Real Estate: Γιατί οι επενδυτές «έτρεξαν» για το πρόγραμμα Golden Visa στο τέλος του 2022

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real Estate: Γιατί οι επενδυτές «έτρεξαν» για το πρόγραμμα Golden Visa στο τέλος του 2022
Με αυξητικό ρυθμό κινήθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης άδειας μόνιμου επενδυτή από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο. Ξεχώρισε ο Οκτώβριος. Η αλλαγή του ορίου στις 500.000 ευρώ, οι hot περιοχές, οι εθνικότητες, οι ξένες επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ

Με αυξητικό ρυθμό κινήθηκαν οι αιτήσεις χορήγησης άδειας μόνιμου επενδυτή στα τέλη 2022. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, το χρονικό διάστημα από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο 2022 κατατέθηκαν 256 σχετικές αιτήσεις, εκδόθηκαν 808 άδειες (αρχικές αλλά και ανανεώσεις), ενώ τον Οκτώβριο σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός εκδόσεων Golden Visa, καθώς εκείνο το μήνα έφτασαν τις 328. Πρόκειται επί της ουσίας για το χρονικό διάστημα που ακολούθησε τις αρχικές δηλώσεις – εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ περί επικείμενου διπλασιασμού του κατώτατου ορίου επένδυσης ακινήτου.

Και, όπως αναφέρουν παράγοντες της κτηματαγοράς, φαίνεται ότι κάποιοι ενδιαφερόμενοι έσπευσαν να «προλάβουν» εξελίξεις και αλλαγές, δηλαδή να προλάβουν την άδεια μόνιμου επενδυτή στην Ελλάδα πριν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, αναθερμαίνοντας το «μοντέλο» αυτό που είχε χάσει στροφές στο πρώτο 6μηνο του προηγούμενου έτους. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε προ περίπου δεκαετίας.

Εθνικότητες και περιοχές

Ανάμεσα στις εθνικότητες πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης ή κατόπιν ανανέωσης - επανέκδοσης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, είναι η Κινεζική, η Τουρκική, η Ρωσική, η Αιγυπτιακή καθώς και επενδυτές από άλλες χώρες (π.χ. Λίβανο, Ισραήλ, Ινδία κ.λπ.).

Η Περιφέρεια Αττικής (νότια προάστια, κέντρο και όχι μόνο), η Κρήτη, το Ιόνιο, η Δυτ. Πελοπόννησος είναι ανάμεσα στις περιοχές που προτιμούν οι επενδυτές με αυτό το «μοντέλο».

Με τα νέα δεδομένα, για τις Περιφερειακές Ενότητες Βορείου, Κεντρικού και Νοτίου Τομέα Αθηνών και τον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης της Περιφέρειας Αττικής, τον Δήμο Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις Περιφερειακές Ενότητες Μυκόνου και Σαντορίνης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου η ελάχιστη αξία της ακίνητης περιουσίας κατά τον χρόνο κτήσης της, καθώς και το συνολικό συμβατικό μίσθωμα των μισθώσεων ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών κατοικιών του παρόντος, καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και πρέπει να έχει καταβληθεί ολοσχερώς πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της μόνιμης άδειας διαμονής επενδυτή. Στην περίπτωση της επένδυσης μέσω αγοράς ακίνητης περιουσίας στις περιοχές του πρώτου εδαφίου, αυτή πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Στην περίπτωση επένδυσης μέσω αγοράς σε ποσοστό εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του ποσοστού συγκυριότητας καθορίζεται σε πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ και η επένδυση πραγματοποιείται σε ένα μόνο ακίνητο. Σημειωτέον ότι ακόμα δεν είχε γνωστή η ρύθμιση του υπουργείου βάσει της οποίας αν οι αγοραστές καταβάλουν το 10% του τιμήματος έως τις 30 Απριλίου, θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους με ελάχιστη αξία επένδυσης 250.000 ευρώ.
Τα στατιστικά

Σε ετήσια βάση, από τον Νοέμβριο του 2021 έως τον Νοέμβριο του 2022 κατατέθηκαν 4.887 αιτήσεις. Από αυτές, το 42% έχει εκδοθεί και αντιστοιχεί σε 2.075 άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή. Με βάση τα ίδια στοιχεία του υπουργείου, οι εκκρεμείς αιτήσεις για χορήγηση Golden Visa φτάνουν τις 8.918, εκ των οποίων το 73% αφορά σε αρχική χορήγηση και το 27% σε ανανέωση. Σε διάστημα ενδεκάμηνου, τα αιτήματα των μόνιμων επενδυτών έφτασαν στα 2.119 το 2021 και τα 4.309 το 2022, δηλαδή η ζήτηση αυξήθηκε άνω του 100%. Το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2021 εκδόθηκαν 1.380 Golden Visa, αριθμός που αυξήθηκε κατά 64% το αντίστοιχο φετινό διάστημα, φτάνοντας τις 2.261.

Το πρόγραμμα χορήγησης Golden Visa με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018, 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015, 338 το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Οι ξένες επενδύσεις

Λίγο πριν την εκκίνηση της εορταστικής περιόδου, σχετική ανάλυση της Alpha Bank κατέγραφε, μεταξύ άλλων, την ανοδική πορεία των επενδύσεων σε κατοικίες, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 8,2% (σε σταθερές τιμές), σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022. Σημειώνεται ότι η εν λόγω κατηγορία επενδύσεων παραμένει σε ανοδική τροχιά από το πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά, κυρίως, την εντυπωσιακή άνοδο των καθαρών Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) σε ακίνητα, κατά 71% το πρώτο εξάμηνο του 2022, σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, οι ΑΞΕ σε ακίνητα ανήλθαν σε Ευρώ 788,4 εκατ., σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση που έχει καταγραφεί σε πρώτο εξάμηνο έτους από το 2002, με τη δεύτερη μεγαλύτερη καθαρή ροή να έχει πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2019 (Ευρώ 736,6 εκατ.).

Η δε Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2022 της ΤτΕ, και ειδικότερα για το εγχώριο real estate, αποτύπωνε το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και την υψηλή ζήτηση για κατοικίες. Οι καθαρές ξένες άμεσες επενδύσεις για αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατέγραψαν σημαντική αύξηση 60,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και ανήλθαν σε 1.276,9 εκατ. ευρώ, έναντι 797,2 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021, ξεπερνώντας ακόμη και το αντίστοιχο επίπεδο που είχε καταγραφεί το 2019 (1.030,2 εκατ. ευρώ).

Το ορόσημο Απριλίου 2023

«Το πρόγραμμα της golden visa έχει πάει αρκετά καλά όλα αυτά τα χρόνια. Έχει φέρει στην ελληνική οικονομία, από το 2014 που πρωτοψηφίστηκε επί Νότη Μηταράκη, αναπληρωτού υπουργού Ανάπτυξης τότε στην κυβέρνηση Σαμαρά, περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεις» υπογράμμιζε λίγο πριν τις γιορτές ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γεωργιάδης. «Όμως, με την πολύ μεγάλη αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, του real estate και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την άνοδο της golden visa, στο κέντρο της Αθήνας και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δημιουργείται πολύ μεγάλη αύξηση στην τιμή των ενοικίων. Σίγουρα σ’ αυτό έχει παίξει ρόλο και το Airbnb που συνδυάζεται μ’ όλα αυτά» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. «Για να μειώσουμε, λοιπόν, την πίεση στα ακίνητα και στα ενοίκιά τους σ’ αυτές τις περιοχές, ανεβάζουμε το όριο, ώστε να μην μπορούν να αγοράζουν μικρά διαμερίσματα σ’ αυτές τις περιοχές για να τα κάνουν Airbnb και να κρατάνε τη golden visa» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός. «Επειδή αυτή είναι μια ξαφνική και μεγάλη μεταβολή, δίνουμε περιθώριο μέχρι τις 30/4 σε όποιον έχει ήδη κλείσει συμφωνία να δώσει προκαταβολή και να πάρει το ακίνητό του στην παλαιά τιμή, δηλαδή στις 250.000 και τη golden visa, αρκεί να έχει δώσει προκαταβολή μέχρι 30/4 και να έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβασή του μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Άρα δίνουμε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς, ώστε να μη γίνει ζημιά στη golden visa», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider