Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων τουριστών παραμένει η Ελλάδα, έχοντας μάλιστα αυξήσει τα ποσοστά προτίμησής της σε δύο από τις τρεις βασικές αγορές της. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μόλις το 50% των επισκεπτών που προτίθεται να ταξιδέψει στη χώρα μας φαίνεται να είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν τα ίδια με πέρυσι, γεγονός που γεννά προβληματισμό για τις φετινές επιδόσεις.
Την εικόνα επιβεβαιώνουν και παράγοντες του ελληνικού τουρισμού και ξενοδόχοι, επισημαίνοντας ότι παρά την άνοδο των αφίξεων που παρατηρείται φέτος, τα ξενοδοχεία εμφανίζουν χαμηλότερες πληρότητες, ενώ η εστίαση σε δημοφιλεις τουριστικούς προορισμούς κινείται κατά 10% χαμηλότερα έναντι της περσινής χρονιάς.
Οι ευρωπαϊκές αγορές που σχεδιάζουν ταξίδι στην Ελλάδα
Ειδικότερα, η χώρα μας έρχεται τρίτη, έχοντας ανέβει κατά δύο θέσεις, στις προτιμήσεις των Γερμανών και των Γάλλων και πέμπτη στις προτιμήσεις των Βρετανών τουριστών, τρεις χώρες που συγκαταλέγονται σταθερά στις βασικές αγορές τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η GlobalWebIndex (GWI) σε 5.507 ερωτηθέντες ηλικίας 16-64 ετών την περίοδο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2025 σε πέντε βασικές αγορές της χώρας μας και συγκεκριμένα σε Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Ιταλία για την πρόθεση διακοπών τους επόμενους 12 μήνες.
Βάσει αυτών, η χώρα μας ανέβηκε κατά 1,8 ποσοστιαίες μονάδες στις προτιμήσεις των Γάλλων τουριστών, παρέμεινε σχεδόν σταθερή σε αυτές των Γερμανών, ενώ είχε μείωση κατά 1,5 π.μ. στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,5 π.μ. στην Ισπανία. Επιπλέον η διαφορά σε προτίμηση μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών που προηγούνται κατά μια ή δυο θέσεις στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου - όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ - είναι λιγότερο από 1 και 2 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι οι υπό εξέταση αγορές εισέφεραν σχεδόν το 47% των εισπράξεων του εισερχόμενου τουρισμού την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ, όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 21.592,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4,8% σε σύγκριση με το 2023 και οι ταξιδιωτικές αφίξεις ανήλθαν σε 40.693,9 χιλ. ταξιδιώτες αυξημένες κατά 12,8%.
Η άνοδος κατά δυο θέσεις στις προτιμήσεις των Γερμανών και των Γάλλων, και κατά μια θέση στους Ισπανούς, εδράζεται εν μέρει και στην πτώση στις προτιμήσεις των Γερμανών για ταξίδια προς την Αυστρία και τη Γαλλία, καθώς και των Ισπανών για ταξίδια προς τη Γερμανία.
Τι σχεδιάζουν να ξοδέψουν φέτος οι Ευρωπαϊοι τουρίστες
Τα μηνύματα είναι μερικώς ενθαρρυντικά όσον αφορά τη μέση δαπάνη η οποία μετά τη μεγάλη άνοδο των πρώτων πανδημικών ετών και δεδομένων των έκρυθμων γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών δείχνει να φθίνει σταδιακά.
Για την ακρίβεια στις πέντε υπό μελέτη αγορές περίπου 1 στους 2 τουρίστες προτίθεται να ξοδέψει όσο και πέρυσι. Σύμφωνα με την έρευνα το 25% των Γερμανών προτίθενται να ξοδέψουν 86-115 € ανά ανά διαμονή, ανά διανυκτέρευση, ανά άτομο ενώ το 16% μεταξύ 116-145 €.
Οι Γάλλοι φαίνεται να έχουν πιο περιορισμένη μέση δαπάνη με το 24,8% αυτών να σχεδιάζει να ξοδέψει ανά διαμονή ανά ημέρα ανά άτομο 56-85 € και ένα 17,1% μεταξύ 86-115 €
Αντίστοιχα οι Βρετανοί, παραδοσιακά πιο γαλαντόμοι σχεδιάζουν κατά 17,1% να ξοδέψουν μεταξύ 88-116 € 1 ένα 16,7% μεταξύ 117 – 145 €
Τέλος οι Ισπανοί σε ποσοστό 21,5% σχεδιάζουν να ξοδέψουν 66-85€ και σε ποσοστό 18,4% μεταξύ 86-105 € και οι Ιταλοί ένα 20% μεταξύ 46-65 ευρώ κι αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ 66-85 €.
Να θυμίσουμε ότι πέρυσι η μέση δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 7,0% ανά ταξίδι - διαμορφώθηκε σε 530,6 ευρώ έναντι 570,7 ευρώ το 2024, ενώ υποχώρησε και η μέση διάρκεια παραμονής κατά 9,6% και διαμορφώθηκε στις 5,9 διανυκτερεύσεις από 6,5 διανυκτερεύσεις το 2023.