Greenpeace: Γιατί τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων προχωρούν με αδιαφάνεια και μυστικότητα;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Greenpeace: Γιατί τα σχέδια για εξορύξεις υδρογονανθράκων προχωρούν με αδιαφάνεια και μυστικότητα;
Στις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μαζί με το WWF Ελλάς απέστειλαν κοινό αίτημα πληροφοριών στην ΕΔΕΥ προκειμένου να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 10.

Με επιστολές του προς τις εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) και Total Energies, αλλά και προς την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), το ελληνικό γραφείο της Greenpeace ζητά να ενημερωθεί για τα εν εξελίξει σχέδια σχετικά με την υλοποίηση σεισμικών ερευνών στις περιοχές δυτικά & νοτιοδυτικά της Κρήτης και τον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου, η οικολογική οργάνωση τονίζει πως «σχετικές πρόσφατες πληροφορίες στον τύπο αναφέρουν ότι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη προς το παρόν αναστέλλονται, την ίδια ώρα που πληροφορούμαστε ότι ειδικό ερευνητικό σκάφος διεξάγει εν κρυπτώ σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, στην οποία συμπεριλαμβάνεται το οικόπεδο 10 (“Κυπαρισσιακός Κόλπος”) που έχει παραχωρηθεί στα ΕΛΠΕ από το ελληνικό δημόσιο».

Η Greenpeace προσθέτει πως καμία πληροφορία σχετικά με τις σεισμικές έρευνες και τα επόμενα βήματα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (ΥΑ) σε Κρήτη και Κυπαρισσιακό Κόλπο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα ούτε από την ΕΔΕΥ, τον επίσημο φορέα που διαχειρίζεται τις συμβάσεις εκ μέρους του ελληνικού δημοσίου, αλλά ούτε και από τις μισθώτριες εταιρείες, δηλαδή την Total Energies και τα ΕΛΠΕ.

Στις 18 Ιανουαρίου, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace μαζί με το WWF Ελλάς απέστειλαν κοινό αίτημα πληροφοριών στην ΕΔΕΥ προκειμένου να ενημερωθούν για τις εν εξελίξει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή 10 - “Κυπαρισσιακός Κόλπος”. Στη συνέχεια, το γραφείο απέστειλε επιστολές ζητώντας ενημέρωση τόσο από τα ΕΛΠΕ για το θέμα του Κυπαρισσιακού, όσο και από την TotalEnergies σχετικά με τις σεισμικές έρευνες ανοιχτά της Κρήτης.

Η Greenpeace καταλήγει πως «κανένας αρμόδιος δεν έχει απαντήσει στα αιτήματά μας, την ώρα που για τα ζητήματα αυτά απαιτείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών. Με βάση τις εξελίξεις αυτές, το ερώτημα που δημιουργείται είναι εύλογο: κατά πόσο τα σχέδια εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων στη χώρα προχωρούν με διαφάνεια και ασφάλεια;»

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider