Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό - Χάθηκαν οι 900 μονάδες για τις τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: «Κόκκινο» το ταμπλό - Χάθηκαν οι 900 μονάδες για τις τράπεζες
Νέες απώλειες για την αγορά με τους short να ενεργοποιούνται και να πιέζουν την αγορά προς τα κάτω. Χάθηκαν οι 900 μονάδες για τις τράπεζες.

Στα απόνερα του «αιματηρού» Σεπτεμβρίου συνέχισε το Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, στην πρώτη συνεδριαση για το μήνα, με τους επενδυτές να παραμένουν ανήσυχοι και να ακολουθούν γενικά τη διεθνή τάση.

Η μεταβλητότητα παραμένει αυξημένη σε διεθνές επίπεδα αλλά και σε επίπεδο εγχώριας αγοράς, καθώς οι επενδυτές και τα funds αναζητούν κατεύθυνση σε ένα αρκετά δύσβατο μονοπάτι. Ο φετινός Σεπτέμβριος ο 4ος κατά σειρά σε ετήσια βάση που ο S&P 500 και ο STOXX 600 υποχώρησαν αισθητά, καθώς και η 7η συνεχόμενη χρονιά που το παγκόσμιο σύνολο ομολόγων του Bloomberg υποχώρησε για τον μήνα. «Η ζημιά στα ομόλογα ήταν πιο σοβαρή και πιο σταθερή από ό,τι για τις μετοχές. Δεν μπορεί να υπάρχει τέτοια καταστροφή αξίας στα ομόλογα χωρίς να υπάρχει κάποιο άγχος κάπου. Ωστόσο, είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε τι ακριβώς μπορεί να βγει στην επιφάνεια», αναφέρουν οι αναλυτές.

Τα καλά νέα είναι ότι οι ΗΠΑ απέτρεψαν ένα shutdown λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας το βράδυ του Σαββάτου που θα διατηρήσει τη λειτουργία της κυβέρνησης μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Πολλά τα δεδομένα διεθνώς που θα πρέπει να αποκωδικοποιησουν οι επενδυτές με αιχμή τα αμερικανικά payrolls την Παρασκευή. Πριν από αυτό, τα JOLTS (αύριο) και ADP (Τετάρτη) θα δώσουν κάποιες πρώτες ενδείξεις.

Τα κυριότερα σημεία για το υπόλοιπο της εβδομάδας είναι ο ISM των ΗΠΑ και μια ομιλία του Πάουελ σήμερα, μια αναμονή από την RBA αύριο, οι υπηρεσίες PMI των ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη, ο PPI της Ευρωζώνης και η ομιλία της Λαγκάρντ την Τετάρτη.

Ως προς το ΧΑ, αρκετοί έσπευσαν να θεωρήσουν πως η αντίδραση της Παρασκευής αποτελεί την αρχή για μια νέα ανοδική κίνηση, ωστόσο οι πωλητές δε είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Η αντίδραση ήταν σε μεγάλο βαθμό κούφια, χωρίς τζίρο και με τις τράπεζες απούσες, με ότι συνεπάγονταν αυτό τόσο για σήμερα όσο και για τη συνέχεια. Παράλληλα, αρκετοί βραχυπρόθεσμοι πόνταραν σε ένα ανοδικό gap της Wall Street κάτι που δε συνέβη, και από σήμερα άρχιζαν να φαίνονται οι πραγματικές διαθέσεις των funds, όταν το κλίμα ξεκαθάρισε και οι όποιες ανοδικές αναλαμπές έσβησαν.

Το insider.gr έχει τονίσει πολλάκις πως η διόρθωση στο Χρηματιστήριο και ιδιαίτερα στις τράπεζες δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ειδικά στην Πειραιώς και στην Alpha Bank, παραμένουν τα υψηλά gap των εκλογών, προς τα 2,50 και 1,20 ευρώ αντίστοιχα. Όταν αρχίζουν σταδιακά να κλείσουν αυτά, τότε οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν ρυθμό στην αγορά. Πιθανώς λοιπόν να δούμε ένα νέο τεστ σε κρίσιμες στηρίξεις με τους πωλητές πλέον να στοχεύουν προς τον 200αρη στις 1.160 μέχρι τις 1.140 μονάδες, προτού η αγορά βρει ξανά τα πατήματά της για μια νέα ανοδική κίνηση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης διολίσθησε κατά 1,45% στις 1.191,77 μονάδες και πλέον μπαίνει σε νέες περιπέτειες με τους αγοραστές να διαθέτουν ρευστότητα και να περιμένουν στη γωνία και σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα.

Ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 1,74% στις 2.882,30 μονάδες, με τον τζίρο της αγοράς στα 53,07 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός ωστόσο βρέθηκε χαμηλότερα από τις 900 μονάδες με πτώση 2,13% στις 898,56 μονάδες. Πλέον ο δείκτης οδεύει προς τις 884 μονάδες, όπου θα τεσταριστεί ένα αρκετά κρίσιμο επίπεδο προ εκλογών.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς βρέθηκε και συνεχίζει να βρίσκεται στο στόχαστρο των πωλητών όπως έχει αναφέρει και το insider.gr, κλείνοντας με απώλειες 3,91% στα 2,70 ευρώ, με την ΕΤΕ στο -2,32%, και τα 5,216 ευρώ, και την Alpha Bank στο -2,32% και τα 1,2315 ευρώ.

Απώλειες 1,03% για τη Eurobank στα 1,444 ευρώ.

Παράλληλα, το ταμπλό βάφτηκε κόκκινο με τη Μυτιληναίος στο -3,61% και τα 33,62 ευρώ, την ΕΕΕ στο -2,03% και τα 25,61 ευρώ. Απώλειες 2,58% για τη ΔΕΗ στα 9,225 ευρώ, με τη ΒΙΟ στο -3,02% και τα 5,14 ευρώ.

Βαριές απώλειες επίσης για την ΕΛΧΑ στο -2,4% και τα 1,786 ευρώ. Στο -2,63% η Ελλάκτωρ και στο -1,42% για την ΕΥΔΑΠ στα 5,54 ευρώ.

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρα, ισορροπώντας ανάμεσα στην υποχρέωση να επιτευχθούν οι στόχοι των Πρωτογενών Πλεονασμάτων με το βλέμμα στους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθεί και το νέο μέτωπο των φυσικών καταστροφών, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2024.

Προβλέπει ταχύτερη ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο (κατά 3%, από 2,3% φέτος). Οι παρεμβάσεις του διαμορφώνονται με βάση ένα υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα, στο 2,1% του ΑΕΠ, από 1,1% του ΑΕΠ που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί φέτος (διατηρεί δηλαδή για φέτος τον πιο αυστηρό στόχο του Προγράμματος Σταθερότητας του προηγούμενου Απριλίου, αντί για τον πιο «βατό» στόχο του 0,7% του ΑΕΠ που είχε ο Προϋπολογισμός του 2023, παρά τις φυσικές καταστροφές).

Βασίζει τον εν λόγω στόχο σε μία σημαντική βελτίωση της πρόβλεψης για την πορεία των εσόδων φέτος, κυρίως λόγω της συνεισφοράς του ιδιωτικού τομέα: τα έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 4,5 δις σε σχέση με το στόχο του 2023 και για το 2024 προβλέπεται επιπλέον άνοδος κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: Στην τελευταία θέση «βυθίστηκε» στο Χρηματιστήριο τον Σεπτέμβριο και στο τρίτο τρίμηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider