Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία.

Σε πτωτικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επιδείνωσαν την επενδυτική ψυχολογία, μία ημέρα μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ μετά από 5 χρόνια και έναν κύκλο αυξήσεων που ανήλθε στις 450 μονάδες βάσης.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με μικρές απώλειες 0,16% στα επίπεδα των 523,83 μονάδες, με την πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος και τον τομέα των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας να υποχωρεί κατά 1%. Εξαίρεση ο τομέας της Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε περίπου 0,5%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 έχασε 0,35% στις 5.051,31 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης σημείωσε πτώση 0,52% στις 18.555 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος έκλεισε στις 8.001 μονάδες, με απώλειες 0,48%.

Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να διαμορφώνεται χαμηλότερα κατά 0,48% στις 8.245 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κάμψη 0,50% στις 34.660 μονάδες, ενώ τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,34% στις μονάδες 11.404 μονάδες.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, η ΕΚΤ άνοιξε τον «χορό» των επιτοκιακών μειώσεων πριν από την Federal Reserve και την Τράπεζα της Αγγλίας, επικαλούμενη την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της για την καθοδική πορεία του πληθωρισμού, από το 10,6% τον Οκτώβριο του 2022 στο 2,6% με βάση τα στοιχεία του Μαΐου, αλλά και την αξιοπιστία/ισχύ των προβλέψεών της, δεδομένου ότι υπάρχει μία απόκλιση μόλις 0,1% ανάμεσα στις εκτιμήσεις της και τις μετρήσεις τους τελευταίους μήνες.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι η παραπάνω εμπιστοσύνη θα πρέπει να ανανεωθεί με βάση κάθε φορά τα εκάστοτε στοιχεία και σε κάθε συνεδρίαση ξεχωριστά, γιατί, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «γνωρίζουμε την κατεύθυνση και τον προορισμό του ταξιδιού μας, αλλά είναι άκρως αβέβαιη η πορεία και η διάρκεια». Και με την φράση αυτή αναφέρθηκε σε μία σειρά από αβεβαιότητες, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, που καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση της νομισματικής πολιτικής σε περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί για την επιστροφή, εγκαίρως, του πληθωρισμού στο στόχο του 2%.

Μάκρο

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε το α' τρίμηνο του 2024, μετά τη συρρίκνωση που είχε καταγράψει στο τέλος του 2023.

Ειδικότερα, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% το α' τρίμηνο, τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ανάλογα με την εκτιμήσεις. Υπενθυμίζεται ότι το δ' τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και είχε παραμείνει σταθερό στην Ε.Ε.

Δεύτερο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας ότι τα εμπόδια για ανάκαμψη του τομέα παραμένουν ισχυρά παρά την ισχυρή εκκίνηση του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας Destatis, η παραγωγή στον τομέα της μεταποίησης, της ενέργειας και των κατασκευών μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Τον Μάρτιο η πτώση ήταν 0,4%.

Η μέτρηση ανήλθε κάτω από την πρόβλεψη για ανάπτυξη 0,2% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Wall Street Journal. Ωστόσο, σε βάθος τριμήνου, υπάρχει μία σχετική ανάκαμψη καθώς για το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου συνολικά, η βιομηχανική παραγωγή έχει διευρυνθεί κατά 1%.

Την ίδια στιγμή, ενισχυμένες κατά 1,6% ήταν οι εξαγωγές της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρωζώνης τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση έκαναν λόγο για αύξηση 1,1%. Οι εισαγωγές κατέγραψαν μηναία αύξηση 1,9%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deal 1,2 δισ. δολαρίων για την πώληση της Champion

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ προειδοποιούν για την πρόκληση του πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider