Πώς θα γίνεται ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια – Οι προκλήσεις και τα οφέλη

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα γίνεται ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια – Οι προκλήσεις και τα οφέλη
Ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια αποτελεί το μεγάλο βήμα της κυβέρνησης για την αντισεισμικής θωράκιση της χώρας.

Ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια αποτελεί το μεγάλο βήμα της κυβέρνησης για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας κάνοντας την αρχή από σημαντικά και κρίσιμα δημόσια κτίρια όπως είναι τα σχολεία, τα νοσοκομεία και άλλες δημόσιες δομές όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών.

Όπως είναι γνωστό, οι πρωτοβάθμιοι και οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι είχαν αρχίσει τη δεκαετία του 2000, χωρίς όμως να έχουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα από τα 80.000 δημόσια κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουμε στην Ελλάδα, μόνο περίπου 16.000-17.000 κτίρια να έχουν απογραφεί.

Ωστόσο, χθες, σηματοδοτήθηκε η έναρξη του προγράμματος υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου με την ανάρτηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας απογραφής κτιρίων στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ, όπου οι αρμόδιες υπηρεσίες των Υπουργείων Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα καταχωρήσουν τα στοιχεία ταυτότητας των κτιρίων αρμοδιότητάς τους. Για την διενέργεια των ελέγχων, το ΤΕΕ προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία «Ηλεκτρονικού Μητρώου Μηχανικών» καθώς και τη διαδικασία κατάρτισης των μηχανικών σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τον Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, προκειμένου μετά την απογραφή των κτιρίων να ξεκινήσει άμεσα η διενέργεια των ελέγχων.

Έκτη παγκοσμίως η Ελλάδα σε σεισμική επικινδυνότητα

Η συγκρότηση του Μητρώου έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για τον επείγοντα χαρακτήρα του προσεισμικού ελέγχου ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία ενώ συνολικά η πρωτοβουλία υλοποιείται ως απάντηση στις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμική επικινδυνότητα (έκτη παγκοσμίως) και έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για την αντισεισμική προστασία, με κυριότερη την θεσμοθέτηση αυστηρών αντισεισμικών κανονισμών. Παρ’ όλα αυτά, με δεδομένο ότι ο πρώτος Αντισεισμικός Κανονισμός εφαρμόσθηκε στην Ελλάδα το 1959 και η πρώτη σημαντική βελτίωσή του έγινε το 1985, δημιουργείται η ανάγκη σε κτίρια που στεγάζονται κρίσιμες υποδομές να εξεταστεί η αντισεισμική φέρουσα ικανότητά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει πριν από λίγους μήνες ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, το 30% των κτιρίων στην επικράτεια έχουν δομηθεί με τον νέο σύγχρονο αντισεισμικό κανονισμό και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο, ενώ άλλο ένα 30% δομήθηκε μεταξύ του 1969 και του 1984 με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, τα οποία επίσης εν γένει δεν έχουν πρόβλημα αλλά από το 1959 και πριν υπάρχουν κτίρια τα οποία δεν έχουν κανονισμό και σε αυτά ακριβώς θα δοθεί προτεραιότητα στον έλεγχο.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εντοπιστούν σε πρώτη φάση τα κτίρια που παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, όπως ρηγματώσεις σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία, εκτεθειμένος ή διαβρωμένος οπλισμός λόγω ελλιπούς συντήρησης, κακοτεχνίες, καθιζήσεις κτλ. και για τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει να καταγραφούν τα κτίρια της χώρας στα οποία στεγάζονται κρίσιμες εν γένει υποδομές του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα αλλά και να βαθμονομηθούν τα κτίρια αυτά ως προς τη σεισμική τους διακινδύνευση σύμφωνα με τη μεθοδολογία του ΟΑΣΠ και ανάλογα με την κατάταξή τους να ακολουθήσει δευτεροβάθμιος προσεισμικός έλεγχος, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Πώς θα διενεργείται ο υποχρεωτικός προσεισμικός έλεγχος στα κτίρια

Το πρόγραμμα του προσεισμικού ελέγχου αποτελείται από δύο στάδια, τον πρωτοβάθμιο και τον δευτεροβάθμιο έλεγχο των δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα να δίνεται στα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα δημόσια κτήρια στα οποία μπορεί να συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός πολιτών. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος αφορά στην διαβάθμιση της αντισεισμικής επάρκειας των κτηρίων, την βαθμονόμηση των αποτελεσμάτων από τον ΟΑΣΠ και την ιεράρχηση των κτιρίων που θα πρέπει να περάσουν κατά προτεραιότητα στον δευτεροβάθμιο έλεγχο.

Σημαντικό ρόλο στην διαδικασία διαδραματίζει το Ηλεκτρονικό Μητρώο Μηχανικών Προσεισμικού Ελέγχου Κτιρίων καταρτίζεται με τη μορφή ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και υποστηρίζεται από πληροφοριακό σύστημα, το οποίο ακολουθεί κανόνες και πρότυπα για τη διασύνδεση και διαλειτουργικότητα με τρίτα πληροφοριακά συστήματα και ιδίως με την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του ΟΑΣΠ.

Σημειώνεται ότι για την ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας των εμπλεκομένων, το ΤΕΕ, σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το Σύλλογο Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, αναλαμβάνει να διενεργεί, τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες, εξειδικευμένα εκπαιδευτικά σεμινάρια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου κτιρίων σε διπλωματούχους μηχανικούς-μέλη του ΤΕΕ που εγγράφονται στο Μητρώο ως Ελεγκτές Προσεισμικού Ελέγχου και λαμβάνουν σχετικό Ηλεκτρονικό Πιστοποιητικό Eπάρκειας.

Με το νέο αυτό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θεσπίζεται σαφές πλαίσιο άμεσου προσεισμικού ελέγχου με υποχρεωτική εφαρμογή και θα υλοποιείται με βάση συγκεκριμένα συστήματα, υποδομές, κανόνες και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό με τις απαιτούμενες δράσεις να χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με το ποσό των 32,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύσκεψη για την αντισεισμική κατάσταση της χώρας - Προχωρούν οι διαδικασίες για άμεσο προσεισμικό έλεγχο

Επτά μέτρα για την αντισεισμική προστασία παρουσίασε το ΤΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider