Την στιγμή που η αγορά καλλυντικών και αρωμάτων στην χώρα μας συνεχίζει να συρρικνώνεται, οι ελληνικές επιχειρήσεις προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς βρίσκουν καταφύγιο στην αγορά της Ρουμανίας.
Και αυτό γιατί η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των ελλήνων καταναλωτών έχει περιορίσει σημαντικά τα ποσά που διαθέτουν πλέον για την αγορά καλλυντικών και αρωμάτων με αποτέλεσμα,  η εγχώρια αγορά να έχει υποστεί μεγάλες ζημιές, με την απώλεια τζίρου να ανέρχεται σε περίπου 230 εκατ. ευρώ, σηματοδοτώντας μια πτώση της τάξης του 22% από την αρχή της κρίσης.
Στον αντίποδα, άνθηση γνωρίζει η ρουμανική αγορά η οποία και αποτελεί τον νέο δημοφιλή προορισμό εξαγωγών για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Sarantis
Με βάση τα στοιχεία του Euromonitor, οι πωλήσεις προϊόντων περιποίησης και ομορφιάς στη Ρουμανία έφθασαν περίπου το 1 δισ. ευρώ το 2013 και παρουσίασαν μικρή αύξηση και το 2014, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ανάπτυξη του εν λόγω τομέα. Ο ρουμάνος καταναλωτής ξοδεύει, κατά μέσο όρο, σε ετήσια βάση, περίπου 50 ευρώ, ήτοι λιγότερο από 5 ευρώ μηνιαίως, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό από τους κύριους διανομείς καλλυντικών προϊόντων, καθώς υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης. Η αύξηση που παρατηρήθηκε το 2014 οφείλεται τόσο στην προσέλκυση νέων καταναλωτών και την εμφάνιση καινούργιων προϊόντων όσο και στην αύξηση της κατανάλωσης και την μετακίνηση των καταναλωτών προς εξειδικευμένα προϊόντα υψηλότερης αξίας. 
Μεγάλο μερίδιο της πίτας, διεκδικούν ο Όμιλος καλλυντικών Sarantis, ο οποίος εξαγόρασε το 2007 την ρουμανική εταιρεία παραγωγής προϊόντων ομορφιάς Elmiplant, αλλά και οι ελληνικές εταιρείες Apivita και Frezyderm. Οι δύο εταιρίες έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες με τις δύο μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων στην Ρουμανία, για την διακίνηση των προϊόντων τους. 

Αυξάνονται οι ελληνικές εισαγωγές στην χώρα

Το 2014, οι εισαγωγέις καλλυντικών προϊόντων ανήλθαν σε 471,4 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1% σε σχέση με το 2013 (448,7 εκατ. ευρώ). Οι εισαγωγές από τις χώρες τις Ε.Ε. αντιπροσωπεύουν το 94% των συνολικών εξαγωγών (442,9 εκατ. ευρώ) και οι κυριότεροι προμηθευτές της ρουμανικής αγοράς είναι οι: Γερμανία (69,3 εκατ), Πολωνία (69,6 εκατ), Ουγγαρία (50,5 εκατ), Γαλλία (42,6 εκατ) και Ιρλανδία (39,4 εκατ). Οι εισαγωγές από την Ελλάδα κατέγραψαν και το 2014 αύξηση κατά 2,9% και ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2013.