Άνοδος με εξαίρεση το Λονδίνο παρατηρήθηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την κατάσταση στη Βρετανία και «χτύπημα» στην κυβέρνηση Στάρμερ στην ψηφοφορία για τις μεταρρυθμίσεις στην πρόνοια, αφού μπορεί να ψηφίστηκε το νομοσχέδιο, ωστόσο με 49 Εργατικούς βουλευτές να λένε «όχι», ενώ κοιτούν με θετικό μάτι το τρίτο εμπορικό deal των ΗΠΑ με Βιετνάμ για δασμούς.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κέρδισε 0,18% στις 541,21 μονάδες, ενώ ο EuroStoxx 50 ενισχύθηκε 0,72% στις 5.320 μονάδες. Ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,49% στις 23.790 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 0,12% στις 8.774 μονάδες με άλμα στις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,99% στις 7.738 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB βρέθηκε στο +0,57% στις 39.785 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 ανέβηκε 0,36% στις 14.037 μονάδες.
Πρόσθετες πιέσεις στη βρετανική πρωτεύουσα ασκούν οι ΙΡΟ που είναι σε χαμηλό 28 ετών οι IPO, ενώ και η AstraZeneca φαίνεται να βρίσκεται σε «Brexit». Ο CEO της AstraZeneca, Σερ Πασκάλ Σοριό, φέρεται να έχει συζητήσει τη μεταφορά της εισαγωγής της από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σε εκείνο της Νέας Υόρκης, προκαλώντας αναστάτωση στην επενδυτική κοινότητα, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως εάν γίνει πραγματικότητα αυτή η σκέψη, θα πρόκειται για μία καταστροφή.
Δεν υπάρχει ακόμη τίποτα επίσημο και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, ωστόσο όπως τονίζουν ακόμη και το γεγονός πως ο CEO της πιο πολύτιμης βρετανικής εταιρείας σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο, δεν μπορεί παρά να σημαίνει προβλήματα για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς της AstraZeneca ήταν 161,2 δισ. λίρες (221,1 δισ. δολάρια) κατά την τιμή κλεισίματος της Τρίτης, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG.
Εξίσου ανησυχητική είναι η τάση προς τις εισηγμένες που λαμβάνουν προσφορές εξαγοράς εξετάζοντας απόσυρση από τα ταμπλό. Οι Spectris, Deliveroo και Assura συγκαταλέγονται στις 48 εκκρεμείς ή ολοκληρωμένες συμφωνίες που στοχεύουν εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, «Η κλίμακα των συγχωνεύσεων και εξαγορών και η έλλειψη δημόσιων εγγραφών (IPO) έχει ως αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση στον αριθμό των εισηγμένων», δήλωσε του Τσαρλς Χαλ, επικεφαλής έρευνας στην Peel Hunt.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Spectris σκαρφάλωσε 3,7% μετά την είδηση πως αποδέχτηκε μια βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς από την αμερικανική εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων KKR, αποτιμώντας την σε περίπου 4,7 δισ. λίρες ή 40 λίρες ανά μετοχή (6,46 δισ. δολάρια), συμπεριλαμβανομένου του χρέους και αποτελεί premium 6,3% σε σχέση με την προσφορά των 37,63 λιρών ανά μετοχή της Advent, σε ένα deal που εάν σφραγιστεί θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς της Βρετανίας μέχρι στιγμής φέτος.
Επίσης, οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών Vestas και Orsted αναρριχήθηκαν 8,4% και 5% αντίστοιχα, καθώς οι επενδυτές επεξεργάζονται το κείμενο του «One Big Beautiful Bill Act» το νομοσχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ και ειδικά τις αναφορές του στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι αναλυτές της Citi δήλωσαν ότι η έκδοση που εγκρίθηκε στη Γερουσία την Τρίτη «παρέχει σημαντική ανακούφιση για τον τομέα της αιολικής ενέργειας».
Η μετοχή της Bytes Technology Group κατρακύλησε 32% αφού η εταιρεία πληροφορικής ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους 2026 θα είναι οριακά χαμηλότερα λόγω καθυστερημένων πληρωμών πελατών και του μεγαλύτερου χρόνου που θα χρειαστεί για την εσωτερική αναδιάρθρωση στην οποία προχωρά η εταιρεία, αφού μεταβαίνει από ένα γενικευμένο μοντέλο πωλήσεων στις πωλήσεις σε πιο εξειδικευμένες ομάδες.