Ανοδικά κινείται η τιμή του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς η τελευταία τροπική καταιγίδα στον Κόλπο του Μεξικού σταδιακά υποχωρεί. Παρ' όλα αυτά, η ανησυχία για την πορεία της ζήτησης καυσίμων ενισχύεται καθώς αυξάνονται σε διεθνές επίπεδο τα κρούσματα κορονοϊού. Την Τρίτη το πρωί (11.30 ώρα Ελλάδος) το αργό καταγράφει άνοδο κατά 0,76 στα 39,61 δολάρια και το μπρεντ κατά 0,53% στα 41,66 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ και ο ΙΕΑ μειώνουν την πρόβλεψη ζήτησης

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) και ο ΟΠΕΚ μείωσαν τις προβλέψεις για την πορεία της ζήτησης το 2020 και αναμένουν μείωση κατά 8,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και 9,5 εκατ. αντίστοιχα. Ο ΟΠΕΚ και ο ΙΕΑ εκτιμούν ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει κατά μέσο όρο τα 90,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα 91,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αντίστοιχα.

Αυτή τη στιγμή πάντως, η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει στις περισσότερες βασικές αγορές αργού. Η Citi bank ανέφερε την πρόβλεψή της την περασμένη εβδομάδα και αναμένει ότι το μπρεντ θα κυμανθεί στα 60 δολάρια το 2021, υποθέτοντας μια πλήρη επιστροφή στα επίπεδα ζήτησης που ίσχυαν πριν από την κρίση έως το τέλος του 2021. Όσον αφορά στα πιο μετριοπαθή σενάρια, αν υποτεθεί μια μερική ανάκαμψη της ζήτησης καυσίμων (ειδικά όσον αφορά στα αεριωθούμενα), η τιμή αναμένεται ότι θα κυμανθεί στα 50 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2021 και στα 52,5 το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους ενώ σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές δεν αναμένεται πλήρης ανάκαμψη στα προ COVID-19 επίπεδα πριν από το 2023.