BACKSTORY

Τα κόστη ντροπή των ΕΛΤΑ - Ψάχνοντας τους 20.000 remote members… - Χάκινγκ και στο παγκάρι - Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4

06-12-2022 | 07:13
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα κόστη ντροπή των ΕΛΤΑ - Ψάχνοντας τους 20.000 remote members… - Χάκινγκ και στο παγκάρι - Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4
ΕΛΤΑ
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Οι τράπεζες και οι αγορές

Όσo να πεις ένα πυρ ομαδόν στις τράπεζες στο ελληνικό χρηματιστήριο το βιώσαμε χθες. Γιατί; Ε, πως αλλιώς μπορεί να γίνει όταν υπάρχει ένα νεφέλωμα για το πόσα χρήματα θα ξοδέψουν οι τράπεζες να υποστηρίξουν τους ευάλωτους δανειολήπτες;

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα είναι πολλά και η πτώση μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε μια νέα αλλαγή τάσης (σ.σ. προς τα πάνω) για τους τίτλους των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα κόστη σοκ των ΕΛΤΑ

Λέμε λέμε για τις τράπεζες αλλά συνταξιούχοι που χρησιμοποιούν τα ΕΛΤΑ μου επεσήμαναν τα τέλη για την εξόφληση λογαριασμών και οφειλών με πράσινο έντυπο ταχυπληρωμής και με κωδικό πληρωμής μέσω ΔΙΑΣ ανέρχονται σε 1,90 €/συναλλαγή, δηλαδή πραγματικά ακριβότερα από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα.

Και δεν είναι μόνο αυτό… Υπάρχουν περιπτώσεις αποστολής ταχυδρομικών επιταγών που express το κόστος αποστολής για πόσα μέχρι 2.500 ευρώ φτάνει τα 14,40 ευρώ!!!! Δυσκολεύτηκα επίσης να πιστέψω στα μάτια μου όταν είδα την κλιμάκωση… 10,20 ευρώ τέλος για αποστολή 50 ευρώ; Το έχουν κάψει εντελώς εκεί στα ΕΛΤΑ; Και 3,60 ευρώ για την απλή αποστολή ταχυδρομικής επιταγής 50 ευρώ;

Δεν φτάνει να φωνάζουνε μόνο για τις τράπεζες. Υπάρχουν και απλά σημεία και τέρατα και μάλιστα σε μία απο τις πλέον πολυσύχναστες υπηρεσίες ιδιαίτερα για ηλικιωμένους που δεν πολύ βολεύονται με τα e-banking. Kαι να με συμπαθάτε, αλλά αυτό που γίνεται με τα ΕΛΤΑ είναι… κλοπή! Επομένως μήπως η κυβέρνηση να δει και τις προμήθειες των ΕΛΤΑ; Χρήσιμο θα ήταν...

Το hacking κάνει ευχέλαια

Το hacking καλά κρατεί. Και εν τέλει όσο πιο μακριά είναι αυτοί που γίνονται στόχοι από την ηλεκτρονική γραμματική, τόσο πιο εύκολα εξαπατούνται.

Έτσι υπερήληκες, πρόσφατα ακόμη και ιερείς έγιναν στόχοι επιτήδειων μέσω τηλεφωνικών συνομιλιών και μηνυμάτων. Κατάφεραν μάλιστα να αποσπάσουν και ποσά από το «τραπεζικό» παγκάρι εκκλησίας.

Το θέμα είναι πως μπορεί να γίνει η διαχείριση από την πλευρά των τραπεζών του όλου θέματος.

Μία ιδιαιτερότητα της Γραμμής 4 του μέτρο έχει ιδιαιτερότητες

Γιατί η Γραμμή 4 γειτνιάζει με κτίρια παλιά και ιδιαίτερα μεγάλης σπουδαιότητας και αξίας. Πολλά δε από αυτά συνθέτουν τη ζωντανή ιστορία του τόπου.

Θα πρέπει λοιπόν να συνεκτιμηθεί πως αν δημιουργηθούν ζημιές στα κτίρια αυτά, οι αποζημιώσεις που τελικά θα καταβληθούν θα είναι σημαντικές.

Η μέθοδος των αυτοψιών για να αποφευχθούν οι αποζημιώσεις ούτε δόκιμη είναι, ούτε και σωστή. Ως εκ τούτου κανένας νόμος ούτε τα σημειώματα τύπου η «τεχνική αποτύπωση της σημερινής κατάστασης όλων αυτών των ιδιοκτησιών είναι απολύτως αναγκαία για την εξασφάλιση της προστασίας των ιδιοκτησιών που γειτνιάζουν με το έργο» θα είναι επαρκή για να καλύψουν από τυχόν ζημιές που θα δημιουργηθούν. Κατ' αυτήν την έννοια συστήνουμε μεγάλη προσοχή κατά την εκτέλεση των εργασιών του μετροπόντικα…

Όλο λόγια και τηγανίτα τίποτα

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω που το βρήκε ο κ. Κοντόπουλος το remote member με τους τους 20.000 Έλληνες επενδυτές. Αυτό που καταλαβαίνω όμως είναι ότι από λόγια πάμε καλά και από … τηγανίτα τίποτα. Γιατί κλείσαμε ένα χρόνο και το μόνο που είδαμε από το νέο CEO είναι την αύξηση των αμοιβών. Αν και ότι πάει επισκέψεις στα γραφεία των CEO των εισηγμένων και στο τέλος θα πάθει τίποτα το στομάχι του από τους πολλούς καφέδες. Πάντως αυτοί οι Έλληνες επενδυτές, αν υπάρχουν, έχω την αίσθηση ότι δεν ενδιαφέρονται για το ελληνικό Χρηματιστήριο. Έχουν σαλπάρει για άλλες πολιτείες και δεν ξέρω αν το remote member έστω και αν γραφτεί μπορεί να τους φέρει πίσω.

Μπροστάντζα με «συνήθεις εμπορικούς όρους»

Πολύ ωραία πράγματα γίνονται εκεί στη Λάμψα. Ο βασικός της μέτοχος Θανάσης Λασκαρίδης αγόρασε το Elatos Resort και αμέσως μετά έβαλε την εισηγμένη, της οποίας έχει τον έλεγχο, να το μισθώσει δίνοντας μπροστά 500 χιλιάρικα. Α, και μας λέει ότι η μίσθωση έγινε με τους συνήθεις εμπορικούς όρους αλλά το τίμημα δεν το ξέρουμε ακόμα καθώς θα καθοριστεί από ανεξάρτητο εκτιμητή και αφού γίνουν μελέτες αναβάθμισης.

«Μαζεύουν» έγγραφα για το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ

Λίγες ημέρες παράταση έλαβε η διαδικασία οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης τμήματος του ΒΟΑΚ που θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Πρόκειται για το τμήμα «Χερσόνησος – Νεάπολη» που θα προχωρήσει μέσω ΣΔΙΤ (ύψους 290 εκατ. ευρώ). Ο προσωρινός ανάδοχος, δηλαδή η κοινοπραξία «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ», αιτήθηκε ολιγοήμερη παράταση της περιόδου οριστικοποίησης της Σύμβασης Σύμπραξης του έργου, η οποία και δόθηκε προφανώς από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών. Η εν λόγω παράταση κρίνεται απαραίτητη για την πλήρη και ορθή υποβολή των νομιμοποιητικών εγγράφων, με γνώμονα την ομαλή και επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μη νομίζετε ότι μιλάμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντί για 07/12 πάει η διαδικασία στις 21/12/2022. Είναι άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση της υπογραφής της σχετικής σύμβασης εντός του 2023 και της εκκίνησης της κατασκευής του.

Deals από τις ΑΕΕΑΠ

Δεν έχει «περάσει» πολύς καιρός από τότε που η στήλη μετέφερε όσα ανέφερε στέλεχος της κτηματαγοράς περί επικείμενων deals στο «φίνις» του 2022, μικρότερου ή μεγαλύτερου μεγέθους. Προ εβδομάδων η Prodea αγόρασε τα κτήρια στην Λ. Αμαλίας για 49 εκατ. ευρώ. Η Premia ανακοίνωσε την αγορά βιομηχανικού κτιρίου συνολικής επιφάνειας 5.236 τ.μ., στο Κρυονέρι Αττικής, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ, όπως πρόσφατα «φωτογράφισε» το insider.gr, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται οσονούπω και dealστον τομέα logistics. Χτες, επίσης, η BriQ Propertiesγνωστοποίησε την απόκτηση δύο οικοπέδων συνολικής επιφάνειας 11.060 τ.μ. στον Ασπρόπυργο Αττικής, τα οποία είναι όμορα στο Logistics Park το οποίο αναπτύσσει η εταιρεία, ενώ και η Trastor γνωστοποίησε την απόκτηση εκτάσεων συνολικής επιφάνειας 21.046 τ.μ. (στον Ασπρόπυργο Αττικής, έναντι 2,1 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:10

Ο ΓΓ του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας στη Μέση Ανατολή

18:05

Ακαθάριστα οικόπεδα: Καθυστερούν οι δηλώσεις παρά τα πρόστιμα και τους ελέγχους - Τι θα γίνει με την προθεσμία

17:49

Τσιόδρας προς Επίτροπο Ενέργειας: Χρειάζονται πολύ μεγαλύτερες επενδύσεις στα δίκτυα

17:47

Το δεύτερο υψηλότερο κλείσιμο εντός του 2026 στο Χρηματιστήριο της Αθήνας

17:45

Ζελένσκι: Ουκρανία και Λετονία υπέγραψαν συμφωνία για προμήθεια και κατασκευή drones

17:40

Spetses Classic Yacht Regatta 2026: Η αντίστροφη μέτρηση για την επετειακή 15η διοργάνωση ξεκίνησε

17:39

Κικίλιας: 420 προσλήψεις στο Λιμενικό για να καλυφθεί η διαφορά αξιωματικών - λιμενοφυλάκων

17:39

CrowdStrike: Οι Κινέζοι χάκερς συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή κατασκοπείας για τις εταιρείες τεχνολογίας

17:38

Τουρκία: Καταγγελία Οζέλ για σχέδιο εξουδετέρωσης του CHP - Ο Κιλιτσντάρογλου προαναγγέλλει διαγραφές

17:27

Μείωση κατά 19% στις αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ το 2025

17:22

Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Ιουλίου

17:12

Δίκη για τα Τέμπη: Αντιδρούν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για την εισαγγελική πρόταση

17:08

Ισραήλ: Καταδικάζει τα «επαίσχυντα μέτρα» των δυτικών χωρών κατά των εποίκων

17:05

Θεσσαλονίκη: Σε εξέλιξη πυρκαγιά μεταξύ Φιλύρου και Πεύκων - Μήνυμα 112

16:53

Wall Street: «Ξεφουσκώνει» ο Dow, επέστρεψε στα «κόκκινα» ο Nasdaq

16:41

Τουρνάς: «Aπειλή η συσσωρευμένη καύσιμη ύλη - Όλοι πρέπει να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους»

16:40

Κεραμέως: «Στόχος μια κοινωνία εργαζομένων και όχι μια κοινωνία ανέργων»

16:31

Σχέδιο της Airbus για ανάπτυξη γερμανικού μαχητικού αεροσκάφους

16:20

H BoE προειδοποιεί για απάτες με fake βίντεο που δείχνουν τον Νάιτζελ Φάρατζ να κλωτσά τον Μπέιλι

16:19

Κικίλιας: «Η ναυτιλία δίνει νέες θέσεις εργασίας, ανάπτυξη και όφελος στην κοινωνία»

16:09

Κομισιόν: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Στο στόχαστρο ενέργεια, τράπεζες και αλιεία

16:05

Παπασταύρου στο Fox Business: «Η Ελλάδα είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην ενέργεια»

15:54

Persona non grata στο Παρίσι ο Ισραηλινός ΥΠΟΙΚ - Ευρωπαϊκές κυρώσεις για βία στη Δυτική Όχθη

15:53

Θεμιστοκλέους: Αυξημένο ενδιαφέρον για τις 1.131 θέσεις γιατρών στο ΕΣΥ

15:52

Πιερρακάκης: «Το gov.gr είναι η απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να μετατρέπει τις αδυναμίες της σε πλεονεκτήματα»

15:43

Δημοσκόπηση ΗΠΑ: Οι ψηφοφόροι αγνοούν τις καταγγελίες εις βάρος των υποψηφίων

15:31

Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς: Διασχίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ευρώπης

15:26

Ρωσία: Η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να μεσολαβήσει στην όποια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία

15:23

Η Χεζμπολάχ ζητά τις αρχές να «επωφεληθούν» από την υποστήριξη του Ιράν

15:18

Πιερρακάκης: «Η ρήτρα διαφυγής για την ενέργεια αντιστοιχεί σε έργα 1,5 δισ. ευρώ ως το 2028»