Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν ράλι στις αγορές το 2024

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι αναλυτές προβλέπουν ράλι στις αγορές το 2024
Αισιοδοξία, αλλά όχι ευφορία: αυτό συνοψίζει τις προοπτικές για το έτος 2024 που παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες οι τράπεζες και οι οίκοι κεφαλαίων για τις μετοχές, σύμφωνα με την Handelsblatt.

Αισιοδοξία, αλλά όχι ευφορία: αυτό συνοψίζει τις προοπτικές για το έτος 2024 που παρουσιάζουν αυτές τις ημέρες οι τράπεζες και οι οίκοι κεφαλαίων για τις μετοχές, σύμφωνα με την Handelsblatt. Δεν συμφωνούν τόσο πολύ ως προς το αν οι ΗΠΑ θα διολισθήσουν σε ύφεση ή όχι. Αυτό, όμως, δεν μειώνει την αισιοδοξία τους.

Ακόμη και οι στρατηγικοί αναλυτές που αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ βλέπουν ένα δυναμικό τιμών 5% έως 10% για τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο κυρίαρχος λόγος γι' αυτό είναι οι προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική, οι οποίες φαίνεται να επηρεάζουν περισσότερο το κλίμα των επενδυτών απ' ό,τι η οικονομία. Οι ειδικοί προβλέπουν τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις προοπτικές κερδών των εταιρειών. Εξακολουθούν να βλέπουν ότι ιδίως οι μετοχές τεχνολογίας οδηγούν την πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν και παράγοντες που επιβραδύνουν τις προοπτικές στα χρηματιστήρια. Είναι σημαντικό για τους επενδυτές να γνωρίζουν εκ των προτέρων το εξής: Οι στρατηγικοί αναλυτές των μετοχών συνήθως ξεκινούν ένα νέο έτος με αισιοδοξία. Είναι σπάνιο να προβλέπουν πτώση των τιμών των μετοχών για το έτος από την αρχή. Επιπλέον, φέτος οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από ό,τι ανέμεναν οι στρατηγικοί αναλυτές - παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν τον επιθετικό κύκλο αύξησης των επιτοκίων τους.

Θετικές χρηματιστηριακές εκπλήξεις φέτος

Πέρυσι, οι προβλέψεις για το 2023 ήταν επιφυλακτικές. Οι περισσότεροι ειδικοί πίστευαν ότι η ύφεση στις ΗΠΑ ήταν αναπόφευκτη λόγω του υψηλού πληθωρισμού, των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και της σημαντικής αύξησης των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων. Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά.

Τα πακέτα διάσωσης από την πανδημία του κορονοϊού, οι υψηλότερες αποταμιεύσεις των αμερικανικών νοικοκυριών και οι αυξανόμενοι πραγματικοί μισθοί προκάλεσαν την ισχυρότερη ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από ό,τι αναμενόταν το 2023. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά στο 3,2% πρόσφατα. Οι στρατηγικοί αναλυτές - για παράδειγμα της Goldman Sachs, της UBS και της DZ Bank - πιστεύουν ότι τα χειρότερα έχουν πλέον ξεπεραστεί για την αμερικανική οικονομία και ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέτρια το 2024, χωρίς προσωρινές υφέσεις.
Η UBS παραδέχεται πάντως ότι, ιστορικά μιλώντας, θα ήταν πολύ ασυνήθιστο για την αμερικανική οικονομία να αποφύγει την ύφεση μετά από μια περίοδο αύξησης των επιτοκίων. Αυτή τη φορά, ωστόσο, θα μπορούσε να λειτουργήσει για τρεις λόγους:

  • Πρώτον, η εύρωστη αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι με μεσαία εισοδήματα μπορούν να καταναλώνουν πολλά.
  • Δεύτερον, οι επενδύσεις στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών και της πράσινης ενέργειας είναι πιθανό να στηρίξουν την οικονομία.
  • Τρίτον, τα ιδιωτικά νοικοκυριά και πολλές εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν συγκριτικά χαμηλά επίπεδα χρέους.

Από την άλλη πλευρά, η Deutsche Bank και η θυγατρική της DWS, η DZ Bank, η Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) και αμερικανικοί οίκοι αμοιβαίων κεφαλαίων, όπως η Γιάνους Χέντερσον και η Vanguard, πιστεύουν ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει σε ύφεση. Ο Moritz Kraemer, επικεφαλής οικονομολόγος της LBBW, βλέπει επίσης τρεις λόγους γι' αυτό.

  1. Πρώτον, η διαμάχη για τα ανώτατα όρια του προϋπολογισμού στις ΗΠΑ οδηγεί σε μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών.
  2. Δεύτερον, περίπου 40 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες έπρεπε να αποπληρώσουν τα φοιτητικά τους δάνεια από τον Οκτώβριο και ως εκ τούτου είναι λιγότερο ικανοί να τονώσουν την εγχώρια ζήτηση.
  3. Τρίτον, οι δαπάνες των αμερικανικών εταιρειών αναμένεται επίσης να μειωθούν, επειδή οι αμερικανικές εταιρείες έχουν αναπληρώσει τις αποθήκες τους, οι οποίες είχαν αδειάσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται να αυξηθούν

Ανεξάρτητα από το αν μπορεί να αποφευχθεί ή όχι η ύφεση στις ΗΠΑ, οι περισσότερες τράπεζες και οι οίκοι κεφαλαίων αναμένουν ότι οι εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θα αυξήσουν τα κέρδη τους κατά μέσο όρο το 2024. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί ελαφρώς στο σύνολό της, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται και οι κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα βασικά τους επιτόκια.

Σύμφωνα με τον Ούλριχ Στέφαν, η αύξηση των κερδών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη κατά το επόμενο έτος είναι πιθανό να είναι «σε μεσαίο έως υψηλό μονοψήφιο ποσοστό». Ο Στέφαν είναι επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για ιδιωτικούς και εταιρικούς πελάτες στην Deutsche Bank. Άλλοι στρατηγικοί αναλυτές έχουν παρόμοια άποψη.

Τα χρηματιστήρια αντανακλούν ήδη πολύ υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη των εταιρειών. Ωστόσο, οι επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων είναι πιθανό να συνεχίσουν να μειώνουν τις προοπτικές κερδών, λέει ο Μάρκους Πόπε, συν-επικεφαλής ευρωπαϊκών μετοχών της DWS.

Οι κεντρικές τράπεζες ως φάροι ελπίδας

Ο καθοριστικός παράγοντας για τις αγορές θα είναι το πότε οι κεντρικές τράπεζες θα ανακοινώσουν τη «νίκη επί του πληθωρισμού», όπως λέει ο Στέφαν. Τότε είναι που οι χρηματιστηριακές αγορές θα αρχίσουν να τιμολογούν χαμηλότερα βασικά επιτόκια.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank υποθέτουν ότι η Fed θα μειώσει τα βασικά επιτόκια κατά συνολικά 1,75% το επόμενο έτος σε ένα εύρος 3,50 έως 3,75%. Στην ευρωζώνη, η τράπεζα αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια θα μειωθούν συνολικά κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Συνεπώς, το επιτόκιο καταθέσεων θα είναι 3,00 τοις εκατό τον Δεκέμβριο του 2024.

Εν τω μεταξύ, άλλες τράπεζες, όπως η LBBW, αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα βασικά επιτόκια μόλις κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες και η ΕΚΤ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Παρ' όλα αυτά, η LBBW τονίζει επίσης ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα λάβουν «ουρά» από τη στροφή των επιτοκίων κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η μεγάλη τεχνολογία παραμένει ενδιαφέρουσα

Όσον αφορά την επιλογή εταιρειών, πολλοί στρατηγικοί εξακολουθούν να συνιστούν τις λεγόμενες ποιοτικές μετοχές, δηλαδή μετοχές εταιρειών που αναπτύσσονται σταθερά και έχουν σχετικά μικρό χρέος. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι μεγάλες αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.

Οι «υπέροχες επτά» Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia και Tesla χαρακτηρίζονται από ισχυρά επιχειρηματικά μοντέλα και υψηλό βαθμό προσαρμοστικότητας, σύμφωνα με την DWS. Είναι πιθανό να είναι υπεύθυνες για το 20% της αύξησης των κερδών του S&P 500 το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eπένδυση που θα προσθέσει 2,2 δισ. ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ τα Data Centers της Google

Wall Street: Προς υψηλά έτους ο Dow Jones με «γκάζι» από τον πληθωρισμό

Alpha Bank για Προϋπολογισμό: Επενδύσεις και ενίσχυση εισοδημάτων χωρίς απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider