Γιατί τώρα είναι μια καλή ευκαιρία αγοράς μετοχών παγκοσμίως

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί τώρα είναι μια καλή ευκαιρία αγοράς μετοχών παγκοσμίως
Αγοράζεις στη διόρθωση ή μένεις μακριά; Η απάντηση του ερωτήματος έχει φέρει απέναντι ισχυρές επενδυτικές τράπεζες (BofA, Goldman JP Morgan) αλλά και αναλυτές.

Ποιο είναι το μεγάλο ερώτημα που κυριαρχεί στις αγορές παγκοσμίως... Αγοράζεις στη διόρθωση ή μένεις μακριά; Η απάντηση του ερωτήματος έχει φέρει απέναντι ισχυρές επενδυτικές τράπεζες (BofA, Goldman JP Morgan) αλλά και αναλυτές.

Όπως επισημαίνει στο Marketwatch, ο CEO της Longview Economics και επικεφαλής στρατηγικής για τις αγορές, Chris Watling «αν κοιτάξουμε πίσω στην ιστορία, από το μακρινό 1971 θα δούμε ότι σχεδόν πάντοτε, εκτός την περίοδο των παγκοσμίων πολέμων, το διεθνές νομισματικό σύστημα έχει μια «άγκυρα». Και ο λόγος που έχει σημασία αυτό, είναι διότι μια «άγκυρα» περιορίζει την ικανότητα δημιουργίας ρευστότητας στο σύστημα και περιορίζει τη δυνατότητα δημιουργίας χρέους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθώς οι τράπεζες επούλωσαν τις πληγές του από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, οι κεντρικές τράπεζες υιοθέτησαν τη γραμμή των μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων, και στη συνέχεια την ποσοτική χαλάρωση, για να αντισταθμίσουν την απουσία δανεισμού και δημιουργίας χρήματος. Επιπλέον, οι δείκτες P/E στις παγκόσμιες αγορές έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Και σε απάντηση, όλοι οι επενδυτές είναι μέσα - η κατανομή των ιδίων κεφαλαίων των νοικοκυριών των ΗΠΑ ως ποσοστό των συνολικών assets έχει ανέλθει σε νέα υψηλά επίπεδα. Παράλληλα, η Τράπεζα της Ιαπωνίας όπως και της Ελβετίας έχουν χάσει τη θεσμικότητα του ρόλους τους καθώς παρεμβαίνουν επιθετικά πλέον στις αγορές μετοχών.

Ο Watling συμφωνεί με τον Jeremy Grantham ότι υπάρχει φούσκα στις αγορές, αλλά υπάρχει ένα «αλλά». Από το να συστήσει στους επενδυτές να μείνουν μακριά, τονίζει ότι τώρα είναι μια καλή ευκαιρία. Ο ίδιος αναφέρει στο Marketwatch πως «τελειώνει όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες αλλάζουν συμπεριφορά και ως εκ τούτου, το ερώτημα είναι πότε αλλάζουν τη συμπεριφορά τους. Νομίζω ότι η απάντηση είναι ότι τον αλλάζουν όταν ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε κάτι που τους ενδιαφέρει». Προς το παρόν, ο πρόεδρος της Fed με δεδομένα, μπορεί να πει ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που οφείλεται στον αντίκτυπο της πανδημίας και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Αυτό τελικά θα αλλάξει καθώς οι εμπορικές τράπεζες θα αρχίσουν να δανείζουν στηρίζοντας την ανάκαμψη και η αγορά εργασίας θα καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί.

Σε τακτική βάση, είπε ότι είναι μια πολύ καλή ευκαιρία αγοράς και σε χαρτοφυλάκια με προοπτική έξι μηνών και πλέον, η «Longview» είναι «overweight» σε ριψοκίνδυνα assets και «underweight» σε πιο ασφαλή. Η Longview αναβάθμισε την κατανομή στις αμερικανικές μετοχές κατά 5% και τη μακροπρόθεσμη κατανομή σε ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία κατά 15%, αυτήν την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider