Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο παρά τις προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης
Την Τετάρτη το πρωί το αργό διαπραγματεύεται στα 25,24 δολάρια και το μπρεντ στα 29,02 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη παρά την προοπτική ανάκαμψης της ζήτησης καυσίμων καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να ανοίγουν ξανά. Ωστόσο, η ανάκαμψη της ζήτησης είναι σχετική καθώς κατά την περίοδο lockdown και κατά την περίοδο πριν από την πανδημία, τα επίπεδα της ζήτησης ήταν πολύ διαφορετικά. Με άλλα λόγια, η κατακρήμνιση της ζήτησης κατά περίπου 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως μπορεί να ήταν σύντομη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μέχρι η αγορά να επανέλθει στα 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Μάλιστα, ορισμένοι αναρωτιούνται αν ο κόσμος θα επανέλθει ποτέ στα προ κορονοϊού επίπεδα ζήτησης πετρελαίου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Royal Dutch Shell Ben van Beurden εκτίμησε πρόσφατα ότι είναι απίθανο να ανακάμψει, ακόμη και μετά το 2020. «Δεν αναμένουμε μεσοπρόθεσμη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου ή της ζήτησης των προϊόντων μας», είπε.

«Βασικά έχουμε μια κρίση αβεβαιότητας. Αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση, σχετικά με τις τιμές », δήλωσε ο van Beurden σε τηλεοπτική ομιλία όταν παρουσίασε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στα τέλη Απριλίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BP Bernard Looney παραδέχτηκε σε μεγάλο βαθμό το ίδιο πράγμα. Η πανδημία COVID-19 θα μπορούσε να παγιώσει ορισμένες κοινωνικές αλλαγές - περισσότερες τηλεργασίες, λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερες πτήσεις - που θα μπορούσαν να διαβρώσουν μόνιμα ένα μέρος της κατανάλωσης. «Είναι πιο πιθανό να υπάρχει λιγότερη ζήτηση », δήλωσε ο Looney σε συνέντευξή του.

Από την άλλη, μια νέα μελέτη από την IHS Markit προβλέπει ότι η ζήτηση θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021. «Ίσως είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό τώρα. Ωστόσο, με την επιφύλαξη ενός δεύτερου κύματος πανδημίας, σχεδόν όλη η ζήτηση θα μπορούσε να επιστρέψει στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον COVID-19 ως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 », ανέφερε σε δήλωσή του ο Roger Diwan, αντιπρόεδρος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στην IHS Markit. Η εταιρεία βλέπει ότι η ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στο 96-98% των επιπέδων που ίσχυαν πριν από την πανδημία έως το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Την Τετάρτη το πρωί (11.21 ώρα Ελλάδος) το αργό διαπραγματεύεται στα 25,24 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 2,09% και το μπρεντ στα 29,02 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 3,2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider