Το νέο εργασιακό, η μεγάλη ανεργία και το γερμανικό μήνυμα μέσω Πίτσος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δόθηκε, λοιπόν, στη δημοσιότητα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Και τώρα θα δούμε τις συνήθεις αντιδράσεις και απεργίες από συνδικαλιστές, θα παιχτούν και δυο - τρία  ματς στη Βουλή και στη συνέχεια θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα είναι μία μεταρρύθμιση που εντάσσεται -κακά τα ψέμματα- στις υποχρεώσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Και μετά, αφού όλοι θα έχουν κάνει λίγο πολύ το καθήκον τους, προς όποια κατεύθυνση, οι περισσότερες διατάξεις του θα μπουν ωραία ωραία στο ράφι, καθώς οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς θα είναι εκείνες που καλώς ή κακώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις. Λυπάμαι, αλλά στην πράξη αυτό συμβαίνει... Γιατί αυτή την ώρα, δυστυχώς, το νούμερο ένα πρόβλημα δεν είναι οι εργασιακές συνθήκες, αλλά η απουσία εργασίας.

Με σχεδόν 1 εκατομμύριο 150 χιλιάδες ανέργους, εκ των οποίων οι μισοί και κάτι περισσότεροι είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι, είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι το πρόβλημα που δεν υπάρχουν δουλειές είναι οι εργασιακές συνθήκες. Βεβαίως και μία συνολική μεταρρύθμιση όπως αυτή είναι σε σωστή γενική κατεύθυνση, παρά ορισμένα «ύποπτα» σημεία, όμως εδώ δεν υπάρχουν δουλειές, πχ το ύψος του κατώτατου είναι το ζήτημα. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Όσο σκληρό και αν ακούγεται. Εκτός αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεν γνωρίζω πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και τα δισεκατομμύρια επενδύσεων που προσδοκούμε. Μακάρι πολλές, όμως ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι οι πράσινες επενδύσεις και οι ενεργειακές, η νέα τεχνολογική επανάσταση, δεν αποφέρουν και πολλές θέσεις εργασίας. Ούτε ο τουρισμός μπορεί να μπαλώσει μέσα από την εποχική απασχόληση τα πάντα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ανατραπεί η μακρά πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας, μαζικό όφελος ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσει πολύ να υπάρξει.

Ναι υπάρχουν σχέδια επενδύσεων, ναι η οικονομία μπορεί να κινηθεί, ναι γίνεται καλή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως με βιομηχανικά κουφάρια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα η πορεία θα είναι μακρά και πολύ δύσκολη. Εκτός και αν δεχτούμε ότι δεν θα... περάσουν όλοι το ποτάμι. Τις προάλλες ζήσαμε το «χαστούκι» από τους Γερμανούς της BSH προς τον κ. Μπακατσέλο ως προς τη δυνατότητα της φασόν παραγωγής συσκευών. Και επί της ουσίας γίναμε μάρτυρες μίας απαξιωτικής συμπεριφοράς προς τη χώρα. Που δείχνει και έλλειψη σεβασμού.

Ήταν ολέθριο το λάθος της αποβιομηχάνισης. Με ενόχους από όλες τις πλευρές. Δεν φταίνε μόνο... τα κινέζικα ή η διεθνής συγκυρία. Είναι και θέμα νοοτροπίας, έλλειψης σχεδίου, έλλειψης οράματος και ικανοτήτων, αλλοτρίωσης σκοπών και στόχων, ασσύμετρης και επιβλαβούς πολιτικής επί σειρά ετών ή μάλλον δεκαετιών. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι κάθε μεταρρύθμιση, για να επιστρέψουμε στο εργασιακό νομοσχέδιο, είναι ένα βήμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του επενδυτικού κεφαλαίου. Και ότι θα συμβάλλει. και αυτό στην μείωση της ανεργίας που ειδικά σε νεότερες ηλικίες καλπάζει.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Πέντε συλλήψεις για τα χθεσινά επεισόδια έξω από το κλειστό γυμναστήριο στο ΟΑΚΑ

23:38

Νεκρός ηλικιωμένος από πυρκαγιά σε μονοκατοικία στη Ραφήνα

23:16

ΗΠΑ: Απαγορευτικό σε αμερικανικούς αερομεταφορείς να πετούν πάνω από την Καραϊβική

22:26

Μητσοτάκης: Το τέλος του καθεστώτος Μαδούρο προσφέρει νέες ελπίδες για τη χώρα

22:19

Διαρρήκτης έπεσε από ταράτσα οικίας στην οποία είχε εισβάλει και συνελήφθη

22:17

Στάρμερ: Η Βρετανία δεν είχε εμπλοκή στην επίθεση των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα

21:48

Θεσσαλονίκη: Κάηκαν ολοσχερώς δύο σταθμευμένα αυτοκίνητα

21:17

Μεθυσμένος οδηγός «σάρωσε» ένα δένδρο και επτά αυτοκίνητα σε τρελή πορεία στην Κηφισιά

21:02

Σάντσεθ: Η Ισπανια δεν θα αναγνωρίσει την επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

20:57

Γαλλία: Η στρατιωτική επιχείρηση πίσω από τη σύλληψη του Μαδούρο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

20:51

Βανς: Η Βενεζουέλα αγνόησε πολυάριθμες προσφορές από τις ΗΠΑ για την επίτευξη μιας συμφωνίας

20:47

ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στη Βενεζουέλα

20:42

Σε απεργία διαρκείας από τις 7/1 οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών - Ενδεχόμενη κλιμάκωση με κλείσιμο των λαχαναγορών

20:39

Φον ντερ Λάιεν για Βενεζουέλα: Οποιαδήποτε λύση να σέβεται το διεθνές δίκαιο

20:31

Το Ισραήλ χαιρετίζει την απομάκρυνση του προέδρου Μαδούρο από τις ΗΠΑ

20:24

Ματσάδο: Ήρθε η ώρα της ελευθερίας για τη Βενεζουέλα

20:20

Ιράν: Ένας Φρουρός της Επανάστασης σκοτώθηκε στο δυτικό τμήμα της χώρας

20:15

Γερμανία: Καλεί ΗΠΑ - Βενεζουέλα να απόσχουν από ενέργειες περαιτέρω κλιμάκωσης

19:17

Τραμπ: Θα διοικήσουμε τη Βενεζουέλα μέχρι να υπάρξει ασφαλής μετάβαση εξουσίας - Απειλές προς Κούβα, Κολομβία

19:00

Σε αχαρτογράφητα νερά το παγκόσμιο εμπόριο μετά το σοκ των δασμών

18:51

Ρωσία: Η Μόσχα προτρέπει την Ουάσινγκτον να απελευθερώσει τον Μαδούρο και τη σύζυγό του

18:32

Αγορές: Στο πετρέλαιο η προσοχή μετά τη σύλληψη Μαδούρο

18:18

Κίνα: Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

18:13

Γκουτέρες: Η ενέργεια των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο

18:06

Στον 45χρονο που αγνοείτο από την παραμονή των Χριστουγέννων ανήκει η σορός που βρέθηκε στο όρος Μπέλλες

17:47

Γερμανία: Το CSU στηρίζει την πρωτοβουλία Μερτς για ενιαίο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο

17:24

Τραμπ: Ο Μαδούρο βρίσκεται στο αεροπλανοφόρο Iwo Jima εν πλω για Νέα Υόρκη

17:00

Η αυξανόμενη σημασία των εξαγορών στις στρατηγικές των ευρωπαϊκών τραπεζών

16:53

Πολύ δύσκολη η κυκλοφορία των οχημάτων στον άξονα Λαμίας-Αθήνας

16:42

Γερμανία: Χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά στο Βερολίνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider