Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νευρικότητα στο Χρηματιστήριο εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ
Κινήσεις σε περιορισμένος εύρος στο Χρηματιστήριο.

Έχοντας αυτονομηθεί σε μεγάλο βαθμό το Χρηματιστήριο έχει καταφέρει να βρεθεί υψηλότερα των 960 μονάδων, με τις 1.000 μονάδες να φαίνονται πλέον όλο και πιο κοντά.

Ξένα funds, θεσμικοί και στρατηγικοί επενδυτές αρχίζουν να ενισχύουν τις θέσεις που είχαν αρχίσει να χτίσουν σε μετοχές τη εγχώριας αγοράς, βασιζόμενοι στο στόχο επιστροφής στην επενδυτική βαθμίδα αλλά και στη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, μια διαφανή και διαγωνιστική διαδικασία, με επιδίωξη την ενίσχυση της αξίας του χαρτοφυλακίου του, θα ακολουθήσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την αποεπένδυσή του από τις τράπεζες. Κατ' αρχήν, το Ταμείο ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για σημαντικά πακέτα των μετοχών του, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μακροπρόθεσμους επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια που έχουν ήδη ιστορικό επενδύσεων σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οικογενειακά γραφεία κλπ), χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και άλλους επενδυτές εκτός του τραπεζικού τομέα με σημαντική τεχνογνωσία που θεωρείται ότι ενισχύσουν την ικανότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα να ανταποκριθεί στις περιβαλλοντικές και τεχνολογικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Στις ιδιωτικές συναλλαγές δηλ. στην περίπτωση αυτόκλητης προσφοράς (σημειώνεται ότι αυτό αντιστοιχεί στην υποβολή προσφοράς από το ION Group για την Τράπεζα Πειραιώς), το ΤΧΣ θα διασφαλίζει την πρόθεση του επενδυτή να καταβάλλει αντίτιμο υψηλότερο της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής (premium). Επιπλέον, οι ιδιωτικές συναλλαγές διάθεσης μετοχών θα γίνονται για ποσοστό μετοχών τουλάχιστον 5%.

Από την άλλη, την κατάσταση στην Ελλάδα αρχίζει να βολιδοσκοπεί πλέον και η Barclays, με φόντο τη διενέργεια των εθνικών εκλογών αλλά και την προσπάθεια επιστροφής της οικονομίας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Ο βρετανικος οίκος φαίνεται να εντάσσει το πλαίσιο και την πορεία της εγχώριας οικονομίας, στις κορυφαίες επενδυτικές ενότητες για το 2023, δίνοντας μάλιστα μεγαλύτερο βάρος και έμφαση στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Βέβαια το διεθνές στερέωμα συνεχίζει να αποτελεί μοχλό και για την εγχώρια αγορά, κατά συνέπεια η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα δώσει κατεύθυνση τόσο στη Wall Street όσο και στην Ευρώπη.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,15% στις 962,19 μονάδες, με τον FTSE 25 στο -0,23% και στις 2.334 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,20% στις 699,12 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες καταγράφεται ένα ήπιο profit taking με την Alpha Bank και την Πειραιώς να καταγράφουν πτώση κατά 0,13% και κατά 0,06%. Απώλειες 0,10% καταγράφει η ΕΤΕ ενώ στο -0,35% υποχωρεί η Eurobank.

Οριακές κινήσεις καταγράφονται σε ΔΕΗ, Lamda, ΟΤΕ, Μυτιληναίο, που κλιμακώνονται σε Ελλάκτωρ.

Διατηρούν το θετικό πρόσημο Jumbo και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΧΣ: Πώς θα βγει από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι το 2025

Στο «ραντάρ» της Barclays η Ελλάδα με φόντο τις εκλογές και την επενδυτική βαθμίδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider