Ένα δάνειο όχι σαν τα άλλα

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Οι δύο συμβάσεις - μία για τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ και άλλη μία για το δάνειο των 12,7 δισ. ευρώ - που τροφοδοτούν το Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0" συζητούνται από χθες στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Για τις επιδοτήσεις τα πράγματα είναι σχετικά πιο απλά. Πρόκειται για χρήμα που δεν θα επιστρέψει η χώρα (σ.σ. αν βεβαίως ολοκληρώσει και διατηρήσει μία σειρά από ορόσημα και στόχους, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις). Για το δάνειο τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα.

Προφανώς το νέο αυτό δάνειο που θα χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα δεν μοιάζει με τις προηγούμενες δανειακές συμβάσεις του καιρού των μνημονίων. 

Αυτή τη φορά η Ελλάδα δέχεται εύσημα από την ΕΕ καθώς θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα ενεργοποιήσει το δάνειο που παρέχεται για την επούλωση των πληγών της πανδημίας μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις. Στόχος είναι η μείωση του επενδυτικού κενού, η αύξηση των θέσεων εργασίας και - σε συνεργεία με τις μεταρρυθμίσεις πού θα πρέπει να ολοκληρωθούν- η στήριξη υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.

Ωστόσο, το νέο αυτό δανειακό μέσο διενέργειας επενδύσεων έχει - αναπόφευκτα - ένα κοινό στοιχείο με τα προηγούμενα δάνεια που ζήτησε η χώρα όταν είχε ανάγκη από ρευστότητα: Προκαλεί επίσης επιβάρυνση του χρέους.

Η κυβέρνηση, όπως μεταφέρουν το τελευταίο διάστημα κατ' επανάληψη στελέχη της, έχει πλήρη επίγνωση της πρόκλησης. Είναι μεγάλο το στοίχημα το ποσό των 12,7 δισ. ευρώ που θα φτάνει στον ειδικό λογαριασμό του κράτους να διανεμηθεί σωστά και πλήρως για ιδιωτικές επενδύσεις που θα αποδώσουν πολύ περισσότερο. Ούτως ώστε μέσα από τη μόχλευση του ποσού να καταστεί εφικτό και τα αρχικά κεφάλαια των δανείων να επιστρέψουν στα κρατικά ταμεία (μετά από χρόνια προφανώς), οδεύοντας στην απομείωση του χρέους, αλλά και να τονωθεί το ΑΕΠ.

Οι επόμενοι μήνες και η έγκαιρη εκκίνηση των εν λόγω σχημάτων χρηματοδοτήσεων θα είναι καθοριστικοί. Δεν είναι τυχαίο που τα στελέχη της κυβέρνησης, του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των θεσμών της ΕΕ συνεχίζουν και τον Αύγουστο την προετοιμασία των προσκλήσεων που θα πρέπει να ξεκινήσουν το φθινόπωρο. Έχοντας ως στόχο να φτιαχθούν δανειακά προϊόντα και ανταγωνιστικά αλλά και ελκυστικά για το επενδυτικό κοινό.

Τα πρώτα λεφτά πάντως θα αρχίσουν να έρχονται τις επόμενες μέρες, διατηρώντας το brand name που έχει δημιουργηθεί στο επενδυτικό πεδίο γύρο από το όνομα Ελλάδα. Όχι μόνο λόγω της καλής πορείας του Σχεδίου Ανάκαμψης αλλά και λόγω του νέου ΕΣΠΑ που επίσης «τρέχει».

Καταλήγοντας λοιπόν, είναι προφανές πως αυτή την φορά η Ελλάδα δεν είναι στη «γωνία» του κάδρου, αλλά πρωτοπορεί. Λαμβάνοντας εύσημα για την ταχύτητα και για την πληρότητα του Σχεδίου Ανάκαμψης που έχει καταθέσει. Είναι επίσης προφανές πως η Ελλάδα δεν είχε καμία άλλη επιλογή από το να ζητήσει και να λάβει πέραν των επιδοτήσεων (που είναι «τζάμπα» χρήμα) και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Και τούτο γιατί το κόστος δανεισμού της είναι υψηλό, αλλά και γιατί η έλλειψη ρευστότητας παραμένει ένα μεγάλο αγκάθι.

Ωστόσο, είναι και απολύτως αναγκαίο το στοίχημα της ορθής αξιοποίησης των χρημάτων αυτών να κερδηθεί. Ώστε τούτο το δάνειο να μην είναι σαν τα... άλλα.

Όλες οι ειδήσεις

16:21

Μητσοτάκης στο τέλος του υπουργικού: «Ήρθε η ώρα να δράσουμε ακόμη περισσότερο, στο πλαίσιο ενός συλλογικού πολιτικού κέντρου»

16:14

Yum Brands: Κέρδισαν τις εκτιμήσεις τα κέρδη τριμήνου - «Οι πωλήσεις βελτιώνονται» μετά την λοίμωξη στα Taco Bell

16:00

Χαρδαλιάς: Σε εξέλιξη εκτεταμένα έργα οδικής ασφάλειας από την Περιφέρεια Αττικής στην Πεντέλη

16:00

Υψηλό τριμήνου για τον γερμανικό πληθωρισμό τον Ιούλιο - Επιτάχυνση στο 2,8%

15:56

Λ. Οίκος: Ακόμα πέντε παιδιά ουκρανικής και ρωσικής καταγωγής επανενώθηκαν με τις οικογένειές τους

15:56

ΗΠΑ: Ο PCE υποχώρησε για πρώτη φορά από την πανδημία

15:53

ΗΠΑ: Επιβραδύνθηκε στο 1,5% ο ρυθμός ανάπτυξης το β' τρίμηνο

15:51

Ρωσικός πύραυλος στην Πολωνία: Νέα «απαράδεκτη παραβίαση» του εναέριου χώρου της ΕΕ καταγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

15:39

Χάρης Πολίτης: Η επιχειρηματική διαδρομή πίσω από τον «Καθρέφτη» και η ανάπτυξη ενός πολυσχιδούς ομίλου

15:32

Eurostat: Στο 8% η ανεργία στην Ελλάδα τον Ιούνιο - «Τσίμπησε» το ποσοστό στους νέους

15:27

Πυρκαγιές: Εκκενώσεις χωριών σε Άνδρο και Πάρο, θυελλώδεις άνεμοι στην περιοχή

15:23

Κεραμέως: «Θεσπίζουμε τη δυνατότητα για συμπληρωματική σύνταξη μέσω του νομοσχεδίου για την επαγγελματική ασφάλιση»

15:22

Εγκρίθηκε η απόκτηση κοινού ελέγχου επί της «Θ. Νιτσιάκος» από την Perutnina

15:19

ΓΣΕΕ: Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των 170 εργαζομένων της αλυσίδας MERE

15:18

Πυρκαγιές: Νέο μέτωπο στο Ρέθυμνο, διαδοχικά μηνύματα 112 για εκκενώσεις περιοχών

15:15

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τον θάνατο τριών στρατιωτών τους από επίθεση των ΗΠΑ

15:11

Πορτογαλία: Περίπου 800 πυροσβέστες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της χώρας

15:10

Το Πάντειο Πανεπιστήμιο αλλάζει: Νέα αυτοτελής χρηματοδότηση 260.000 ευρώ για την πυροπροστασία

15:06

Αντίθετες πορείες για τις μετοχές των Microsoft και Meta μετά τα μεγέθη τριμήνου

15:04

ENDLESS EC: Δυναμική Ανάπτυξη με επίκεντρο τη Βιωσιμότητα

15:01

Στις κορυφαίες επιλογές της Optima η Metlen - Έρχεται ισχυρό εξάμηνο

14:55

ΕΕ: Κυρώσεις σε 7 πρόσωπα και 3 οντότητες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νοτιοανατολική Ασία

14:51

Κοντογεώργης: Η ΔΕΘ τον Σεπτέμβρη, ορόσημο για την Ελλάδα του 2030

14:40

Ισπανία - πυρκαγιές: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

14:38

Στη Blackstone περνά η Skroutz - Πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

14:35

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο σε ορισμένες περιοχές

14:28

Σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα τα νερά του Ρήνου – Εκτοξεύεται το κόστος μεταφοράς φορτίων

14:23

Επιτόκια: Πάτησε το κουμπί της «παύσης» η BoE - Στο 3,75%

14:22

ΕΕ: Εκταμίευση 3,47 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για αγορά μαχητικών, drones και συστημάτων αεράμυνας

14:16

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στη Στεφάνη Βοιωτίας - Επιχειρούν 51 πυροσβέστες και 4 εναέρια


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider