Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιες υποθέσεις «τρέχουν» οι Εφορίες για συμβόλαια έως 31 Ιανουαρίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ποιες υποθέσεις «τρέχουν» οι Εφορίες για συμβόλαια έως 31 Ιανουαρίου
Ακίνητα
Εντολές Πιτσιλή για εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές εν όψει των νέων αντικειμενικών αξιών.

Χειρόγραφες δηλώσεις φόρου γονικής παροχής και δωρεάς που υποβλήθηκαν στις Δ.Ο.Υ. μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2021 καθώς και οι δηλώσεις για μεταβιβάσεις ακινήτων που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ, ελέγχονται κατά προτεραιότητα από τις Εφορίες προκειμένου να προλάβουν οι φορολογούμενοι να υπογράψουν συμβόλαια έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022 με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Με εγκύκλιό του ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στις Εφορίες να ανεβάσουν ταχύτητα για την εκκαθάριση χιλιάδων εκκρεμών δηλώσεων για δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές λίγα 24ωρα πριν την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Με την εγκύκλιο καθορίζονται οι υποθέσεις που θα πρέπει να κλείσουν οι Δ.Ο.Υ. κατά προτεραιότητα έως τις 21 Ιανουαρίου του 2022 ενώ επισημαίνεται η δυνατότητα των φορολογουμένων να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις Δ.Ο.Υ ώστε να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty, εξασφαλίζοντας έτσι άμεση εκκαθάριση. Υπενθυμίζεται ότι με διάταξη νόμου η οποία ψηφίστηκε στη Βουλή , ορίζεται ότι για μεταβιβάσεις ακινήτων στις οποίες έχει εκκαθαριστεί έως τις 31 Δεκεμβρίου ο φόρος μεταβίβασης η σύνταξη των συμβολαίων μπορεί να γίνει με τις παλιές αντικειμενικές έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να ανακαλέσουν με ηλεκτρονικό τρόπο χειρόγραφες δηλώσεις γονικών παροχών και δωρεών στις εφορίες και να τις υποβάλλουν εκ νέου μέσω της πλατφόρμας MyProperty προκειμένου επιταχύνουν την εκκαθάριση τους.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική αύξηση στον αριθμό των υποβαλλόμενων δηλώσεων φόρου δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών και παρέχονται οδηγίες για την ταχύτερη διεκπεραίωση των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου που εκκρεμούν στις Δ.Ο.Υ. και δεν έχουν εκκαθαριστεί και σύμφωνα με τις οποίες:

1. Μέχρι την 31/12/2021 προτεραιοποιούνται ως προς τη διεκπεραίωσή τους οι χειρόγραφες δηλώσεις φορολογίας γονικής παροχής - δωρεάς που υπεβλήθησαν στις ΔΟΥ μέχρι και τις 17/12/2021 (ήτοι πριν την έναρξη της αποκλειστικής υποβολής τους στην πλατφόρμα myProperty), καθώς και οι δηλώσεις φορολογίας φόρου μεταβίβασης ακινήτων και γονικής παροχής - δωρεάς που δεν μπορούν να υποβληθούν ως αρχικές στο myProperty, ώστε η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων και στις δύο φορολογίες να ολοκληρωθεί μέχρι την 21/1/2022.

2. Στην περίπτωση που, για τη μεταβίβαση ακινήτου προηγείται η τροποποίηση σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας και η υποβολή χειρόγραφης δήλωσης Φ.Μ.Α., για την επίσπευση της διεκπεραίωσής της, οι φορολογούμενοι δύνανται να υποβάλουν, μαζί με τη δήλωση αυτή και «υπεύθυνη δήλωση ν.1599/1986 - αίτηση επίσπευσης», με την οποία θα δηλώνουν ότι, μετά την τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας θα ακολουθήσει μεταβίβαση ακινήτου και θα ζητούν την άμεση διεκπεραίωση της εν λόγω δήλωσης, ώστε να ακολουθήσει η γονική παροχή/δωρεά ή η μεταβίβαση με επαχθή αιτία, μέσω της εφαρμογής myProperty ή χειρόγραφα κατά περίπτωση. Συστήνεται η υπεύθυνη δήλωση να εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr).

3. Φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει χειρόγραφη δήλωση φορολογίας γονικών παροχών και δωρεών η οποία δεν έχει εκκαθαριστεί ακόμη θα μπορούν να την ανακαλέσουν μέσω της Ψηφιακής Πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στην πλατφόρμα «Τα Αιτήματα μου» (Υπηρεσία: η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η δήλωση, Θεματική Ομάδα: Κεφάλαιο, Διαδικασία: Ανάκληση δήλωσης φόρου γονικής παροχής - δωρεάς λόγω υποβολής της μέσω της εφαρμογής myProperty), προκειμένου να την υποβάλουν ψηφιακά μέσω της εφαρμογής myProperty και να εκκαθαριστεί άμεσα. Το αίτημα υποβάλλεται στην πλατφόρμα είτε από τον δωρητή είτε από τον δωρεοδόχο (συστήνεται να υποβάλλεται μόνο από τον έναν εξ αυτών). Για τη εξέταση και διεκπεραίωσή του, στο σχετικό πεδίο του Αιτήματος ο αιτών πρέπει να αναγράφει τον αριθμό της χειρόγραφης δήλωσης που επιθυμεί να ανακαλέσει.

4. Αιτήματα ανάκλησης που υποβάλλονται μέχρι τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά αυθημερόν. Αιτήματα που υποβάλλονται μετά τις 14:00 κάθε εργάσιμης ημέρας ή εντός αργιών διεκπεραιώνονται υποχρεωτικά εντός της επόμενης εργάσιμης ημέρας.

Την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης φόρου για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων προκειμένου οι φορολογούμενοι να έχουν περιθώριο έως τις 31 Ιανουαρίου για να συντάξουν τα συμβόλαια με τις σημερινές αντικειμενικές αξίες και να αποφύγουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις έως 250% από την αύξηση των τιμών ζώνης από την 1-1-2022. Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται συνωστισμός φορολογούμενων στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία οι οποίοι τρέχουν για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαια. Τα στοιχεία για τις αγοραπωλησίες ακινήτων το τελευταίο διάστημα δείχνουν ότι σε καθημερινή βάση υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty πάνω από 1.200 δηλώσεις ενώ οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider