ΗΠΑ: Νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΗΠΑ: Νομοσχέδιο αφήνει περιθώρια για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα
Νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ με την Ελλάδα κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

Νομοσχέδιο για την εμβάθυνση της σχέσης ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ με την Ελλάδα κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων από τα ηγετικά στελέχη της ομάδας ελληνικών υποθέσεων στο Κογκρέσο.

Η νέα διακομματική πρωτοβουλία που έχει τον τίτλο «Νόμος για την Καταγραφή της Συνεργασίας Ασφαλείας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας» αποσκοπεί στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και τα νησιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται ότι ο εκάστοτε Αμερικανός υπουργός 'Αμυνας θα πρέπει να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο που θα εντοπίζει και θα παρουσιάζει νέες ευκαιρίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα, η έκθεση θα περιλαμβάνει μια περιγραφή των δικαιωμάτων των βάσεων που παρέχονται βάσει της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία επιτρέπει στις δυνάμεις των ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση σε τέσσερις επιπλέον στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε από τους βουλευτές Γκρέις Μενγκ, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκη. Οι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή έχουν αναγκάσει το Πεντάγωνο να αυξήσει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, «η δραστηριότητα σε βάσεις όπως η Αλεξανδρούπολη και ο Κόλπος της Σούδας υπήρξε βασικός πυλώνας της προβολής ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη, την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, παίζοντας ρόλο στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα στον συνεχιζόμενο ανεφοδιασμό της Ουκρανίας».

Πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η βουλευτής Γκρέις Μενγκ είχε καταθέσει μια παρόμοια έκδοση αυτής της νομοθεσίας ως τροπολογία στον νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Συντάξεις Αυγούστου: Ανατροπή με τις ημερομηνίες καταβολής τους - Για ποιους συνταξιούχους έρχεται νωρίτερα η πληρωμή

Επίδομα 750 ευρώ για 170.000 εργαζόμενους και ανέργους: Άνοιξαν οι αιτήσεις - Άμεση η πληρωμή

Ρεύμα: Πρεμιέρα για το e-εργαλείο αλλαγής προμηθευτή - Στην πλατφόρμα σύγκρισης τιμών της ΡΑΑΕΥ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider