Πώς θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά ακινήτων το 2021 – Προοπτικές και προκλήσεις

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα κινηθεί η παγκόσμια αγορά ακινήτων το 2021 – Προοπτικές και προκλήσεις
Καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του παγκόσμιου real estate η εξέλιξη της πανδημίας. Σταθεροποιητικά αναμένεται να κινηθούν οι τιμές των ακινήτων τη νέα χρονιά. Τι αποκαλύπτει σε ειδική έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Σταθεροποιητικές τάσεις αναμένεται να καταγράψουν κατά κύριο λόγο οι τιμές των ακινήτων παγκοσμίως το 2021, σε άμεση συνάρτηση πάντα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα ανωτέρω προβλέπει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, σε ειδικό report για την παγκόσμια κτηματαγορά, υπό τον διακριτικό τίτλο «Global Housing and Mortgage Outlook – 2021».

Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν πως, ως επί το πλείστον, οι ονομαστικές τιμές των ακινήτων δεν θα σημειώσουν μεγάλες μεταβολές κατά τη νέα χρονιά, καταγράφοντας μια ανάπτυξη εντός του εύρους -3% και +3%.

Τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η συρρίκνωση των προσωπικών εισοδημάτων και η αβεβαιότητα για την πορεία εξέλιξης της πανδημίας θα ρίξουν αναπόφευκτα «βαριά τη σκιά τους» στην παγκόσμια κτηματαγορά το 2021. Ωστόσο, εάν όντως υπάρξει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού ως τα μέσα του επόμενου έτους, τότε η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά του real estate θα διατηρηθεί σταθερή και μια ταχεία ανάκαμψη θα κάνει την εμφάνισή της στο δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή αβεβαιότητας για το προσεχές διάστημα. Οι τιμές των ακινήτων μπορούν να ωφεληθούν από τα όσο το δυνατόν μικρότερα χρονικά διαστήματα επιβολής περιοριστικών μέτρων, αλλά κυρίως από την ταχύτητα με την οποία θα «τρέχουν» οι εξελίξεις για την παραγωγή και διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

«Εκτιμούμε ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομίες και κοινωνίες με γενναία πακέτα στήριξης για όσο χρειαστεί, πιθανότατα έως το πρώτο τρίμηνο του 2021», αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου και προσθέτουν πως «όσο θα ισχυροποιείται η ανάκαμψη των οικονομιών, τόσο θα περιορίζονται τα κρατικά πακέτα στήριξης».

Οι τιμές των ακινήτων ανά περιοχή το 2021

Ο οίκος Fitch εκτιμά πως στις ΗΠΑ οι τιμές των ακινήτων θα αυξηθούν από 1% έως 3% το 2021, καθώς η τρέχουσα προσφορά δεν μπορεί να καλύψει την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση. Τον δικό τους καθοριστικό ρόλο διαδραματίζουν άλλωστε τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο η άνοδος των τιμών στην κτηματαγορά μπορεί να αποδειχθεί μικρότερη, αν ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εκτοξεύσει, ξανά, στα ύψη την ανεργία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές αναμένονται – σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της εν λόγω έκθεσης – στην Αυστραλία, όπου προβλέπεται αύξηση τιμών από 3% έως 5%.

Στον αντίποδα, ο οίκος προβλέπει αυξημένη πιθανότητα για υποχώρηση των τιμών ακινήτων σε Ισπανία και Βρετανία το 2021, αναμένοντας μείωσή τους από 4% έως 6%, καθώς και σημαντική μείωση των τιμών σε Καναδά και Ιρλανδία.

Πώς θα κινηθούν οι τιμές ακινήτων το 2022

Σύμφωνα πάντα με τους αναλυτές του οίκου Fitch, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ισχυρότερη το 2022, γεγονός που θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στις τιμές των ακινήτων σε διεθνές επίπεδο.

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των ακινήτων το 2020

Σε ό,τι αφορά το δύσκολο και εντελώς διαφορετικό 2020, στη σκιά της πανδημίας του κορονοϊού, παρά το σφοδρό πλήγμα που βίωσαν οι οικονομίες και οι κοινωνίες, οι τιμές στην παγκόσμια κτηματαγορά «υποστηρίχθηκαν» από το μπαράζ κυβερνητικών μέτρων στήριξης που ανακοινώθηκαν στις χώρες του πλανήτη, το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και τα προγράμματα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών.

Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider