Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο τουρισμός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο ψηφιακό πιστοποιητικό ποντάρει ο τουρισμός – Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις
Αυξάνει την αισιοδοξία αλλά και τις κρατήσεις η υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού όπως συνομολογούν φορείς της τουριστικής αγοράς.

Τις ελπίδες των τουριστικών φορέων αναπτερώνει το ψηφιακό πιστοποιητικό το οποίο παρουσιάστηκε χθες από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, με τις πρώτες θετικές ενδείξεις να καταγράφονται ήδη από την ανακοίνωση της συμφωνίας για την υιοθέτησή του από την ΕΕ.

«Υλοποιείται εγκαίρως μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που θα διευκολύνει την επανέναρξη των ταξιδιών εντός ΕΕ και όχι μόνο. Με τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες και την ένταξη της χώρας στην πράσινη ζώνη του ECDC, αυξάνονται οι προσδοκίες» ανέφερε σε ανάρτησή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Παρόμοιο ήταν το μήνυμα και του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρου Βασιλικού, ο οποίος τόσο σε παλαιότερες όσο και σε πρόσφατες δηλώσεις του έχει ταχθεί υπέρ της καθιέρωσης ενιαίων κανόνων ταξιδιών στην Ευρώπη, τονιζοντας ότι το πράσινο πιστοποιητικό μπορεί να βοηθήσει την επανεκκίνηση του τουρισμού.

Αντιστοίχως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean, κ. Δημήτρης Γερογιάννης, τόνισε σε διαδικτυακή εκδήλωση του Politico με τίτλο «Saving Europe's summer: mission impossible?», που συνδιοργανώθηκε μέσα στην εβδομάδα ότι «η αύξηση συντονισμού σε επίπεδο ΕΕ μειώνει την αβεβαιότητα για το φετινό καλοκαίρι». Χαρακτηρίζοντας το ψηφιακό πιστοποιητικό ως κρίσιμο παράγοντα για την επανεκκίνηση των ταξιδίων ο κ. Γερογιάννης σημείωσε ότι νιώθουμε ιδιαίτερα περήφανοι ως Έλληνες που η χώρα μας συνέβαλε στην υιοθέτησή του.

«Είναι το πρώτο, καθολικό, ενιαίο, τυποποιημένο και ηλεκτρονικό εργαλείο για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών στην Ευρώπη» ανέφερε χαρακτηριστικά συγκαταλέγοντας στα πλεονεκτήματά του το γεγονός ότι υπογραμμίζει τα οφέλη των μαζικών εμβολιασμών στους δυνητικούς ταξιδιώτες, ότι μειώνει τους υπερβολικούς αλλά και διαφορετικούς περιορισμούς, που ίσχυαν μέχρι σήμερα για κάθε προορισμό της Ένωσης αλλά και το ότι η κεντρική αυτή δομή ψηφιοποίησης συμβάλλει στην αντιμετώπιση φαινομένων απάτης.

Μάλιστα ο κ Γερογιάννης χαρακτήρισε ως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι αυξάνεται το επίπεδο συντονισμού της ΕΕ, μετά από μια περίοδο έντονης αβεβαιότητας που προηγήθηκε εξαιτίας της έλλειψης κοινής γραμμής για τα ταξίδια. «Παρόλο που θα το προτιμούσαμε διαφορετικά, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην πολιτική περιοριστικών μέτρων πριν και μετά το ταξίδι που θα επιβάλουν τα κράτη μέλη αφού διαφέρει και η επιδημιολογική εικόνα της κάθε χώρας. Μια όμως, όσο το δυνατόν κοινή γραμμή πλεύσης είναι απαραίτητη» προσέθεσε.

Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις

Στο ίδιο πλαίσιο και η κ. Βασιλική Χριστίδη, Γενική Διευθύντρια του Ομίλου IOGR, σε συνέντευξη για την παρουσίαση του στρατηγικού πλάνου για την αεροπορική εταιρία του Ομίλου της Sky Express σημείωσε ότι η ένταξή του ψηφιακού πιστοποιητικού στο πλαίσιο κανόνων για τις μετακινήσεις θα βοηθήσει σημαντικά.

Η ίδια μάλιστα άλλωστε δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία του τουρισμού φέτος, βασίζοντας την αισιοδοξία της στις πρώτες ενδείξεις από τις κρατήσεις. «Τα ποσοστά δείχνουν ότι το 2021 θα είναι μία καλή χρονιά δεδομένων των συνθηκών και από πού ξεκινάμε. Οι κρατήσεις μας έχουν ξεκινήσει να ανεβαίνουν από το Πάσχα των Καθολικών ενώ με την έναρξη των πτήσεων από τις ΗΠΑ και τα νέα για το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού έχει ξεκινήσει και αυξάνεται η ζήτηση και για τον μήνα Ιούνιο».

Η αύξηση μάλιστα όπως διευκρίνισε η κα Χριστίδη προέρχεται από όλες τις παραδοσιακές αγορές τροφοδότες της Ελλάδας ακόμα κι από την Μεγάλη Βρετανία όπου οι μέχρι στιγμής κυβερνητικές συστάσεις είναι αποτρεπτικές για ταξίδια προς την χώρα μας. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατo δημοσίευμα των Financial Times, οι κρατήσεις για Ελλάδα αυξάνονται τόσο σε σύγκριση με πέρυσι (σχεδόν 40%) όσο και εν συγκρίσει με το 2019. Τα βλέμματα βέβαια παραμένουν στραμμένα στην αναθεώρηση της λίστας του φωτεινού σηματοδότη από την Μ. Βρετανία, με παράγοντες του τουρισμού να επισημαίνουν ότι η τοποθέτηση της χώρας μας στην πράσινη ζώνη θα εκτοξεύσει τις κρατήσεις από την δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού.

Μεγάλες είναι οι προσδοκίες για φέτος και από την αγορά της Γαλλίας, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του τουριστικού ρεύματος ήδη από πέρυσι. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η κα Χριστίδη «πέρυσι η SKY express μετέφερε περισσότερους Γάλλους από ότι το 2019, τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, και πιστεύουμε ότι φέτος η συγκεκριμένη αγορά θα κινηθεί ακόμα καλύτερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έντονο ενδιαφέρον καταγράφεται και από την νούμερο ένα αγορά προσέλκυσης τουριστών για τη χώρα μας, τη Γερμανία, με τους πρώτους 12.000 τουρίστες να έχουν έρθει ήδη στην Ελλάδα για τις διακοπές τους. σύμφωνα με την TUI Γερμανίας. Να σημειωθεί ότι η TUI fly ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα πτήσεις προς την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κω και την Πελοπόννησο και οι προσβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι είναι πολύ καλές. Τόσο η Ελλάδα όσο και τα Κανάρια συγκαταλέγονται στους δημοφιλείς προορισμούς της.

Στα θετικά πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι η Ρωσία μάς περιλαμβάνει στις χώρες που μπορούν να ταξιδέψουν οι Ρώσοι. Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκείς πτήσεις, Ρώσοι tour operator έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφτούν φέτος τη χώρα μας ακόμα και μισό εκατομμύριο Ρώσοι τουρίστες φέτος.

Ενδεικτικά τα μέχρι στιγμής αισιόδοξα μηνύματα ποσοτικοποιούνται σε 33.000 ξένους επισκέπτες και 250 διεθνείς πτήσεις που έφτασαν από την επίσημη έναρξη του τουρισμού και μέχρι και τις 23 Μαΐου στα διεθνή αεροδρόμια του Ν. Αιγαίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Fraport (για τα αεροδρόμια της Ρόδου, της Κω, της Σαντορίνης και της Μυκόνου), το πρώτο δεκαήμερο του ελληνικού τουρισμού, το νησί των Ιπποτών επισκέφθηκαν κοντά στους 16.000 επισκέπτες, το νησί των ανέμων υποδέχθηκε περισσότερους από 3.000 ξένους τουρίστες, ενώ περί τους 5.679 επιβάτες έφτασαν στη Σαντορίνη το ίδιο διάστημα.

Παρότι οι κρατήσεις δεν προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση τα επίπεδα ρεκόρ των προ κορονοϊού ετών, παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr αναφέρουν ότι οι οιωνοί είναι θετικοί, με τα σημάδια να δείχνουν άνοδο όσο περνά ο καιρός, όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί και όσο ξεκαθαρίζουν οι κανόνες ταξιδιών σε διάφορες χώρες.

Όπως επισημαίνουν μάλιστα οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες και αναμένεται να καθορίσουν την πορεία που θα χαράξει μέσα στη χρονιά ο ελληνικός τουρισμός καθώς και το αν θα κερδίσει το στοίχημα της ανάκτησης του 50% της κίνησης του 2019.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα

Τουρισμός: Τα ενθαρρυντικά μηνύματα, η εικόνα των αγορών και η κρίσιμη ημερομηνία για τη Μ. Βρετανία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το ψηφιακό πιστοποιητικό

gazzetta
gazzetta reader insider insider