INSIDE OUT

Βγάλτε εκπροσώπους κι ελάτε - Κι ο Βελόπουλος στα Μάλγαρα - Κυρανάκης παντού - Μιλάει η Wharton

Μαρία Νταλιάνη
08-12-2025 | 07:43
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βγάλτε εκπροσώπους κι ελάτε - Κι ο Βελόπουλος στα Μάλγαρα - Κυρανάκης παντού - Μιλάει η Wharton
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Από το Μαρκόπουλο, όπου τον ανάγκασαν να φάει υδατάνθρακα, έστειλε τα μηνύματά του στους αγρότες ο Πρωθυπουργός. «Η κυβέρνηση είναι πάντα ανοιχτή για διάλογο» έκανε το νεύμα, αλλά υπό τον όρο οι αγρότες, «να έρθουν συντεταγμένα, με εκπροσώπηση συγκεκριμένη, να ξέρουμε με ποιους μιλάμε, και με συγκεκριμένα αιτήματα. Και εμείς θα είμαστε εδώ να συνομιλήσουμε μαζί τους και να κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να τους στηρίξουμε».

Την ώρα που ο αριθμός των αγροτικών μπλόκων αυξάνεται και απλώνονται σε όλο και περισσότερους κυκλοφοριακούς κόμβους του οδικού δικτύου, ο ΠΘ απευθύνει την πρόσκληση, ελπίζοντας να κοπάσουν οι κινητοποιήσεις. Παράλληλα με το καρότο υπήρξε και διακριτικό μαστίγιο: «Μπαίνουμε στα Χριστούγεννα, στην εποχή όπου η αγορά κινείται. Να φροντίσουμε, λοιπόν, όλοι μαζί να διαμαρτυρόμαστε με έναν τέτοιο τρόπο που να μην διαταράσσει την ευρύτερη κοινωνική συνοχή».

Χωρίς μου, σου, του

Την ώρα που η κυβέρνηση το πάει μαλακά με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, μέχρι να μπουν στους λογαριασμούς λίγες ακόμα από τις πληρωμές που εκκρεμούν από διάφορες πηγές (ΟΠΕΚΕΠΕ, Ντάνιελ, ΕΛΓΑ, κλπ), οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης βλέπουν μια ευκαιρία. Δεν ήταν μόνο η Άννα Διαμαντοπούλου που πήγε στα Μάλγαρα. Πήγε κι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης. Τα δικά του μηνύματα είναι απλά, χωρίς περικοκλάδες.

«Έχω να πω δυο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος κι ευτυχισμένος, γιατί είδα ότι, ανεξαρτήτως κόμματος, όλοι οι αγρότες είναι ενωμένοι. Το δεύτερο, κι αυτό σημαντικό, είναι ότι η κοινωνία στηρίζει το αγροτικό κίνημα. Εάν η κοινωνία, όπως στηρίζει το αγροτικό κίνημα και οι αγρότες μαζί δεν διασπαστούν, τότε αυτή η κυβέρνηση θα τιμωρηθεί για τα εγκλήματα που έκανε στην αγροτική οικονομία».

Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών το κόμμα του κ. Βελόπουλο είναι λίγο πριν λίγο μετά το διψήφιο, και ακολουθεί σε κοντινή απόσταση το Πασοκ από την τρίτη θέση.

Ταραγμένα νερά

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις είναι μια ευκαιρία για την αντιπολίτευση, απ’ όπου κι αν προέρχεται, αλλά και εδώ το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης είναι η σταθερότητα.

«Το σκάφος της πατρίδας μας πλέει ασφαλές, αλλά σε ταραγμένα νερά» διεμήνυσε από το Μαρκόπουλο. Η αφορμή ήταν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Κέντρου Υγείας (σούπερ έγινε) της περιοχής, αλλά στην συνέχεια ακολούθησε ομιλία, προεκλογικού τύπου

μπροστά από τα γραφεία της τοπικής. Ο Κυριάκος είπε ότι το Συνέδριο της ΝΔ θα γίνει 15-17 Μαΐου -ο σχεδιασμός είναι μέσω της προσυνεδριακής διαδικασίας να οργωθεί ξανά η χώρα-, αλλά μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε μια άλλη ημερομηνία που ανέφερε:

«Στις 10 Ιανουαρίου θα συμπληρώσω δέκα χρόνια ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τα μαλλιά μου μπορεί να άσπρισαν λίγο, όμως, η αγάπη μου για το κόμμα, για τους Νεοδημοκράτες, για τις Νεοδημοκράτισσες, παραμένει όσο ισχυρή ήταν τότε. Η δε αφοσίωσή μου στον στόχο να κάνουμε την Ελλάδα πραγματικά μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα παραμένει αδιαπραγμάτευτη. Μαζί θα πορευτούμε. Μαζί θα κερδίσουμε και τις τρίτες εκλογές».

Κυρανάκης παντού

Δεν ήταν μόνο ο Κυριάκος που είχε έντονη κινητικότητα το Σαββατοκύριακο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωσταντίνος Κυρανάκης υπέγραψε στις Βρυξέλλες ένα μνημόνιο συνεργασίας για την δημιουργία ενός κάθετου, σιδηροδρομικού αυτή την φορά άξονα, Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Βουκουρέστι, ο οποίος ξεκινά από το Αιγαίο και φτάνει μέχρι την Ουκρανία.

Η νέα πολύτιμη σύνδεση θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από μη ευρωπαϊκές διαδρομές, όπως τα στενά του Βοσπόρου, με ξεκάθαρη, όπως ανέφερε ο υπουργός, στρατηγική σημασία: σε συνθήκες κρίσης ή στρατιωτικής ανάγκης, εξοπλισμός που παλαιότερα θα χρειαζόταν εβδομάδες για να μετακινηθεί, σύντομα θα μπορεί να φτάνει στον προορισμό του σε λίγες μόνο ώρες. Αυτή είναι η ουσία της πραγματικής στρατιωτικής κινητικότητας και της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, που δεν είναι απλές γραμμές σε έναν χάρτη, αλλά προστατευμένα οχυρά.

Ξήλωσε τα τρόλεϊ

Μετά τις Βρυξέλλες, ο Κυρανάκης πήγε και στον Πειραιά για να ξηλώσει τις γραμμές του τρόλεϊ, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Μώραλη,

ενώ λίγο πριν ή μετά τα τρόλεϊ, είχε μια κουβέντα εφ' όλης της ύλης

με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, τον αφανή νικητή των εσωκομματικών εκλογών της ΝΔ.

Μιλάει η Wharton

Μακριά από τους κήπους του Ιδρύματος Νιάρχος, μαίνεται σκληρή μάχη εισόδου στην Βουλή νέων κομματικών σχηματισμών. Η Ιθάκη του Αλέξη, πάντως έδωσε αφορμή να ξαναβγούν στον αφρό των μίντια προσωπικότητες και αρχηγοί, που ως εξωκοινοβουλευτικοί δύσκολα βρίσκουν πλέον προσκλήσεις.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, εν προκειμένω, - απόφοιτος της Wharton, της περίφημης οικονομικής σχολής του U-Penn - πήρε φόρα και σχολίασε στα σόσιαλ την κυβερνητική επιλογή πρόωρης αποπληρωμής μνημονιακών δανείων ως εξής:

«Πρόωρη αποπληρωμή 5,1 δισ. δανείων GLF:

Κυβέρνηση: «Γλιτώνουμε 1,6 δισ. τόκους σε 13 χρόνια» → 123 εκατ./χρόνο, και μάλιστα ΜΟΝΟ μετά το 2029.

Τα ίδια 5,1 δισ. αν τα κρατούσαμε σήμερα θα απέδιδαν:

• 2024 (καταθέσεις ΤτΕ): 3,8% → 194 εκατ. ευρώ

• 2025 (συντηρητικά αν κατατεθούν στην ΤτΕ): ≥2,5% → ≥127 εκατ. ευρώ

• Σε αμερικανικό 30ετές ομόλογο (τρέχουσα απόδοση ~4,8%): 397 εκατ. ευρώ ΕΤΗΣΙΩΣ, ΑΜΕΣΑ!

Δηλαδή αντί να εισπράττουμε 400 εκατ. ευρώ τον χρόνο από φέτος, προτιμάμε να αποπληρώσουμε ένα δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο Euribor3m +0,5% (σήμερα 2,5%) και από τις αρχές του 2028 εκτιμάται στο 1,6% (1,1%+0,5%) και να «γλιτώσουμε» 123 εκατ. ευρώ από το...2030 και μετά».

Το τι έγινε από κάτω δεν θα ήθελε να περιγράψει το Μαντείο. Οι οικονομικά ενημερωμένοι αναγνώστες του Insider, θα απολαύσουν.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:22

Η ελληνική εταιρεία The Master Miller από την Ηλεία στην κορυφή της διεθνούς κατάταξης ελαιολάδου

12:10

Θερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο έως 7,4 δισ. ευρώ

12:02

FT: Η Uber ανέστειλε το μεγαλύτερο μέρος των σχεδίων της για διανομή φαγητού στην Ευρώπη - Και για την Ελλάδα

11:50

Foxconn: Αύξηση 39,8% στα έσοδα του δεύτερου τριμήνου

11:39

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Τα «κλειδιά» για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

11:26

Νέος 7ετής προϋπολογισμός ΕΕ: Ψαλίδισμα στην πρόταση της Κομισιόν για δαπάνες 2 τρισ. ευρώ επιδιώκει η Γερμανία

11:19

ΗΠΑ: Η κακοκαιρία καθυστέρησε την ομιλία Τραμπ στην επέτειο της Ανεξαρτησίας

11:09

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά ακόμα κι αν κάποιοι αρνούνται να διδαχθούν από τα λάθη του παρελθόντος

10:54

«Η Αλβανία δεν πωλείται»: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις κατά της τουριστικής επένδυσης της οικογένειας Τραμπ

10:46

Μεξικό: Κατάσχεση σχεδόν 3 τόνων κοκαΐνης στον Ειρηνικό

10:31

Euronext Athens: Τα ρεκόρ του α΄ εξαμήνου 2026 σε αποδόσεις και αντλήσεις κεφαλαίων

10:18

Η νέα εθνική στρατηγική για το νερό - Ολιστική προσέγγιση στη διαχείριση των υδάτων

09:55

Ωραιόκαστρο: Συνεχίζουν να καίγονται δύο εργοστάσια - Σε κλοιό τοξικού νέφους η Θεσσαλονίκη

09:32

Φορολογικές δηλώσεις: Ρεκόρ υποβολής πριν το «νήμα» της 15ης Ιουλίου

09:22

Τα τρία στοιχήματα του Σεπτεμβρίου: Μείωση τιμών, πακέτο της ΔΕΘ και λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης

09:06

Πού ποντάρει για την ανάπτυξή της η Farcom – Τα σχέδια για νέες αγορές και οι επενδύσεις

08:59

Χορμόβα: Η ΔΥΠΑ κλείνει εκκρεμότητες δεκαετιών στις εργατικές κατοικίες του πρώην ΟΕΚ

08:48

Υπέρταση και υψηλές θερμοκρασίες - Πότε η ζέστη γίνεται επικίνδυνη

08:42

Πώς δημιουργήθηκαν τα Μετέωρα

08:32

Μελετώντας από κοντά την πρώτη μεγάλη φωτιά της χρονιάς: Επικίνδυνη πια η εγκατάλειψη της υπαίθρου!

08:24

Γιατί οι σύγχρονες επιχειρήσεις αναζητούν εργαζομένους που συνδυάζουν τεχνικές γνώσεις με ισχυρές ανθρώπινες δεξιότητες

08:17

Η ίδρυση του SPV «κρίκος» για να μην χαθεί το momentum των υπεράκτιων αιολικών

08:11

Εξοικονομώ: Η τελευταία ευκαιρία του ΥΠΕΝ και οι πιέσεις για νέα παράταση

08:07

Συνομιλία Πούτιν - Τραμπ για την Ουκρανία και διεθνή ζητήματα

08:00

Ταμείο Ανάκαμψης: Το «success story» των αριθμών και η σκληρή πραγματικότητα των έργων

07:47

Ωραιοκάστρο: Ξεκίνησαν να επιχειρούν τα εναέρια - Συνελήφθη 76χρονος για εμπρησμό

23:58

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το επιτηρητικό φυλάκιο Αγαθονησίου

23:36

Ισπανία: Η πυρκαγιά κοντά στην Κόστα Μπράβα έχει ήδη κάψει 22.000 στρέμματα

23:15

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη φωτιά στο Ωραιόκαστρο- Εκκενώνεται προληπτικά το Ίδρυμα Άγιος Παντελεήμων

23:15

Ρέθυμνο: Η Κρήτη επενδύει στη γαστρονομία ως ταυτότητα, πολιτισμό και τουριστική εμπειρία