Το γεγονός πως «η Ευρώπη δίνει πάντοτε προτεραιότητα στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση» επισήμανε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Χάρης Θεοχάρης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Εμπόριο) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουλίου 2025, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η εμπορική εταιρική σχέση ΗΠΑ - ΕΕ.
Ωστόσο, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε πως «με ενότητα και αποφασιστικότητα, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».
- Διαβάστε ακόμα - Σέφτσοβιτς (Επ. Εμπορίου) για δασμούς: Αντίμετρα 72 δισ. στις ΗΠΑ αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Αναλυτικά, η δήλωση Θεοχάρη:
«Σε ένα μεταβαλλόμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον, το εμπόριο δεν αποτελεί απλώς ένα οικονομικό εργαλείο, αλλά μια ουσιαστική δύναμη ισχύος για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει τη θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη και συμβάλλει στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις στη διατλαντική εταιρική σχέση ΗΠΑ–ΕΕ, τη δυναμική των σχέσεων της Ένωσης με την Κίνα, καθώς και τις πολυάριθμες εμπορικές συμφωνίες στις οποίες έχουμε επενδύσει το τελευταίο διάστημα».
«Όσον αφορά τη διατλαντική μας συμμαχία, παραμένει θεμελιώδους σημασίας. Η Ευρώπη δίνει πάντοτε προτεραιότητα στη συνεργασία και όχι στην αντιπαράθεση. Ωστόσο, με ενότητα και αποφασιστικότητα, είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».
«Σε σχέση με την Κίνα, αναλύθηκαν οι προτεραιότητες της Ένωσης, ενώ προσβλέπουμε σε μια Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες εβδομάδες που φιλοδοξούμε να ξεπεράσει τον συμβολισμό και να παράγει ουσιαστικά αποτελέσματα.»
«Τέλος, οι εμπορικές συμφωνίες, με πλέον πρόσφατη την πολιτική συμφωνία ΕΕ–Ινδονησίας που επιτεύχθηκε χθες, είναι στρατηγικής σημασίας. Προσφέρουν εναλλακτικές διαδρομές για τον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και ενισχύουν τις εξαγωγικές μας δυνατότητες. Πιστεύουμε ότι η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προέλθει μέσα από την επιτυχή ολοκλήρωση αυτών των συμφωνιών, σε ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο γεωστρατηγικό περιβάλλον».