Apeh Omede: Οι νέοι αγρότες και οι ευκαιρίες για βιώσιμη παραγωγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apeh Omede: Οι νέοι αγρότες και οι ευκαιρίες για βιώσιμη παραγωγή
Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής στο The Greenrise Innovation Hub της Νιγηρίας μιλά στο insider.gr για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα.

O Apeh Omede, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής στο The Greenrise Innovation Hub της Νιγηρίας (κορυφαίος οργανισμός αγροδιατροφής) μιλά στο insider.gr για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει ο αγροδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και δίνει τις δικές του «χρυσές συμβουλές» προς τους νέους επιχειρηματίες του κλάδου.

Ο Omede είναι ιδρυτής της Farm Coach Agro-Services μέσω της οποίας παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης σε μικρο-καλλιεργητές και ασχολείται ενεργά με το Young Leaders Fellowship στη Νιγηρία.

Μία από τις σημαντικότερες ασχολίες του είναι να συμβουλεύει τους νέους αγρότες για τη δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων ενώ το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να τον ακούσει ζωντανά στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας (Global Agripreneurs Summit - GAS) θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Σεπτεμβρίου στο περίπτερο «6» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr.

Ποιες επιχειρηματικές ευκαιρίες νομίζετε ότι υπάρχουν στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα;

Οι μεγαλύτερες ευκαιρίες θα είναι η δημιουργία λύσεων ή η προώθηση καινοτομιών που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής τροφίμων με βιώσιμο τρόπο. Μερικές από τις ευκαιρίες που βλέπω είναι η αναβάθμιση της κάθετης γεωργίας, η χρήση drones στα αγροκτήματα, για την εκτέλεση συγκεκριμένων εργασιών σε συνθήκες παρακολούθησης στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, η ανάπτυξη τεχνολογιών για την ενίσχυση της γεωργίας ακρίβειας, η παρακολούθηση της υγείας και της παραγωγής φυτών και ζώων εκτροφής χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη και τη χρήση των μεγάλων δεδομένων για την ανάπτυξη λύσεων διαχείρισης και logistics για τους αγρότες. Αυτές είναι οι μοντέρνες επιχειρηματικές ευκαιρίες για επενδυτές και επιχειρηματίες στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής σε ολόκληρη την Ευρώπη, την Ελλάδα και, φυσικά, παγκοσμίως. Η ανάγκη να διευρυνθεί η συνεργασία με περισσότερες αγορές παγκοσμίως για την εξαγωγή εξειδικευμένων αγροτικών προϊόντων όπως τυριά, κρασιά, μέλι και ελαιόλαδο είναι επίσης μια ζωτική ευκαιρία για την Ελλάδα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα είναι γνωστή για τα προϊόντα αυτά.

Ποιες είναι οι διαφορές / ομοιότητες των γεωργικών μεθόδων στην Αφρική σε σύγκριση με τη Νότια Ευρώπη;

Η μεγάλη διαφορά στις γεωργικές μεθόδους στην Αφρική σε σύγκριση με τη Νότια Ευρώπη είναι ο τύπος και ο ρυθμός υιοθέτησης αγροτικών καινοτομιών από τους αγρότες. Ενώ υπάρχουν αρκετές καινοτομίες για να βοηθήσουν τους αγρότες στην Αφρική, η διάδοση, η υιοθέτηση και η εφαρμογή φαίνεται να είναι χαμηλότερη σε ολόκληρη την Αφρική σε σύγκριση με τη Νότια Ευρώπη. Αυτό βασικά οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των αγροτών δεν είναι εκπαιδευμένοι για να χρησιμοποιήσουν μερικές από αυτές τις καινοτομίες ή δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι γεωργοί ασχολούνται με την παραγωγή με στόχο επιδόματα διαβίωσης αντί για εμπορικό σκοπό. Ωστόσο, ορισμένες από τις παραδοσιακές γεωργικές πρακτικές σε ολόκληρη την Αφρική, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μικρό μέγεθος εκμεταλλεύσεων, κατακερματισμένες εκτάσεις και χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των αγροτών και των ανθρώπινων πόρων, είναι παρόμοιες με αυτές που έχουν αποκτηθεί σε ορισμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Τι σημαίνει στην πράξη βιώσιμη αγροτική παραγωγή;

Προκειμένου να τραφεί ο συνεχώς αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι κοινότητες και τα θεσμικά όργανα να επιδιώκουν την εντατικοποίηση της γεωργίας προκειμένου να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για τρόφιμα. Η βιώσιμη αγροτική παραγωγή στηρίζεται στην παραγωγή επαρκούς ποσότητας τροφίμων και υφασμάτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες μας σήμερα, χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες, οι κοινότητες και οι οργανισμοί που ασχολούνται με την παραγωγή τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων υιοθετούν τεχνικές και καινοτόμες πρακτικές που ενισχύουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν την κατανάλωση του νερού, προωθούν τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και τις ζωικής παραγωγής ενώ παράλληλα μειώνουν τα επίπεδα ρύπανσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Τι θα συμβουλεύσετε τους νέους αγρότες / επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του GAS;

Η συμβουλή μου στους νέους επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια του GAS είναι να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που ανταποκρίνονται πραγματικά στις ανάγκες των ανθρώπων και προσθέτουν αξία στις επιχειρήσεις τους. Για να το επιτύχουν αυτό, πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται μεταξύ τους ώστε να αξιοποιούν συλλογικά τις γνώσεις τους και να ανταλλάσσουν απόψεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που επιφέρει η αυξανόμενη ζήτηση για τροφή τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο: https://facagro.com/gas/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider