Νέος κατήφορος για το ΧΑ - «Βουτιά» για τη Jumbo

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Νέος κατήφορος για το ΧΑ - «Βουτιά» για τη Jumbo
Νέο φλερτ του ΧΑ με τους ΚΜΟ200 που άντεξαν σήμερα. Ξεπούλημα σε Jumbo. Πιέσεις σε τράπεζες -πλην Eurobank- ΔΕΗ και διυλιστήρια.

Συνεχείς πωλήσεις (ουρά των προηγούμενων ημερών;), ακόμη και όταν τα futures της Wall έδειξαν επάνοδο των «ταύρων» μετά τα στοιχεία για τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, έβγαιναν στο Χρηματιστήριο.

Οι «γρήγοροι» που αγόρασαν έξυπνα πέριξ των χαμηλών της Δευτέρας αποχώρουν με ένα σημαντικό κέρδος εντός των δύο ανοδικών συνεδριάσεων και το μεγάλο ερώτημα είναι αν δυνατά χέρια θα δημιουργήσουν κλίμα ηρεμίας χωρίς έξαλλες κινήσεις είτε προς τα πάνω είτε προς κάτω. Σήμερα πάντως το τελευταίο έλειψε από την αγορά με το τζίρο να κατηφορίζει, καθώς οι traders γίνονται πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους. Φυσικά όλα τα βλέμματα παραμένουν καρφωμένα στη «Μέκκα των Αγορών».

Βέβαια παρά τις άτσαλες κινήσεις και την διαφοροποίηση μετοχών ακομή και εντός κλάδου, η αγορά κράτησε το επίπεδο που διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200. Tο κρίσιμο επίπεδο είναι η ανάκτηση των 1.425 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ 100. Ένα σενάριο είναι η αγορά να φτάσει προς αυτά τα επίπεδα και αν δε το σπάσει αποφασιστικά να προβεί σε μεγαλύτερη διόρθωση. Το άλλο είναι να το σπάσει και να φύγει αποφασιστικά προς τα πάνω. Τα trading programs και οι market makers συνεχίζουν βέβαια πριν τις δημοπρασίες να κάνουν τα δικά τους και ειδικά στις τράπεζες αλλά και σε άλλες δεικτοβαρείς μετοχές...τη στιγμή που η Wall πάταγε γκάζι και οι ευρωπαϊκές ακολουθούσαν.

Επιπλέον, τα καλά θεμελιώδη της αγοράς και τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας, αλλά όλα αυτά περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν επικρατούν βίαιες και απότομες κινήσεις στις αγορές. Συνεπώς χρειάζεται ψυχραιμία, διακράτηση ρευστότητας και σωστές κινήσεις.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικός αναλυτή και μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «ασφαλώς, ουδείς μπορεί να προβλέψει τις ακριβείς χρονικές και ποσοτικές λεπτομέρειες της εν εξελίξει διόρθωσης. Οι αγορές διαχρονικά αρέσκονται στις υπερβολές, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Πριν το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας», το παγκόσμιο μετοχικό ράλι συνεχιζόταν ακάθεκτο για μήνες καθώς το ακριβό γινόταν ακριβότερο. Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και κεφαλαιαγορές -του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμπεριλαμβανομένου- δεν μπορούν να προσποιηθούν ότι… δεν τρέχει τίποτα.

Το trading της εβδομάδας υπενθύμισε στους πάντες ότι στα χρηματιστήρια όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά και ότι για το διαθέσιμο επενδυτικό κεφάλαιο ισχύει το «μείνε ζωντανός για να παλέψεις και αύριο».

Η διαδεδομένη άποψη ότι το dip buying θα επικρατήσει ξανά θα κριθεί στην πράξη. Αντίστοιχα, η «κρίση πανικού» που ξεκίνησε στον «παραφουσκωμένο» τεχνολογικό Nasdaq και στην Ιαπωνία δεν συνεπάγεται ότι κερδοφόρες ελληνικές εισηγμένες με τακτοποιημένους ισολογισμούς και θετικό outlook δεν θα συνεχίσουν να ανατιμώνται».

«Σε κάθε περίπτωση, οι εχέφρονες Έλληνες επενδυτές καλούνται να επιμείνουν σε διαχρονικά δοκιμασμένες στρατηγικές stock picking με βάση την θεμελιώδη ανάλυση, εκμεταλλευόμενοι για τις αγορές μετοχών «διαγραμματικώς ανθεκτικά» επίπεδα τιμών και παραμένοντας προσηλωμένοι στις τακτικές διαχείρισης ρίσκου», όπως συμπληρώνει ο Π. Στεριώτης.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ επέστρεψε σε αρνητικό έδαφος κλείνοντας με απώλειες 0,85% στις 1.382,46 μονάδες, με τον τζίρο να μην ξεπερνά στα 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,88% και ο τραπεζικός υποχώρησε κατά 0,62% στις 1.208,97 μονάδες.

Από την τράπεζες μόνο η Eurobank κατάφερε να κλείσει ανοδικά στα 1,9915 ευρώ, και η Optima στο 1,92% και τα 11,66 ευρώ. Νέες απώλειες 1,48% για την ΕΤΕ στα 7,32 ευρώ, με έκρηξη τζίρου στα 16 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,53% και τα 3,72 ευρώ. Απώλειες 1,65% για την ΑΛΦΑ στα 1,549 ευρώ.

Από την άλλη νέα βουτιά κατέγραψε η μετοχή της Jumbo στο -5,33% και τζίρο 11,6 εκατ. ευρώ στα 22,02 ευρώ, με ετήσιες απώλειες 12,34% πλέον. Η μετοχή έχει μπει σε διορθωτικό μοτίβο οδεύοντας προς τα 20 ευρώ.

Βαριές επίσης απώλειες για τη ΜΟΗ στο -3,68% και τα 21,96 ευρώ, με την Aegean στο -1,93% και τα 10,68 ευρώ, και την ΟΤΟΕΛ στο -1,91%.

Απώλειες που έφεραν τη ΔΕΗ στα όρια των 11 ευρώ, με τα ΕΛΠΕ στο -1,27% και τα 7 ευρώ.

Κέρδη από τον 25αρη κατέγραψαν μόνο η Eurobank, ο ΟΠΑΠ που ήταν μόνιμα σε θετικό πρόσημο στα 15,61 ευρώ, η Metlen στο 0,41% και τα 34 ευρώ, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 0,95% και τα 17,08 ευρώ και η ΕΥΔΑΠ στο 0,55% και τα 5,45 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξήσεις μισθών φέρνει η στενότητα στην αγορά εργασίας - Ποιοι κλάδοι «κλέβουν» υπαλλήλους

Κοινωνικό Τιμολόγιο: Ξεκινούν οι αιτήσεις – Έως 2 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής

Τράπεζα Κύπρου: Καθαρά κέρδη 270 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο - Επιστρέφει στο ΧΑ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider