Γιατί ο κορονοϊός δεν έχει «λυγίσει» το δολάριο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο κορονοϊός δεν έχει «λυγίσει» το δολάριο
Όπως εξηγεί μερίδα αναλυτών, το κύρος του δολαρίου πηγάζει από το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί τις ΗΠΑ μια μεγάλη πολιτική και οικονομική σταθερά.

Ψήφο εμπιστοσύνης στο αμερικανικό δολάριο εξακολουθεί να δίνει η διεθνής επενδυτική κοινότητα, εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού και παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ μετρούν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων διεθνώς.

Όπως γράφει το CNBC, το δολάριο παραμένει μια ασφαλής επενδυτική επιλογή, κερδίζοντας συνεχώς «πόντους» έναντι άλλων νομισμάτων, την ώρα που ακόμη και η αμερικανική οικονομία έχει «λυγίσει» μπροστά στην πανδημία.

Αυτή τη στιγμή περί τα 1,8 τρισ. δολαρίων κυκλοφορούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τους επενδυτές να μην έχουν γυρίσει την πλάτη στο αμερικανικό νόμισμα, στη σκιά της πρωτόγνωρης οικονομικής ζημιάς που έχει προκαλέσει η πανδημία στον πλανήτη.

Αλλά δεν είναι μόνο οι επενδυτές που στρέφονται στην ασφάλεια του δολαρίου. Αρκετές από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη διακρατούν σε δολάριο τα συναλλαγματικά τους αποθέματα, ενώ την ίδια ώρα η πλειοψηφία των διεθνών συναλλαγών πραγματοποιείται σε δολάρια.

Γιατί ξεχωρίζει το δολάριο;

Όπως εξηγεί μερίδα αναλυτών, το κύρος του δολαρίου πηγάζει από το γεγονός ότι ο κόσμος θεωρεί τις ΗΠΑ μια μεγάλη πολιτική και οικονομική σταθερά.

Σε δεύτερο επίπεδο, το δολάριο δεν είναι τόσο ευάλωτο στις ραγδαίες μεταβολές που μπορούν να σημειωθούν στην αγορά συναλλάγματος, όπως τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών (τουρκική λίρα, πέσο Αργεντινής).

«Αναγνωρίζω την ευθύνη της ισχύος του δολαρίου. Αναγνωρίζω και αναλαμβάνω την ευθύνη για το γεγονός ότι το δολάριο όχι μόνο είναι ισχυρό, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως σε ολόκληρο τον πλανήτη», είχε δηλώσει πέρυσι – πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού – ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin.

«Το δολάριο είναι ισχυρό γιατί είναι ισχυρή η αμερικανική οικονομία. Ο κόσμος πιστεύει στην ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος», είχε τονίσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider