Το νέο εργασιακό, η μεγάλη ανεργία και το γερμανικό μήνυμα μέσω Πίτσος

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Δόθηκε, λοιπόν, στη δημοσιότητα το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Και τώρα θα δούμε τις συνήθεις αντιδράσεις και απεργίες από συνδικαλιστές, θα παιχτούν και δυο - τρία  ματς στη Βουλή και στη συνέχεια θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα είναι μία μεταρρύθμιση που εντάσσεται -κακά τα ψέμματα- στις υποχρεώσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Και μετά, αφού όλοι θα έχουν κάνει λίγο πολύ το καθήκον τους, προς όποια κατεύθυνση, οι περισσότερες διατάξεις του θα μπουν ωραία ωραία στο ράφι, καθώς οι ίδιες οι συνθήκες της αγοράς θα είναι εκείνες που καλώς ή κακώς διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό τις εργασιακές σχέσεις. Λυπάμαι, αλλά στην πράξη αυτό συμβαίνει... Γιατί αυτή την ώρα, δυστυχώς, το νούμερο ένα πρόβλημα δεν είναι οι εργασιακές συνθήκες, αλλά η απουσία εργασίας.

Με σχεδόν 1 εκατομμύριο 150 χιλιάδες ανέργους, εκ των οποίων οι μισοί και κάτι περισσότεροι είναι πλέον μακροχρόνια άνεργοι, είναι δύσκολο να πειστεί κανείς ότι το πρόβλημα που δεν υπάρχουν δουλειές είναι οι εργασιακές συνθήκες. Βεβαίως και μία συνολική μεταρρύθμιση όπως αυτή είναι σε σωστή γενική κατεύθυνση, παρά ορισμένα «ύποπτα» σημεία, όμως εδώ δεν υπάρχουν δουλειές, πχ το ύψος του κατώτατου είναι το ζήτημα. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Όσο σκληρό και αν ακούγεται. Εκτός αν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Δεν γνωρίζω πόσες θέσεις εργασίας μπορεί να δημιουργήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και τα δισεκατομμύρια επενδύσεων που προσδοκούμε. Μακάρι πολλές, όμως ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι οι πράσινες επενδύσεις και οι ενεργειακές, η νέα τεχνολογική επανάσταση, δεν αποφέρουν και πολλές θέσεις εργασίας. Ούτε ο τουρισμός μπορεί να μπαλώσει μέσα από την εποχική απασχόληση τα πάντα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ανατραπεί η μακρά πορεία αποβιομηχάνισης της χώρας, μαζικό όφελος ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση θα αργήσει πολύ να υπάρξει.

Ναι υπάρχουν σχέδια επενδύσεων, ναι η οικονομία μπορεί να κινηθεί, ναι γίνεται καλή δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Όμως με βιομηχανικά κουφάρια διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα η πορεία θα είναι μακρά και πολύ δύσκολη. Εκτός και αν δεχτούμε ότι δεν θα... περάσουν όλοι το ποτάμι. Τις προάλλες ζήσαμε το «χαστούκι» από τους Γερμανούς της BSH προς τον κ. Μπακατσέλο ως προς τη δυνατότητα της φασόν παραγωγής συσκευών. Και επί της ουσίας γίναμε μάρτυρες μίας απαξιωτικής συμπεριφοράς προς τη χώρα. Που δείχνει και έλλειψη σεβασμού.

Ήταν ολέθριο το λάθος της αποβιομηχάνισης. Με ενόχους από όλες τις πλευρές. Δεν φταίνε μόνο... τα κινέζικα ή η διεθνής συγκυρία. Είναι και θέμα νοοτροπίας, έλλειψης σχεδίου, έλλειψης οράματος και ικανοτήτων, αλλοτρίωσης σκοπών και στόχων, ασσύμετρης και επιβλαβούς πολιτικής επί σειρά ετών ή μάλλον δεκαετιών. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι κάθε μεταρρύθμιση, για να επιστρέψουμε στο εργασιακό νομοσχέδιο, είναι ένα βήμα ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας έναντι του επενδυτικού κεφαλαίου. Και ότι θα συμβάλλει. και αυτό στην μείωση της ανεργίας που ειδικά σε νεότερες ηλικίες καλπάζει.

Όλες οι ειδήσεις

11:01

Λίβανος: Ισραηλινό πλήγμα σε πυκνοκατοικημένη συνοικία στο κέντρο της Βηρυτού

10:57

UniCredit: Δίκοπο μαχαίρι η αποδέσμευση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου

10:55

Τι ακολουθεί για το πετρέλαιο εάν γίνει απελευθέρωση των στρατηγικών αποθεμάτων

10:44

Παπασταύρου: Τα 10+1 οφέλη από τις συμβάσεις με την Κοινοπραξία Chevron - HelleniQ Energy

10:40

ΑΒΑΞ: Μνημόνιο με ΣΤΑΝΤΑ για πύργο κατοικιών 29.800 τ.μ. στα Κεραμεία Αλλατίνη στη Θεσσαλονίκη

10:36

Ισπανία: Τρεις νεκροί και τέσσερις τραυματίες σε πυρκαγιά σε κτίριο

10:32

Λίβανος: Η Γαλλία τριπλασιάζει την ανθρωπιστική της υποστήριξη στη χώρα

10:31

Η Αυστραλία κλείνει πρεσβείες της στη Μέση Ανατολή, αναμένει κλιμάκωση του πολέμου

10:25

Προ των πυλών το πακέτο για την αισχροκέρδεια - Τα πρώτα μέτρα θωράκισης από τον πόλεμο

10:11

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για πρόγραμμα κατάρτισης 114.000 εργαζομένων

10:08

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Ίσως η αύξηση των επιτοκίων να είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουμε

10:06

Στρατηγική συμμαχία Ομίλου AKTOR – Ομίλου ONEX για τη διεκδίκηση του Λιμένος Ελευσίνας

10:03

Ανατολική Μακεδονία-Θράκη: Ισχυρή δυναμική για τον τουρισμό αλλά και σημαντικές προκλήσεις

09:59

Ουκρανία: Δύο νεκροί και 4 τραυματίες από πλήγμα με ρωσικό drone στο Χάρκοβο

09:54

Υπολογίστε τα καθαρά σας

09:44

Τρία πλοία χτυπήθηκαν από «άγνωστα βλήματα» κοντά στο στενό του Ορμούζ

09:33

Η Qatar Airways προγραμματίζει 29 πτήσεις αύριο Πέμπτη

09:31

Βουλγαρία: Μεγάλο προβάδισμα του Ράντεφ ενόψει των πρόωρων εκλογών του Απριλίου

09:22

ΔΕΣΦΑ: Κανένα ζήτημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ευκαιρία για τη χώρα ο κάθετος διάδρομος

09:13

Ιράν: «Ο νέος ανώτατος ηγέτης, Μοτζταμπά Χαμενεΐ, έχει τραυματιστεί αλλά είναι καλά»

09:06

Aυτοπυρπολήθηκε επιβάτης σε λεωφορείο στην Ελβετία - Τουλάχιστον έξι νεκροί

09:03

Ιράκ: Drone έπληξε διπλωματική εγκατάσταση των ΗΠΑ δίπλα στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης

08:45

Το Μπαχρέιν καταδικάζει τις επιθέσεις του Ιράν κατά χωρών του Κόλπου στο ΣΑ του ΟΗΕ

08:32

Τι σηματοδοτεί το deal Βενέτη - Coffee Lab

08:27

Κίνα: Στο 1,3% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο

08:24

Διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των πιλότων της Lufthansa Πέμπτη και Παρασκευή

08:10

Επιχειρηματικό δαιμόνιο ο Τζέιμς Χάρντεν - Τα 200 εκατ. δολάρια σε μία νύχτα

08:07

Agrotica 2026: Τρακτέρ από το μέλλον… αγρότες εγκλωβισμένοι στο χθες

08:00

ILO: Οι θέσεις εργασίας των γυναικών πιο εκτεθειμένες στην αυτοματοποίηση και στην Τεχνητή Νοημοσύνη

07:48

Υποδομές: Οι πρώτες επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή - «Καλπάζουν» οι τιμές ασφάλτου και καυσίμων

gazzetta
gazzetta reader insider insider