Θέτει σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη στον ρόλο των ΗΠΑ ως εγγυητή της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας

18:30

Κίνα: Επιθυμεί τη συνέχιση της συνεργασίας με τη Μόσχα στον ΟΗΕ για αποκλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή

18:05

Ιράκ: Ευχαριστεί την Τεχεράνη για τη διέλευση ιρακινών πετρελαϊκών τάνκερ από τα Στενά του Χορμούζ

17:25

«Άρχοντας των δακτυλιδιών» ξανά ο Πετρούνιας - Χρυσός στο Κάιρο

17:00

Κατώτατος μισθός: Μόλις το 61% της αύξησης καταλήγει στην «τσέπη» του εργαζόμενου - Πώς επιδρά στον μέσο μισθό

16:42

Ρωσία: Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι από τη βύθιση πλοίου που μετέφερε σιτάρι στην Αζοφική Θάλασσα

16:30

Με Παπασταύρου, Τσάφο, Παληαρούτα, το 7ο Power & Gas Forum του energypress, στις 6 και 7 Απριλίου

16:27

Μητσοτάκης: Πραγματοποιούμε τη δικιά μας έξοδο από μία Ελλάδα χαμηλών προσδοκιών σε εκείνη των μεγάλων διεκδικήσεων

16:19

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση θα φιλοτιμηθεί να απαντήσει για το predator;

16:07

Τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού τη Δευτέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ

15:42

Τραμπ: Μπάσταρδοι ανοίξτε το στενό αλλιώς θα ζείτε στην κόλαση - Πιθανή όμως συμφωνία μέχρι τη Δευτέρα

15:25

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επικίνδυνο καθεστώς που θέλει να μείνει γαντζωμένο στην εξουσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider