Το νέο εργασιακό, η μεγάλη ανεργία και το γερμανικό μήνυμα μέσω Πίτσος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δόθηκε, λοιπόν, στη δημοσιότητα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Και τώρα θα δούμε τις συνήθεις αντιδράσεις και απεργίες από συνδικαλιστές, θα παιχτούν και δυο - τρία  ματς στη Βουλή και στη συνέχεια θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα είναι μία μεταρρύθμιση που εντάσσεται -κακά τα ψέμματα- στις υποχρεώσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Και μετά, αφού όλοι θα έχουν κάνει λίγο πολύ το καθήκον τους, προς όποια κατεύθυνση, οι περισσότερες διατάξεις του θα μπουν ωραία ωραία στο ράφι, καθώς οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς θα είναι εκείνες που καλώς ή κακώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις. Λυπάμαι, αλλά στην πράξη αυτό συμβαίνει... Γιατί αυτή την ώρα, δυστυχώς, το νούμερο ένα πρόβλημα δεν είναι οι εργασιακές συνθήκες, αλλά η απουσία εργασίας.

Με σχεδόν 1 εκατομμύριο 150 χιλιάδες ανέργους, εκ των οποίων οι μισοί και κάτι περισσότεροι είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι, είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι το πρόβλημα που δεν υπάρχουν δουλειές είναι οι εργασιακές συνθήκες. Βεβαίως και μία συνολική μεταρρύθμιση όπως αυτή είναι σε σωστή γενική κατεύθυνση, παρά ορισμένα «ύποπτα» σημεία, όμως εδώ δεν υπάρχουν δουλειές, πχ το ύψος του κατώτατου είναι το ζήτημα. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Όσο σκληρό και αν ακούγεται. Εκτός αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεν γνωρίζω πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και τα δισεκατομμύρια επενδύσεων που προσδοκούμε. Μακάρι πολλές, όμως ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι οι πράσινες επενδύσεις και οι ενεργειακές, η νέα τεχνολογική επανάσταση, δεν αποφέρουν και πολλές θέσεις εργασίας. Ούτε ο τουρισμός μπορεί να μπαλώσει μέσα από την εποχική απασχόληση τα πάντα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ανατραπεί η μακρά πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας, μαζικό όφελος ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσει πολύ να υπάρξει.

Ναι υπάρχουν σχέδια επενδύσεων, ναι η οικονομία μπορεί να κινηθεί, ναι γίνεται καλή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως με βιομηχανικά κουφάρια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα η πορεία θα είναι μακρά και πολύ δύσκολη. Εκτός και αν δεχτούμε ότι δεν θα... περάσουν όλοι το ποτάμι. Τις προάλλες ζήσαμε το «χαστούκι» από τους Γερμανούς της BSH προς τον κ. Μπακατσέλο ως προς τη δυνατότητα της φασόν παραγωγής συσκευών. Και επί της ουσίας γίναμε μάρτυρες μίας απαξιωτικής συμπεριφοράς προς τη χώρα. Που δείχνει και έλλειψη σεβασμού.

Ήταν ολέθριο το λάθος της αποβιομηχάνισης. Με ενόχους από όλες τις πλευρές. Δεν φταίνε μόνο... τα κινέζικα ή η διεθνής συγκυρία. Είναι και θέμα νοοτροπίας, έλλειψης σχεδίου, έλλειψης οράματος και ικανοτήτων, αλλοτρίωσης σκοπών και στόχων, ασσύμετρης και επιβλαβούς πολιτικής επί σειρά ετών ή μάλλον δεκαετιών. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι κάθε μεταρρύθμιση, για να επιστρέψουμε στο εργασιακό νομοσχέδιο, είναι ένα βήμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του επενδυτικού κεφαλαίου. Και ότι θα συμβάλλει. και αυτό στην μείωση της ανεργίας που ειδικά σε νεότερες ηλικίες καλπάζει.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

ΟΗΕ: Ο Γκουτέρες καταδίκασε την πολύνεκρη επίθεση συμμορίας στην Αϊτή

23:57

Ολονύχτια μάχη στα πύρινα μέτωπα σε Βοιωτία και Σαλαμίνα - 39 φωτιές σε ένα 24ωρο

23:41

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες εξαιτίας πυρκαγιάς σε βιομηχανικό εργοτάξιο

23:29

Δύο θάνατοι από ιλαρά στην Πενσιλβάνια

23:16

Άνοδος στη Wall Street με ομόλογα και τεχνολογία στο επίκεντρο

23:00

Δημοσιογράφοι του AFP δέχτηκαν επίθεση από Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη

22:51

Η OpenΑΙ ισχυρίζεται ότι το νέο της τσιπ ξεπερνά τους επεξεργαστές της Nvidia

22:32

Ισραήλ: «Παραμένει βασικός στόχος η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας και ο αφοπλισμός της Χαμάς»

22:19

Μικρές απώλειες για τον χρυσό αναμένοντας τον PCE

22:06

Πάνω από 1.800 τόνοι απορριμμάτων απομακρύνθηκαν από Αργολίδα, Μεσσηνία και Φωκίδα

21:47

Απώλειες 4% για το πετρέλαιο

21:23

Banco BPM: «Η πρόταση εξαγοράς της Monte dei Paschi δεν περιλαμβάνει premium»

21:03

Πέθανε η Ντόλι Πάρτον σε ηλικία 80 ετών

20:43

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακαλέσει έως και 200.000 βίζες

20:35

Κούβα: Η Αβάνα καταδικάζει την παράταση του αμερικανικού εμπάργκο

20:12

Βέλγιο: Πρωτοφανής έξαρση σαλμονέλας με τουλάχιστον 306 κρούσματα

19:58

Ευρωαγορές: Ανοδικά καθώς «οικονομική D-Day» κατά του Ιράν αποδείχθηκε πιο ήπια

19:57

Ομάν και Ιράν συζητούν για έναν «προσωρινό διάδρομο ναυσιπλοΐας» μέσω του Ορμούζ και για αποναρκοθέτηση

19:55

SpaceX: Επένδυση 100 δισ. δολαρίων για νέα βάση εκτόξευσης στη Λουιζιάνα

19:41

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους νεοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς

19:37

Ρωσία: Το αεροσκάφος που πιστεύεται ότι μετέφερε τον διευθυντή της CIA αναχώρησε από τη Μόσχα

19:20

Η Ευρώπη δεν προλαβαίνει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου

19:01

Το Uber θα προσφέρει προαιρετική live μετάδοση των διαδρομών εφήβων σε γονείς και κηδεμόνες

18:47

Fed: Η Collins στηρίζει σταθερά επιτόκια, αλλά αφήνει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση

18:42

Λευκορωσία: Η ΕΕ καταδικάζει τον χαρακτηρισμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ ως «εξτρεμιστικών»

18:39

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στο Καλοπήγαδο Λαυρίου

18:25

Ιράν: Ουρές αναμονής έξω από τα βενζινάδικα, μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών κυρώσεων

18:22

Ηράκλειο: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στους Αγίους Δέκα

18:19

Ο Καναδάς απαντά «δολάριο προς δολάριο» στον Τραμπ: Δασμοί έως 50% στις αμερικανικές εισαγωγές

18:05

Χρηματιστήριο: Ανοδική διαφυγή με ώθηση από τράπεζες και blue chips


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider