Σε τροχιά έντονης μεταβλητότητας έχει εισέλθει τα τελευταία δύο 24ωρα η τουρκική λίρα στην αγορά συναλλάγματος, μετά από την εκλογική νίκη του κόμματος AKP του Recep Tayyip Erdogan. Το τουρκικό νόμισμα καταγράφει μεγάλες διακυμάνσεις, καθώς έφτασε να κινείται μεταξύ +0,5% και -0,2% προτού σταθεροποιηθεί προσωρινά στα επίπεδα των 2, 8236 λιρών έναντι του δολαρίου στις 11:13 πμ στην Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ώρα, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημειώνει πτώση, ενώ πιέσεις δέχονται και τα δεκαετή τουρκικά ομόλογα.

Ποιά θα είναι όμως η επόμενη ημέρα της κυβέρνησης Erdogan; Οι επενδυτές αναμένουν τις κινήσεις της νέας ηγεσίας του οικονομικού επιτελείου ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις θεσμικές αλλαγές στις οποίες ενδέχεται να προχωρήσει η νέα κυβέρνηση.

Ανάμεσα στις αλλαγές που προωθεί το κυβερνόν κόμμα συγκαταλέγεται και η κατάργηση της υπάρχουσας δομής της κεντρικής τράπεζας συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah. Παράλληλα, η πολιτική πίεση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα αποδυνάμωσε τη λίρα, η οποία έφθασε στα κατώτατα όρια για τη χρονιά που διανύουμε.

Όπως σημειώνει ο Burcin Metin, επικεφαλής του τμήματος αγορών συναλλάγματος της ING, «η λίρα επιδόθηκε σε έντονα ανοδικό ράλι αμέσως μετά από το εκλογικό αποτέλεσμα και ήταν αναμενόμενο ένα είδος διόρθωσης, ωστόσο το θέμα της αναδιοργάνωσης της κεντρικής τράπεζας επιτάχυνε τη συγκεκριμένη διαδικασία».

Η απόδοση του δεκαετούς τουρκικού ομολόγου αυξήθηκε κατά 12 μονάδες βάσης στο 9,51% και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης σημείωσε πτώση 0,3%.