Eίναι η δεύτερη κατά σειρά καινοτομική επιχείρηση που καταρρέει.

Ο λόγος για την Globo, η οποία δύο χρόνια μετά την Velti, ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, μετά τις αποκαλύψεις περί χειραγώγησης των οικονομικών μεγεθών της. 
Σύμφωνα με έκθεση αμερικανικού hedge fund, του Quintessential Capital Management, η εταιρία υπερέβαλε συστηματικά για τα έσοδα και τα κέρδη της. 

«Mετά από μήνες βαθιάς και δέουσας επιμέλειας και συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τη δραστηριότητα, έχουμε συλλέξει συντριπτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι αυτό που φαίνεται σε μας είναι μια μεγάλης κλίμακας συνωμοσία για να παραπλανήσουν τους επενδυτές και τους πιστωτές μέσω συστηματικής χειραγώγησης των λογιστικών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας την κατάσταση, η έκθεση αναφέρει ότι η Globo ανέφερε υπερβολικές εκτιμήσεις για τα έσοδα, μέσω δημιουργίας εικονικών τιμολογίων πώλησης από εταιρείες-πυραμίδες που έχουν δημιουργηθεί και ελέγχονται από την Globo.

Επίσης στην έκθεση αναφέρεται ότι για να δικαιολογήσει η Globo το αντίστοιχο έλλειμμα σε μετρητά, χρησιμοποιεί εικονικές εταιρείες ως προμηθευτές που δημιουργούν πλασματικές δαπάνες, μέρος των οποίων στη συνέχεια κεφαλαιοποιούνται.

Tώρα, η διεύθυνση οικονομικού εγκλήματος της βρετανικής αστυνομίας προσπαθει να ξεμπλέξει το κουβάρι των εικονικών πωλήσεων που φέρεται να πραγματοποιούσε μέσα από "εταιρείες φαντάσματα".
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει είναι που βρίσκονται τα 104 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα που εμφάνιζε να διαθέτει η Globo σύμφωνα με τον τελευταίο της ισολογισμό. 
Η εταιρεία διαψεύδει πάντως τις κατηγορίες παραποίησης των οικονομικών της.
Ο επικεφαλής της εταιρείας, Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, μια ημέρα πριν αποκαλυφθεί η χειραγώγηση των οικονομικών, κατάφερε να πουλήσει περίπου 38 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 10% μετοχικού κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι η Globo αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους "παίκτες" του κόσμου στον χώρο ανάπτυξης των ολοκληρωμένων εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας και του Software as a Service (SaaS), με παρουσία σε περισσότερες από 50 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες αγορές.

Απασχολεί 320 εργαζόμενους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στη Μέση Ανατολή και στην Ασία. Η εταιρεία, της οποίας το αντικείμενο είναι το mobile working, είχε χαρακτηριστεί ελληνική «εταιρεία-θαύμα» με το 90% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό.

Η περίπτωση της Velti 

H Velti ήταν η πρώτη ελληνική εταιρεία start up του ελληνική εταιρεία που εισήγαγε τις μετοχές της στο λονδρέζικο ΑΙΜ και στη συνέχεια στο Nasdaq, αντλώντας συνολικά κεφάλαια 300 εκατ. δολ.
Με διαδοχικές εξαγορές ύψους 144 εκατ. ευρώ, που έφτασαν τη Velti μέχρι την Κίνα και την Ινδία, ο τζίρος της εταιρείας έφτανε το 2012 στα 270 εκατ. δολ.
Ωστόσο, στις αρχές του 2013 η αγορά και οι μέτοχοι της εταιρείας βρέθηκαν μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη. 

Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 η Velti ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις κατά 21% (στα 41 εκατ. δολάρια) και καθαρές ζημίες 157 εκατ. δολαρίων, από μόλις 8,8 εκατ. δολάρια το αντίστοιχο τρίμηνο του 2012.

Παρά το γεγονός ότι η εκτίναξη των ζημιών οφειλόταν στη διαγραφή υπεραξιών και άυλων περιουσιακών στοιχείων συνολικού ύψους 113 εκατ. δολαρίων και ότι οι προσαρμοσμένες καθαρές ζημίες του πρώτου τριμήνου του 2013 ήταν 18,1 εκατ. δολάρια (από 1,1 εκατ. δολάρια το ίδιο διάστημα του 2012), το σοκ έγινε ακόμα μεγαλύτερο για τους επενδυτές. Η εταιρεία αναθεώρησε τις προβλέψεις των πωλήσεων για το 2013 και από τα 400 εκατ. δολάρια που ήταν ο αρχικός στόχος, έδωσε guidance για τζίρο 255 έως 280 εκατ. δολάρια.

Η συνέχεια ήταν εξόχως απογοητευτική. Το δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκε πτώση εσόδων κατά 47% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2012 και οι ζημίες εκτοξεύθηκαν στα 130 εκατ. δολάρια (από ζημίες 17,7 εκατ. δολαρίων το β΄ τρίμηνο του 2012).

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνοδεύτηκε από ένα πρωτοφανές sell off για τη μετοχή, που υποχώρησε κατά 66% μέσα σε μία ημέρα.

H εταιρεία υπέβαλλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2013.