Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δημοσιεύτηκε το Προεδρικό Διάταγμα για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο
Στο Εθνικό Τυπογραφείο δημοσιεύθηκε μία ημέρα αργότερα.

Το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου» δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λίγες ώρες μετά την επίσημη παρουσίαση του ελληνικού Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Πρόκειται ουσιαστικά για την ενσωμάτωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας που είχε υπογραφεί στις 9 Ιουνίου 2020 και είχε τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο του 2021.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι το πρώτο που υπογράφει ο Κωνσταντίνος Τασούλας ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 16 Απριλίου 2025, την ημέρα που ανακοινώθηκε και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός.

Όπως σημειώνεται συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθμ. 33, «ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου», με βάση τις σχετικές διατάξεις της ελληνοϊταλικής συμφωνίας του 2020 και της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι «η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982».

Η Συμφωνία των δύο πλευρών βασίστηκε στη Σύμβαση των Ηνωμένων για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, και ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Το Προεδρικό Διάταγμα

Έχοντας υπόψη:

1. Τις διατάξεις:

α) Της παρ. 1 του άρθρου δεύτερου του ν. 4716/2020 "Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλασσίων Ζωνών τους" (Α΄ 163),η οποία τέθηκε διεθνώς σε ισχύ στις 8 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 5 αυτής, β) της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995 "Κύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Συμφωνίας που αφορά την εφαρμογή του μέρους XI της Σύμβασης" (Α΄ 136), καθώς και του άρθρου δεύτερου του ως άνω νόμου.

2. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις του παρόντος προεδρικού διατάγματος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού.

3. Το γεγονός ότι οι διατάξεις του παρόντος δεν αφορούν σε διοικητική διαδικασία για την οποία υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης στο Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών - "Μίτος".

4. Την 46/2025 γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Με πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίζουμε:

Άρθρο 1

1. Ανακηρύσσεται από την Ελληνική Δημοκρατία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου, των Ιονίων Νήσων και μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

2. Η θαλάσσια περιοχή της παρ. 1 ορίζεται από γραμμές, οι οποίες συνδέουν τα εξής σημεία, όπως αυτά καθορίζονται στο Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς "WGS-84":

Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο - Δείτε το προεδρικό διάταγμα

3. Στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που ανακηρύσσεται με την παρ. 1 δεν περιλαμβάνεται η αιγιαλίτιδα ζώνη της Ελληνικής Δημοκρατίας στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καθορίστηκε με τον ν. 4767/2021 (Α΄ 9).

4. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία της Ελληνικής Δημοκρατίας εντός της ανακηρυσσόμενης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ασκούνται με βάση τα Μέρη V, VI, VII, VIII, XII και XIII της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία υπογράφηκε τη 10η Δεκεμβρίου 1982 και κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2321/1995.

5. Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση, και ως προς τις λοιπές ακτές της, των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας της 10ης Δεκεμβρίου 1982.

Άρθρο 2

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Στον Υπουργό Εξωτερικών αναθέτουμε τη δημοσίευση και στον Υπουργό Εξωτερικών και στους λοιπούς αρμόδιους Υπουργούς την εκτέλεση του παρόντος διατάγματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοντογεώργης: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου

Παπασταύρου: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός κλείνει μια εκκρεμότητα πολλών ετών

Γεραπετρίτης για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό: Για πρώτη φορά η Ελλάδα καθορίζει τα όρια της δυνητικής υφαλοκρηπίδας της

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider