Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει το Βιετνάμ να στραφεί από το ρύζι... στις γαρίδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει το Βιετνάμ να στραφεί από το ρύζι... στις γαρίδες
vietnam rice
Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο ο οποίος προβλέπει διπλασιασμό εξαγωγών γαρίδας.

Το Βιετνάμ, η τρίτη κορυφαία εξαγωγική δύναμη ρυζιού παγκοσμίως τείνει να εγκαταλείψει τις παραδοσιακές καλλιέργειες καθώς στρέφεται στην παραγωγή γαρίδας η οποία ευνοείται από τις συνέπειες τις κλιματικής αλλαγής. Η εύφορη γη που περιβάλλεται από από τον ποταμό Μεκόνγκ και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που είναι ευρέως γνωστή για την καλλιέργεια ρυζιού ίσως να πάψει να είναι ένα πολυσύχναστο μέρος για τους Βιετναμέζους καλλιεργητές καθώς το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στην καλλιέργεια γαρίδας στο Δέλτα του ποταμού.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αυξημένα επίπεδα αλάτωσης στην περιοχή του Δέλτα του Μεκόνγκ και η καλλιέργεια γαρίδας αναμένεται να δώσει ώθηση στην αγορά θαλασσινών της χώρας.

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχει θέσει έναν φιλόδοξο στόχο ο οποίος προβλέπει διπλασιασμό εξαγωγών γαρίδας (από τα τρέχοντα επίπεδα στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025) και οι αγρότες του Δέλτα έχουν επωφεληθεί από τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων χαμηλότοκων δανείων.

Παρά το γεγονός ότι το Βιετνάμ είναι ηγέτιδα δύναμη στις εξαγωγές ρυζιού παγκοσμίως, τα έσοδα από τις εξαγωγές γαρίδας άρχισαν να ξεπερνούν τα κέρδη από το ρύζι από το 2013 και αυτή η τάση βαίνει αυξανόμενη.

Οικονομικοί αναλυτές αναμένουν αύξηση των εξαγωγών κατά 5-10% ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς οι συνολικές εκτάσεις καλλιέργειας γαρίδας της χώρας - κυρίως στο Δέλτα - αυξάνονται κατά 3-5% κάθε χρόνο.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θαλασσινών του Βιετνάμ, η εταιρεία Minh Phu Seafood Corp (MPC.HNO), έχει έναν ακόμη πιο φιλόδοξο στόχο να μετατρέψει τη χώρα στο μεγαλύτερο εξαγωγέα γαρίδων στον κόσμο. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι πάνω από δώδεκα διμερείς και πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει πρόσφατα θα βοηθήσουν στην αύξηση των εξαγωγών σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, ή στο ένα τέταρτο των παγκόσμιων εξαγωγών, έως το 2045.

Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση της οικονομικής πίεσης που αντιμετωπίζει η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας τα επόμενα χρόνια. Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η κλιματική αλλαγή από μόνη της είναι σε θέση να μειώσει το εθνικό εισόδημα του Βιετνάμ κατά 3,5% έως το 2050.

Ωστόσο, η μετάβαση από το ρύζι στις γαρίδες συνοδεύεται από δικά της περιβαλλοντικά προβλήματα. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), εκτιμά ότι περισσότερα από τα μισά από τα φυσικά δάση μαγγροβίων της χώρας, τα οποία προστατεύουν από τη διάβρωση των παράκτιων περιοχών και τις καταιγίδες, έχουν εκκαθαριστεί για να ανοίξουν το δρόμο της καλλιέργειας γαρίδας.

Οι ειδικοί της υδατοκαλλιέργειας έχουν επισημάνει την έλλειψη κανονιστικής εποπτείας για θέματα που σχετίζονται από την πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται στις ζωοτροφές έως τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζονται τα λύματα ή τα απόβλητά τους.

Με πληροφορίες από το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider