Σε μια νέα και άκρως επικίνδυνη φάση αναμένεται να εισέλθουν οι αναδυόμενες αγορές το 2016, όπως προειδοποιεί η UBS, παρουσιάζοντας την έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος.

Παρουσιάζοντας το μείγμα των εξελίξεων που αναμένεται να δώσουν τον τόνο στις διεθνείς αγορές το 2016, οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, πως:

- Η Fed, η κεντρική αμερικανική τράπεζα, θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της

- Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα ισχυροποιηθεί

- Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας θα συνεχιστεί

- Οι αποπληθωριστικές πιέσεις ήρθαν για να μείνουν

Οι αναλυτές της UBS εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των διεθνών αγορών το επόμενο έτος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, μέσω της νέας έκθεσής τους, πως δηλώνουν εξαιρετικά bearish (απαισιόδοξοι) για τις αναδυόμενες αγορές. Όπως εξηγούν, ο αναπτυσσόμενος κόσμος εισέρχεται σε μια επικίνδυνη φάση, καθώς μετά από χρόνια αναιμικής ανάπτυξης, οι ισορροπίες σε μακροοικονομικό επίπεδο έχουν αισθητά διαταραχθεί.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είχαν ως αποτέλεσμα να πληγεί σε σημαντικό βαθμό η δυναμική των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Οι αναδυόμενες αγορές όχι μόνο βρίσκονται σε δεινή θέση, αλλά στη χειρότερη κατάσταση εδώ και μια δεκαετία», προειδοποιεί η UBS, τονίζοντας μάλιστα πως σοβαρές επενδύσεις στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν να σημειωθούν από το 2005!