Χαμήλωσαν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χαμήλωσαν ρυθμούς οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο
Η εικόνα στην Ευρώπη. Το αρνητικό πρόσημο της Ελλάδας. Υψηλές οι προσδοκίες για την συνέχεια.

Αντιστρόφως ανάλογη πορεία από την συνηθισμένη ακολούθησαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Φεβρουάριο στην Ευρώπη, με την ζήτηση να παρατηρείται αυξημένη παρότι ιστορικά ο δεύτερος μήνας του έτους είναι ο μήνας με τις ισχνότερες κρατήσεις. Η χώρα μας ωστόσο στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων φάνηκε να χαμηλώνει ταχύτητα, με την προσφορά των διαθέσιμων καταχωρήσεων να μειώνεται κατά 10,9%, το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κορυφαίων αγορών της ΕΕ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων Airdna η ζήτηση στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά 20,7% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, αισθητά υψηλότερα από την αύξηση 11,8% που καταγράφηκε τον Ιανουάριο. Αύξηση της τάξης του 28% παρατηρήθηκε και στις διανυκτερεύσεις.

Σε αναπτυξιακή τροχιά παρέμειναν και οι διαθέσιμες καταχωρίσεις, αυξανόμενες κατά 17,9% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 2,4% αυξήθηκε το ποσοστό πληρότητας φτάνοντας στο 51,2%.

Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις, ανοδική ήταν η πορεία και της μέσης ημερήσιας τιμής, η οποία έφτασε τα 157 ευρώ αυξανόμενη κατά 6,4% ενώ τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση κινήθηκαν στα 80 ευρώ, αυξημένα κατά 8% σε ετήσια βάση.

Το αρνητικό πρόσημο της Ελλάδας

Μερίδιο από την ανάπτυξη αυτή είχαν 12 από τις κορυφαίες αγορές της ΕΕ, αριθμός διπλάσιος και πλέον από τις πέντε που είχαν κινηθεί ανοδικά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Σε επίπεδο ζήτησης δε, 18 από τις 20 ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν διψήφια αύξηση σε ετήσια βάση, από μόλις 11 τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Airdna, ευνοημένοι ήταν αφενός οι προορισμοί με καλό καιρό, οι οποίοι προσέλκυσαν ταξιδιώτες από ψυχρότερα κλίματα, όπως η Ισπανία η Κροατία και η Ιταλία. Στην Ισπανία, η αύξηση της ζήτησης έφτασε το 30% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, οδηγώντας την πληρότητα σε αύξηση της τάξης του 10% σε ετήσια βάση.

Στην περίπτωση της Ιταλίας, η ζήτηση παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 17% σε ετήσια βάση, ενώ η προσφορά αυξήθηκε μόλις κατά 13,2%, οδηγώντας σε αύξηση της πληρότητας κατά 3,4% σε σύγκριση με τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα βέβαια και χειμερινοί προορισμοί φάνηκε να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των τουριστών, με την Νορβηγία και την Σουηδία να ξεχωρίζουν. Η ζήτηση στη Νορβηγία αυξήθηκε κατά 56,3% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα ενώ στην περίπτωση της Σουηδίας καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 38,8%.
Η πληρότητα αυξήθηκε κατά 7,4% σε ετήσια βάση στη Νορβηγία ενώ στη Σουηδία κατά 3,9%.

Αρνητικό πρόσημο εμφάνισε ωστόσο η χώρα μας καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από άποψη προσφοράς. Η προσφορά διαθέσιμων καταχωρίσεων στην Ελλάδα μειώθηκε κατά -10,2%, με την Ιρλανδία και την Πολωνία να ακολουθούν καταγράφοντας πτώση της τάξης του 3,9% και 3,8% αντίστοιχα.

Και οι 3 χώρες προαναφερθείσες χώρες σημείωσαν και μείωση της πληρότητας άνω του 3%

Οι προσδοκίες για την συνέχεια

Οι επόμενοι μήνες βέβαια αναμένονται καλύτεροι, για το σύνολο των χωρών με την ζήτηση να καταγράφεται ήδη αυξημένη κατά 16,9% για το επόμενο εξάμηνο.

Εξαίρεση αποτελεί ο Απρίλιος, όπου η ζήτηση κινείται οριακά στα ίδια επίπεδα, λόγω της διαφορετικής ημερομηνίας του Πάσχα. Ο Μάιος ωστόσο δείχνει να ανακάμπτει με την ζήτηση να παρατηρείται αυξημένη κατά 28%, ενώ και οι καλοκαιρινοί μήνες (Ιούνιος - Αύγουστος) παρουσιάζουν σήμερα 20% ετήσια αύξηση του ρυθμού ζήτησης.

Ευνοημένοι θα συνεχίσουν να είναι Ισπανία και Ιταλία, με πόλεις όπως η Μπολόνια και η Σεβίλλη να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του +63% και +47%, αντίστοιχα, σε ετήσια βάση.

Ανοδικά κινούνται και οι προορισμοί της ανατολικής Ευρώπης, όπως Μαυροβούνιο και Ρουμανία όπου η ζήτηση παρατηρείται αυξημένη για την συνέχεια κατά 41% και 40% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Ποια είναι δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης – Οι top περιοχές της Αθήνας

Τουρισμός: Έριξαν ταχύτητα οι βραχυχρόνιες μισθώσεις - Ισχυρή η ζήτηση για τη συνέχεια

Χατζηδάκης για Golden Visa: Κατώτατο όριο τα 120 τ.μ. - «Έξωση» στα Airbnb

gazzetta
gazzetta reader insider insider