Θετικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Κεντρικές Τράπεζες

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θετικό ξεκίνημα στις ευρωαγορές με το βλέμμα σε πληθωρισμό και Κεντρικές Τράπεζες
Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες.

Σε θετικό έδαφος διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, ενώ το ενδιαφέρον σταδιακά στρέφεται στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και στα νεότερα αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την τιθάσευση του πληθωρισμού.

Παράλληλα, σε πρώτο πλάνο παραμένουν και οι νεότερες εκτιμήσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αναφορικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, με την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα από το Νταβός να υπογραμμίζει πως «τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο σοβαρά όπως έδειχνα πριν από δύο μήνες», τονίζοντας ωστόσο πως «η αποφυγή του χειρότερου σεναρίου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε καλά».

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει άνοδο 0,29% στις 453,45 μονάδες, με τον τεχνολογικό κλάδο να ενισχύεται κατά 1,2%, ενώ ο κλάδος των Χημικών υποχωρεί κατά 0,5%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 κερδίζει 0,17% στις 4,132,05 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 0,45% στις 15.101 μονάδες, όπως και ο CAC 40 στην Γαλλία, ο οποίος καταγράφει μικρά κέρδη 0,16% στις 7.006 μονάδες.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,17% στις 7.783 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο κερδίζει 0,09% στις 25.798 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,78% στις 8.960 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρές απώλειες άνω του 7% σημειώνει η μετοχή της γερμανικής Symrise μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα για το σύνολο του 2022, ενώ κέρδη 3% καταγράφει ο τίτλος της γαλλικής Remy Cointreau, μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της μετοχής της ποτοποιίας από την Citigroup.

Μάκρο

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Βρετανία μετά από 15 μήνες διαδοχικής πτώσης, καθώς στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 ο σχετικός δείκτης κατέγραψε την πρώτη του αύξηση από το γ' τρίμηνο του 2020, όπως αναφέρουν οι Financial Times.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης Deloitte Consumer Tracker στο δ' τρίμηνο του 2021 ενισχύθηκε κατά 0,6% και διαμορφώθηκε στο -19,7%, καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις και η χορήγηση εταιρικών μπόνους έδωσαν ώθηση στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Θετικά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια - Κλειστές οι αγορές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

Με το δεξί ξεκίνησε τις συνεδριάσεις της εβδομάδας ο δείκτης Nikkei στο Χρηματιστήριο του Τόκυο στην Ιαπωνία, καθώς έκλεισε την Δευτέρα με κέρδη 1,33% και διαμορφώθηκε στις 26.906 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI ενισχύθηκε κατά 0,63% στις 2.395 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε σε νέα υψηλά έτους, καταγράφοντας άνοδο 0,07% στις 7.457 μονάδες.

Σημειώνεται πως κλειστές παρέμειναν την Δευτέρα οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα αλλά και στο Χονγκ Κονγκ εξαιτίας των εορτασμών για την Πρωτοχρονιά στην ασιατική χώρα, ενώ το Χρηματιστήριο της Σαγκάης θα παραμείνει κλειστό καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα συμφωνία Nokia - Samsung για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις τεχνολογίες 5G

Βρετανία: Ανακάμπτει μετά από 15 μήνες πτώσης η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Κίνα: Κατά 11,1% αυξήθηκαν οι πωλήσεις επιβατικών οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider