Ακίνητα: Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Αντικειμενικές αξίες σε όλη την Ελλάδα το 2022
Επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 1.500 περιοχές προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Πιάνουν ξανά δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων. 

Την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη την Ελλάδα σχεδιάζει για το 2022, το υπουργείο Οικονομικών θέτοντας παράλληλα σε πιλοτική εφαρμογή το αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Μετά την ένταξη 3.643 νέων περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα από την Πρωτοχρονιά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, προχωρούν σύμφωνα με πληροφορίες, στη χάραξη των ζωνών για τις περίπου 1.500 περιοχές στις οποίες δεν εφαρμόζονται αντικειμενικές αξίες με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις τα ακίνητα να υποφορολογούνται. Οταν θα ολοκληρώσουν το έργο τους οι υπηρεσίες, θα πιάσουν δουλειά οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων οι οποίοι θα αναλάβουν να προσδιορίσουν τις τιμές ζώνης και να υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό αναμένεται να συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2022 ενώ στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός του επόμενου έτους και οι 1.500 τελευταίες περιοχές της χώρας να αποκτήσουν τιμή ζώνης προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στις συναλλαγές τους με τις φορολογικές αρχές.

Με την τελευταία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που προχώρησε τον περασμένο Ιούνιο το υπουργείο Οικονομικών, 3.643 περιοχές απέκτησαν τιμή ζώνης για πρώτη φορά. Οι νέες τιμές θα ενεργοποιηθούν από την Πρωτοχρονιά και θα εφαρμόζονται για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων αλλά και για τον υπολογισμό τελών και άλλων φόρων. Σε πολλές περιοχές οι τιμές που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία για να φορολογήσει τα ακίνητα αυξήθηκαν έως και 250%.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει:

-Την επαναχάραξη των τιμών ζώνης σε πρώτη φάση στα μεγάλα αστικά κέντρα. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αναμένεται εντός του 2022 να έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές προτάσεις, οι οποίες θα υποβληθούν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Όπως αναφέρουν, σε αρκετές περιοχές θα σπάσουν στα δύο οι υφιστάμενες ζώνες, σε άλλες περιπτώσεις θα γίνουν επεκτάσεις, ενώ κάποιες ζώνες θα συνενωθούν.

-Την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. Μέσα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα στηθεί θα ενταχθούν τα πάντα που αφορούν ένα ακίνητο. Από τα στοιχεία της πολεοδομίας και του κτηματολογίου μέχρι και τον ψηφιακό χάρτη των αντικειμενικών αξιών. Το νέο πληροφοριακό σύστημα θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων και όπου εντοπίζει αυξομειώσεις στις εμπορικές τιμές θα παρεμβαίνει αυτόματα και θα «πειράζει» τις τιμές ζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider